#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη Τύπου του Μανώλη Γλέζου για το προσφυγικό


Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου του Μανώλη Γλέζου για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ το απόγευμα της Πέμπτης:

Στην Ειδομένη χτυπάει η καρδιά της ανθρωπότητας

 Kostas Poulis
Στην Ειδομένη χτυπάει η καρδιά της ανθρωπότητας αυτή την στιγμή. 
Στην υπόλοιπη Ευρώπη χτυπάει η καρδιά του φιδιού που αναδύθηκε και πάλι από τους πιο βρωμερούς λάκκους της ιστορίας

ΚΚΕ: Κομματική ζύμωση, αντί για μέτωπο

Ανδρέας Κυρίτσης
Από διαπιστώσεις πάμε «καλά», αλλά από «γραμμή» πρόβλημα. Η ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Ριζοσπάστη την προηγούμενη Κυριακή Απόφαση - Ανακοίνωση για τις εξελίξεις.
Η Απόφαση περιγράφει αρκετές πλευρές της πραγματικότητας: «Η δυσκολία περάσματος στην καπιταλιστική ανάκαμψη, η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και με πολεμικά πλοία, η διαχείριση των προσφυγικών ροών, είναι το έδαφος που διαμορφώνει συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας και δυσκολίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος», σημειώνει η ΚΕ και συμπληρώνει:

Επιστροφή στο μέλλον


Ευρώπη σαν τα μούτρα σας

του Γιάννη Λαζάρου
Εσείς εκεί πάνω, οι του Βορρά της Ευρώπης, οι πολίτες που συνεχίζετε να απλώνετε πολύ βούτυρο στο κρουασάν σας, που μέσα από επαναστάσεις των λαών υποστηρίζετε ότι καταφέρατε να αλλάξετε τα καθεστώτα με κόκκινες και πορτοκαλί επαναστάσεις, ρίξτε ένα βλέμμα εδώ χαμηλά και αποδείξτε ότι είστε κάτι καλύτερο από τις κυβερνήσεις σας.
Εσείς που παινεύεστε ότι γκρεμίσατε το τείχος του Βερολίνου, εσείς που καμαρώνετε ότι διαφωτισμός της χώρας σας έβαλε στην γκιλοτίνα τα κεφάλια μοναρχών και εσείς εκεί παρά πέρα που το' χετε καμάρι ότι στην Βρετανία εχθρός δεν πάτησε το πόδι του, πού είστε να αποδείξετε ότι πολεμήσατε για όλα αυτά που οι κυβερνήσεις σας καταστρατηγούν σκοτώνοντας Έλληνες διά του χρήματος και πρόσφυγες διά του ξεριζωμού;

Ελλάς το Mega-λείο σου

Πέτρος Αργυρίου
Δεν θα καταδεχόμουν σε μια τόσο κρίσιμη εποχή να γράψω κάτι τέτοιο.
Αν δεν υπήρχε μια επιδημία.
Μια επιδημία κλάματος και επιδεικτικής αστοχασιάς.
Για τους εργαζόμενους του Mega τους οποίους προοδευτικοί και αριστεροί όπως η κ. Ακρίτα άθελα τους τους υπερασπίζονται βοηθώντας έτσι τους ολιγάρχες που το ήλεγχαν να τους χρησιμοποιούν ακόμη μια φορά, τώρα κι ως ανθρώπινη ασπίδα.
Σπεύδουν μάλιστα να μας κατηγορήσουν και για κοινωνικό αυτοματισμό και για μικροψυχία.
Θέλετε να μιλήσουμε για κοινωνία κ.Ακρίτα.
Ας μιλήσουμε.

Τραπεζική ένωση: Στο έλεος των αγορών τα κράτη

 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Έτη φωτός φαίνεται να έχουν περάσει από τον Ιανουάριο του 2015 όταν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανταπέδωσε τη φιλοξενία που της είχε προσφέρει ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στη γενέτειρά του Φλωρεντία εξυμνώντας την αποφασιστικότητά του να επιβάλλει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που κανένας άλλος προκάτοχός του δεν τόλμησε να φέρει προς ψήφιση. Έκτοτε, το ένα θερμό επεισόδιο στις σχέσεις τους διαδέχεται το άλλο, με τον ιταλό πρωθυπουργό την μια να καταγγέλλει το Βερολίνο για τη δημιουργία γαλλογερμανικού άξονα που αποκλείει την Ιταλία από μείζονες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της ΕΕ και την άλλη να επιτίθεται στο Βερολίνο για την αυτό-εξαίρεσή του από το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, τις οδυνηρές επιπτώσεις του οποίου γεύονται κατ’ αποκλειστικότητα οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Στα πλέον αδύναμα και δοκιμασμένα από την κρίση κράτη της ΕΕ ανατέθηκε το χρέος να τιμωρήσουν τη Ρωσία και να υποστούν τις συνέπειες των κυρώσεων εκ μέρους της Μόσχας! Είναι κι αυτό μια ένδειξη της διαβόητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης…

Η Ε.Ε. ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ 
ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι... Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλοι οι σοβαροί διεθνείς αναλυτές και σχεδόν όλες οι ισχυρής επιρροής εφημερίδες της Ευρώπης εκφράζουν αποτροπιασμό για την επονείδιστη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, όπως και για την κυνική αντιμετώπιση της Ελλάδας. Όλοι, πλην Λακεδαιμονίων... Σταχυολογούμε:  
- Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατήγγειλε ότι η συμφωνία παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης (1951) για τους πρόσφυγες, αφού προβλέπει την αναγκαστική μεταφορά τους από ευρωπαϊκά εδάφη (της Ελλάδας), όπου θα έπρεπε να τους χορηγηθεί άσυλο, στην Τουρκία, μια χώρα που σύμφωνα με τις εκθέσεις της ίδιας της Κομισιόν, παραβιάζει κατά συρροήν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα να χαρακτηρίζουν την Τουρκία του Ερντογάνασφαλή χώρα” και να αποκλείουν τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές.

ΣΑΔΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΚΤ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

...ΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Είναι τραγικό για τον λαό μας το χάσμα οικονομικών μέτρων για όλη την Ευρωζώνη σε σχέση με τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα. Χτες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα αποφάσισε μια σειρά μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, που κινείται σχεδόν σε επίπεδα στασιμότητας. Πρώτο την ενίσχυση της ρευστότητας, με την άνοδο της μηνιαίας αύξησης της ρευστότητας από 60 σε 80 δις ευρώ και την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της. Δεύτερο, την εντυπωσιακή μειώση των επιτοκίων, από το 0% για το επιτόκια αναφοράς μέχρι το αρνητικό -0,4% των καταθέσων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να ενδυναμωθεί η τάση τραπεζικών δράσεων στην αγορά σε βάρος της σιγουριάς των καταθέσεων τους στη ΕΚΤ. Τρίτο, ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών με νέους μηχανισμούς (TargetedLonger –TermRefinancingOperations), ώστε να ενισχυθούν οι δανειοδοτήσεις που δίνουν.

Γερμανικές Οφειλές: Ο λήθαργος της υποταγής και η αλήθεια της διεκδίκησης

«Ο λαός που τσακίζεται από την υπέρμετρη βία για μία στιγμή, δεν είναι ακόμη σκλάβος. Σκλάβος γίνεται από τη στιγμή που ψυχικά δέχεται τη σκλαβιά. (…) Όχι! Κανένα είδος συμβιβασμό, κανένα είδος μοιρολατρία δεν αποδέχεται ο λαός ο ελληνικός». 
Δημήτρης Γληνός, «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», 1942. 


 
Του Αριστομένη Συγγελάκη
Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, ένα ζήτημα που ενώνει και συνεγείρει, όσο τίποτε άλλο, τους Έλληνες βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Εβδομήντα χρόνια μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων και μετά από πληθώρα λαθών και μακρά περίοδο αδράνειας έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Το δίλημμα είναι σαφές: ή θα προχωρήσουμε αποφασιστικά με ένα καλά σχεδιασμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών, χωρίς όμως άλλη κωλυσιεργία και αναβλητικότητα, για να κλιμακώσουμε την πίεση στην γερμανική κυβέρνηση ώστε να αναζητηθεί πολιτική λύση στο ζήτημα κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν να προχωρήσουμε σε στοχευμένες νομικές διαδικασίες ή θα εγκλωβιστούμε σε μια συζήτηση χωρίς τέλος, που μας απομακρύνει περαιτέρω από τον στόχο μας.

Δέκα λόγοι γιατί η συμφωνία για τους πρόσφυγες είναι παράνομη και απάνθρωπη

Σαν μεγάλη επιτυχία, που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών θέσεων, παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός την καταρχήν απόφαση στη σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Ας δούμε όμως γιατί αυτή η συμφωνία, που κάνει περήφανο τον Τσίπρα, είναι απαράδεκτη.

– Γιατί η αποτυχημένη σύνοδος παρουσιάστηκε σαν επιτυχημένη προκειμένου να έχει κάτι η Μέρκελ στα χέρια της πριν από τις κρίσιμες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε τρία γερμανικά κρατίδια – όπου αναμένεται πανωλεθρία του κόμματός της.

Η κομμουνιστική στόχευση ως πυρήνας της πολιτικής πάλης

Παναγιώτης Μαυροειδής
Η εικόνα των προσφύγων είναι συγκλονιστική. Το ίδιο και το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι ανθρωποφύλακες της ΕΕ των φραχτών και του ΝΑΤΟ του πολέμου.
Να τι λένε σε όλους μας -και όχι μόνο στους πρόσφυγες των πολέμων τους και της ληστείας τους:
Δεν υπάρχει ο τόπος σου να ζήσεις, διότι θέλω να αρπάξω τους πόρους του και να ελέγξω τις διαδρομές.
Δεν υπάρχει άλλος τόπος να πας να ανασάνεις.
Δεν υπάρχει μήτε δρόμος να περπατήσεις.

Η επανάσταση αρχίζει από τον εαυτό μας

του Στέλιου Ελληνιάδη
Μετά την καλοκαιρινή ψυχρολουσία, ένα κομμάτι αριστερών που έμεινε στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από μια μειοψηφία φανατικών που περιλαμβάνει κάποιους νεοπροσήλυτους από τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι οι οποίοι -βασιλικότεροι του βασιλέως- αισθάνονται δικαιωμένοι, παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη των πραγμάτων. Βιώνει από τα μέσα το ξήλωμα όλων των θέσεων που συνάρθρωναν το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει μια θετική πλευρά η οποία –με σαφώς μειωμένες προσδοκίες- θα εξισορροπεί τις απώλειες από τη μεγάλη αναστροφή και αναδίπλωση. Μια θετική πλευρά που θα επιβεβαιώνει την επιθυμία ότι ό,τι και να είναι η κυβέρνηση είναι πάντως καλύτερη -με την έννοια της «μεγαλύτερης ευαισθησίας», από μια κυβέρνηση της Δεξιάς, και θα προσπαθήσει κάτι να περισώσει.

Στοιχεία από ένα κόσμο που χάνεται


Καλούμπα, Καλάμι κι Αλευρόκολλα
Οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι στην Νάουσα, ο Καλόγερος (καλός γέρος) στην Αγ. Ελένη Σερρών και στην Θράκη, οι Γέροι στην Σκύρο, οι Φανοί στην Κοζάνη, οι χρωματιστές πλεκτές προσωπίδες του Σοχού της Θεσσαλονίκης, οι Τράγοι στην Νέδουσα Μεσσηνίας και οι φωτιές των γειτονιών και των χωριών. Επίσης, οι πολλές παραλλαγές του θεατρικού έργου «Ερωφίλη» του Γεώργιου Χορτάτση γραμμένο το 1600. Το έργο προέρχεται από την Κρήτη αλλά παίζεται με την μορφή λαϊκού θεάτρου στις απόκριες, σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Ώρα μηδέν για τον πλανήτη


Του Βασίλη Βιλιάρδου
Η «απροκάλυπτη μονεταριστική χρηματοδότηση» (OMF) θα σήμαινε το τέλος του σημερινού, βασισμένου στην ελεύθερη αγορά χρηματοπιστωτικού και νομισματικού συστήματος – καθώς επίσης των χάρτινων, χωρίς αντίκρισμα χρημάτων
«Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας καταρρέει, ενώ η χώρα βιώνει ουσιαστικά μία κυλιόμενη χρεοκοπία, ευρισκόμενη στο έλεος των δανειστών της. Οφείλει όμως να επικεντρωθεί στις μελλοντικές εξελίξεις,αποφεύγοντας με κάθε θυσία τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας της – η οποία είναι η μοναδική που έχει πραγματική αξία, ενώ οι τιμές της θα μπορούσαν να αυξηθούν κατακόρυφα, εάν επιλεγεί η έξυπνη νομισματική διεύρυνση εκ μέρους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών».