#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Ενότητα και αγώνας

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος (*)
Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και έχει ξεσηκωθεί σύσσωμη στο ασφαλιστικό τερατούργημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έρχεται να υλοποιήσει το 3ο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Τα 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών που εκτόξευσαν την ανεργία στο 30%, μείωσαν δραματικά τους κατώτατους μισθούς, κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, αύξησαν τον εργάσιμο χρόνο, μείωσαν την αγοραστική δύναμη πάνω από 35%,δεν ικανοποίησαν την μανία των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να εξαθλιώσουν ένα λαό και έφεραν και το 3ο μνημόνιο.

Στόχος τους είναι να σβήσει από την συνείδηση του λαού η αξιοπρεπής σύνταξη που για την εξασφάλισή της πλήρωνε αδρά όλη του τη ζωή ο εργαζόμενος και να αντικατασταθεί με επίδομα φτωχοκομείου. Ήδη το ΔΝΤ πιέζει και για την σύνταξη των 384 ευρώ θεωρώντας την μεγάλη. Ακόμα στοχεύουν στην χρεωκοπία εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον εξαναγκασμό των μικρών και μεσαίων αγροτών να εγκαταλείψουν την γη τους. Μαζί τους προστίθενται τα κάποτε εύπορα στρώματα των δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών που με το επιχειρούμενο ασφαλιστικό και την εξοντωτική φορολογία οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Είναι οφθαλμοφανές. Με τον εκτοπισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και του μικρού και μεσαίου αγροτικού κλήρου θα εισβάλουν οι ανώνυμες εταιρείες και οι πολυεθνικές και θα καταλάβουν αυτές τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που κατείχαν οι μικρομεσαίοι.

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την συγκρότηση του πολιτικού κοινωνικού μετώπου, της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικρά και μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού και τα πρώην εύπορα μεσαία στρώματα που αφανίζονται.

Τώρα και χωρίς αναβολή απαιτείται δράση και μάλιστα με συνέχεια. Άμεσα ο λαός πρέπει να αντισταθεί στο έγκλημα κατά της κοινωνικής ασφάλισης και της εξοντωτικής φορολογίας.

Στην πορεία τα αιτήματα πρέπει να διευρυνθούν και ο λαός να αποκρούσει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς «αλληλεγγύης», του φόρου επιτηδεύματος, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αγώνας κατά της ανεργίας, η υπεράσπιση της περιουσίας κ.α. πρέπει να ενταχθούν σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο με συνέχεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Στην πορεία θα αποκτάει πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα ξεκινάει από τα άμεσα καυτά προβλήματα και θα φτάνει στην διεκδίκηση βαθιών αλλαγών μέχρι την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή ένωση.

Η αρχή έγινε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών των εργατοϋπαλλήλων, των μεσαίων στρωμάτων και αναμένεται χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων. Η αποφασιστικότητα, η συμμετοχή και το ενωτικό πνεύμα που έδειξαν όλες οι αγωνιζόμενες δυνάμεις στα μπλόκα, έδωσαν τεράστια δυναμική και προοπτική νίκης.

Στα μπλόκα του Αιγίου η συσπείρωση αγροτών, κυρίως νέων σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο και η καθημερινή δυναμική παρουσία αγροτών και πολιτών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους έχουν δημιουργήσει αγωνιστικό κλίμα που αναμένεται να επεκταθεί.

Ήδη σε μια πρωτοφανή σε συμμετοχή και αποφασιστικότητα συνάντηση δημιουργήθηκε συντονιστική επιτροπή αγώνα με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τον αγροτικό σύλλογο Αιγίου του οποίου ο πρόεδρος κάλεσε σε κοινή συγκέντρωση την ημέρα της απεργίας 4 Φλεβάρη στο μπλόκο στα βενζινάδικα.

Σε τελική ανάλυση πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη κινητοποίηση δυνάμεων που θα οργανώσει νικηφόρους κοινωνικούς αγώνες και θα αντιπαρατεθεί συνολικά στην κυβερνητική πολιτική και την ΕΕ.

Η λογική να ενισχύσει κάθε παράταξη τις δυνάμεις της αδιαφορώντας για την συνολική πορεία των αγώνων, δεν έχει θέση σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο.

(*) Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είναι νευρολόγος. Είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων που στήριζε το ΚΚΕ στην περιοχή της Αιγιάλεας και δημοτικός σύμβουλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου