#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Κατάργηση της Επιτροπής Αλήθειας – Μία νέα «Βάρκιζα»

Του Δημήτρη Σκαρπαλέζου
Η Επιτροπή αλήθειας για το χρέος υπήρξε για όλη την Ευρώπη που αγωνίζεται ενάντια στη νεοφιλελεύθερη τυραννία ένα εξαίρετο νέο. Σε πολλές χώρες σχηματίζονταν επιτροπές αγωνιστών με στόχο την αποδόμηση της νομιμότητας του χρέους. Ετσι, όταν μια αριστερή Βουλή δημιούργησε την επιτροπή αυτή, αγωνιστές και διανοούμενοι με πείρα, όπως ο Ερίκ Τουσέν, προσέτρεξαν να την επανδρώσουν.
Ενα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής Αριστεράς της χώρας μας, που δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τις δεσπόζουσες απόψεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κοίταζε με καχυποψία αυτές τις προσπάθειες και υποστήριζε ότι η έννοια του επονείδιστου και μη πληρωτέου χρέους είναι αδόκιμη και ότι οποιοδήποτε πόρισμα δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση των δανειστών να μας εξαναγκάσουν να πληρώσουμε.

δουλειά μέχρι το μνήμα και «ασημένια οικονομία»

Λέγαμε τις προάλλες για την «ενεργό γήρανση», η οποία σε απλά ελληνικά σημαίνει «δουλειά μέχρι το μνήμα». Όμως, οι βλέψεις τού ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των πολιτικών υπηρετών του πάνε αρκετά μακρύτερα. Πόσο μακρύτερα; Η απάντηση έρχεται μέσα από την Στρατηγική Ευρώπη 2020, η οποία επεξεργάζεται και προωθεί την «ασημένια οικονομία» (δηλαδή, την οικονομία που βασίζεται στους ηλικιωμένους με τα ασημένια μαλλιά), ενώ παρόμοια επεξεργασία έχει κάνει και ο άλλος στυλοβάτης τού καπιταλισμού, ο ΟΟΣΑ.

Να ανοίξουμε νέους δρόμους για την κοινωνική μας απελευθέρωση


Για τη διάχυση των απεργιακών αγώνων και όχι μόνο – κείμενο συμβολής με αφορμή την απεργία της 12ης Νοέμβρη –

Όσο διεκδικητικοί κι αν υπήρξαμε στο παρελθόν, όσο και αν τους αναγκάσαμε να πληρώσουν από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν ξεχνάμε ότι ως εργατική τάξη παραμένουμε μια τάξη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Είμαστε ο ένας από τους δύο πόλους της καπιταλιστικής σχέσης. Και μ’ αυτήν τη σχέση πρέπει να τελειώνουμε. Τώρα βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Ήμασταν κάτι, δεν είμαστε τίποτα. Αν ξαναγίνουμε κάτι καλύτερο, ίσως αυτή τη φορά ανοίξουμε το δρόμο για να γίνουμε το παν.

ΤΟΛΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "LIBERAL"
Πρώτη φορά, μάλλον, βλέπουμε να ''καταριέται'' μαζικά ο κόσμος μια κυβέρνηση που έχει νωπή λαϊκή εντολή, η οποία μόλις ξεπερνάει τον ένα μήνα. Η κυβέρνηση Τσίπρα μοιάζει σε λίγες βδομάδες να έχει εξαντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που της έδωσε ο λαός στις 20 Σεπτέμβρη.

Από πολλές απόψεις αυτή η ''σιωπηρή'' ψήφος εξπρές της 20ης Σεπτέμβρη προς τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε αντίθεση, εχθρότητα και για πολλούς/ες σε μίσος για την υφαρπαγή και την κοροϊδία.
Συνολικότερα, μια συναινετική πολιτική μνημονιακή τάξη πραγμάτων προξενεί τη βαθιά λαϊκή απέχθεια και αποστροφή. Σωριάζεται ξανά με γδούπο, συμπαρασύροντας τώρα στο γκρέμισμα της και το νέο μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ, που απηλλάγη από τα αριστερά ''βαρίδια'', τα οποία προέτασσαν τις παλιές προγραμματικές δεσμεύσεις του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Του Γιάννη Αθανασιάδη
Η παραπληροφόρηση και η συσκότιση γύρω από τα ζητήματα της παραμονής της Ελλάδας η όχι στην ΕΕ και η δήθεν αποβολή μας (Grexit), έχουν δημιουργήσει σε μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας το συναίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Ε.Ε.

α). Δεν υπάρχει δυνατότητα αποβολής κράτους μέλους από την Ε.Ε. Τέλος με αυτό!

β). Απεναντίας οποιοδήποτε κράτος μέλος, μπορεί να αποχωρήσει οικειοθελώς χωρίς καμία άλλη υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε.

Ευτυχώς είμαστε άλλη φυλή

Ευτυχώς που δεν ανήκουμε στην ίδια φυλή με τον Φίλη. Ευτυχώς που έκανε τον διαχωρισμό ο ίδιος με την τελευταία του φοβερή ρήση και ξεκαθάρισαν τα πράγματα εντελώς και δημοσίως. Δεν αφορά κανέναν η άποψη του κτήνους (με τον επιστημονικό όρο)  για το αν συντελέστηκε γενοκτονία από το 1915 μέχρι το 1922 κάπου εκεί στα ανατολικά της Ελλάδας και στα Δυτικά της Τουρκίας.
Ευτυχώς που ξεκαθάρισε ότι η φίλη του Φίλη, Τουρκία, απλά έκανε μία εθνοκάθαρση βγάζοντας από το τούρκικο έθνος πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άλλης εθνικότητας. Καθάρισε από μία φυλή που ο υπουργός του Σύριζα δεν αναγνωρίζει ως ράτσα στην οποία ανήκει ο ίδιος οι οπαδοί και οι συνδαιτυμόνες του.

Σκουριές: Για ποιο «δημόσιο όφελος»;

Tης Μαρίας Καδόγλου
Η Χαλκιδική καταστρέφεται για μια επένδυση που δεν θα αφήσει παρά μόνο ψίχουλα
Η αποκάλυψη έγινε πριν από λίγους μήνες: Η Eldorado Gold, ο «μεγάλος επενδυτής» της Χαλκιδικής, αποφεύγει να πληρώνει φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο θυγατρικών εταιριών σε Ολλανδία και Μπαρμπάντος. Ο CEO της Καναδικής πολυεθνικής το παραδέχτηκε σχεδόν υπερηφανευόμενος:
«Κάνουμε ό,τι κάνουν οι περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και είναι απολύτως νόμιμο. Προσπαθούμε, όπως κάθε επιχείρηση και κάθε φυσικό πρόσωπο, να ελαχιστοποιήσουμε με νόμιμα μέσα τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Το 2017, όταν καταγράψει για πρώτη φορά κέρδη η Ελληνικός Χρυσός, θα φανούν τα οφέλη που θα δρέψει από την ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία».

Η αργία της Κυριακής. 105 χρόνια πίσω ...

Του Γιώργου Αλεξάτου
Ανοιχτά, λέει, θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, παρά τη σαφή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ (πριν τον περασμένο Ιανουάριο, φυσικά) ότι η κυριακάτικη αργία θα προστατευτεί. Ανοιχτά τα καταστήματα, με τους εργαζόμενους -υπαλλήλους και μικροκαταστηματάρχες- να στερούνται ένα δικαίωμα κατακτημένο εδώ και 105 χρόνια.

Σταθερό αίτημα του νεαρού τότε εργατικού κινήματος, ήδη από την πρώτη του εμφάνιση κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, η αργία της Κυριακής καθιερώθηκε από την κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη τον Δεκέμβριο 1909.

Από τη βλακεία ποιός θα μας προστατεύσει;

Γράφει ο mitsos175
Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει έπειτα από ένα πανό που εμφανίστηκε σε γήπεδο της Πολωνίας, το οποίο παρουσιάζει τους πρόσφυγες σαν τζιχαντιστές. "Εφόσον η Ευρώπη γεμίζει με ανθρώπους του Ισλάμ, εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τον Χριστιανισμό". Ο ρατσισμός είναι ίδιος παντού. Η κουταμάρα συνδυασμένη με το μίσος, η βλακεία κι ο φόβος κλώθουν το αυγό του φιδιού. Καμιά σκέψη, καμιά λογική.

Ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν άρον - άρον από τα σπίτια τους εξ αιτίας των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ και των φανατικών παίζει κάποιο ρόλο για τους ανεγκέφαλους ρατσιστές; Ότι κινδύνευαν για να γλυτώσουν τους βιασμούς, τους αποκεφαλισμούς και τη σκλαβιά από τους φονιάδες του ισλαμικού κράτους, ότι είναι τα θύματα κι όχι οι θύτες;

Ο Ν. Μπογιόπουλος για τις απόψεις Φίλη περί "εθνοκάθαρσης" των Ποντίων (Ηχητικό)

Ενα από τα κεντρικά θέματα των σημερινών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων εστιάστηκε στις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε αιματηρή εθνοκάθαρση, αλλά όχι γενοκτονία τις σφαγές των Ποντίων από τους Τούρκους.

Ακούγοντας δεκάδες σχετικές απόψεις και διαβάζοντας αρκετά δημοσιεύματα γ’ αυτό το θέμα, ξεχωρίσαμε την τοποθέτηση που έκανε ο Νίκος Μπογιόπουλος στην ραδιοφωνική του εκπομπή. 

Το χρονικό της ληστείας ενός λαού από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών

Με αφορμή τη νέα ανακεφαλαιοποίηση

Γράφει ο Στωικός
Ψηφίστηκε το Σάββατο 31/10 σε πανηγυρικούς τόνους, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την τρίτη κατά σειρά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο επιδίδονταν σε λεονταρισμούς κατά της κυβέρνησης και του…ψεύτη Τσίπρα, την ώρα της ψηφοφορίας ψήφισαν υπέρ, προτάσσοντας το ταξικό συμφέρον. ΚΚΕ και Χ.Α καταψήφισαν.
Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις εξελίξεις του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η Tweetοποίηση Της Γλώσσας, Της Σκέψης Και Της Κοινωνίας

Ανταλλάξαμε τη σοφία με τη γνώση.
Μετά ανταλλάξαμε τη γνώση με την πληροφορία.

Τ.Σ. Έλιοτ

Η γλώσσα με τη σκέψη συνδέονται όπως οι δύο όψεις ενός φύλλου από χαρτί. Είναι αδύνατον να τις ξεχωρίσεις. Και όταν τραυματίζεται η μια πλευρά τραυματίζεται και η άλλη.

Αυτό ισχυρίζεται ο δημιουργός της σύγχρονης γλωσσολογίας, ο Ferdinand de Saussure.

Και ο Lev Vykotsky στο βιβλίο του «Σκέψη και γλώσσα» συμπληρώνει:

«Η σκέψη που δεν ενσαρκώθηκε σε λέξη παραμένει σκιά. Η λέξη που της έχουν αφαιρέσει τη σκέψη είναι νεκρή λέξη.»

Η εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας με θέμα το Δημόσιο Χρέος


Ενα χιλιόμετρο μακριά...


Νίκος Παπαβασιλείου*

Ενα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι μας με τα στεγνά ρούχα -που ακόμα μπορούμε να έχουμε. Ενα χιλιόμετρο μακριά από την «κανονική» μας ζωή που ακόμα συνεχίζεται. Ενα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι μας, στο οποίο ζούμε και καταφεύγουμε ακόμα, κάθε μέρα.
Τόση είναι η απόσταση από τα τσιμέντα του λιμανιού, όπου πάλι απόψε θα κοιμηθούν οι πρόσφυγες. Τόσο μακριά είναι που πάλι απόψε τα κλάματα των προσφυγόπουλων θα συνοδεύουν όλη τη νύχτα το βουητό του αέρα και της θάλασσας.