#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Μπλε φάλαινες, ρίξιμο του διαδικτύου και πράσινα άλογα

Δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο υπολογίζεται - αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο - η ανθρώπινη ευφυΐα και αντίληψη, μα κρίνοντας από τις κοινωνικές πολιτικές καταστάσεις, αυτή πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αναμφίβολα σε αυτό συνέβαλε δραστικά το είδος του «homo-τηλεορασόπληκτους».
Τα ΜΜΕ και δη αυτά των τριτοκοσμικών χωρών, όπως η Ελλάδα, λατρεύουν ό,τι έχει να κάνει με διαδίκτυο (λέγοντας «διαδίκτυο», τα ΜΜΕ εννοούν το Facebook, Twitter κατά κανόνα) και αν αυτό έχει να κάνει με βία, σεξ και αίμα, ακόμα καλύτερα καθώς πλέον η τρίχα πανεύκολα μπορεί να γίνει τριχιά.
Ρίχνοντας μια ματιά στις ειδήσεις και στα όσα γράφουν τα συστημικά ΜΜΕ, ο μέσος Μήτσος και Κούλα είναι απολύτως βέβαιοι για τα εξής:
  1. - Η νεολαία της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν την αυτοκτονία, επειδή έτσι τους υπαγορεύει ένα «παιχνίδι» και ένας άγνωστός τους επόπτης.
  2. - Το διαδίκτυο είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση επειδή hackers (sic) δημιουργούν ιούς που προσβάλλουν τα γκομπιούτερ των απανταχού Μήτσων.
Η λέξη «κυβερνοπόλεμος» είναι η λατρεμένη των καναλιών και της/του κάθε πανελίστριας/α που συνδυάζοντάς το με το Facebook (ε, τι να κάνουμε; αυτό γνωρίζει ο Μήτσος) και τα Windows (ό,τι γνωρίζει ο Μήτσος είπαμε), δημιουργούν μια δυνατή ιστορία που θα την ζηλεύανε οι παραμυθάδες άλλων εποχών.
Πλέον το πανηλίθιο έμαθε και την λέξη bitcoin, ενώ συγχρόνως τρέμει μην του προσβάλλουν τον υπολογιστή οι hackers και χάσει την συλλογή με τσόντες και τα άπαντα του Παντελίδη. Η ξανθιά / μελαχρινή / εμπριμέ παρουσιάστρια, λίγο πριν παρουσιάσει το συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τις ψείρες του Σφαλιάρα από το Survivor και τις νέες τάσεις στα μπαρ της Μύκονοοοοοος, ενημερώνει το υψηλού iq κοινό της και για όλα αυτά, βάζοντας να μιλήσουν γι' αυτό εκλεκτοί «ειδήμονες» και «επιστήμονες».
Για μια ακόμα φορά το... νοήμον αυτό τηλεοπτικό κοινό, οι... «Facebookίστας» δηλαδή, έμαθαν πως έχουν εκπρόσωπο και στο διαδίκτυο που αποτελείται από κάποια «Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ», ο πρόεδρος της οποίας «ενημέρωσε» για όλα αυτά, λέγοντας διάφορα που στην τελική κάνουν τύπους σαν τον Σιχαμένιο και τον Άδωνη να μοιάζουν σαν σοβαροί πυρηνικοί επιστήμονες.
Δεν ξέρω αν και με πόσα επιχορηγείται η συγκεκριμένη «ένωση», μα προφανώς δεν εκπροσωπεί κανέναν, αλλά σαφώς την ώρα που η χαζή ξανθιά τον ρώταγε διάφορα για τον «κυβερνοπόλεμο» (sic) και την ευπάθεια των Windows - δείχνοντας στο φόντο το desktop ενός OSΧ (!!) - θα μπορούσε να εξηγούσε πως υπάρχει και ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο δεν πτοείται από αυτά, ονομάζεται Linux και έχει γραμμένη την εταιρική υποστήριξη εκεί που δεν πιάνει μελάνι.
Τελικά, το βέβαιο είναι πως όλες αυτές οι αναφορές, παρουσιάσεις και «αναλύσεις» κατάφεραν για μια ακόμα φορά να κάνουν δημοφιλές κάτι σχεδόν ανύπαρκτο. Πόσες/-οι γνωρίζατε την «γαλάζια φάλαινα» για παράδειγμα, πριν από όλον αυτόν τον καταιγισμό της ανοησίας από τα ΜΜΕ και τους δικτυακούς τους κλώνους; Κι' όμως, σύμφωνα με τις tv-περσόνες, σχεδόν όλα τα παιδιά του πανηλίθιου κινδυνεύουν από αυτό.
Λυπάμαι (not). μα η μόνη μπλε φάλαινα που μπορεί να υπάρχει βρίσκεται στην ηλίθια ταινία «Avatar» που ποτέ δεν είδα.
Τώρα, για την κυβερνοεπίθεση, με τα «κλαπέντα εργαλεία της NSA» δεν μπορώ να γράψω πολλά επειδή το πληκτρολόγιο μου έχει διπλώσει στα δυο από το γέλιο.
Βασικά, όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που γίνεται, είναι να βλέπουμε τύπους σαν τον Σφακιανάκη (όχι τον ακροδεξιό τραγουδιστή, μα τον άλλον συνονόματο ακροδεξιό) να προβάλλονται με γενικόλογες ασυναρτησίες και από «τεχνολογικα» espresso-style υπό-blogs κάτι τέτοια:

Και μόνο το γεγονός πως οι tv-περσόνες και οι αστοιχείωτοι bloggers δίνουν σε κακόβουλα τύπου ransomware λογισμικά διάφορα επίθετα, χαρακτηρίζοντάς τα τελικά σαν ιούς που ζητάνε λύτρα, είναι αρκετό για να σταματήσεις την ανάγνωση.
Βέβαια, από όλα αυτά, προκύπτει κάτι σημαντικό, μα ίσως και το μοναδικό σημείο που δεν θα συζητηθεί είναι πως αυτό που έγινε, οφείλεται σε κενό ασφαλείας των Windows. Του λειτουργικού συστήματος μιας εκ' των μεγαλύτερων πολυεθνικών του πλανήτη, το οποίο - άσχετα αν δεν το ξέρει - πληρώνει ο καθένας/-μιά με την αγορά κάθε νέου υπολογιστή. Είναι θέμα δηλαδή της Microsoft και όσων εταιρειών και ιδιωτών την εμπιστεύονται.
Ψάχνοντας βέβαια λίγο καλύτερα, βλέπεις πως αφορά υπολογιστές οι οποίοι δεν είχαν κάνει τα updates τα οποία μπάλωναν ένα σημαντικό κενό ασφαλείας των Windows.
Από αυτό προκύπτει (τα γράφω λίγο απλοϊκά ώστε να είναι κατανοητά, συμπαθάτε με οι πιο έμπειροι/-ες) πως έγινε μια στοχευμένη επίθεση σε συγκεκριμένη βάση πρωτοκόλλου η οποία έχει να κάνει με τις ενημερώσεις ή μη των Windows που αναφέραμε.
Αν ισχύουν τα όσα λένε και γράφονται, τότε εταιρείες επικοινωνίας, τράπεζες και άλλες πολυεθνικές, μικρότερες εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, δεν είχαν κάνει το σχετικό update στον υπολογιστή τους. Συνεπώς, το θέμα έγκειται αλλού, έχοντας όμως να αναδείξει και το τι γίνεται αν θεωρείς πως πρέπει να εμπιστεύεσαι την κάθε πολυεθνική και εταιρεία στην οποία έχεις δώσει προσωπικά δεδομένα.
Σίγουρα, σε μια εποχή που τα δεδομένα μας είναι κυρίως ψηφιακά, θα είναι πολύ άσχημο να πας να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και να μην έχεις καθόλου πρόσβαση στα αρχεία σου αφού αυτά θα είναι κρυπτογραφημένα. Από ποιον να ζητήσεις ευθύνες σε μια τέτοια περίπτωση; Από τον κατασκευαστή του λειτουργικού; Μα, θα σου πει πως «εμείς σου δώσαμε update, ας το έκανες».
Δυστυχώς αυτό οφείλεται σε μια «κουλτούρα» η οποία έχει δημιουργηθεί και είναι χωρίς καμία αμφιβολία κοινωνική. Όταν ο άνθρωπος, παύει να είναι μοναδικό άτομο και γίνεται πελάτης, ένας αριθμός μητρώου και id, τότε όσο λιγότερο σκεπτόμενος είναι, τόσο καλύτερα για την αγορά. Και για να μην εμπλακούμε σε αναλύσεις και θεωρίες, ας το δούμε τεχνολογικά και δείτε το σημερινό αποτέλεσμα του διαδικτύου και της τεχνολογίας εν' γένει που γαλουχήθηκε μέσα από δυο-τρεις γενιές ανθρώπων που γνωρίσαν τα Windows σαν το μονοπώλιο σε ό,τι αφορούσε υπολογιστές.
Επίλογος:
Οι αυτοκτονικές τάσεις των εφήβων, μα και γενικότερα των ανθρώπων κάθε ηλικίας, δεν προέκυψαν ξαφνικά από ένα δικτυακό «παιχνίδι». Οι ακραίες πράξεις, όπως το κρέμασμα στο κενό, δεν είναι εφεύρημα των «εποπτών» κάποιου «παιχνιδιού». Προσωπικά θυμάμαι στα 15 με 16 μου που κάναμε γύρους οικοδομικών τετράγωνων από ταράτσα σε ταράτσα και πολλά άλλα που η νεανική μας τόλμη και ανοησία μας υπαγόρευε.
Οι αυτοκτονίες, οι θλίψεις, οι απογοητεύσεις και όλα όσα λένε, ήταν, είναι και θα είναι αποτέλεσμα των κοινωνιών στις οποίες ζουν τα άτομα και οι οικογένειες. Δεν ξέρω, μα για κοιτάξτε την κοινωνία μας πρώτα. Σας φαίνεται εντάξει; Νοιώθετε ισοτιμία και ισονομία;
Η δε ασφαλής χρήση του υπολογιστή, όσο και αν φαίνεται κάπως, έχει να κάνει πλέον και με μια γενικότερη κοινωνική κουλτούρα. Ας αρχίσουμε από το γεγονός πως κατ' αρχάς ΔΕΝ είμαστε πελάτες. Επειδή ξέρετε κάτι; Τις μέρες που γράφονται οι γραμμές για όλα αυτά, κάποιοι διαχειριστές συστημάτων και χρήστες/-ριες Linux φτιάχνουν pop-corn και διασκεδάζουν... 

http://osarena.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου