#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Ελάφρυνση του χρέους; Ξεχάστε το!!!

Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Πού συμφωνούν και που διαφωνούν Γερμανοί και Αμερικάνοι; Αυτό είναι το ερώτημα που διευκολύνει την κατανόηση της αντιπαράθεσης γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και, το σημαντικότερο, την αποκάλυψη των ορίων αυτής της αντιπαράθεσης.

Για να ερμηνευθεί η στάση του ΔΝΤ (οι όροι δηλαδή που θέτει για τη συμμετοχή του, αντίθετα με την ανεπιφύλακτη στάση του το 2010 και το 2012, όταν όλα αποφασίζονταν στο «παρά πέντε») πρέπει ταυτόχρονα με το ρόλο του ως αιχμή του δόρατος της επίθεσης του κεφαλαίου να έχουμε υπ’ όψιν μας τον πολυμερή του χαρακτήρα και το πλαίσιο αρχών υπό το οποίο τυπικά λειτουργεί.

o Ποντίφικας...

ΠΕΡΙ «ΑΣΥΜΜΕΤΡΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ»

Αυτός ο όρος έγινε «διάσημος» μετά τις επιθέσεις που έγιναν στις 11 Σεπτέμβρη 2001 ενάντια στις ΗΠΑ.
Χρησιμοποιείται δε, από τους εκφραστές και υποστηρικτές της λεγόμενης δυτικής κυριαρχίας, προκειμένου αυτοί να χαρακτηρίσουν και να προσδιορίσουν τις βίαιες ενέργειες που προέρχονται από αυτό που ονομάζουν συλλήβδην τρομοκρατία.
Αν εξετάσουμε την κυριολεκτική σημασία αυτού του όρου θα δούμε πως αναφέρεται σε κάτι το δυσανάλογο.
Ασύμμετρος, λοιπόν, είναι ο δυσανάλογος και επομένως η απειλή αφορά ενέργειες και πρακτικές αυτού του χαρακτήρα και περιεχομένου.
Δεν προσδιορίζεται βέβαια σε αυτή την περίπτωση ποιο είναι το σύμμετρο και ανάλογο.

Η παγίδα του χρέους και της πολιτικής διαπραγμάτευσης

Του Θέμη Τζήμα
Οι δανειστές της χώρας γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι με το δημόσιο χρέος και το παίζουν αριστοτεχνικά, εν πολλοίς και λόγω της κάκιστης στάσης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μέσα στην κρίση. Το δημόσιο χρέος, όπως και το ιδιωτικό, δεν είναι παρά ένα πολιτικό μέγεθος κατά βάση, σύμφυτο με και αναγκαίο στον καπιταλισμό. Πέρα από τα δήθεν «αμείλικτα νούμερα», υπάρχει το γιγάντιο ιδιωτικό χρέος της Γερμανίας, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας αλλά και το παρελθόν της ίδιας της Δυτικής Ευρώπης, που δείχνει ότι κορυφαία επιτεύγματα του κοινωνικού κράτους, όπως το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος της Μεγάλης Βρετανίας, θεμελιώθηκαν εν μέσω περιβάλλοντος «υπερχρέωσης», όπως οι «δημοσιονομιστές» θα έλεγαν σήμερα.

Συριζικό κράτος , πασοκικού τύπου

Η κυβερνητική τακτική για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, παρ’ όλο που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, είναι σχετικά απλή στον πυρήνα της: Απόπειρα να κερδηθεί χρόνος και παράλληλα εντατικοποίηση των προσπαθειών να κτιστεί γρήγορα ένα συριζικό κράτος.
Η συνταγή είναι, σε άλλες εποχές βέβαια, δοκιμασμένη. Η οικοδόμηση του κομματικού κράτους και η βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη των «ημετέρων» που αναπόφευκτα οδήγησε στη γενίκευση της διαφθοράς, τα «ήξεις-αφίξεις» σε συνθήματα και υποσχέσεις (με παροιμιώδη τα περί ΕΟΚ, ΝΑΤΟ και Βάσεων) οι επικοινωνιακές φανφάρες και «κόντρες», όλα αυτά έχουν όνομα.
Αν όμως το ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε προσπάθειες μιας δεκαετίας για να το στήσει, ο Τσίπρας επείγεται να το κάνει με ρυθμούς κατεπείγοντος.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ''ΕΑΜ'', ΧΩΡΙΣ ''ΛΙΒΑΝΟΥΣ'' ΚΑΙ ''ΒΑΡΚΙΖΕΣ''

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ
Σε πολιτική εκδήλωση της Αριστερής Ανασύνθεσης, που πραγματοποιείται 15-16 Απρίλη, στην Αποθήκη 8, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μίλησαν την Παρασκευή το βράδυ (15/4) για την Αριστερά ο Παν. Λαφαζάνης, ο Παν. Σωτήρης, ο Θέμης Τζίμας και ο Αλ. Αλαβάνος.  
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, έκανε, στο περιθώριο της εκδήλωσης, δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.  
Την εκτίμηση ότι ''η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονίων,θα πάρει πολύ σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το ξεπούλημα της χώρας που θα εκτελέσουν τον τόπο και τον ελληνικό λαό'', διατύπωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.
Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι ''πρέπει να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες'', επισημαίνοντας «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει μέλλον έτσι και αλλιώς, αλλά και δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε κανένα πρόβλημα».