#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ;


Μαθήματα Φασισμού

Νίκος Καραβέλος
Η παιδεία και η πνευματική καλλιέργεια θεμελιώνονται πάνω στη σκέψη, την κρίση και τη λογική. Χτίζονται με κόπο, με τη συνεχή άσκηση, με σεβασμό και σεμνότητα. Ο στοχασμός είναι το πλέον επίπονο άθλημα.

Εκπαίδευση είναι η διαδικασία που οδηγεί στην παιδεία. Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως για τη διδασκαλία χρειάζονται τρία πράγματα : η φύση, η μάθηση και η άσκηση. Η σωστή εκπαίδευση ακονίζει το μυαλό χωρίς να στομώνει το συναίσθημα. Γιατί χωρίς συναίσθημα, η μόρφωση μοιάζει με ήλιο που λάμπει, αλλά δε ζεσταίνει (Ιάσων Ευαγγέλου «Γλώσσα και Παιδεία, εκδ. Σαββάλας).

17 Νοέμβρη


Πόσο καρκίνο μπορούμε να τρώμε την ημέρα;...

Η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων "ξεπλένει" τη Monsanto και μαςπροτρέπει να φάμε καρκίνο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων
(EFSA), μας... συμβουλεύει πόσο καρκίνο της Monsanto επιτρέπεται να τρώμε την ημέρα.

Σε ανακοίνωσή της, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο η glyphosate, βασική ουσία του ευρέως διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου RoundUp της Monsanto, είναι πιθανώς καρκινογόνα.

Τα έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τις προάλλες, κάποιος αναγνώστης ανέβασε ένα σχόλιο, οπου παρατηρεί πως "κάποτε είχες πει θα γράψεις για το ΕΣΠΑ και γενικά τα κονδύλια που παίρνουμε από την ΕΕ, ότι δεν μας χαρίζουν δηλαδή λεφτά" και προσθέτει: "Είναι χρόνιο επιχείρημα ότι η ΕΕ μας έδινε λεφτά και μας στήριζε και εμείς τα φάγαμε οπότε καλά να πάθουμε κλπ. Περιμένω με ενδιαφέρον αυτή την ανάρτηση, αν έρθει". Λέω, λοιπόν, να βγάλω εν μέρει αυτή την υποχρέωση σήμερα.

Εισαγωγικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός τής Ε.Ε. έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: απαγορεύεται να είναι ελλειμματικός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, δεν έχει την δυνατότητα να προσφεύγει σε δανεισμό για να ισοσκελίσει τις χρηματοοικονομικές εισροές με τις εκροές της. Έτσι, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί της βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο και υπόκεινται σε συνεχείς αναμορφώσεις.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΥ

Κανείς δεν βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης πριν από μισό αιώνα για τη σφαγή 200 Γαλλο-αλγερινών.
Οι δημοκρατικές αξίες liberté, egalité, fraternité θα μοιάζουν ξεχασμένες όταν χιλιάδες παριζιάνων θυμηθούν σήμερα το πιο φονικό επεισόδιο στην μεταπολεμική ιστορία του Παρισιού. Έχουν προγραμματιστεί εορτασμοί για την 50η επέτειο της Γαλλο-αλγερινής σφαγής, όπου πάνω από 200 ειρηνικοί διαδηλωτές σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ γύρω από γραφικά εθνικά μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Παναγία των Παρισίων.

Το μακρύ λουρί του σκύλου

"Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι νέοι διανοούμενοι δεν είναι πια "κορόιδα". Στις μέρες μας όλοι γνωρίζουν ποια στάση κλείνει "πόρτες", που βρίσκονται και πώς παίρνονται τα λεφτά (τα οποία "περιφρονούν", αλλά αφού τα πάρουν και μετά), ποιος ο δρόμος της καταξίωσης και ποιος του περιθωρίου.
Ο νέος τύπος, λοιπόν, διανοούμενου, καλλιτέχνη ή καλαμαρά είναι -τις περισσότερες φορές- πρώην αριστερός. Ανήκει στην "γενία του '60" ή "την γενιά του Πολυτεχνείου". Γενικώς έχει μια "ιστορία", βρε αδερφέ!
Είναι όμως "μετανοιωμένος".

Πολυτεχνείο: Και τα ανδρείκελα υμνητές…


Η εφετινή επέτειος της Εξέγερσης του Νοέμβρη μας βρίσκει και αυτή σε καθεστώς κατοχής: Των Μνημονίων, του 4ου Ράιχ και της διεθνούς χρηματιστηριακής μαφίας…
Η νέα αυτή αποικιοκρατική ΚΑΤΟΧΗ που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων, φέτος διαφοροποιείται στο διαχειριστή – ανδρείκελο: Φέτος στη θέση του εκτελεστικού οργάνου της κατοχής είναι η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Αυτό πράγματι αποτελεί έναν από τους πιο μακάβριους μορφασμούς της Ιστορίας: Το έπος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με πρωταγωνιστές Αριστερές, Αγωνιστικές δυνάμεις, να …συνωστίζεται σε ένα κατοχικό καθεστώς με «αριστερή» κυβέρνηση…

Η Εργατική Συνέλευση και η συμβολή των εργαζομένων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Του Γιώργου Αλεξάτου
Δεν αναφέρεται συχνά και ο πολύς κόσμος την αγνοεί. Η μη αναφορά σχετίζεται με την προσπάθεια αναπαραγωγής μιας κυρίαρχης άποψης για την εξέγερση του Νοέμβρη, που θέλει να την περιορίσει στο στενό πλαίσιο μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας και να συγκαλύψει τον κοινωνικό-ταξικό της χαρακτήρα.

Η Εργατική Συνέλευση μέσα στο κατειλημμένο Πολυτεχνείο και η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, κυρίως νέων, στην εξέγερση -όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς και οι μισοί από τους 700 περίπου συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι και μάλιστα εργάτες- διαψεύδουν τους κυρίαρχους ισχυρισμούς.

 Με 6.000 αστυνομικούς στους δρόμους «τιμά» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Πολυτεχνείο


«7.000 μπάτσοι Ομόνοια – Σταδίου, τρέμετε το φάντασμα του Πολυτεχνείου» φώναζαν οι διαδηλωτές στις 17 Νοέμβρη του 2014, όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε επιστρατεύσει χιλιάδες αστυνομικούς κάθε είδους για να τρομοκρατήσει όσους επέλεξαν να κατέβουν στον δρόμο.

Ανάμεσά τους τότε, και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το left.gr μάλιστα μετέδιδε ότι (στην κυβέρνηση) «φοβούνται πάντα τον Νοέμβρη».

17 Νοέμβρη 1973...


Διομήδη, έμαθα ότι ΖΕΙΣ…


Της Νίνας Γεωργιάδου
Επανέρχομαι με μια δεύτερη επιστολή διότι έχω μείνει εμβρόντητη! Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το πόρισμα του Τσεβά για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, βλέπω το όνομά σου ανάμεσα σε τόσα άλλα κι όμως μαθαίνω πως δεν είσαι νεκρός. Πώς μπόρεσες να συμβάλεις σ’ αυτή την ιστορική παραχάραξη;
 Δεν ξέρω πια τι να υποθέσω.
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή γιατί η συναισθηματική μου φόρτιση κάνει τον πρόλογο δυσνόητο.

ΕΔΩ ΒΡΥΞΕΛΕΣ, ΕΔΩ ΒΡΥΞΕΛΕΣ...