#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Με Μνημόνιο ή χωρίς, όσο υπάρχει αυτό το καθεστώς τα δάση θα γίνονται στάχτη και μπούλμπερη

 Γράφει ο mitsos175
«Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). 


Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού … » 

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Με Μνημόνιο ή χωρίς, όσο υπάρχει αυτό το καθεστώς, τα δάση θα γίνουν στάχτη και μπούλμπερη.
Κάθε χρόνο καίγεται το μέλλον μας, αφού η ίδια η επιβίωσή μας ως είδος εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον το οποίο καταστρέφουμε συστηματικά. Αυτοί που βάζουν τις πυρκαγιές, γιατί οι περισσότερες οφείλονται ολοφάνερα σε εμπρησμό, είναι όσοι έχουν συμφέρον. Θα μου πείτε τι συμφέρον έχουν οι άνθρωποι να καταστρέψουν το δάσος που τους προσφέρει τόσα; Μιλάω για στενό οικονομικό βραχυπρόθεσμο όφελος. Τα δάση καίγονται για να καταπατηθούν οι εκτάσεις.

Πολύ σωστά ειπώθηκε πως «Ο καπιταλισμός θεωρεί αντιπαραγωγικό ό,τι δεν αποφέρει άμεσο κέρδος. Τα ίδια τα δάση τα βλέπει σαν πηγή αποκόμισης κέρδους. Γι’ αυτό και διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις αφήνουν απροστάτευτα τον δασικό μας πλούτο στις ορέξεις καταπατητών, στο στόχαστρο τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
 
Πράγματι αυτά είναι τα κύρια αίτια. Πίσω βρίσκονται οι πλούσιοι και οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Αφήνουν απροστάτευτο το δάσος μέσω της νομοθεσίας που όχι μόνο δεν τιμωρεί (ούτε φυσικά προλαμβάνει) αλλά προωθεί την καταπάτηση. Η αστική δικαιοσύνη χαϊδεύει τους εμπρηστές. Από τα 46.296 άτομα που μέσα σε μια δεκαετία καταδικάστηκαν 1.341 ενώ οι 920 από αυτούς πήραν αναστολή! Ούτε το 1% δεν τιμωρείται. Αν αυτό δεν είναι επιπλέον κίνητρο, τι στο διάολο είναι;
Θέλουν έκταση για να κάνουν ξενοδοχείο; Μπουρλότο! Θέλουν να χτίσουν σπίτι; Μπουρλότο! Θέλουν να τους ξαναπάρουν δασοπυροσβέστες; Ναι είχαμε και τέτοιες περιπτώσεις «Ελληναράδων». Λίγες αλλά υπαρκτές. Πάλι μπουρλότο! Θα το πάρει το δασαρχείο; Τι άλλο; Μπουρλότο! Χιλιάδες διαφορετικές προφάσεις αλλά τα αίτια σχεδόν πάντα οικονομικά εκτός από ορισμένους ανισσόροπους.

 Κόμματα παίζουν εναλλάξ, αναλόγως πότε είναι στην εξουσία, το ρόλο του καλού και του άχρηστου, ενώ στην ουσία δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Πάλι για λόγους συμφέροντος!
Γιατί ωφελεί τις κυβερνήσεις να καταπατούνται και να καίγονται τα δάση. Θα μπορούν να "εξυπηρετήσουν" τόσους "πελάτες". Από οικοπεδοφάγους  μέχρι "επενδυτές" που θα βρουν πεδίο κερδοφορίας τις καμένες περιοχές.

Θα είναι αφέλεια σε ορισμένους να περιμένουν να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση αν δεν εξοντωθεί η μήτρα που την γεννάει.  Και αυτή λέγεται καπιταλισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου