#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Παγκοσμιοποίηση και ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός
Συχνά πυκνά, όλο και περισσότερο ακούγεται η λέξη παγκοσμιοποίηση. Τελικά τι είναι; Είναι για το καλό των λαών και της ανθρωπότητας, είναι για κακό ή κάτι που απλά συμβαίνει;
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του καθενός ότι ζούμε στην εποχή των μονοπωλίων τα οποία έχουν πραγματοποιήσει τεράστια συγκέντρωση πλούτου και δύναμης. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο μερικών στα χρηματιστήρια είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ αρκετών κρατών. Μιλάμε για ιμπεριαλισμό σαν οικονομική ανάπτυξη «καταρχήν» αλλά όχι μόνο.
Πρόκειται για ανταγωνισμό, για πόλεμο μεταξύ μονοπωλίων, αστικών τάξεων και κρατών, για τον έλεγχο πρώτων υλών, αγορών, ενέργειας, εμπορικών δρόμων, περιοχών στρατηγικής σημασίας. Ταυτόχρονα, συντονίζονται ενάντια στις κατακτήσεις και το βιοτικό επίπεδο των λαών, προσπαθούν να υποτάξουν το φρόνημά τους, να εξαφανίσουν τις συλλογικότητες χρησιμοποιώντας πολιτικά, υποπολιτισμικά, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά μέσα.
Κυρίαρχο ρόλο στο συσχετισμό δυνάμεων έχον οι ΗΠΑ. Αξιοποιούν τις οικονομικές, γεωγραφικές, πολιτικές, τεχνολογικές και στρατιωτικές δυνατότητες που διαθέτουν. Χρησιμοποιούν τη συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες (πχ ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, NAFTA) και, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, επιδιώκουν να διαβρώσουν σύνορα των άλλων χωρών, την εθνική τους κυριαρχία και οικονομία, τον πολιτισμό τους.
Αποδυναμώνουν τα μικρότερα και αδύναμα κράτη, επιδιώκουν να υποτάξουν τους λαούς, να εξουδετερώσουν τα κινήματα και τις προοπτικές κοινωνικών, επαναστατικών αλλαγών.
Είναι πασίγνωστο και αποδεδειγμένο ότι μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ ευθύνονται για σειρά πραξικοπημάτων, πολεμικών επεμβάσεων και επιχειρήσεων, είτε μόνες είτε σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Από την Ελλάδα ως την Κορέα, από τον Λίβανο ως τον Άγιο Δομίνικο, από το Βιετνάμ ως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και πλήθος άλλων. Δεν είναι λάθος η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ ασκούν την πολιτική των απειλών και των κανονιοφόρων περισσότερο από τη διπλωματία. Στηρίζονται σε μια τεράστια πολεμική μηχανή με πυρηνικά και συμβατικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας.
Ορισμένα στοιχεία
α) τα κονδύλια που χορηγούνται για έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς είναι τετραπλάσια από τα αντίστοιχα του συνόλου των χωρών της ΕΕ
β) το κόστος του προγράμματος του πολέμου των άστρων θα είναι πολλαπλάσιο του προγράμματος που κατασκευάστηκε η ατομική βόμβα και εργάστηκαν 150.000 επιστήμονες
γ) τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών και κρατών απασχολεί το ύψος, τα κονδύλια των στρατιωτικών ή αμυντικών δαπανών. Ο ελληνικός λαός έχει πικρή πείρα. Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν γιατί αξιοποιούν τη συνολικότερη ισχύ τους και καθορίζουν τιμές στα οπλικά συστήματα τα οποία ξεπερνάνε το κόστος των ερευνητικών προγραμμάτων και της παραγωγής.
δ) μεγάλα οικονομικά και άλλα οφέλη αποκομίζουν οι ΗΠΑ, το στρατιωτικό-βιομηχανικό και πολιτικό μπλοκ από την ανανέωση των οπλικών συστημάτων και άλλων μέσων από την επιβολή στους συμμάχους τους της προμήθειας των νέων όπλων ώστε να είναι συμβατά. Ταυτόχρονα εκβιάζουν αφού έχουν ανταλλακτικά και άλλα εξαρτήματα από τις προηγούμενες σειρές.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ
Οι ένστολοι ξεπερνούν τους 1.500.000 και είναι ενταγμένοι στο στρατό, στο ναυτικό, στους πεζοναύτες και στην αεροπορία. Ένας αριθμός αυτών των δυνάμεων ανάλογα με τις εξελίξεις (πάντως πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες) βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ διαθέτουν βάσεις σε περισσότερες από 130 χώρες. Είναι καταγεγραμμένες 737 αλλά πιθανά να φτάνουν τις 1000. Αποτελούν το 95% του συνόλου των ξένων βάσεων και καλύπτουν έκταση 3 δις τετραγωνικών μέτρων. Σ’ αυτές τις βάσεις υπηρετούν περίπου 200.000 ένστολοι και άλλες 200.000 πολιτικό προσωπικό. Βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους σε σημεία στρατηγικής σημασίας: τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Μέση και Άπω Ανατολή, τα Βαλκάνια, την Πολωνία κλπ. Στη χώρα μας είναι στη Σούδα αλλά υπάρχουν και ΝΑΤΟϊκές που διοικούνται από αμερικανούς όπως το πολυεθνικό επιχειρησιακό κέντρο εκπαίδευσης, το Άκτιο, το Κέντρο Θαλάσσιων Στρατηγικών Μεταφορών. Επίσης υπάρχουν και μια σειρά από μνημόνια κατανόησης που ουσιαστικά μετατρέπουν τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι.  
Σχετικά με τη συμπεριφορά των αμερικανών στρατιωτικών μια μικρή γεύση παίρνουμε από τα Χανιά. Κι αυτή δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Τα αμερικανικά στρατεύματα βαρύνονται με εγκληματικές πράξεις σ’ όλο τον κόσμο: Στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για επιθέσεις κυρίως κατά γυναικών. Βέβαια, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει σ’ όλες τις χώρες συμφωνίες (τη λεγόμενη ετεροδικία). Έτσι αποφεύγουν την τιμωρία όπως συνέβη με τους δολοφόνους του Στ. Σαράφη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρές . Όμως η Ιστορία διδάσκει ότι κάθε αυτοκρατορία που κυρίευσε τον κόσμο σε κάποια στιγμή συρρικνώθηκε ως τη διάλυσή της. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όσες προσπάθειες κι αν κάνουν να υποτάξουν κράτη και λαούς, να καταργήσουν σύνορα άλλων κρατών, να κυριαρχήσουν τα μονοπώλια, οι λαοί θα βρουν τρόπους να οργανώσουν την πάλη τους και να νικήσουν. Να σημειωθεί ακόμα ότι θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν στη νίκη των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού μέσω της διάλυσης ων εθνικών κρατών. Κράτη θα υπάρχουν ακόμα και όταν ο σοσιαλισμός γίνει παγκόσμιο σύστημα. Μέχρι τον Κομμουνισμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου