#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για την ελληνική χρεωκοπία

 
       
Ο Ζόλταν Πογκάτσα (Zoltán Pogátsa) είναι ένας Ούγγρος λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ουγγαρίας. Ο εν λόγω καθηγητής, αφού μελέτησε επί τουλάχιστον έναν χρόνο την ελληνική κρίση, εξέδωσε ένα σχετικό βιβλίο το 2014, όπου διαλύει όλους τους πολιτισμικούς και οικονομικούς μύθους που έχουν καλλιεργηθεί στην Δύση σχετικά με τα αίτιά της αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες ως λαό.

Το βιβλίο του είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, όπως και ο ίδιος, και καμμία αναφορά σ’ αυτόν και το έργο του δεν γίνεται επί δύο χρόνια, τόσο από το ακαδημαϊκό όσο και από το δημοσιογραφικό κατεστημένο του μνημονιακού Ελλαδιστάν.

Ανακοίνωση Ένωσης των Δικαίων σχετικά με την επίσκεψη Ομπάμα

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Ο Μπαράκ Ομπάμα έρχεται στην χώρα μας, 20 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη ενός εν ενεργεία Αμερικανού Προέδρου, αυτή του Μπιλ Κλίντον.
Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, σπεύδουμε να υπενθυμίσουμε προς πάσα κατεύθυνση την σημερινή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της σταθερής ιμπεριαλιστικής πολιτικής που ακολουθούν έως και σήμερα οι ΗΠΑ αποτελούν η επέμβαση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο σε Συρία και Λιβύη. Τα αποτελέσματα είναι, πλέον, ορατά σε όλους, διαμελισμός χωρών, λεηλασία του εθνικού τους πλούτου, χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια ξεριζωμένοι πρόσφυγες.

Διά μη ασήμαντον αφορμήν

Όταν άλλο ένα παιδί λιποθυμάει από πείνα στο σχολείο του δεν απασχολεί τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Όμως, όταν μια Αφγανή μαθήτρια παρελαύνει με μαντήλα σείεται ο κόσμος και γίνεται viral. Όπως είναι «κανονικό» - όμως όχι φυσικό - όλοι οι παρακολουθούντες σπεύδουν να δηλώσουν «άποψη» είτε «αριστερή και προοδευτική» είτε δεξιά και αντιδραστική, όπως οι συμπαθέστατες κοτούλες τρέχουν να τσιμπήσουν τα άλευρα που τους πέταξε ο κτηνοτρόφος. Κατά σύμπτωση, και οι μεν και οι δε καταντούν να εκφράζουν τις αντιδραστικότερες και πιο κατάπτυστες απόψεις που θα μπορούσαν.
Για απολύτως ευνόητους λόγους δεν θα ασχοληθώ με χαρακτηρισμούς του τύπου «λαθροπιθήκια» κ.λπ. Ίσως ασχοληθώ μια άλλη φορά, διακινδυνεύοντας την διατάραξη του στομαχιού μου και την ταλαιπωρία μου από αναρρόφηση εμετού. Αυτό που είναι πολύ επικίνδυνο είναι η υπεράσπιση των πιο σκοταδιστικών καθεστώτων της γης και των πρακτικών τους από «προοδευτική» σκοπιά.

Πολιορκίες, α λα καρτ ανθρωπισμός, κορμοράνοι και ιμπεριαλιστική προπαγάνδα

Π. Παπ. για το avantgarde

«Είμαστε μια αυτοκρατορία, δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα»

«Είμαστε μια αυτοκρατορία τώρα, και όταν δρούμε δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα. Και καθώς μελετάτε την πραγματικότητα αυτή – σχολαστικά, όπως και οφείλετε – θα δράσουμε ξανά, δημιουργώντας άλλες πραγματικότητες τις οποίες μπορείτε επίσης να μελετήσετε. Έτσι θα πηγαίνουν τα πράγματα. Είμαστε υποκείμενα της ιστορίας… και εσείς, όλοι εσείς, μπορείτε απλώς να μελετάτε αυτά που κάνουμε.»
Το παραπάνω απόφθεγμα [1], που αποδίδεται στο σύμβουλο του George Bush και εγκληματία πολέμου Carl Rove, βρίσκει πλήρη εφαρμογή στο συριακό, όπου η πραγματικότητα – μαζί με τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων – έχει θαφτεί κάτω από τόνους ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας. Πράγματι, η Αυτοκρατορία έχει δημιουργήσει τη δική της πραγματικότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στη Συρία, ντύνοντας την τεράστια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος που διεξάγει εδώ και 5.5 χρόνια με διάφορες μυθικές αφηγήσεις.

Τυχοδιωκτικές αρχές

Πέτρος Αργυρίου
Ένας επικοινωνιακός πύργος από τραπουλάχαρτα με τον Παππά στην κορυφή, σωριάζεται.
Το θέμα ήταν απλούστατο όσο ηλιθιοδέστατα φιλόδοξη ήταν η διαχείριση του: το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ναι αυτό που τόσα χρόνια επέβλεπε την τοξικότητα του τηλεοπτικού ρύπου κι έξυνε τα αρχίδια του, είναι υπεύθυνο για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών.
Το ΣΤΕ, δε θα μπορούσε να κρίνει αλλιώς ακόμη κι αν το ήθελε.
Ψέματα: το κανε για τις Σκουριές, το κανε για την Fraport, το κανε για τα μνημόνια.
Και το έργο έχει αρχή και μέση και τέλος δεν έχει.

Το σημερινό νόημα του ΟΧΙ

Oι κατοχικές δυνάμεις είναι εδώ. Τα νοήματα της 28ης Οκτωβρίου και της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιρα. Οι οικονομικοί, πολιτικοί και ιδεολογικοί εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού και νεοφασισμού έχουν, προς το παρόν, νικήσει. Τα τάνκς και τα αεροπλάνα τους, σήμερα, είναι τα μνημόνια και το χρέος. Τα όργανα της επιβολής της θέλησής τους είναι η κυβέρνηση και σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σήμερα το όπλο του ελληνικού λαού πρέπει να είναι η ενότητα, και ο αγώνας πρέπει να είναι πολιτικός, οικονομικός και ιδεολογικός.

Ήταν το καθεστώς Μεταξά συνέχεια του Βενιζέλου;


Ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Σπύρος Μαρκέτος αναφέρεται στις διαφορές και τις ομοιότητες του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά με τις πολιτικές δυνάμεις που προηγήθηκαν.