#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Η παντοδυναμία του μύθου

Του Περικλή Κοροβέση
Τα ανθρωποειδή (το γένος Homo) έχουν μια ιστορία χιλιετιών. Από όλα τα είδη, ξεχωρίζει κάποιο που από το 70000, για λόγους που αγνοούμε, αποκτά μια άλλη συμπεριφορά που ευνοεί την ανάπτυξή του. Τα άλλα είδη υπάρχουν παράλληλα, αλλά κανένα δεν είχε την τύχη του Homo Sapiens.
Υστερα από κάποιο διάστημα συγκατοίκησης, εξαφανίστηκαν, χωρίς ακόμα να έχουμε μάθει το γιατί με ακρίβεια. Γύρω στο 11000 π.Χ. ο άνθρωπος ανακαλύπτει την καλλιέργεια της γης. Και το 3500 π.Χ. έχουμε την πρώτη ανθρώπινη γραφή, που εμφανίζεται στο σημερινό Ιράκ σε πλάκες (πολλές από αυτές καταστράφηκαν από τους αγγλο-αμερικανικούς βομβαρδισμούς).
Πότε όμως εμφανίζεται η ομιλία στον άνθρωπο; Γοητευτικό ερώτημα, αλλά αδιάφορο για τους γλωσσολόγους. Ο άνθρωπος γεννιέται μέσα στη γλώσσα και αυτήν εξετάζουμε.

Ο λαός είπε ΟΧΙ. Κάποιοι το έκαναν "ναι" νομίζοντας πως καλύπτονται από ασυλία. Μέγα λάθος...

Από The Bloopers Team (web radio)
Ο λαός είπε ΟΧΙ. Κάποιοι το έκαναν "ναι" νομίζοντας πως καλύπτονται από ασυλία. Μέγα λάθος, ούτε οι βουλευτές καλύπτονται. Αντίθετα, είναι επιβαρυντικό. Η ποινή θα είναι συντριπτική.
 

Κάλπικες οι μελέτες της Ελληνικός Χρυσός σύμφωνα με τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Της Λούλης Σταυρογιάννη
Επικίνδυνα κενά -που ισοδυναμούν με απόκρυψη στοιχείων- στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατ' επέκταση στους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2011 από το ΥΠΕΚΑ για τη λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, με ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός, αναδεικνύουν τα δύο πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τα οποία ολοκληρώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα διαπιστώνεται βουνό παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που είχαν αποτέλεσμα τη ρύπανση νερών και του εδάφους από τη διάθεση των υγρών αποβλήτων με επικίνδυνα συστατικά εκτός ορίων, όπως τα βαρέα μέταλλα, αλλά και από την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων, ακόμη και των επικίνδυνων.

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας έκανε τον Ολαντρέου δήθεν μέγα προστάτη της χώρας


Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Ο παλιός Ολαντρέου μετετράπη από τον Αλέξη Τσίπρα σε δήθεν μέγα προστάτη και ανιδιοτελή σύμμαχο της χώρας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν άλλαξε ο Φρ. Ολάντ, αυτός που άλλαξε είναι ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις του, ακολουθεί σκληρότατες μνημονιακές πολιτικές και δίνει διαβεβαιώσεις στον Φρ. Ολάντ ότι θα εφαρμόσει απολύτως και στο ακέραιο όλα τα κατεδαφιστικά μέτρα που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο» προσθέτει ο πρόεδρος της ΛΑΕ.

Κοινωνικό κραχ! Περισσότεροι από 500.000 συμπολίτες μας στα συσσίτια

Η κοινωνία αργοσβήνει και η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει με εξοργιστική αλαζονεία τις κραυγές της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτής της κρίσης στην οποία πάτησαν πάνω της και πατούν ανελέητα με σκοπό να εφαρμόσουν τα πιο αδίστακτα μέτρα! - Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες κατέφυγαν στα συσσίτια μέσα σε ένα χρόνο.

Αναμένοντας το «τελειωτικό χτύπημα» που θα αφορά στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, οι περισσότεροι Έλληνες βουλιάζουν στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τον φόβο της επόμενης μέρας.
Αυτό το εθνικό δράμα, τελειωμό δεν έχει…

«Έξυπνη Κάρτα»

Μετά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Γιωργάκη και την Κάρτα του Πολίτη του Αντωνάκη ήρθε και ο Αλεξάκης για να μας μιλήσει για την ένωση σε μία κάρτα των στοιχείων της ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΑ και ΑΜΚΑ σε μία κάρτα που θα φέρει τον αριθμό ΑΜΚΑ, αποδεικνύοντας ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους και κερδίζοντας, δικαιωματικά και αυτός, το υποκοριστικό στο τέλος του ονόματός του προς ένδειξη της μεγαλειώδους σκέψης και διακυβέρνησής του.

«Κέρδη και ωφέλειες» από την Κάρτα
Σύμφωνα λοιπόν με τους «ειδικούς» ο πολίτης έχει τα μάλα να ωφεληθεί από αυτήν την συγκεντρωτική κάρτα. Έτσι ακούμε για πάταξη φορολογίας, πάταξη μαύρης εργασίας, υψηλή ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, εκπτώσεις, διευκόλυνση στη γραφειοκρατία, μείωση εξόδων κράτους από την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα ευφάνταστα και ευτράπελα. Και λέω ευφάνταστα και ευτράπελα γιατί μόνο κάποιος άσχετος με την πραγματικότητα θα μπορούσε να βρει οφέλη εκεί που υπάρχουν μόνο κίνδυνοι και δη τέτοια που να αντικρούονται τόσο εύκολα. Ας πάμε να τα δούμε ένα προς ένα:

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ...


Καπιταλισμός και δημοκρατία – δρόμοι ασύμπτωτοι

Του Άρη Χατζηστεφάνου - INFOWAR
«Η πλουτοκρατία στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας». Ο τίτλος θα μπορούσε να προέρχεται από πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη ή του κομματικού οργάνου κάποιου κομμουνιστικού κόμματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν όμως γραμμένος στις εσωτερικές σελίδες των New York Times και έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Πολ Κρούγκμαν. Στο άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφερόταν σε πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ,  ο οποίος όταν τον ρώτησαν γιατί δεν δέχεται την παροχή καθολικής ψήφου στους πολίτες απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική ατζέντα θα καθορίζονταν από ανθρώπους που κερδίζουν λιγότερα από 1800 δολάρια το μήνα! Ο Κρούγκμαν συγκρίνει τα λόγια του Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ με τις θέσεις που ακούγονται όλο και συχνότερα και στις ΗΠΑ για την ανάγκη να μην συμμετέχουν τα φτωχότερα στρώματα στην εκλογική διαδικασία. Είναι, όπως λέει, η πεποίθηση των οικονομικά ισχυρών ότι η δημοκρατία είναι επικίνδυνη για την οικονομία.

Το φαινόμενο Τσίπρας και οι… Φίλοι του

Όταν το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνασπισμού, ελάχιστοι χάρηκαν μ’ αυτήν την εξέλιξη. Ούτε καν το σύνολο αυτών που τον ψήφισαν! Γιατί το έκαναν; Μα γιατί τον πρότεινε ο Αλαβάνος! Γιατί τον πρότεινε ο τελευταίος και δεν παρέμεινε στην θέση του; Άγνωστο! Όσο για τις Συνιστώσες ούτε λόγος. Η συμπόρευση τους με τον Συνασπισμό ήταν έργο Αλαβάνου και η οποιαδήποτε αλλαγή ήταν φυσικό να γεννά ανησυχίες.
Το αποτέλεσμα της εκλογής Τσίπρα, σε συνδυασμό με το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών του 2009, δημιούργησε εσωκομματικές καραμπόλες και οδήγησε τον Φώτη Κουβέλη και τα γνωστά Συστημικά Καλόπαιδα που τον ακολουθούσαν, στην έξοδο από το Κόμμα, επειδή θεωρούσαν πως είχε Αριστεροποιηθεί επικίνδυνα!  Μια έξοδος που γέννησε ιδιαίτερη  ικανοποίηση στις τάξεις  των Ανένταχτων Αριστερών, που άρχισαν να κρυφοελπίζουν σε παγίωση και επέκταση της Αριστερής στροφής Συριζα, άρα και σε άνοιγμα του στην κοινωνία και στον-επιτέλους- σχηματισμό πλατιού Αριστερού φορέα, που τόσο κραύγαζε η απουσία του, σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Λέσβος: Ενθάδε κείται... «Άγνωστος» πρόσφυγας

Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν το ταξίδι προς την Ευρώπη. Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, πολλοί δεν τα καταφέρνουν και αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο Αιγαίο. Καθρέφτης αυτής της τραγωδίας είναι το νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα στη Μυτιλήνη.

Μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο νεκροταφείο χρησιμοποιείται ως τελευταία κατοικία για όσους χαρακτηρίζονται από την Εκκλησία «αιρετικοί», «μάρτυρες του Ιεχωβά», ή πάμφτωχοι μοναχικοί τρόφιμοι του Γηροκομείου. Εκεί θάφτηκε και ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, πριν γίνει «μεγάλος»....

Συμβιβασμοί κι εκβιασμοί: Η μεταδημοκρατική Αριστερά

 Του Αυγουστίνου Ζενάκου – “Unfollow”
Τα πρόσωπα μπορεί να είναι τα ίδια, όμως όσα συνέβησαν από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο κάνουν αυτό που ήταν ένας συμβιβασμός ως στοιχείο μιας ριζοσπαστικής πολιτικής να είναι σήμερα ένας κυνισμός ως στοιχείο μιας συντηρητικής πολιτικής…
Το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ -όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα, της ηγετικής ομάδας και των βουλευτών που ψήφισαν «ναι» στη συμφωνία, αλλά κι ενός μεγάλου μέρους του κόσμου και των ψηφοφόρων του- είναι το εξής: δεν μεταμορφωθήκαμε σε μνημονιακούς και νεοφιλελεύθερους εν μια νυκτί, αλλά ηττηθήκαμε, μετά από σκληρή μάχη, και αναγκαστήκαμε να υποκύψουμε σ’ έναν επώδυνο συμβιβασμό προκειμένου να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική εξόντωσή μας. Και μαζί μας ηττήθηκαν οι δυνάμεις της εργασίας και η μεσαία τάξη, η πλειοψηφία του λαού, που εκπροσωπούμε διότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνησή μας όσο και η νέα είναι ταξικά μεροληπτικές, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα ταξικά μεροληπτικό κόμμα.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΜΒΟΥΚΑ*
Τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι την περίοδο Αύγουστος 2014/2015, ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) στη βιομηχανία μειώθηκε -18,3%. Στο σύνολο του οκταμήνου, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014/2015, η ελάττωση των πωλήσεων στην ελληνική βιομηχανία ανήλθε σε -9,8%. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο αυτή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν την συγκλονιστική μείωση των πωλήσεων βιομηχανικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, καθρεφτίζοντας έτσι την πτωτική πορεία της εξωστρέφειας του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Μετά το 2008 η πτωτική τάση της βιομηχανικής παραγωγής και των πωλήσεων στο σύνολο της βιομηχανίας είναι συγκλονιστική, καταδεικνύοντας την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει εξωστρεφή βιομηχανικό τομέα.

Υπεγράφη η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως 17 έτη

Την Παρασκευή υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Απομένει να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ για να ισχύσει και επίσημα. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr πρόκειται για την απόφαση που αυξάνει το όριο ηλικίας από 5 -17 έτη ασφάλισης για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Στόχος είναι από το 2022 και μετά, όλοι οι ασφαλισμένοι να αποχωρούν από την εργασία τους είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15αετία.

Οι χορτασμένοι να σου λένε πόσο πρέπει να πεινάς!Ο … Μακιαβέλι και τα ανδρείκελα

«Γνωρίζετε πολλούς ηγέτες που εκλέγονται με ένα πρόγραμμα σαν του Ζαν Αικ Μελανσόν (επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου), που οργανώνουν ένα δημοψήφισμα, που το κερδίζουν, που παραμένουν στην εξουσία εφαρμόζοντας μια πολιτική τύπου Ζαν Φρανσουά Κοπέ (γαλλική Δεξιά) και κατορθώνουν να επανεκλεγούν; ΟΤσίπρας είναι ένας πραγματικός Μακιαβέλι – και αυτό αρέσει στον Ολάντ».
Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα πολύ πρόσφατου άρθρου με τίτλο Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου συμφέροντος από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Αν εξαιρέσουμε τη (συζητήσιμη) αναφορά στον Μακιαβέλι, περιγράφει με επιτυχία τους ακροβατισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού ώστε να κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα και να κρατηθεί στην εξουσία. Υπάρχει όμως ακόμα ένα μεγάλο «αλλά». Ποιος είναι, στην πραγματικότητα, ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη χώρα;

 «Ατομικές» συντάξεις ένδειας, «σφαγή» όλων των γενεών

του Δημήτρη Σταμούλη
Πριν από δύο περίπου χρόνια, ο Γ. Στουρνάρας εκφράζοντας τη συλλογική βούληση του εγχώριου κεφαλαίου, είχε δηλώσει ότι «αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε». Πριν από λίγες ημέρες, ο Α. Τσίπρας μιλώντας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «το ασφαλιστικό ζήτημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική δέσμευση στο τρίτο μνημόνιο»! Ενώ και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έχει ήδη δηλώσει ότι «μέσα σε ένα μήνα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια»…
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε να… σώσει το ασφαλιστικό. Χωρίς περιστροφές όμως επιχειρεί τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης όπως την γνωρίσαμε έως σήμερα, αλλά και τη θεμελίωση ενός νέου μοντέλου που ουσιαστικά θα προσφέρει λίγα ψίχουλα σε όσους θα καταφέρνουν μέσα στον ορυμαγδό της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης και της τεράστιας ανεργίας, να διατηρούν μια «επαφή» με τους νέους όρους του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο καθ. Γιώργος Κοντογιώργης στον Σπορ News 90.1 FM στις 23 Οκτ 2015


Είμαστε μεγάλες ψυχές!

Οι Ελληνες περνούν καλά...

Πόσο γελοίο ακούγεται... Υπάρχουν ακόμα ηλίθιοι που μετράνε τη ζωή με το αν είναι γεμάτη μια καφετέρια... Υπάρχουν ακόμα ανόητοι που θεωρούν καλά το ότι είναι εντάξει με τις τράπεζες και την εφορία. Πως καλά είμαστε ακόμα γιατί ένα κομμάτι μπορεί ακόμα και τη βγάζει καθαρή μέσα στο μεγάλο σφαγείο. Επειδή δεν έχει έρθει η σειρά τους. Επειδή ο χασάπης τους έχει ακόμα στη κατάψυξη να σιτέψουν καλά...

Όχι δεν περνάμε καλά. Γιατί πίσω από το γέλιο στη καφετέρια και το χαβαλέ διακρίνεις τα άφτιαχτα δόντια που αρχίζουν και σαπίζουν ένα ένα κι έχει μπει ο οδοντίατρος στη λίστα των αχρείαστων ειδών.