#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Όψεις και αντί-όψεις μιας «ευεργεσίας»

Έκτακτες παροχές ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένους της ανακοίνωσε η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια Α.Ε.», κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης γιορτής που διοργανώνει κάθε χρόνο για το προσωπικό της στις εγκαταστάσεις της, στην Καλαμάτα.
Οι παροχές αυτές αφορούν την αύξηση του τζίρου της εταιρείας κατά το προηγούμενο χρόνο. Εκτός, όμως, από αυτές τις παροχές μέσα στον χρόνο που πέρασε προσελήφθησαν στην επιχείρηση 34 ακόμη εργαζόμενοι.

Ο θρήνος της μάνας του Άρη Βελουχιώτη για τον χαμό του παλικαριού της


Επιμέλεια: Οικοδόμος
Ο Θανάσης Κλάρας (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα, προτού ξεχωρίσει και δοξαστεί ως Άρης Βελουχιώτης) γεννήθηκε στη Λαμία στις 27 Αυγούστου του 1905 και ήταν το τρίτο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του Δημήτρη και της Αγλαΐας Κλάρα. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο μικρός Θανάσης Κλάρας είχε όλες τις προϋποθέσεις να ακολουθήσει μια ομαλή και σίγουρη σταδιοδρομία στα πλαίσια της τάξης του. Όμως από νωρίς διάλεξε τον δύσκολο δρόμο της εναντίωσης στην εκμετάλλευση και της υπεράσπισης του δίκιου των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου.

«Μένουμε Ευρώπη»; Ποδαρικό της κυβέρνησης με τρομοϋστερία

Πιστή στο δρόμο των μνημονίων η κυβέρνηση μαζί με ολόκληρη τη συμμαχία των  «μένουμε Ευρώπη»  ξεκίνησε από τα χαράματα την τρομοϋστερία για το ασφαλιστικό. Δεν θα κοπούν οι βασικές συντάξεις αλλά θα θυσιαστούν οι επικουρικές. Θα κοπούν και οι βασικές λένε οι σύμμαχοι της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για το 2016 (λείπει 1,8δις. λένε), τι θα πάρουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, λένε οι κυβερνητικοί παπαγάλοι.
Τι σημαίνει βασική και τι επικουρική; Για κάθε συνταξιούχο το άθροισμα των δυο είναι το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών του. Η λογική του καρότου είναι παλιά και δοκιμασμένη. Σε όλα τα επίπεδα.

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός του 2015


του Richard Martin
 Μετάφραση – επιμέλεια: Γεράσιμος Προύσαλης
Όπως και το 1973, το έτος 2015 αποτελεί ορόσημο για μια αποφασιστική μετατόπιση (shift) της παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας
Το έτος 2015 έλαβαν χώρα μια σειρά συνδεομένων γεγονότων που μπορούν να οδηγήσουν σε ριζικές μετατοπίσεις, σημεία καμπής, στην Ιστορία του τομέα της Ενέργειας.

Η εν εξελίξει πτώση της τιμής του πετρελαίου, η απαρχή της οποίας προσδιορίζεται στο έτος 2012, επιταχύνθηκε αξιοσημείωτα το έτος 2015. Η τιμή του πετρελαίου (δείκτης WTI) έπεσε στα 34,53$ το βαρέλι στις 18 Δεκεμβρίου 2015, σε τιμή χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή κατά την εκδήλωση της οικονομικής κατάρρευσης του έτους 2008, χωρίς ορατό πάτο για το προσεχές μέλλον.

Το καρβέλι της εξουσίας

Του Περικλή Κοροβέση
Ο Γιώργος Μιχαήλ, αρχιτέκτων και βιομηχανικός σχεδιαστής, μας έθεσε ένα απλό ερώτημα*: «Μπορούμε να πούμε »χρόνια πολλά»;».
Και είναι αλήθεια. Αυτές οι μέρες είναι γιορτινές. Σχεδόν σαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και χωρίς να έχει βγει κανένα διάταγμα, είναι σαν να ήρθε ένα χαρτί, όχι για να παρουσιαστείς στον στρατό, αλλά για να σου πει να γιορτάσεις. Ολοι από συνήθεια αυτό κάνουμε. Αλλά όσοι από μας έχουμε ακόμα ως το πιο σίγουρο μεταφορικό μέσα τα πόδια μας, τότε ο δρόμος μας είναι δύσκολος.
Και τι δεν βλέπουμε. Δρόμους παλιούς, κάποτε ανθηρούς με τα ανοιχτά τους μαγαζιά, τώρα κλειστά σαν κενοτάφια, με ένα απελπισμένο «πωλείται» ή «ενοικιάζεται». Οι ιδιοκτήτες ξέρουν πως αυτό είναι μάταιο, αλλά ποιος ξέρει, ίσως και μέσα στη ματαιότητα να βρίσκεται κάπου χωμένη η ελπίδα.

Το αριστερό παρελθόν μιας επιφανούς ναζίστριας

Γράφειο Γιώργος Πετρόπουλος

Ο εργάτης

Και λες σκλάβο τον είχανε αγοράσει
όλα του αφέντη τα χρυσά του δώρα
ξεκίναγε σκυφτός, δειλός στη χώρα
τα μπράτσα, τη ζωή να του κεράση.

Μα όντας μοναχός στα πυκνά τα δάση
δαρμένος απ' της έννοιας του τη μπόρα
έκοψε ξύλα με περίσσια φόρα
νεκρόκασσα τ' αφέντη του έχει φκιάσει.

Και μέσα στου μεσημεριού τη λάβρα
σταζοβολά απ' το κούτελο κανάλι
ο ιδρώτας, και τη γης οργώνει αγάλι.

Θεριέβει, ποταμός, ρέμματα μαύρα
που τάβαζαν καιρών και χρόνων μίση
τ' αφέντη πάει τον πύργο να γκρεμίση.
Σμύρνη Σίτσα Κ.

Το μικρό αυτό στιχούργημα δημοσιεύτηκε, στις 17/4/1920 (30/4 με το νέο ημερολόγιο - παραμονή Πρωτομαγιάς), στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», που τότε εκδιδόταν ακόμα ως «Εφημερίς Σοσιαλιστική», με διευθυντή τον Γιάννη Πετσόπουλο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο δεύτερο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (5-12/4/1920) είχε αποφασιστεί η εφημερίδα να περάσει υπό τον έλεγχο του κόμματος αυτού, του μετέπειτα δηλαδή ΚΚΕ.

Συνέπειες της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Αλεξάτου
Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ και της διάψευσης της ελπίδας για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που έδωσε τη συντριπτική υπεροχή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, είναι και η ενίσχυση δύο τάσεων αλληλοτροφοδοτούμενων.
Από τη μια, της κυρίαρχης τάσης του ηττοπαθούς και μοιρολατρικού "ρεαλισμού": Αυτή είναι η πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει.
Πρόκειται για την τάση εκείνη που οδηγεί είτε στην επιλογή του "μικρότερου κακού" είτε στην αδιαφορία για την πολιτική.


ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΛΑΝΣΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ ( 3 ΒΙΝΤΕΟ )

ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ - ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ -ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΟ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥ-ΣΥΝΕΝΟΧΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΚΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ...

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΤΡΥΚ ΚΑΙ ΔΥΟ ...ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΙΣ!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*
Θα θυμάστε το γνωστό, της παπανδρεϊκής δημαγωγίας, …. «φεύγουν οι βάσεις …που μένουν».!! Αυτές τις πρακτικές φιλοδοξεί να επαναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελπίζοντας να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και να ανακόψει το κύμα δυσαρέσκειας και κατακραυγής που απλώνεται ακόμα και στις γραμμές της. Πρόσφατα ο κ.Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Κατρούγκαλος), διαβεβαίωσαν σε όλους του τόνους, ότι «οι κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ δίνεται μάχη να μην κοπούν οι επικουρικές». Μάλιστα κάνουν λόγο για αναζήτηση …«ισοδύναμων», ώστε να τηρηθούν ταυτόχρονα οι δεσμεύσεις του Γ’ Μνημονίου που προβλέπει μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης 1,8 δις το 2016. Όσο για το 2017 ….βλέπουμε.!


Καλή Δύναμη στους συντρόφους της γειτονιάς μας!

Της Αλέκας Ζορμπαλά
Θαυμαστής του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας του κράτους του Χίτλερ ο Ερντογάν.

Καμία έκπληξη!

H γενοκτονία των Κούρδων, οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τα κελιά τύπου F για αυτούς, που αντιστέκονται, το αποδεικνύουν περαν κάθε αμφιβολίας..

Σύμφωνο Συμβίωσης και η ιδεολογία της Παγκοσμιοποίησης

Ο πρόσφατος «διάλογος» – ή καλύτερα προπαγάνδα – με αφορμή το νομοθέτημα που εισήγαγε στη βουλή η δωσίλογη «αριστερή» κυβέρνηση για το «Σύμφωνο Συμβίωσης», αντανακλά στο μέγιστο βαθμό τις επιδιώξεις της Υπερεθνικής Ελίτ (Υ/Ε), αλλά και τις επιπτώσεις σε κοινωνικό/πολιτιστικό επίπεδο για τους λαούς που εντάσσονται ή είναι σε διαδικασία ένταξης στη Νέα Διεθνή Τάξη που διαχειρίζεται τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
Όπως έχουμε επανειλημμένα αναλύσει, η παγκοσμιοποίηση δεν αφορά μόνο την οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική εξάρτηση των λαών, δηλαδή την κατάλυση της οικονομικής/εθνικής τους κυριαρχίας, αλλά ταυτόχρονα την πολιτιστική ομογενοποίηση, δηλ. την κατάλυση της πολιτιστικής κυριαρχίας. Έτσι, στην Ελλάδα όπου η «αριστερή» κυβέρνηση ξεπουλάει όποιο πλουτοπαραγωγικό πόρο και δημόσια έκταση βρει μπροστά της, ξηλώνει κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα και παραχωρεί τη φύλαξη των συνόρων σε εξωτερικές δυνάμεις μετατρέποντας και τυπικά την χώρα σε προτεκτοράτο, ταυτόχρονα εξαντλεί την «προοδευτικότητά» της στην… υπεράσπιση της «ιδεολογίας της παγκοσμιοποίησης».

Το σπιράλ του θανάτουτου Βασίλη Βιλιάρδου
Οι δανειστές της Ελλάδας, ο κ. Αδόλφος Σόιμπλε για να είμαστε ακριβείς, έχουν τα σχέδια τους, επιβάλλοντας τη συγκεκριμένη πολιτική σε μία κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα σωστό -έχοντας συνθηκολο-γήσει άνευ όρων, μετά από σωρεία τρομακτικών λαθών.

Ουσιαστικά επιδιώκουν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει έξοδα αντίστοιχα με τα έσοδα της -οπότε, κάθε φορά που τα έσοδα θα μειώνονται, λόγω της ύφεσης, του αποπληθωρισμού κλπ. που προκαλούν τα μνημόνια, θα ζητούν τη λήψη νέων μέτρων.