#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

E.ΠΑ.Μ.: Για μια άλλη Αρχιτεκτονική του Συνταξιοδοτικού Συστήματος


  του Όθωνα Κουμαρέλλα
Α. Το μεγάλο πρόβλημα του Συνταξιοδοτικού Συστήματος τα τελευταία χρόνια, πέραν της υφαρπαγής των αποθεματικών των Ταμείων και της καταρράκωσης κάθε έννοιας Κοινωνικού Κράτους και ενδοταξικής αλληλεγγύης, εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών, είναι η ανατροπή της σχέσης μεταξύ του συνολικού ενεργού πληθυσμού, που εργαζόμενος καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και τείνει να μειώνεται και του αντίστοιχου πληθυσμού των συνταξιούχων που συνεχώς αυξάνεται.

Μείωση μαθητών, αύξηση λουκέτων στα σχολεία το 2013 / 2014

Μείωση κατά 3,0% παρουσίασαν οι εγγεγραµµένοι µαθητές στα Γυµνάσια κατά το σχολικό έτος 2013/2014, σε σχέση µε το 2012/2013, ενώ η μείωση έφτασε στο 1,6% στα Γενικά Λύκεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τις στατιστικές ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (Γυµνάσια – Γενικά Λύκεια).
Όσον αφορά τους αποφοιτήσαντες µαθητές, κατά το ίδιο σχολικό έτος, σε σχέση µε το 2012/2013 παρουσίασαν µείωση κατά 5,0% στα Γυµνάσια και κατά 1,4% στα Γενικά Λύκεια.

Η Σαπίλα

Του Γιώργου Αλεξάτου
"Μια πενταμελής οικογένεια μπορεί να φάει πέντε παξιμάδια, τρεις ελιές και μια ντομάτα. Δεν είναι ανάγκη να τρώει αρνί κάθε μέρα. Μην τρελαθούμε κιόλας!"

Χρήστος Θηβαίος

Πόσο παλιάνθρωπος μπορεί να είναι κάποιος; Με πόση προθυμία σπεύδει ο κύριος αυτός να επιβεβαιώσει το γνωστό ακόμη κι από την αρχαιότητα, ότι δεν αρκεί να είσαι καλλιτέχνης για να έχεις στοιχειώδη ευαισθησία;
Αν ίσχυε το αντίθετο, δεν θα είχε πού να διασκεδάσει το Κολωνάκι με τους γερμανούς αξιωματικούς επί Κατοχής...

Ποιος καλύπτει το Βενιζέλο στην Εισαγγελία;

Κώστας Βαξεβάνης - "Κουτί της Πανδώρας"
Το Νοέμβριο του 2014, πριν από ένα χρόνο δηλαδή, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ (εδώ η μήνυση). Όπως είχα δημοσιοποιήσει, η μήνυση ήταν η απάντηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την κάλυψη του Βενιζέλου από το πολιτικό σύστημα.


Η μήνυση αφορούσε την περίοδο που ο Βενιζέλος δεν ήταν υπουργός και κατείχε τη λίστα Λαγκάρντ, δεν καλυπτόταν δηλαδή από το νόμο που έφτιαξε ο ίδιος. Ήταν απλώς βουλευτής, άρα η Εισαγγελία έπρεπε να εξετάσει τη μήνυση και αν ήταν βάσιμη να τη διαβιβάσει στη Βουλή.
Η βασιμότητα της μήνυσης στηριζόταν σε δύο πραγματικά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Γαλίφηδες, Γαληνότατοι και Γαληνεμένοι

Καρτέσιος  
 «Είναι δύσκολα, αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε. Το καλύτερο που είναι να κάνουμε να βάλουμε όλες μας τις πλάτες, ενωμένοι, να βοηθήσουμε και ο λαός δεν πρέπει να αγανακτεί, με ποια έννοια: του δίνεται η δυνατότητα στο χέρι του να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ψηφίζει τη μία ημέρα και την άλλη ημέρα να λέει ότι επαναστατώ. Έχει στα χέρια του όλη τη δύναμη. Ποιος άλλος θα του πει “κάνε έτσι ή διαφορετικά;”. Το είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Τη δουλειά του κάνει. Δε μπορείς να ανοίξεις συζήτηση με αρχιεπίσκοπο. Εκτός κι αν συμφωνείς μαζί του. Αν σε βολεύουν τα λόγια του. Διότι όταν συμφωνείς μαζί του, νιώθεις γαλήνη. Όπως ο Αλέξης Τσίπρας....

Και δεν ανοίγει η γη να σε καταπιεί;


Γιώργος Αλεξάτος

 «Έχετε δίκιο, αλλά τα χέρια μου είναι δεμένα, ο Τσίπρας έχει υπογράψει τα πάντα», είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, που βλέπουν να μπαίνει λουκέτο στα φαρμακεία τους προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Κι αφού αναγνωρίζεις πως έχουν δίκιο, ποιος σε υποχρεώνει να μένεις με τα χέρια δεμένα, επειδή ένας ξεφτιλισμένος εγκληματίας "υπέγραψε τα πάντα";

Μαζάνθρωπος το Ανθρώπινο Ζώο

Η πλειονότητα των μελών των σύγχρονων καταναλωτικών κοινωνιών, από τη στιγμή που εκχώρησε σε τρίτους το δικαίωμά της να μετέχει της αρχής, επόμενο ήταν να μεταβληθεί σε μάζα. Σ’ ένα, δηλαδή, ανομοιογενές ως προς τη σύνθεσή του ανθρωποσύνολο, το οποίο διακατέχεται από ακατανίκητη ορμή προς οτιδήποτε ερεθίζει τα πλέον πρωτόγονα εκ των ενστίκτων του και ικανοποιεί τις ταπεινότερες των επιθυμιών του.

Οι «γύπες» επενδύουν στην εξάντληση

Δημήτρης Μηλάκας
Μετά από πέντε συναπτά έτη «διάσωσης» με τη συνεπή εφαρμογή των μνημονίων φαίνεται πως φτάνει η στιγμή για την ανταμοιβή των υπομονετικών: Αυτών δηλαδή που επενδύουν στη θλίψη, την εξάντληση και την ταλαιπωρία, έτσι ώστε να χτυπήσουν αποτελεσματικά και τελεσίδικα το θύμα τους…

Αυτού του είδους οι επενδυτές, οι οποίοι ίπτανται από την αρχή της κρίσης πάνω από το ημιθανές σαρκίο της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας υπομονετικά την εξάντληση των αντιστάσεων της κοινωνίας δεν κρύβονται από όσους τουλάχιστον έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Το όνομά τους άλλωστε (distress funds) υποδηλώνει το στόχο τους. "

Το παρελθόν ξανάρχεται

Toυ Γιάννη Μακριδάκη
Οι εικόνες που βλέπει κανείς στην πόλη της Χίου είναι τραγικές. Πρόσφυγες μούσκεμα από τη βροχή, με σακούλες στα κεφάλια και περασμένες σαν πανοπλίες στο κορμί τους, άλλοι να φοράνε σαγιονάρες και να είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες, οι μάνες φασκιωμένες με τις μαντίλες τους να στάζουνε και να βαστάνε στην αγκαλιά τα βρέφη τους μέσα σε σπάργανα, να τραβοκοπάνε από το χεράκι τα παιδιά τους που δεν ξέρουν τι συμβαίνει, πού πάνε και γιατί βρίσκονται εδώ. Κάθε υπόστεγο πλήρες ανθρώπων που στέκουν, που κάθονται, που είναι ξαπλωμένοι στα παγωμένα πλακερά και προσπαθούν να φυλαχτούν απ’ το νερό.

10 τόνοι Ουρανίου στην πόρτα μας ΔΕΝ είναι αιτία συναγερμού

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου*
Ένας χρόνος πέρασε από την έναρξη της αποκρουστικότερης μαζικής δολοφονίας αμάχων από την «αμυντική» συμμαχία των ισχυρών της γης στ’ όνομα του ανθρωπισμού και του πολιτισμού με πρόσχημα (ξανά) την καταδίκη ενός δικτάτορα. Η τάξη αποκαταστάθηκε στο Κόσοβο λένε. Φυσικά. Απλώς οι όροι αντεστράφησαν. Οι πρόσφυγες επέστρεψαν στις καμένες εστίες τους. Η μόλυνση του περιβάλλοντος γενικά συγκαλύπτεται κι αποκαλύπτεται μόνο σε περιπτώσεις τύπου Μπλάτσε, όπου οι στρατιώτες της KFOR (και οι έλληνες)κυκλοφορούν με μάσκες. Κανείς δε μιλά για τη ρύπανση από τους βομβαρδισμούς στην ίδια τη Σερβία.

H ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Η ΧΩΡΑ;
Είναι πολλοί, που, αρκετά καλοπροαίρετα, εκφράζουν ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να επιβιώσει και να έχει προοπτική εκτός ευρώ, αφού είναι μια χώρα που έχει αδύναμη παραγωγική βάση και εξαρτάται πάρα πολύ από τις εισαγωγές.

Πράγματι, η Ελλάδα έχει τεράστια εμπορικά ελλείμματα και πολύ μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, τα οποία κατά αποκλειστικό λόγο οφείλονται στις πολύ μεγάλες εισαγωγές αγαθών και στις πολύ μικρές εξαγωγές.

Στόχος τους, τώρα, είναι: Το σπίτι, το μαγαζί, το χωράφι, οι καταθέσεις…

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε πάνω από 84 δισ ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος!

Πρόκειται, κυρίως, για οφειλές, τις οποίες αδυνατούν να πληρώσουν οι οφειλέτες- φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης διαγράφεται σοβαρό ενδεχόμενο υστέρησης των φορολογικών εσόδων κατά 5 δισ σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογισθεί για το 2015.

Μια γελοιογραφία που ο Στάθης πρέπει να σκιτσάρει ξανά...
..με πρωταγωνιστή τον ...χαρούμενο Τσίπρα...

Η Τάξις απεκαταστάθη!

Του Γιώργου Αλεξάτου
Επιτέλους, έκλεισε η θλιβερή παρένθεση της προεδρίας Κωνσταντοπούλου! Τότε που η πρόσβαση στη Βουλή ήταν ελεύθερη σε διαδηλωτές, ενώ η ίδια συναντιόνταν μαζί τους και μάλιστα επέβαλε την απομάκρυνση των αστυνομικών, προκαλώντας την οργή του Πανούση.

Τώρα, τα ΜΑΤ επανήλθαν. Και έφραξαν με κλούβες την είσοδο της Βουλής, από τη Βασιλίσσης Σοφίας, στους ανάπηρους που διαδήλωναν σήμερα (χθες) το μεσημέρι.

Ξανά στο φαύλο κύκλο

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Η κυβέρνηση νομοθετεί με νεοφιλελεύθερο ζήλο, οι δανειστές ανοίγουν παράθυρα ακόμη και σε εθνική κρίση και οι θεσμοί διαγκωνίζονται για τις προτεραιότητες
Η πρώτη αποστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ εξετελέσθη, με την ψήφιση, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των 48 προαπαιτούμενων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Απομένει ένας μαραθώνιος με ταχύτητα σπριντ, για να καλυφθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, να ανοίξουν και να κλείσουν σε χρόνο dt η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, να κλείσει αισίως η πρώτη αξιολόγηση, να εκταμιευτούν άλλα 6,7 δισ., ευρώ από το νέο δάνειο μέχρι το τέλος του χρόνου, να κλείσει χωρίς τεράστιες τρύπες που θα απαιτήσουν νέα μέτρα ο Προϋπολογισμός. Όλα μέχρι τέλος Νοέμβρη.