#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Δρόμος Ονείρων

Βαρέθηκα να συζητάω για όσα μου πελεκάνε τη ζωή, σαν τα τσεκούρια το ξερό ξύλο, καθημερινά, πόσο μάλλον να γράφω συνεχώς γι’ αυτά. Αλλάζω τροπάρι μέχρι νεωτέρας, να ξεφύγω λιγάκι, ρε παιδί μου, να δούμε παρέα ένα σκηνικό ομαλότητας.
Να κουβεντιάσουμε λίγο για τα όνειρά μας. Για εκείνα που κάναμε σαν παιδιά, αλλά και για αυτά που κάνουμε σήμερα σαν «μεγάλοι». Όταν το καλοσκεφτούμε νομίζω όλοι μας, μπορούμε να διακρίνουμε μέσα μας ακόμη την ίδια παιδικότητα που μας διέκρινε τότε. Όσο κι αν πιεζόμαστε, στην παραμικρή ευκαιρία, το μυαλό μας ξεφεύγει, πεταρίζει, ταξιδεύει σε άλλες εποχές, σε άλλα μέρη, σε άλλες συνθήκες. Μπορεί πλέον, η αντίστοιχη απάντηση στην ερώτηση «τι θα κάνεις όταν μεγαλώσεις;» να αφορά το παρόν, ζόρι και την επόμενη μέρα, αλλά δεν παύει να αποτελεί αφορμή εκστρατείας! Αρκεί να το επιδιώκουμε και να το κυνηγάμε…

Πρωθυπουργός ή πορτιέρης του Μαξίμου; Έχω μπερδευτεί...


To OXI του λαού και οι εφιάλτες των κυρίαρχων

Της Αμαλίας Κριεζή

...ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου ήταν πάντα μια «δύσκολη» επέτειος για τους κυρίαρχους κύκλους της Ελλάδας. Σχεδόν όλες οι χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον Άξονα γιορτάζουν ως εθνική επέτειο τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου με την αντιφασιστική νίκη του Μαίου του 1945. Αντίθετα, η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδό της σ’ αυτόν τον πόλεμο, το «ΟΧΙ» του λαού της, μαζί με το έπος της Εθνικής Αντίστασης, αυτή τη «νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε», όπως τη χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΕΑΜ, Θανάσης Χατζής.  

Αυτή ακριβώς η λαϊκή Αντίσταση ήταν πάντα το μεγάλο, αχώνευτο «αγκάθι» για τις κυρίαρχες τάξεις της Ελλάδας. Τους θύμιζε και τους θυμίζει το «προπατορικό τους αμάρτημα», την αποστασία από τον εθνικό αγώνα ή και την ανοιχτή σύμπραξη τμημάτων τους με τον κατακτητή. Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου επιβλήθηκε από τον μεγάλο πρωταγωνιστή της Αντίστασης, τον οργανωμένο λαό, ο οποίος, με πρωτοβουλία του νεογέννητου ΕΑΜ γιόρτασε για πρώτη φορά το ΟΧΙ στην Αθήνα ήδη το 1941.  

ο ραγιάς


Καταργείται ο εορτασμός για την 28η Οκτωβρίου και ορίζεται ως εθνική γιορτή του "ΝΑΙ" η 13η Ιουλίου - Χρονια Πολλα


Η Πολωνία ψήφισε ναζισμό

Ο φιλοναζιστής νέος Πολωνός πρόεδρος που θεωρεί χολέρα τους πρόσφυγες
 Ο ευρωσκεπτικιστής που λατρεύει την Ε.Ε.
 
Κατερίνα Γκαράνη
Το κράτος-μέλος της Ε.Ε, Πολωνία,  απέκτησε από χθες μία ακροδεξιά-φιλοναζιστική κυβέρνηση με ποσοστό 39,1% που την καθιστά αυτοδύναμη. Κάποιοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν το κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, "Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ως κόμμα συντηρητικό που κάποιοι το βαπτίζουν και ως κόμμα που θέλει την αποσύνδεση της Πολωνίας από την Ε.Ε. Το σίγουρο είναι ένα ότι ο Κατσίνσκι είναι ένας πολιτικός με φιλοναζιστικές απόψεις αλλά και με πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες της Ε.Ε αφού διετέλεσε πρωθυπουργός 2006-2007 και κέρδισε την συμπάθεια των δυτικών ομολόγων του και ειδικά της Άγκελα Μέρκελ.

Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά!

Του Γιώργου Αλεξάτου
Με το σύνθημα, "Προσφυγιά-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά!", οι εργάτες του κατειλημμένου αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου "ΒΙΟΜΕ" συμμετέχουν στην πανελλαδική πορεία στον φράχτη του Έβρου, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, αποφάσισαν "να γίνει η ΒΙΟΜΕ κεντρικός σταθμός φύλαξης και μεταφόρτωσης των υλικών και των προμηθειών που διανέμονται, κινηματικά και από τα κάτω, στους αδερφούς μας, πρόσφυγες και μετανάστες, αυτήν την ώρα της μεγαλύτερής τους ανάγκης. Όμως δεν μένουμε σε αυτό. Στόχος μας είναι, με τη βοήθεια του κινήματος και της κοινωνίας, να διαμορφωθεί, όταν και εάν χρειαστεί, ένας μόνιμος, ανοιχτός ξενώνας προσφύγων και μεταναστών στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ".

Η νέα φυλακή της Ε.Ε λέγεται Ελλάδα

Η κυβέρνηση πρόσθεσε στο δράμα των Ελλήνων και το δράμα των προσφύγων
 Η Ε.Ε εγκαινιάζει το πρώτο κράτος Νταχάου 
 
Σε μία απίστευτη και απάνθρωπη απαίτηση των δανειστών συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση καθιστώντας την Ελλάδα στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης ιστορίας να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων βάζοντας ως βάση 50,000 επιπλέον κατεστραμμένους από την πολιτική της Δύσης ανθρώπους.
Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μεταφράζει την ραγιάδικη στάση του στους Ευρωπαίους ως νίκη, αλλά γνωρίζει παράλληλα ότι μία ολόκληρη πόλη μπορεί να μην είναι οριοθετημένη σε ένα σημείο της Ελλάδας αλλά διάσπαρτη σε πολλά σημεία σημεία της και μάλιστα με τοίχους και συρματοπλέγματα. Ενώ η Ελλάδα ασπάστηκε να έχει την ευθύνη ζωής και θανάτου 50,000 προσφύγων πολέμου περιμένοντας μόνο τις επιχορηγήσεις της Ε.Ε και του ΟΗΕ για την σίτιση και φροντίδα αυτών των ανθρώπων, πέντε χώρες των δυτικών Βαλκανίων κατάφεραν να έχουν την ευθύνη συνολικά 50,000 προσφύγων.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΔΝΤ ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΒΡΟΧΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΣ


Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Με βασικά όπλα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (υπό την απειλή κουρέματος των καταθέσεων) και τη συζήτηση για κάποια μορφή μελλοντικής ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, Κομισιόν και ΔΝΤ κορυφώνουν την πίεση στην Αθήνα για την ταχύτατη προώθηση ενός ευρύτατου φάσματος μνημονιακών μέτρων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι ζήτησε επιτάχυνση της προώθησης των 49 προαπαιτούμενων, ώστε να γίνει δυνατή η εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ ευρώ.

Η «δημοκρατική» ΕΕ αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα

Προεδρικό πραξικόπημα στην Πορτογαλία 
 
Άλλο ένα επεισόδιο στον αντιδραστικό κατήφορο της ΕΕ. Ο Πορτογάλος πρόεδρος αποφάσισε να μην δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο φιλοαριστερό κόμμα (μην φανταστείτε κάνα επαναστατικό κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ είναι) λόγω νομισματικών θέσεων.

Έδωσε το χρίσμα στο κεντροδεξιό συνασπισμό του απερχόμενου προέδρου παρότι δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ενώ ο φιλοαριστερός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του προέδρου είναι πολύ διαφωτιστικές:

Ακόμα κι αν το παίζει Αριστερά

Οφείλουμε έπαινο στη κυβέρνηση.
Τούτη και την προηγούμενη και την παράλλη.
Μετά τον Μάη του 2010, όλες είναι ίδιες.

Επαινο, λοιπόν, οφείλουμε μιας και κατάφερε
να μας χώσει στις τρύπες μας. Βαθιά.
Και κάθε μέρα, με κάθε πακέτο μέτρων, ακόμα πιο βαθιά. 

Κοπελιά που μοιράζεις φυλλάδια στο δρόμο...

@meteikasma 

Η κηδεία του Ν. Καζαντζάκη (βίντεο)


"Φεγγάρι, άστρα, δέντρα, νύχτα μαύρη, εσείς που τόσο αγάπησε, ο Καζαντζάκης σας δεν υπάρχει πια"

Στις 26 Οκτωβρίου 1957 η αναχώρησή του
 
Με θαρρούν λόγιο, διανοούμενο, γραφιά. Και δεν είμαι τίποτε απ' αυτά. Τα δάχτυλά μου, όταν γράφω, δεν μελανώνουνται, αιματώνουνται.
Θαρρώ δεν είμαι παρά τούτο: μια απροσκύνητη ψυχή.
Mε τα λόγια τούτα περιέγραψε στα 1950 τον εαυτό του Νίκος Καζαντζάκης. Μια απροσκύνητη ψυχή! Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα που έδωσε μέσα από όλα τα έργα του. Μια απροσκύνητη ψυχή που ακόμα και μόνη της στον κόσμο, στους αιώνες, σε όλες τις διαστάσεις, μπορεί να παλεύει, να μάχεται. Μόνη, για να αλλάξει τον κόσμο και να κάνει το χρέος της. Σαν τον Καπετάν Μιχάλη. Μόνος στα βουνά, να νιώθει το αίμα να τρέχει απ’ τις πληγές, αλλά να μην παραδίδεται. Και να μην παραδίδεται ξέροντας ότι έτσι μόνο ο θάνατος του μένει. Μια απροσκύνητη ψυχή που νικά και το θάνατο, γιατί δεν σκιάζεται, δε λογίζει το τέλος. Γιατί δεν υπάρχει τέλος, στη λογική του αγώνα, όπως μας διδάσκει ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ανεπιθύμητοι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα πανεπιστήμια


Ο Σάλλας, η φιλευσπλαχνία και η κατσίκα του γείτονα

Του Κώστα Εφήμερου
Διαβάζουμε τις τελευταίες ώρες τις δηλώσεις του Μιχάλη Σάλλα, του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Αυτός ο φιλεύσπλαχνος άνθρωπος ζήτησε «να μη στερηθούν βιοπαλαιστές τα σπίτια τους» όπως φαίνεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα όλων των συστημικών ΜΜΕ. Αλλά επειδή το γράφουν ακριβώς αυτά τα ΜΜΕ, μήπως να δούμε ένα-δύο πράγματα πρώτα;
Καταρχάς η επιλογή του τίτλου είναι επιλεγμένη ανάμεσα σε πολλά που είπε ο κύριος Σάλλας και έχει αξία να δούμε πώς ακριβώς διατύπωσε το σκεπτικό του:

Τρίτη φορά «αριστερά» δεν έχει …

Γελοιογραφία του Πέτρου Ζερβού – http://petroszervos.blogspot.gr
 
Άκις Ξενάκις 
Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη στην νεότερη ελληνική ιστορία που θα γκρεμοτσακιστεί αιτία της «λαϊκής στάσης πληρωμών» που επιβάλλει η ίδια.

Στη χειρότερη χρονική στιγμή της εκτεταμένης μείωσης έως και αφανισμού εισοδήματος και εργασίας επιβάλλει υπερδιπλάσιους φόρους από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΚΑΖΑΚΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ