#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Κορνήλιος Καστοριάδης: Μια κοινωνία που παραπαίει


Η συνέντευξη αυτή του Κορνηλίου Καστοριάδη στον Marc Weitzmann δημοσιεύθηκε στο περιοδικό L’ autre journal αρ. 2, Μάρτιος του 1993 (σελ. 10-17).
Απόδοση στα ελληνικά: Κωνσταντίνα Καρακάλου
M.W.: Καταγγέλλετε από το 1979, με την ευκαιρία των «Νέων Φιλοσόφων», την άνοδο της χυδαιότητας, την απουσία του κριτικού πνεύματος, της αληθινής πολιτικής σκέψης. Λοιπόν, αυτές οι τάσεις είναι σήμερα πανταχού παρούσες…
Κ.Κ..: Αυτό που συμβαίνει στη σφαίρα της διανόησης είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με το συνολικό μετασχηματισμό των δυτικών κοινωνιών. Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο, όταν συγκρίνει κανείς την παρούσα φάση με τις προηγούμενες φάσεις της ιστορίας αυτών των κοινωνιών, είναι η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της σύγκρουσης, είτε πρόκειται για οικονομικο-κοινωνική, είτε για πολιτική ή «ιδεολογική».

Θα τα ομολογήσουμε όλα. Εμείς είμαστε ...

Του Γιώργου Αλεξάτου
 Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι; Ε, όχι, λοιπόν! Θα τα ομολογήσουμε όλα, αφού, άλλωστε, τα ξέρουν ήδη τόσοι και τόσοι:

Εμείς, οι συνωμότες της δραχμής, είμαστε που παρασύραμε το 61,5% του λαού να ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ώστε να αγριέψουν οι ξένοι δανειστές και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να ψηφίσει νέο μνημόνιο, για να την καταγγείλουμε μετά και να εμφανιστούμε ως οι μόνοι γνήσιοι αριστεροί.

Η στρατηγική του Γερμανικού κεφαλαίου. Ο εφιάλτης της ομάδας Τσίπρα και Ανταίος

Του Αλέξανδρου Καπακτσή
Για τους Γερμανούς[1] ισχυρίζονται, όταν τους περιγράφουν με διάφορα επίθετα, ότι είναι άκαμπτοι και σκληροί, αλαζόνες και υπερόπτες, αλλά και προνοητικοί και μεθοδικοί. Η αλήθεια είναι ότι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, φροντίζουν στα πλαίσια του δυνατού με επιστημονικό τρόπο να προσεγγίζουν την πραγματικότητα έτσι ώστε να μπορούν να την αλλάζουν, να την τροποποιούν κατά το δοκούν αν είναι δυνατόν ή να επηρεάζουν τις εξελίξεις όσο το δυνατόν περισσότερο προς ίδιον όφελος. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας της Γερμανίας, έχοντας εδώ και εκατό χρόνια επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε οικονομικό και πολιτικό πεδίο, να αφήνει τα πράγματα να τρέχουν εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους χωρίς από πριν να έχει προνοήσει μέτρα παρέμβασης.

ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ


ο βασιλιας της μοναξιας

Πού μας οδηγεί το σύμφωνο θανάτου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και λοιπών δωσιλόγων.*του Δημήτρη Καζάκη
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πριν λίγο καιρό έδωσε κατά κεφαλή κάθε νοικοκυριού 1.000 δολάρια ως δωρεάν ενίσχυση με μοναδικό στόχο να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού και να στηριχθεί η εσωτερική αγορά. H τάση αυτή είναι παγκόσμια. Ακόμη και στις ΗΠΑ. 

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου / Οκτωβρίου 2014 το περιοδικό της αμερικανικής ελίτ Foreign Affairs  δημοσίευσε άρθρο του Mark Blyth και Eric Lonergan με τίτλο "Τυπώστε λιγότερα, αλλά Μεταφέρετε Περισσότερα: Γιατί οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δώσουν χρήματα απευθείας στον λαό." Και όχι στις τράπεζες, που πρέπει επιτέλους οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις να τις αφήσουν να πτωχεύσουν για να διασωθεί η πραγματική οικονομία του 99% του πληθυσμού.

Κάντο όπως η Δεξιά… Με Τασία και με Σία…


του Γιώργου Κοντογιώργη
Κάντο όπως η Δεξιά. Ο ανασχηματισμός ως αναπα-ραγωγή του βαθέως πολιτικού "πουτανάτου" της Συριζαίας Αριστεράς. 
Πώς το προσωνύμιο της Αριστεράς αποθεώνει, νομι-μοποιώντας την πιο ακραία εκδοχή της ολιγαρχικής κομματοκρατίας και "αποσώνοντας" ότι απέμεινε από τη χώρα. 
Το κράτος ως λάφυρο των πειναλέων της κομματικής νομενκλατούρας. 

Ο Πόλεμος ξεκίνησε!!


του Κώστα Γιαννιώτη
Πρώτα στέρησαν από το λαό τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα από τη στέρηση τροφής, στέγης και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Μείωσαν, μέχρι αφανισμού, τα μέσα προστασίας του λαού από πυρκαγιές, πλημμύρες, επιδημίες, εγκληματικότητα και εξωτερικές απειλές, με τη μείωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, με τη διάλυση και τη φτωχοποίηση των ενόπλων δυνάμεων.

Έφραξαν το δρόμο πρόσβασης στην παιδεία και τη μόρφωση του λαού, με το κλείσιμο σχολείων και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα ποτίζουν το λαό με βοθρολύματα υποκουλτούρας, αναδεικνύοντας σε αστέρα κάθε περιφερόμενο ρεμάλι, που το μόνο που ξέρει είναι να σκύβει, να χοροπηδά και να μουγκανίζει.