#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας


Ανατροπές σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας φέρνει η υπογραφή του 3ου Μνημονίου, το οποίο από το πρωί της Παρασκευής αποτελεί και επίσημα νόμο του ελληνικού κράτους, με τον κατάλογο των επιπτώσεών του στις τσέπες των πολιτών να μοιάζει ατελείωτος.

Μέτρα-σοκ και μεγάλες ανατροπές στη λειτουργία της αγοράς φέρνει στις ζωές μας το 3ο Μνημόνιο


Μια πρώτη «ακτινογραφία» στα νέα μέτρα αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- φοροκαταιγίδα με... πολλαπλά θύματα, σημαντικές αλλαγές στην πώληση άρτου, φαρμάκων, γάλακτος, ποτών και στη διαδικασία των εκπτώσεων, καθώς και μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.

Οι μεγάλοι ηγέτες


Του Γιώργου Αλεξάτου

Κορυφαίος νεοέλληνας πολιτικός θεωρείται ο Ελευθέριος Βενιζέλος και όλες οι αναφορές στο πρόσωπό του επικεντρώνουν στο αναγεννητικό έργο που ανέλαβε και έφερε σε πέρας κατά την πρώτη δεκαετία της πρωθυπουργίας της. Όσο κι αν διαφωνεί κάποιος -κι εγώ μαζί- με την επεκτατική πολιτική που συνόδευσε αυτή την περίοδο. Κανένας δεν τον εγκωμιάζει για την τετραετία 1928-32, όταν κύριο στοιχείο της πολιτικής του ήταν η εδραίωση ενός καθεστώτος συντηρητικού σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Νεκρανάσταση των φασιστικών ζόμπι

 Γράφει ο mitsos175
Πολλά έκανε αυτή η κυβέρνηση μέσα σε λίγο χρόνο. Τα περισσότερα αρνητικότατα για τους εργαζόμενους. Το χειρότερο ήταν το "άδειασμα" της πλειοψηφίας, όπου το ΟΧΙ του κόσμου δεν αγνοήθηκε απλά, αλλά προδόθηκε κι έγινε ναι στην υποτέλεια. Αυτό είναι το ένα ασυγχώρητο έγκλημα.

Το άλλο είναι η νεκρανάσταση των φασιστικών ζόμπι. Και τα δυο εξοργίζουν αφάνταστα τους φτωχούς. Βλέπω το πολιτικό πτώμα που λέγεται Σαμαράς, να βγαίνει από τον τάφο του και να απαιτεί συγνώμη από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάνει τα ίδια μ' αυτόν! Ξεπουλά, πετσοκόβει, ψεύδεται, λεηλατεί κοκ.

Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και ο εξευτελισμός της δημοκρατίας

Η νέα δανειακή σύμβαση που υπερψήφισε η Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 μπορεί να χαρακτηριστεί αποικιοκρατική για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω. Αντίστοιχο είναι και το μνημόνιο που τη συνοδεύει, το οποίο και θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο. 

Το νομοσχέδιο της 14ης Αυγούστου συνολικά απαρτίζεται από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, τη νέα δανειακή σύμβαση και το συνοδευτικό μνημόνιο. Πρόκειται για ένα κείμενο 354 πυκνογραμμένων σελίδων, οι πρώτες 270 σελίδες του οποίου – τα προαπαιτούμενα – αποτελούν μια σειρά λεπτομερών νομοθετικών παρεμβάσεων που αφορούν ένα τεράστιο φάσμα επαγγελματικών κλάδων και οικονομικών δραστηριοτήτων και στρατηγικής σημασίας όπως: φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, αρτοποιοί, φαρμακοποιοί, οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, συμβολαιογράφοι, κ.α.

Μην χάσετε στις 20 Αυγούστου ένα μοναδικό φαινόμενο, ορατό μόνο στον Ελληνικό ουρανό: θα ίπτανται 13 δις. ευρώ!

Τυχεροί θα σταθούν οι Έλληνες, και όσοι βρίσκονται στην χώρα το πρωί της 20ης Αυγούστου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη, αφού μόνο στην χώρα μας θα είναι ορατό ένα μοναδικό φαινόμενο, που θα είναι ορατό για περίπου 2 ώρες!
Έτσι λοιπόν, από ότι μας ενημερώνουν ειδικοί επιστήμονες (οικονομολόγους τους λένε) από τις 9 το πρωί στον Ελλαδικό ουρανό θα εμφανιστούν 13 δις ευρώ, προερχόμενα από της Βρυξέλλες, και αφού κάνουν τον γύρο της χώρας θα επιστρέψουν πάλι στις Βρυξέλλες.Το φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 11 το πρωί, όταν τα 13 δις θα έχουν εξαφανιστεί από τον Ελλαδικό ορίζοντα.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ


Ημέρες Βαϊμάρης. Κλινικά νεκρή η κοινοβουλευτική δημοκρατία

του Άρη Χατζηστεφάνου
Τα ξημερώματα της Παρασκευής 14 Αυγούστου, οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές ζήτησαν να μην τους δοθεί ο λόγος σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις στην οποία θα κριθεί το μέλλον της χώρας τους για τις επόμενες δεκαετίες.

Ουσιαστικά απέρριψαν πρόταση της ΠτΒ να πραγματοποιηθεί δεκάωρη συζήτηση, όπως προβλέπει ο κανονισμός, και προτίμησαν την πρόταση του Ν.Φίλη να «ξεπετάξουν» το μνημόνιο Τσίπρα σε περίπου τρεις ώρες.

Τη σχετική «διαταγή» είχε δώσει λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ε. Τσακαλώτος με μια απλή φράση του: «Τα πράγματα είναι απλά. Αύριο στις 4 έχει eurogroup».

Δε θα γίνουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι της εξουσίας

του Θέμη Τζήμα
Κάθε σύστημα εξουσίας βασίζεται στην ύπαρξη των χρήσιμων ηλιθίων. Η ηλιθιότητα, με αυτήν την έννοια δεν έχει να κάνει με το χαμηλό δείκτη νοημοσύνης του κάθε ενός αλλά με τον τρόπο που τίθεται μέσα στα πράγματα, δηλαδή το πόσο επιφανειακά τα κατανοεί ή σε πόσο βάθος προσπαθεί να διεισδύσει. Άρα αφορά το πόσο χειραγωγήσιμος καθίσταται. Ο “ιδεώδης” λαός λοιπόν, για ένα σύστημα εξουσίας είναι ο μη- λαός, η μάζα ιδιωτών που είναι έτοιμη να πειθαρχήσει σε μια σειρά εντολών από πλευράς κάποιου τύπου ιερατείου, μιας μυθοποιημένης και ουσιαστικά ανέλεγκτης δημοκρατικά και ορθολογικά ομάδας, που κυριαρχεί στο συλλογικό φαντασιακό άλλοτε διά της προσωπολατρίας, άλλοτε διά της απειλής, του φόβου και των τύψεων. Είτε δηλαδή με ένα στρεβλό ηρωικό πρότυπο, είτε με ένα βαθιά ενοχικό σύμπλεγμα ή και με τα δύο.

Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης η Αρ. Πλατφόρμα, όπως φανερώνει άρθρο της Σόφης Παπαδόγιαννη


 Άρθρο, στο iskra του μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και στελέχους του Αριστερού Ρεύματος, Σόφης Παπαδόγιαννη, υποδηλώνει την αρνητική στάση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας, στην πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει τις επόμενες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλο το άρθρο:
της ΣΟΦΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
Οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν ψήφισαν, αντίθετα καταψήφισαν, το βάρβαρο νέο τρίτο μνημόνιο της λιτότητας για το λαό και της εθνικής υποτέλειας.
Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι βουλευτές δεν πρόκειται ούτε τώρα να υποκύψουν, σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσουν έμμεσα την εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Η απάτη είναι τέχνη.


Εάν είσαι άστεγος και κοιμάσαι στα παγκάκια, έχεις μηδενικά εισοδήματα (φυσικά δεν έχεις ακίνητη περιουσία) οφείλεις μέχρι 20.000€ μαζί με τους τόκους, αλλά, δεν υπάρχουν και πιστωτές ασφαλισμένοι έναντι της απόλυτης χρεοκοπίας σου, τότε τα χρέη σου διαγράφονται, αρκεί να συντρέχει κι ένας ακόμα λόγος. Να είσαι συνεργάσιμος και να το βεβαιώνουν οι τράπεζες! Μετά, έτσι χρεοκοπημένος, άστεγος και πεινασμένος πρέπει να βρεις δικηγόρο και τα δικαστικά έξοδα για την προσφυγή σου στο Ειρηνοδικείο.

«ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΗΛΙΘΙΕ»!

Ο GUARDIAN ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΕΘΡΙΑ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΩΜΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Την εβδομάδα που πέρασε, η ελληνική κυβέρνηση επαινέθηκε από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής για τη Μνημονιακή στροφή της, η οποία, σύμφωνα με το γνωστό ρεφρέν, «έσωσε την ευρωζώνη από το χείλος του γκρεμού». Αντίθετα, η κυβέρνηση της Κίνας εμφανίστηκε από τους ίδιους παράγοντες ως το μαύρο πρόβατο του διεθνούς συστήματος λόγω της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος, η οποία οδηγεί, τάχα, τον κόσμο «στο χείλος των νομισματικών πολέμων».

Οριστικά στους Γερμανούς της Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΣΤΟ 1,2 ΔΙΣ. ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 
Η κυβέρνηση με απόφασή της παραχωρεί τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια στην γερμανική Fraport, σε υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.
Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Στηρίγματα

Γράφει ο mitsos175
 "Η απόφαση του Eurogroup να μην υπάρξει κανένα κούρεμα καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους, καθώς και η άμεση αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι τώρα σειρά του Έλληνα πολίτη να δείξει έμπρακτα τη στήριξή του στο δικό του τραπεζικό σύστημα."
 (Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη)

 Καλέ να τις στηρίξουμε μην πέσουν! Γιατί τόσο καιρό που είχαμε τις συντάξεις και τους μισθούς υποχρεωτικά σ' αυτές τις είχαμε αστήρικτες;

Αύγουστο τους σκότωσαν...

 Της Αλέκας Ζορμπαλά
 Στιγμές στιγμές αναρωτιέμαι αν αυτός ο λαός, είναι ο ίδιος με αυτόν, που το αίμα του πότισε τους δρόμους, τη Μάντρα της Κοκκινιάς, γράφοντας Ιστορία…Τι έχει απομείνει άραγε από τότε, από αυτούς, από την Ιστορία..

Αντιστασιακοί (με την τωρινή έννοια της ανυποταγής σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως το καπιταλιστικό και της πάλης για την ανατροπή του) λίγοι, αλλά πάντα μια δυναμική μειοψηφία

Συνεργάτες και Πρόθυμοι προς Συνεργασία, είδος εν αφθονία, που θα ευδοκιμήσει ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Φοροκαταιγίδα και άγριο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Σε νέα βάθη θα οδηγήσουν την ύφεση στην οποία παραπαίει η ελληνική οικονομία από το 2008, τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου, ενώ η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση στις 13 Ιουλίου προβλέπει ένα τόσο άγριο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που κανένας δεν θα φανταζόταν…
Σε νέα βάθη θα οδηγήσουν την ύφεση, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 23%, τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου, κατ’ απαίτηση των πιστωτών.

Η «πολυεθνική» Dream Team του Γιάνης και η Ευκλείδεια Τσακαλώτεια Γεωμετρία


 Πέτρος Αργυρίου
Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλούσε τον πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα να καταθέσει στην Εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, όφειλε να γνωρίζει ότι βρόνταγε στου κουφού την πόρτα.
Η βαρηκοΐα του Στουρνάρα σε θεσμικά καλέσματα οφείλεται όχι μόνο στη θεσμική προστασία που του παρέχει ο ρόλος του ούτε μόνο στο ότι όπως έχουμε περιγράψει κατά το παρελθόν χαίρει της πλήρους προστασίας της ΕΕ.

Εσείς τι σχέδιο Β’ έχετε;


του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Ευτυχώς δεν έχει απαγορευτεί ακόμη η χρήση της λέξης «σχέδιο» και των προσδιορισμών του – Α,Β,Ω, εναλλακτικό, ανατρεπτικό, επικίνδυνο, ανθρώπινο ή θεϊκό. Και καθώς φτάσαμε στην τελική(;) συμφωνία επί της «μοναδικής λύσης» που ουδείς πιστεύει, του τρίτου Μνημονίου, εισφέρω μερικούς προβληματισμούς σε ένα άλλο πεδίο όπου καταγράφεται πληθωρισμός σχεδίων. Χωρίς ΕΔΕ και εισαγγελικές έρευνες εναντίον όσων τα διατυπώνουν.

Η προσεχής διετία είναι περίοδος ζύμωσης για βαθιά μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Βάση του «σχεδίου Α», της «έκθεσης των πέντε προέδρων «, η οποία εγκρίθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής (25,26.6), μέχρι το 2017 πρέπει να δρομολογηθούν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες προς μια ελεγχόμενη ομοσπονδοποίηση. Βασικό χαρακτηριστικό του «σχεδίου Α» είναι η αναβάθμιση του Eurogroup, που θα μοιράζεται με την Κομισιόν και ένα δίκτυο «ανεξάρτητων» αρχών ανταγωνιστικότητας την εξουσία δημοσιονομικής, οικονομικής ακόμη και μισθολογικής επιτήρησης κάθε κράτους- μέλους.