#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ «ΚΡΙΣΗ ΗΓΕΣΙΑΣ» ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Του Ηλία Μυλωνά
«Σε τελευταία ανάλυση η επανάσταση έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας μακράς σειράς ηττών της εργατικής τάξης». 
ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ
Πάμπολλες αναλύσεις ακολούθησαν την υποχώρηση της «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και την απόλυτη αποδοχή των σκληρών μνημονιακών όρων που επέβαλλαν τα διευθυντήρια της ΕΕ, των διεθνών τραπεζών και του ΔΝΤ. Πολλοί μίλησαν για προδοσία αντίστοιχη της Βάρκιζας, άλλοι για ιστορική κολοτούμπα του Τσίπρα και της ηγετικής γύρω από αυτόν ομάδας και οι πιο διαλλακτικοί για μια αναπόφευκτη σοσιαλδημοκρατική στροφή τύπου ΠΑΣΟΚ.
Οι απλοί άνθρωποι όμως, αυτοί που με την ψήφο τους έφεραν το εκπληκτικό 62% στο δημοψήφισμα του Ιούλη απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στους εκβιασμούς των διεθνών τοκογλύφων, έχουν μείνει εμβρόντητοι και προσπαθούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

(Μπράβο του)! ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠ. ΚΑΨΑΛΗΣ

... ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το μοναδικό κίνητρο για την ανάληψη και την άσκηση μέχρι τώρα των καθηκόντων μου, ήταν η δυνατότητα και η ελευθερία που μου δόθηκαν, προκειμένου να προωθήσω ιδέες και ρυθμίσεις που, μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο, θα έθεταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιοστην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που συντελείται εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής. Το σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο. Αυτή είναι και η βασική αιτία της αποχώρησής μου», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Απόστολος Καψάλης, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα του.

Στο αρχείο της Ιστορίας

...Αλλά όσοι ομνύουν σε κάποιον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να προσεταιριστούν το 62% του ΟΧΙ, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η «αριστερά» σε οποιαδήποτε μορφή της, από τον εκσυγχρονιστή Σημίτη (ναι αριστερός μας έλεγε ότι ήταν κι αυτός), μέχρι τον «γραφικό» πρόεδρο -ακόμη- της σοσιαλιστικής διεθνούς, και από τον μεταμοντέρνο αρχιπραξικοπηματία Τσίπρα μέχρι το «τυριμοποιείο» του Περισσού και των άλλων κολλημένων δήθεν «αντικαπιταλιστών», που βολεύονται στην αυτάρκεια της «μοναδικής» δικής τους αλήθειας, ψάχνοντας να βρουν ποιος είναι πιο «αριστερός», ψάλλουν όλοι μαζί εν χορώ -πολύ σωστά- τη νεκρώσιμη ακολουθία τους, παρασύροντας την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο βούρκο, την εθνική και κοινωνική απαξίωση και εν τέλει την καταστροφή.

Συνέντευξη του γ.γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δ.Καζάκη

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ!!!
Ακούστε τον Δημήτρη Καζάκη σε μια πληρέστατη και αναλυτικότατη περιγραφή για το πως η χώρα μας θα μπορούσε να μεταβεί ΟΜΑΛΑ σε καθεστώς ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ, χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ δυσάρεστη επίπτωση στην οικονομία της... το αντίθετο μάλιστα. Ακούστε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατρέψει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες οικονομίες σε ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ που θα καταστούσαν την πατρίδα μας ΑΥΤΑΡΚΗ και ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑ μέσα σε λίγους μόλις ΜΗΝΕΣ. Ο επιφανής οικονομολόγος εξηγεί βήμα το βήμα τη διαδικασία της Μετάβασης ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ που μέχρι και ένας άνθρωπος που στερείται βασικών οικονομικών γνώσεων θα μπορούσε ΕΥΚΟΛΑ να κατανοήσει.

Στο αρχείο της Ιστορίας

  του Απόστολου Αποστολόπουλου
Σημείο πρώτο: Δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνουν σύντομα εκλογές το πιο λογικό και πιθανό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας (ή ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, αν προτιμάτε) θα τις κερδίσουν, θα είναι πρώτο κόμμα. Ωστόσο εξ ίσου λογικό και πιθανό είναι ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα έχουν την τύχη των προκατόχων τους. Αντί για σωτηρία θα προσθέσουν νέα δυστυχία. Είναι μοιραία η άμεση αντιπαράθεση με τον κόσμο. Οι ίδιες αιτίες θα προκαλέσουν τα ίδια αποτελέσματα. Θα φύγουν κακήν κακώς.

Οι Beatles τραγουδούν Μίκη!

Στις 8 Αυγούστου 1963 μεταδίδεται από το BBC το τραγούδι του Μίκη «Αν θυμηθείς το όνειρο μου» σε διασκευτή των «Σκαθαριών» 

Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil» («Honeymoon» στα αγγλικά, «Νύχτα Γάμου» στα ελληνικά), με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα.
Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song», σε στίχους του Γουίλιαμ, το οποίο ερμήνευσε ο ιταλός τραγουδοποιός Μαρίνο Μαρίνι με το κουαρτέτο του. Στην Ελλάδα έγινε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», σε στίχους Βασίλη Καρδή (ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου) και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.

Διερευνάς υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής; Παραιτήσου!

Σμπαράλια κάνει  το «πιασάρικο» σύνθημα περί προσπάθεια «πάταξης της διαφθοράς και διαπλοκής», που ακούμε τόσο καιρό από τα στελέχη της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης», η επιστολή παραίτησης που έδωσε στην δημοσιότητα ο τέως  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρης Κλούρας.

Πέντε μήνες αφού ανέλαβε αυτό το πόστο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, του ζητήθηκε χωρίς καμιά αιτιολογία η παραίτηση από τον Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, πιθανόν γιατί δεν του άρεσε το ότι «απεκάλυπτε – αναδείκνυε υποθέσεις κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος και ενδεχόμενης διαφθοράς», όπως ισχυρίζεται ο Δ. Κλούρας.

Ο καλύτερος εταίρος των εκβιαστών

Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ενδοτισμού, ιδιωτέλειας και εμπαιγμού. Δίκαια η Die Welt έγραφε με πηχαίους τίτλους την επομένη της ψήφισης του πρώτου μέρους της συμφωνίας θανάτου για την Ελλάδα, ότι για Ευρώπη δεν υπάρχει κανένας καλύτερος εταίρος από τον Τσίπρα. Ποιός άλλος στην Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει μια τόσο επωνείδηστη συμφωνία με τόσο λίγες αντιδράσεις; Ειλικρινά ποιός άλλος; Μόνο η αριστερά του Τσίπρα.
Στο μυαλό μας ήρθε η παλιά ρήση του βαρώνου της Fiat Ανιέλι που κάποτε είχε πει: Ό,τι δεν μπορείς να περάσεις με τη δεξιά, βάζεις την αριστερά να το περάσει. Η δήλωση αυτή αφορούσε στην αριστερή κυβέρνηση Νταλέμα, που στήθηκε το 1998 για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η Ιταλία ως ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και να κάμψει κάθε λαϊκή αντίσταση για την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ. Η κυβέρνηση Νταλέμα κράτησε για 427 ημέρες και έσβησε οριστικά την αριστερά από τον πολιτικό χάρτη της Ιταλίας. Όχι άδικα.

Απάντηση στο πραξικόπημα: μέτωπο ανένδοτου αγώνα

Του Δημήτρη Πατέλη
Μετά την εξάμηνη «παρένθεση» προσδοκιών και «διαπραγματεύσεων», με το ιουλιανό ευρωατλαντικό πραξικόπημα ήλθε η ανώμαλη προσγείωση στη μνημονιακή «κανονικότητα». Οπως σε κάθε κρίσιμη καμπή των τελευταίων χρόνων, έτσι και τώρα, μετά το ξεπούλημα του λαϊκού «όχι» και το 3ο και φαρμακερό Μνημόνιο, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε όλο το πολιτικό φάσμα. Σύγχυση που επιτείνεται από την προπαγάνδα, τη χειραγώγηση και τη συνακόλουθη φλυαρία.
Η σύγχυση αίρεται αν τεθεί το ερώτημα: Ποιος ωφελείται με τη μία ή την άλλη τροπή των πραγμάτων, τίνος συμφέροντα εξυπηρετούνται; Γι’ αυτό μεθοδεύονται εσπευσμένα χειρισμοί, πριν προλάβουν να μορφοποιηθούν ιδεολογικοπολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά οι λαϊκές διαθέσεις που σηματοδότησε το βροντερό «όχι» του δημοψηφίσματος.

Ποιος ο λόγος ύπαρξης της Αριστεράς;

Του Θάνου Ανδρίτσου
(Ένα μικρό σχόλιο για τις αντιστροφές εννοιών)
Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε κάθε λογική συνοχή στη σκέψη μας. Να αντιστραφούν όλα όσα ξέραμε ή νομίζαμε ότι ξέρουμε.
Ακούγεται έντονα ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στην εξουσία η Αριστερή κυβέρνηση, ανεξάρτητα με το αν η πολιτική που υλοποιεί είναι Αριστερή ή όχι. Συνήθως ακούγεται από βουλευτές αυτής της κυβέρνησης, που οι ίδιοι τη θεωρούν Αριστερή και που έχουν μάλλον και προσωπικό όφελος από την παραμονή της. Έχω αρκετά επιχειρήματα εναντίον της ταπεινωτικής υποταγής και της υλοποίησης του πιο σκληρού μέχρι σήμερα μνημονιακού πακέτου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ακόμα περισσότερο θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι μια τέτοια πολιτική καλύτερο θα ήταν να την ψήφιζε η ΝΔ και τοΠΑΣΟΚ παρά να φθαρεί τόσο βαθιά η αριστερή προοπτική στα μάτια της κοινωνίας. Πριν όμως από αυτό – και αφού το έχουν κάνει ήδη πολλοί- θα ήθελα να σχολιάσω κάτι: Προτού σκεφτούμε ποιος είναι ο ρόλος μιας Αριστερής κυβέρνησης, πρέπει να θυμηθούμε ποιος είναι γενικώς ο λόγος ύπαρξης της Αριστεράς.

Αισιόδοξα τα μηνύματα από την «Αριστερή Πλατφόρμα»


Φαίνεται ότι τα αντανακλαστικά αυτοάμυνας της «Αριστερής Πλατφόρμας» άρχισαν να …λειτουργούν…
Η αριστερή Αντιπολίτευση της «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να «πείθεται» (ομολογουμένως με πολύ πόνο και κόπο) από την σκληρή πραγματικότητα και να διακρίνει ότι ο μόνος δρόμος που απομένει για να γλιτώσει τον τελεσίδικο θάνατο είναι η ΕΞΟΔΟΣ από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.

Μια έξοδος αναπότρεπτη, διότι αν δεν την πραγματοποιήσουν οι ίδιοι με μια γενναία πολιτική ΡΗΞΗ, θα την επιβάλει η ηγετική κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα «αριστερά» κυβερνητικά ανδρείκελα, με τους δικούς τους όρους: Όρους εξόντωσης και πολιτικής συντριβής της Αριστερής Αντιπολίτευσης…

Σαν σήμερα το 1953 υπογράφεται στο Λονδίνο η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους

Στις 27 Φεβρουαρίου 1953 οι πιστωτές της Γερμανίας με πρωτοβουλία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διευθετήσουν το χρέος της Γερμανίας και συγκεκριμένα αυτό της Δυτικής Γερμανίας.

Το γερμανικό χρέος (προπολεμικό και μεταπολεμικό) ανερχόταν σε 32 δισεκατομμύρια μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στους πιστωτές περιλαμβάνονταν χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία, η Νότιος Αφρική και η Ελλάδα. Η Ρωσία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Το μεγάλο φαγοπότι: Πώς οι ξένοι εξαγοράζουν «μπιρ παρά» τράπεζες και βιομηχανίες!

Σε ένα πρωτοφανές «ριφιφί» εξελίχθηκε η υπόθεση του χρηματιστηρίου, από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη. Μετά από πέντε εβδομάδες «αποχής», όπου το χρηματιστήριο παρέμενε κλειστό, το άνοιγμα του τη Δευτέρα σηματοδότησε και μια πρωτοφανή καθίζηση, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και χτες. Όμως, χτες, κάτι άλλαξε… Οι τραπεζικές μετοχές που είχαν κατακρυμνιστεί, άρχισαν ξαφνικά να επιστρέφουν δυναμικά. Τι συνέβη; Τι ήταν αυτό που άλλαξε και μέσα σε μια μόλις μέρα επανήλθε η «αισιοδοξία» στο ΧΑ; 

Ματωμένο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο

Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Sabah».”
 “…τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό”, συνέχισε.   Εκείνη ακριβώς την ώρα που διάβαζα το παραπάνω ανέκδοτο, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ την «κατάρα» που δέρνει την Κύπρο. Μια γεωστρατηγική κατάρα που θέλει το νησί να αποτελεί μια κουκκίδα στεριάς ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει ποτέ της ελευθερίας της. Μια ανθρωποπολιτική κατάρα, αφού οι επιλογές των προσώπων που λαμβάνουν αξιώματα στο νησί είναι εφάμιλλα επιτυχημένες με αυτές στον τόπο που πατούμε.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tων ΑΝΤΩΝΗ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ*
Oι αστικές δυνάμεις οργανώνουν την αντεπίθεσή τους, με κέντρο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Δεν είναι μόνο η ταχύτατη επιχείρηση υπογραφής του νέου 3ου μνημονίου. Είναι η προσπάθεια ιδεολογικής αντεπίθεσης, και απονομιμοποίησης των όποιων απόψεων αμφισβήτησης του καθεστώτος της επιτροπείας και της υποδούλωσης των εργαζομένων και της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαίτηση που προβάλλουν οι μνημονιακοί βρυκόλακες με πρώτο τον εκπρόσωπο των κατασταλτικών μηχανισμών υπουργό δημόσια τάξης, φτάνουν να μιλούν ακόμη και για «εσχάτη προδοσία»!!!, για δίκη και φυλάκιση του Βαρουφάκη, (δηλαδή του πρώην Υπουργού Οικονομικών που φέρνει την πρώτη ευθύνη για το προοίμιο παράδοσης με τη συμφωνία υποταγής στο eurogroup της 20ης Φλεβάρη), απλά και μόνο επειδή ίσως σκέφτηκε για ένα μισό-plan b.

Λαφαζάνης: Πιθανή η δημιουργία νέου κόμματος – Ιστορικό ατόπημα η ψήφιση τρίτου μνημονίου


ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού νέου κόμματος αφήνει ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ταυτόχρονα προειδοποιεί πως αν «αν ακολουθηθεί μνημονιακή πολιτική, το τελευταίο που θα έχει σημασία είναι η ενότητα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» που θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο 8 Αυγούστου, ο κ. Λαφαζάνης αφήνει αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας « Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Τσίπρας θα συνεχίσουμε πιο εντατικά περιοδείες, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις».

Σύντομη ιστορία της δραχμής

Γιώργος Μητροπέτρος Οικονομολόγος, μέλους συμμορία της δραχμής
Η δραχμή καθιερώθηκε στην αρχαία Ελλάδα από το Φείδωνα του Άργους, σε αντικατάσταση του οβολού που είχε σχήμα σιδερένιας σούβλας και το πάχος του ήταν τόσο, ώστε η χούφτα ενός ανδρικού χεριού να μπορεί να πιάσει έξι οβολούς. Γι’ αυτό και καθορίστηκε η μία δραχμή να αναλογεί σε έξι οβολούς. Η δραχμή διατήρησε την ονομασία της στους κλασσικούς χρόνους μέχρι τα τέλη της αρχαιότητας.
Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει αρχικά ως εθνικό νόμισμα τον Φοίνικα, το οποίο αντικαταθίσταται από τη δραχμή το 1832.