#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Η μετεξέλιξη του Αριστερού Ρεύματος (Α.Ρ.) σε πολιτική οργάνωση

Του Γιάννη Τόλιου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το «Αριστερό Ρεύμα» στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη των μελών και στελεχών του, αποφάσισε τη μετεξέλιξη του σε «Πολιτική Οργάνωση» με τη διοργάνωση Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης τον Οκτώβριο 2016. Η δημιουργία της «Λαϊκής Ενότητας» ως «μετωπικού» (πολυκομματικού) πολιτικού φορέα, ήταν ο βασικότερος λόγος μετεξέλιξης του σε «πολιτική οργάνωση». Ενδεχομένως θα μπορούσε να παραμείνει «τάση», αν η ΛΑΕ με τη συναίνεση όλων συγκροτείτο σε πολυτασικό κόμμα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τις άλλες «συλλογικότητες». Άρα η απόφαση του για μετεξέλιξη σε «Πολιτική Οργάνωση» κινείται σε σωστή κατεύθυνση και μάλιστα …..έχει αργοπορήσει. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η ΛΑΕ, είτε με τη μορφή «πολυκομματικού μετώπου», είτε και τη μορφή «πολυτασικού κόμματος» - με όποια πλεονεκτήματα διαθέτει κάθε σχήμα - δεν εξασφαλίζει αυτόματα πλεονεκτήματα, αλλά είναι υπόθεση σωστής «οργάνωσης και λειτουργίας» και πάνω απ’ όλα σωστής «πολιτικής γραμμής» και «κινηματικής δράσης», για να δρέψει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Όχι στο όνομά μας…

του Γιώργου Καρατέγου
Ψάχνοντας σήμερα τη ντουλάπα του, ο Χ βρήκε στο κάτω συρτάρι μια παλιά ημικουρελιάσμενη μπλούζα. Τη φόραγε πολύ, λίγα χρόνια πριν, την είχε λιώσει. Είχε περπατήσει με αυτή χιλιόμετρα, σε ότι πορεία μπορείς να φανταστείς, στη πόλη και στο βουνό, σε μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάποτε αυτή η μπλούζα ήταν ένα με το δέρμα του. Και ακομη περισσότερο, με ότι βρισκόταν κάτω από αυτό. Ήταν ενδυμασία αγώνα, και για κάποιους, σύμβολο αξιοπρέπειας.

Προπαγάνδα- τρομοκρατία

« Μην τους φοβάσαι, στο φόβο σου ποντάρουν… »
Γιάννης Ρίτσος
«Καλός πολίτης είναι ο τρομοκρατημένος πολίτης …»
Στη Δύση, δεκαετίες τώρα, κυριαρχεί ένα δόγμα : καλός πολίτης είναι ο τρομοκρατημένος πολίτης. Ένας τέτοιος πολίτης είναι εύκολα χειραγωγήσιμος . Είναι μέρος, ας μας επιτραπεί η έκφραση, μιας «βιομάζας» που κινείται προβλέψιμα (πολιτικά- ιδεολογικά) και εκφράζεται (συναισθηματικά, γνωσιακά) ομοιόμορφα, (ομαλοποίηση κοινωνικών συμπεριφορών).
Η τρομοκρατία λοιπόν, τόσο σαν έννοια όσο και σαν δράση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών και οικονομικών συμφερόντων που βρίσκονται πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.

6. 4. 1941: ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΘΕΣΜΟΥΣ"

Κείμενο: Νίκος Μέντζας
6 Απριλίου 1941. Στις 5:15 τα ξημερώματα ξεκινάει η επιχείρηση “Μαρίτα”, η επίθεση δηλαδή των γερμανικών στρατευμάτων εναντίον της Ελλάδας. Η επιχείρηση απέβλεπε, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη των νώτων για την επιχείρηση “Μπαρμπαρόσα” εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και τον αμεσότερο εφοδιασμό των δυνάμεων του Ρόμελ στην Βόρεια Αφρική. Οι Έλληνες καλούνται αυτή τη φορά να αντιταχθούν στη ναζιστική μηχανή του Τρίτου Ράιχ που εισβάλει στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί είχαν υποσχεθεί στους Βούλγαρους την Δυτική Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία. Ως αντάλλαγμα, οι τελευταίοι θα επέτρεπαν την ελεύθερη διέλευση μέσα από την Βουλγαρία για το πέρασμα στην Ελλάδα. Η αντίσταση στα 21 οχυρά της γραμμής Μεταξά, στο Ρούπελ, Ιστίμπεη, Μαλιάγκα, Παλιουριώνες, Καρατάς, Νυμφαία, Εχίνος στο Μπέλες κ.ά. ήταν σθεναρότατη, μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα έντονες, με αστραπιαίες επιθέσεις από τα γερμανικά Στούκας, ακατάπαυστη βροχή από οβίδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης και ρίψη χημικών αερίων εντός των οχυρών.

Και το κράτος του Βατικανού στις «ανθρωπιστικές» φιέστες…

Μετά τη χολιγουντιανή εκπρόσωπο της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ (Αντζελίνα Τζολί), καταφτάνει στη Λέσβο για ανάλογα «ανθρωπιστικά» σώου υπέρ των «προσφύγων», ο Πάπας: Το εκκοσμικευμένο κράτος της Παγκοσμιοποίησης, το πνευματικό ισοδύναμο του πλανητικού ολοκληρωτισμού.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτές τις τελετουργίες το κράτους του Βατικανού και τα «παραρτήματά» του στο κατεστημένο της Ορθόδοξης Εκκλησίας: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!!!


Το χάσμα μεταξύ Ελληνικού και Δυτικού Πολιτισμού

Η σύγκρουση δύο διαφορετικών Πολιτισμών
Γράφει ο Δρ Μάνος Δανέζης*
Η Πολιτισμική κατάρρευση
Ο Δυτικός Πολιτισμός διέρχεται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κοινωνικής κρίσης, η οποία συν τω χρόνω αποσαρθρώνει τις παγκόσμιες κοινωνικές δομές.
Η οικονομική  κατάρρευση που βιώνουμε, αλλά και η κατάρρευση όλων των κοινωνικών δομών, δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης αξιών και ιδεών.
Αυτό που καταρρέει είναι ολόκληρο το «Δυτικό Πολιτισμικό Ρεύμα», όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την μεγάλη επιστημονική επανάσταση του 16ου - 17ου αιώνα.
Ο Δυτικός Πολιτισμός, άρα και η Οικονομία, από τότε ασπάστηκαν τα φιλοσοφικά και επιστημονικά δόγματα αυτής της Επανάστασης τα οποία όμως ήδη έχουν καταρρεύσει κάτω από τα πορίσματα της σύγχρονης Επιστημονικής Σκέψης.

Τι είναι το κίνημα της αλληλέγγυας οικονομίας…

Το κίνημα της Αλληλέγγυας Οικονομίας όχι απλά δεν είναι ανέκδοτο, αλλά αποτελεί μια άλλη πραγματικότητα που ολοένα και επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη.
Οι πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας δεν αποτελούν στις σημερινές συνθήκες δραστηριότητες που έρχονται να συμπληρώσουν ανεπαρκείς δημόσιες λειτουργίες ή πολιτικές, αλλά αποτελούν τον μόνο τομέα δραστηριοτήτων όπου ανοικοδομούνται αλληλέγγυες πρακτικές απέναντι σε κρατικές πολιτικές που επιδιώκουν να καταστρέψουν και καταστρέφουν, ό,τι θυμίζει κοινωνικούς θεσμούς του παρελθόντος.