#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

Δε χρωστάμε λέμε!

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης
Υπάρχει η άποψη ότι τη "ζημιά" θα την πληρώσουν οι χώρες και οι λαοί επειδή έδωσαν λεφτά στην Ελλάδα.
Αυτό δεν ισχύει βέβαια γιατί μόνο η Γερμανία από τα επιτόκια τα χρόνια των μνημονίων, έχει κερδίσει ήδη 80 δισ.
Άρα δεν μιλάμε για ζημιά αλλά για κέρδος που πάει όχι φυσικά στις τσέπες των εργαζομένων, αλλά στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών.
Ανάλογα το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες.
Ό,τι πληρώσουν οι λαοί αυτών των χωρών θα είναι από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων τους κι όχι από τη διαγραφή του ειδεχθούς έτσι κι αλλιώς χρέος της Ελλάδας προς τους δανειστές.

Ένας άλλος κόσμος. Ένας αντίκοσμος

 Χρήστος Κάτσικας
Μας λένε: Δεν έχετε ψωμί; Φάτε τη γλώσσα σας!
Να το καταλάβουμε. Η μια πατρίδα μας ταξιδεύει στα ελβετικά σαλέ, παίρνει μίζες από τις Siemens, αγοράζει κάμερες που φωτογραφίζουν τον λαό, έχει εφεύρει δεκάδες τρόπους για να θωρακίζει το «είναι» και το «αντέχειν» της από τον εσωτερικό εχθρό της.
Η άλλη πατρίδα τρέχει για το μεροκάματο,
ζει με 300 ευρώ, πεθαίνει στην ανεργία και στην αλλότρια εργασία, αναγκάζεται να πληρώνει τις θηλιές των τραπεζών που βλέπουν τα αμύθητα κέρδη τους να αυξάνονται.

Όταν παραχωρείς τις πλατείες στους εθελόδουλους και τους ανεγκέφαλους

του Γιώργου Ιεροδιάκονου
Το πρωτοφανές για τα χρονικά φαινόμενο μαζικών εκδηλώσεων υπέρ της παραμονής της χώρας και του λαού μας στο τέλμα των μνημονίων, δυστυχώς μας εισαγάγει πλέον στην επικίνδυνη ζώνη του λυκόφωτος. Το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, αλλά και τα άλλα που έπονται, φέρουν βεβαίως την ετικέτα «Made in E.E.».

Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Δύσης και όλα τα εντεταλμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην πατρίδα μας βάλθηκαν να μας πείσουν ότι οι διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος αποτελούν αυθόρμητες εκδηλώσεις του ελληνικού λαού, που παλεύει, τάχα, για την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουν το λαό στήριγμα στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Το κάλεσμα ήταν αρχικά ανώνυμο (μέσω διαδικτύου), αλλά η φιλοξενία του στην «Αυγή» και η ανοιχτή πρόσκληση συριζαίικων οργανώσεων για συμμετοχή (π.χ. η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ) δεν άφησαν αμφιβολία για τους εμπνευστές του. Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έκανε το κάλεσμα για συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης και καταγγελίας των δανειστών.

Το έργο το ζήσαμε και το Φλεβάρη. Οι διαδηλώσεις «αξιοπρέπειας» κατέληξαν στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, με την οποία η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχτηκε τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της μνημονιακής πολιτικής. Ετσι και οι διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης είχαν το χαρακτήρα στήριξης της κυβέρνησης που είναι έτοιμη να βάλει την υπογραφή της σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, η οποία θα υλοποιεί σε πρακτικό επίπεδο αυτά που σε επίπεδο κατεύθυνσης συμφωνήθηκαν στις 20 Φλεβάρη.

Ο στόχος των δανειστών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ
 Αυτό που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι ακριβώς ζητούσαν και από τους προηγούμενους: δημοσιονομική προσαρμογή και πολιτική υποταγή. Ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση, απαιτούν προσαρμογή 1,7 % του ΑΕΠ μέσα σ ένα εξάμηνο! Και μάλιστα διατάσσουν  αυτό το ποσό να προέλθει από το ψαλίδισμα των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ!!!

Ο Wolfgang Munchau σε άρθρο του στους F.T. υπολόγισε ότι το  σωρευτικό πλήγμα που θα επιφέρουν στην ελληνική οικονομία αυτά που ζητούν με τις προτάσεις τους οι δανειστές  θα φτάσει στο 12,6% του ΑΕΠ στην τετραετία και ο δείκτης του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πλησιάσει το 200%. Είναι προφανές ότι η αποδοχή αυτής της «προσφοράς» των δανειστών ισοδυναμεί με χαριστική βολή στην οικονομία και με πολιτική αυτοκτονία του Αλέξη Τσίπρα.

Βερολίνο – Λονδίνο – Παρίσι σχεδιάζουν τη Νέα Ευρώπη

Με διαφορετική ατζέντα και συγκρουόμενα συμφέροντα οι τρεις δυνάμεις


Του Σωτήρη Σιδέρη
Τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί, εν μέσω δραματικών συνθηκών, πιέσεων και εκβιασμών, να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από τη λαίλαπα των Μνημονίων, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, που θα αλλάξει ριζικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, άρα και τη θέση της χώρας μας στο οικοδόμημα. Μάλιστα, δεν πρόκειται για κάτι μακρινό και ασαφές, καθώς η σχετική διαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει. Υπ’ αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι στις σημερινές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους δεν λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν άμεσα, σε λίγους μήνες όσα είναι σήμερα στο τραπέζι για τους μεν κεντροευρωπαίους θα είναι εντελώς παρωχημένα, για τη δε Ελλάδα δεν θα αποτελούν παρά μία αφόρητη κατάσταση, από την οποία δύσκολα θα ξεφύγει και στο μέλλον.

Άλλο νόμιζα εγώ πως ήταν πολιτισμός: Τι είναι Ευρώπη.

*Η Σοφία Λαμπίκη είναι Καθηγήτρια σε Σχολείο. Χαίρομαι που άνθρωποι με το υψηλό αυτό επίπεδο διδάσκουν τις νεότερες γενιές. Αυτό με κάνει να χαμογελώ & να νιώθω πως υπάρχει ακόμη Ελπίδα σ΄αυτό τον τόπο & σ΄αυτό τον Κόσμο. ΒΜΡ
Είχα κάποτε κάτι «αριστερούς» φίλους που μου έλεγαν ότι η ΕΟΚ θα μας κάνει καλό, θα μας εκπολιτίσει,θα μας κάνει ανθρώπους πολιτισμένους.
Πάντα είχα απορία τί είναι πολιτισμένος.
Πολιτισμένος δεν ήταν πχ ο πατέρας μου απ την Πόλη με την κουλτούρα την ανάμικτη αυτής της τρομερής πόλης μέσα του;
Πολιτισμένη δεν ήταν πχ η μάνα μου,της τετάρτης δημοτικού,με την έμφυτη λαική ανθρωπιά της και το μυαλό που το χτισε κομμάτι κομμάτι όταν δούλευε σε κλωστήριο από 11 χρονών;

Δ.Καζάκης στο TV Kosmos - 19 Ιουνίου 2015 (όλα τα "καυτά" ερωτήματα στο τραπέζι. VIDEO).

Ο οικονομολόγος-αναλυτής και γ.γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης, μιλάει για την ομαλή μετάβαση στο Εθνικό κρατικό νόμισμα. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο οικονομολόγος του TV KOSMOS, Ηλίας Καραβόλιας (Α Μέρος).

Η διαδρομή από τα “ρόλεξ” στις “κατσαρόλες”

του Διονύση Ελευθεράτου
Το… μεθυσμένο ΔΝΤ και μια συγκέντρωση ανήμερα της επετείου του Βατερλό
Είναι τραγικό το ΔΝΤ, όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, να επιβάλ­λει δραστική περικοπή των συ­ντάξεων και δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, όταν τα στελέχη του συνταξιοδοτούνται στα 51 τους χρόνια, με μη­νιαίες απολαβές 100.000 δολαρίων!
Εάν το παραπάνω είχε ειπωθεί η γραφτεί στην Ελλάδα, οι εγχώριοι «νεοφιλελέδες» θα έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «λαϊκι­σμός», 20 ώρες το 24ωρο. Μόνο που η πα­τρότητα του προαναφερθέντος σχολίου ανή­κει στον Ντιν Μπέκερ, δι­ευθυντή του αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου Οι­κονομίας και Πολιτικής και συγγραφέα του διάση­μου βιβλίου «Άνοδος και Πτώση της Οικονομίας της Φούσκας».

Γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλλει φόρο στην εκροή χρήματος στο εξωτερικό;

Δημήτρης Καζάκης
Την Πέμπτη αποσύρθηκε από τις τράπεζες άλλο ένα 1 δις ευρώ, εντείνοντας τους φόβους ενός τραπεζικού πανικού, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας. Πάνω από € 2 δις έχουν αποσυρθεί αυτή την εβδομάδα και οδεύουν προς το εξωτερικό με την ενθάρρυνση και την διευκόλυνση των συστημικών τραπεζών. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Benoit Coeuré προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για να ανακοπεί η κρίση.

Την ίδια ημέρα ο Ντράγκι δημοσιοποιούσε στην Αθήνα το σχέδιό του για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων. Η Αθήνα δεν το αποδέχθηκε, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Το παιχνίδι αυτό των ανακοινώσεων έχει οδηγήσει σ' ένα ζοφερό σαββατοκύριακό. Οι ακυρώσεις κρατήσεων καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής σαιζόν, κορυφώνονται. Το ίδιο και στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Μένουμε Ελλάδα χωρίς ΕΕ νέο μνημόνιο και χρέος


Με την μαζική τους κινητοποίηση σήμερα, στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα, απαιτώντας τη ρήξη με τους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ και του ΔΝΤ και την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής του καταστροφικού συμβιβασμού, οι δυνάμεις του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς αναλαμβάνουν ρόλο ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης και όχι ρόλο παιγνίου σε μια διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας, κομμένη και ραμμένη για να δώσει νέο μνημόνιο. Θα σηκώσουν το γάντι, που πέταξε το αντιδραστικό, αστικό, μνημονιακό μπλοκ του “Μένουμε Ελλάδα”. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε μένουν μνημόνιο, δεν μένου φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση. Γι αυτό δεν μένου σε ευρώ και ΕΕ. Την ίδια ώρα βλέπουν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υιοθετεί όλο και περισσότερα ακραία μνημονιακά μέτρα, πολύ πέρα από την βαθιά αντιλαϊκή πρόταση των 47 σελίδων.