#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Κοιναγορίτες…

  του Ανταίου*
Κανείς δεν είναι προφήτης, απλά υπάρχουν πολιτικά όντα που παρατηρούν και κάνουν εξισώσεις σε όλα όσα βλέπουν να διαδραματίζονται μέσα από Συμφωνίες, διαπραγματεύσεις και συμφέροντα.  
Η ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετέπειτα στην ΕΟΚ, στην ΟΝΕ και τέλος στην Ε.Ε έχει περάσει από πολλά στάδια όμως οι σταθερές πάντα ήταν οι ίδιες. Από αυτή την Κοινοπραξία κερδισμένοι θα έβγαιναν πάντα αυτοί που την έστησαν και χαμένοι αυτοί που σερνόταν να υπογράψουν σωτήριες Συμφωνίες και Συμμαχίες γνωρίζοντας ότι οι ισχυροί εταίροι δεν βάζουν τίποτε παραπάνω από το κέρδος και το εθνικό συμφέρον μόνο των δικών τους κρατών. 
Πάντα υπήρχαν οι εξαιρέσεις στις δημόσιες φωνές και δημόσια γραπτά που προειδοποιούσαν για αυτό που θα έρθει όχι εγκλωβισμένες από μία στείρα ιδεολογία αλλά από την λογική των πραγμάτων και την μαθηματική ακολουθία των γεγονότων. Ένας από αυτούς ο "Ανταίος", που σε ένα από τα δημοσιεύματά του στις αθηναϊκές εφημερίδες είδε αυτό που ερχόταν για την Ελλάδα.

Ευρώ ή δραχμή;

(Απόσπασμα απο αρθρο του Οθωνα Κουμαρέλλα στις 18-1-2015)
Το νόμισμα ως μέσο ελέγχου και επιβολής εξουσιαστικών δομών.

Το νόμισμα, θεωρείται -και εν πολλοίς είναι- ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πάσης φύσεως οικονομικών συναλλαγών. Όμως, εξ αιτίας ακριβώς της χρήσης του ως εργαλείου εξυπηρέτησης του οικονομικού γίγνεσθαι, διαμορφώνει σχέσεις, εξαρτήσεις, ισορροπίες και ανισορροπίες, άρα δημιουργεί συσχετισμούς δύναμης, συνεπώς όρους και δομές εξουσίας.

Όχι σύντροφε συριζαίε, δεν είμαστε στην ίδια μεριά της ιστορίας

 Άρης Χατζηστεφάνου
Με οργή, ισχυρές δόσεις εμπάθειας και κατηγορίες περί σεχταρισμού αντιδρούν στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση των διοργανωτών του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να τους αποκλείσει από τη φετινή διοργάνωση.
Τα βασικά επιχείρημα σου είναι ότι μια παράταξη που έδωσε αγώνες για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στο ρατσισμό και το φασισμό, δεν μπορεί να αποκλείεται από ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ.
Κανείς δεν αμφισβητεί την μέχρι σήμερα πορεία σου. Σου αξίζουν συγχαρητήρια για τους αγώνες που έδωσες. Μόνο που οι κοινωνικοί αγώνες – σύντροφε συριζαίε – είναι σαν τα ομόλογα: οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις επόμενες.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1944


Οκτώβριος 1944 : Αποχώρηση των Γερμανών και απελευθέρωση της Ελλάδος. 

Οκτώβριος 2015: Η Ελλάδα υποδουλωμένη από τους Γερμανούς. 

Πρoφητική αποδείχτηκε η ταινία που γυρίστηκε το 1948 "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" και την οποία μπορείτε να ξαναδείτε από εδώ

Αλλάξανε τα πρόσωπα, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, προσαρμοσμένο στις συνθήκες της εποχής μας.


Ο τελευταίος χορός της Κατερίνας Γώγου

Τέσσερις μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές του Οκτώβρη του 1993, μια είδηση «στριμωχνόταν» στις τελευταίες γραμμές των προεκλογικών δελτίων ειδήσεων: «Η ηθοποιός Κατερίνα Γώγου, 53 ετών, βρέθηκε νεκρή την Κυριακή και μόλις χτες διαπιστώθηκε η ταυτότητά της»… Την επόμενη μέρα ξεκινούσαν τα... αφιερώματα στον Τύπο, οι δηλώσεις και οι βιο(αγιο)γραφίες, όλα αυτά δηλαδή στα οποία η Κατερίνα Γώγου είχε γυρισμένη ―πάντα― την πλάτη.

Σφίγγει τα δόντια

Η εποχή είναι τέτοια. Δεν μπορείς, δεν προλαβαίνεις να μετρήσεις το δικό σου ζόρι. Η πόλη σε γειώνει, σε αφήνει εμβρόντητο, σου ρίχνει μια σφαλιάρα. Ποιος είσαι εσύ που θα πεις το ένα και το άλλο, που θα παραπονεθείς; Δεν βλέπεις αυτόν που..; Τον άλλο που..; Την παράλλη που..; Αυτή η πόλη είναι μια διαρκής γεννήτρια προοπτικής. Δες το χειρότερο. Δες τον πάτο του βαρελιού. Δες τι σημαίνει πτώση. Αυτή η πόλη. Καταναλώνουμε φωτογραφίες μεταναστών στοιβαγμένων στα αμπάρια καραβιών. Καταναλώνουμε ιστορίες ανθρώπων που ζητάνε λεφτά στα ΜΜΜ. Καταναλώνουμε το αστικό τοπίο, σαν να μην ήταν ξεχειλισμένο από ανθρώπους που έπεσαν μια και καλή. Οριστικά. Καταναλώνουμε τις μέρες μας με τα ακουστικά στ’ αυτιά, λες και περιμένουμε απλά τη στιγμή που ο εκφωνητής θα πει: «ελάτε, ήταν όλα ψέματα. Επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα». 

Η Ουκρανία στο λάκκο των λεόντων

 Στέλιος Ελληνιάδης«Δρόμος της Αριστεράς»
Οσοι υποστηρίζουν την ουκρανική εκδοχή των πραγμάτων ισχυρίζονται ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί στη χώρα και ότι οι πολίτες δεν φοβούνται πλέον, παρά μόνο αυτοί που είναι πάνω στη διαχωριστική γραμμή των αντιπάλων στρατών. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Και δεν μπορεί να ισχύει σε μια περιοχή που ενώ κατοικείται από ρωσόφωνους κατοίκους και στην πλειονότητά τους ρωσόφιλους ή θετικά προσκείμενους στους αυτονομιστές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, είναι γεμάτη Ουκρανούς αστυνομικούς και στρατιώτες, του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών μονάδων.
Είναι η πρώτη φορά που πολίτες με πλησίαζαν για να μου μιλήσουν στο αφτί ή με έπαιρναν παράμερα, από φόβο μήπως τους ακούσει κάποιος τρίτος, για να μου πουν την άποψή τους για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη και τα χωριά όπου, μόλις σκοτεινιάσει, κλείνονται στα σπίτια τους.

«Είμαστε κάθε λέξη από το μνημόνιο»...

 Νίκος Μπογιόπουλος
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που είχε προκύψει από τις εκλογές του Γενάρη, είχε διαβεβαιώσει για την αμετάκλητη -όπως έλεγε- απόφασή του να τιμήσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«Ο λαός- είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας- δεν αντέχει άλλη ματαίωση και απογοήτευση μετά από 5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης»... Το τι συνέβη στη συνέχεια είναι γνωστό.

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΟΝΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ


Επανακυκλοφορεί το βιβλίο του Γ. Αλεξάτου: "Η εργατική τάξη στην Ελλάδα. Από την πρώτη συγκρότηση στους ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου"

 Το βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου "Η εργατική τάξη στην Ελλάδα. Από την πρώτη συγκρότηση στους ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου" πρόκειται να επανεκδοθεί σε μερικές εβδομάδες, από τις εκδόσεις ¨"Κουκκίδα". Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, που εκδόθηκε το 1997 και τώρα επανεκδίδεται συμπληρωμένο με νέα πιο πλήρη στοιχεία. Παραθέτουμε την Εισαγωγή αυτής της νέας μορφής του βιβλίου.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΗΠΑ: Επίδειξη αμερικανοδουλείας από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

 
Ακόμη και μέχρι πριν λίγες ημέρες ο κανόνας ήθελε τους πιστωτές να πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, δηλαδή να εφαρμοστούν τάχιστα και άνευ αντιρρήσεων τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, κι η κυβέρνηση να εμφανίζεται διστακτική, να διαφωνεί με το ρυθμό, να ζητάει την παράλληλη εφαρμογή αντίρροπων μέτρων που θα περιορίσουν το κοινωνικό κόστος των Μνημονίων, κ.α. Παρότι προφανώς κι όλα γίνονταν προς άγρα εντυπώσεων, η επικοινωνιακή αυτή διαφωνία διέθετε το δικό της συμβολισμό.

Ο βαθμός μηδέν της Αριστεράς*

Του Περικλή Κοροβέση
Τρεις άνθρωποι κατάλληλοι για τα αξιώματά τους, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, ήταν ο Βαρουφάκης, ο Μπαλτάς και η Χριστοδουλοπούλου. Ο πρώτος, οικονομολόγος εγνωσμένου κύρους και με διεθνή αναγνώριση, διέθετε την ίδια επιθετικότητα και αναίδεια με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, είχε συμβούλους ένα διεθνές επιτελείο, ανάμεσά τους και ο Γκαλμπρέιθ, και ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε τίμια διαπραγμάτευση, όσο δύσκολη και αν ήταν.

ΑΙΣΧΟΣ: Η τουρκική αστυνομία σέρνει νεκρό τον Χατζί Lokman Birlik στους δρόμους του Σιρνάκ


Ο 24χρονος νεκρός Κούρδος, αδερφός βουλευτίνας από το Κουρδιστάν της τουρκικής Βουλής, δεμένος πάνω σε αστυνομικό όχημα που περιφέρει ως τρόπαιο το κορμί του στους δρόμους της Άγκυρας.


ANKARA – In the latest atrocity in the ongoing conflict between the Turkish State and the Kurdish population, an appallingly inhumane image from the Dicle district of Sirnak has surfaced on social media.

Τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Βούτση, με την Ζωή να τα χώνει!