#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Η περίοδος της γιαγιάς κι η... σύνταξηH ανυπακοή είναι το θεμέλιο της ελευθερίας

Μάρω Βούλγαρη
Εκείνον τον πολύ θερμό Ιούνιο του σωτήριου (πραγματικά σωτήριου) έτους 1789, η αίθουσα συνεδριάσεων των τριών τάξεων, στα ανάκτορα του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ ήταν κλειδωμένη (έτσι κι αλλιώς ο Λουί ήταν μανιώδης συλλέκτης κλειδιών, έβαλε ένα κλειδί παραπάνω). Οι εκπρόσωποι λοιπόν της Γ' Τάξης κατέλαβαν την αίθουσα του σφαιριστηρίου όπου και έδωσαν τον ιστορικό όρκο της 20ής Ιουνίου να παραμείνουν ακλόνητοι και ενωμένοι μέχρι την ψήφιση του νέου Γαλλικού Συντάγματος. Η πράξη αυτή ήταν καθόλα παράνομη.

Γίγαντας Αρκάς!

Γεια σου γίγαντα Αρκά!
Η μεγαλύτερη κατάκτηση του Αρκά δεν είναι τα σκίτσα του (μακράν ο καλύτερος Έλληνας γελοιογράφος όλων των εποχών), είναι ότι δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη στη ζωή του, είναι ότι… δεν υπάρχει πουθενά μία φωτογραφία του, είναι που δεν γνωρίζει κανείς το πραγματικό του όνομα.
Υπό αυτή την έννοια, ο Αρκάς συνιστά σπάνιο φαινόμενο καλλιτέχνη που, εκτός από τεράστιο ταλέντο, κουβαλάει και μια στάση ζωής που την πετάει σαν πατσαβούρα στο πρόσωπο της κάθε ασημαντότητας, του κάθε τίποτα που έχει εισβάλει στη ζωή μας ως κάτι.

Νυχτερινό τελεσίγραφο: Αρχίζουν οι κατασχέσειςΝέο «σοκ», και μάλιστα... νυχτερινό, επεφύλασσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν έχουν φροντίσει, μέχρι σήμερα, να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, αλλά και να δηλώσουν μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό για ποσό μέχρι και 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μολονότι παραμένει... ακέφαλη, μετά την απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαΐδου, της οποίας ο διάδοχος αναζητείται από την κυβέρνηση, καλεί τους φορολογούμενους να καταφύγουν στη ρύθμιση των έως και 24 δόσεων και να υποδείξουν ακατάσχετο λογαριασμό για ποσό έως 1.250 ευρώ μηνιαίως γιατί, όπως σημειώνει, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, λόγω capital controls, παρήλθε.

Για μια τυρόπιτα χωρίς τυρί

του Γιάννη Λαζάρου 
Αγανάκτησαν οι Ελληνάρες για το "ρεπορτάζ" που φέρει τις Ελληνίδες να εκδίδονται για μια τυρόπιτα. Χαμός έγινε παίζοντας όλοι μαζί το πουλάκι τους (twitter) όπου η "εξυπνάδα" και η αντίδραση πήγε σύννεφο. Τα Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης άφρισαν εκδίδοντας την ίδια στιγμή φρέσκο κρέας για τον κορεσμό της χειροποίητης γαμικουλικής οντότητας του κάθε ξερόλα,επαναστάτη.
Αν σκεφτείς την πτώση στο χρηματιστήριο της πουτανιάς πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο που υπήρχε όταν γινόταν εκπόρνευση για ένα ζευγάρι μπότες, μια τσάντα ή ένα επώνυμο φορεματάκι που τελικά ήταν όλα μαϊμούδες. Αλλά όπως πάντα οι εκμαυλισμένοι όταν τους δείχνουν το φεγγάρι κοιτάνε το δάχτυλο.

Με ευρώ χωρίς συνταξεις ή με Δραχμή και συντάξεις;

Του Σπύρου Στάλια*, Οικονομολόγου Ph.D
Προς τι λοιπόν όλη αυτή η πρεμούρα για το ασφαλιστικό της Ελλάδος που απ’ ότι φαίνεται αγκαλιάζει και όλη την Ευρωζώνη.

Το πρόβλημα τίθεται ως εξής. Υποθέτουν ότι μετά από 30 χρόνια οι εργαζόμενοι θα είναι λιγότεροι ενώ οι συνταξιούχοι περισσότεροι. Τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν Αυτό το επονομάζουν και πρόβλημα των γενεών (intergenerational).

ΑΓΡΟΤΕΣ: ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Στήνουν μπλόκα στο νομό Λάρισας


Μαζική σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Βασιλή για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου με τρακτέρ που θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων.

Ο συριακός στρατός σφραγίζει τα σύνορα με την Τουρκία - Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα

ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ Τ-90 ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ Η 4Η Μ/Κ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ 
 
Αν και οι Τούρκοι με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να αποσύρουν την ρωσική υποστήριξη στην περιοχή και έτσι να ενισχυθούν οι ισλαμιστές για να απομακρυνθεί ο Άσαντ και να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση μαριονετών όμως τα αποτελέσματα που έφερε η πτώση του Su-24 ήταν ακριβώς τα αντίθετα.

Όχι μόνο ενισχύεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία αλλά έχει γίνει και αναπτέρωση ηθικού στον συριακό στρατό καθώς τα εφόδια και η αεροπορική υποστήριξη είναι ικανές για να διαλύσουν τους ισλαμιστές σε κάθε μέτωπο.

Ακίνητος χορός σε ηχηρή σιωπή ή κυοφορία;

Παναγιώτης Μαυροειδής
Διατυπώναμε και διατυπώνουμε αυτούς ή τους άλλους αναγκαίους στόχους: Αγώνας, αντίσταση, εγρήγορση, αφύπνιση, ξεσηκωμός, ανατροπή, κοινωνικός μετασχηματισμός, επανάσταση.
Διαφωνίες, διχογνωμίες, φωνές, αντιπαραθέσεις. Επιβεβαίωναν και επιβεβαιώνουν τη σφριγηλότητα και συνεκτικότητα της «πρότασης». Με μια έννοια την δικαίωναν και ας έπειθε με δυσκολία.
Σε αυτό το κολασμένο πολιτικό μεσοδιάστημα, φαίνεται ωστόσο να αντιμετωπίζουμε συχνά, τη βαρύτερη αντίρρηση: την ηχηρή σιωπή. Σαν να είμαστε ακίνητοι, ενώ γίνεται κατακλυσμός και θα έπρεπε να τρέχουμε. Ή μήπως είμαστε  σε  «ακίνητο χορό» (που διαβάζαμε παλιότερα), σε ένα περιβάλλον ηχηρής σιωπής;

«Μνημονιόμετρο»

Του Αντώνη Ανδρουλιδάκη
Ένα πρακτικό τεστ για να μετρήσεις τις επιπτώσεις των Μνημονίων στη ψυχοσωματική σου υγεία
Το 1967 οι ψυχίατροι Thomas Holmes και Richard Rahe, ανέπτυξαν την Κλίμακα Βαθμολογίας Κοινωνικής Αναπροσαρμογής ( Social Readjustment Rating Scale – SRRS) , μελετώντας τα ιατρικά αρχεία πάνω από 5.000 ασθενών, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν αν και κατά πόσο διάφορα στρεσογόνα γεγονότα, μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως η παθολογική κατάθλιψη ή οι καρδιακές προσβολές κ.τ.λ.
Η έρευνα τους απέδειξε, ότι υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ των αγχογόνων γεγονότων της ζωής και της ασθένειας των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Αργεντινή: το σύντομο διάλειμμα του μετα-νεοφιλελευθερισμού

Ολική επαναφορά στα χρόνια του άγριου νεοφιλελευθερισμού της εποχής του Κάρλος Μένεμ υπόσχεται με το πρόγραμμά του ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής και πρώην δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μαουρίσιο Μάκρι. Παρότι το ποσοστό που κέρδισε τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής είναι οριακό (51,4%) οι αλλαγές που θα επιφέρει θα αποδειχθούν ιστορικές και θα αφορούν μάλιστα ολόκληρη την υπο-ήπειρο.
Εντός της Αργεντινής ο Κιρχνερισμός, που εδραιώθηκε στις στάχτες του Αργεντινάζο το 2001, χωρίς ποτέ να θίξει τα κέρδη του κεφαλαίου αμφισβήτησε ορισμένα από τα θέσφατα του νεοφιλελευθερισμού.

Ο σώζων εαυτόν


Του Βασίλη Βιλιάρδου
Ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων, επιχειρήσεων και ανθρωπίνου δυναμικού – όταν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης τυπώνουν μυστικά χρήματα
Η Εθνική Τράπεζα διεγράφη από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (πηγή), παρά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Όλες μαζί δε οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, παρά τη μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία των μετόχων τους (του δημοσίου κυρίως), κάθε άλλο παρά ασφαλείς θεωρούνται εν όψει της νομοθεσίας που ψηφίσθηκε – με βάση την οποία από τις αρχές του έτους θα διασώζονται από τους καταθέτες τους.