#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης και η αμφισβήτηση του

 
εργατικος αγωνας
Η μελέτη της καπιταλιστικής οικονομίας οδήγησε τους κλασικούς του μαρξισμού στο συμπέρασμα ότι οι αιτίες της καταστροφής του καπιταλισμού δεν βρίσκονται εκτός του συστήματος, αλλά μέσα στα πλαίσια του, είναι ενδογενείς. Παράλληλα οδηγήθηκαν στην άποψη ότι η εργατική τάξη, η βασική υποτελής τάξη στον καπιταλισμό, είναι ο παράγοντας εκείνος που θα ηγηθεί του κοινωνικού μετασχηματισμού, της αντικατάστασης του καπιταλισμού από την κομμουνιστική κοινωνία. Στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο αναφέρουν ότι: «Η αστική τάξη δεν σφυρηλάτησε μονάχα τα όπλα που της φέρνουν του θάνατο. Δημιούργησε και τους ανθρώπους που θα χειριστούν αυτά τα όπλα, τους σύγχρονους εργάτες, της προλετάριους. Στο βαθμό που αναπτύσσεται η αστική τάξη, δηλαδή το κεφαλαίο, στον ίδιο βαθμό αναπτύσσεται και το προλεταριάτο, η τάξη των σύγχρονων εργατών που ζουν μονάχα τόσο, όσο βρίσκουν δουλειά και που βρίσκουν τόση δουλειά, όσο η δουλειά τους αυξάνει το κεφάλαιο».[1]

Ανάκαμψη που θα διαιωνίσει την παρακμή;

Χρῆστος Γιανναρᾶς
Σαράντα ολόκληρα χρόνια (το λιγότερο) η ελλαδική κοινωνία δεν έχει να πιστέψει σε τίποτε άλλο πέρα από την αύξηση της καταναλωτικής ευχέρειας.
 Κοινωνικούς στόχους δεν πρόβαλε (και δεν είχε) ποτέ καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα. Την «ανάπτυξη» την καταλαβαίνουν όλοι με όρους αποκλειστικά οικονομικούς – ωσάν να είναι άσχετη η δημιουργική πρωτοβουλία και παραγωγικότητα με την κατά κεφαλήν καλλιέργεια, άσχετη η δημιουργία υποδομών με την κοινωνική ευσυνειδησία κρατικών στελεχών και εργοληπτών του Δημοσίου.
«Πολιτισμός» σήμαινε πάντοτε: επιδοτήσεις «φίλα προσκείμενων» μετριοτήτων και ελισσόμενων στη δημοσιότητα τυχοδιωκτών. Και τα ρέστα, με το σταγονόμετρο, για συντήρηση μνημείων.

Μα θα γίνουμε «μπαταχτσήδες»;

του Όθωνα Κουμαρέλλα
Πολλοί προσδίδουν στο χρέος και στην αποπληρωμή του είτε μια ιδεολογική, είτε μια ηθικής τάξης διάσταση.

Πράγματι, στο άκουσμα και μόνο της φράσης περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, πολλοί -άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι σκόπιμα και υποκριτικά- εξανίστανται. Είναι χαρακτηριστική η φράση: «Μα θα γίνουμε μπαταχτσήδες;».

Όντως όταν πρόκειται για μια απλή συναλλαγή μεταξύ δύο ιδιωτών, ας πούμε π.χ., ότι κάποιος που αντιμετωπίζει μια ανάγκη, προσφεύγει, στους φίλους του, ή σε κάποιον συγγενή του, ζητά τη βοήθειά τους και καλοπροαίρετα κάποιος διατίθεται και του δίνει τα δανεικά που ζητά.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΨΗΣΤΕΣ


Είναι κάτι μαγαζιά που τα λατρεύεις: και πιτόγυρο και αρχαιοελληνικός Παρθενώνας και καφέ και καταπολέμηση της ανεργίας και…


τσουχτρες

Η σύγχρονη δουλεία

 Ντίνα Ιωακειμίδου – «Unfollow»
Η εμπορία των ανθρώπων είναι ένας σύγχρονος όρος, σχετίζεται όμως με ένα φαινόμενο που απαντάται από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας: τη δουλεία. Η διαφορά έγκειται στο ότι σήμερα, όπως εκτιμάται, υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι στον κόσμο από οποτεδήποτε στο παρελθόν…
Ο19χρονος Ρουμάνος, παιδί πολυμελούς οικογένειας από μια αγροτική περιοχή της χώρας, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αναζητήσει δουλειά στην Ελλάδα. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εργαστεί στα πορτοκάλια, όπου υπάρχει ζήτηση για εργάτες γης. Στο γραφείο ταξιδιών που επισκέφτηκε ένας υπάλληλος τον πήρε παράμερα: «Γιατί να πας στα πορτοκάλια; Υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες. Ζητάνε εργάτες σε πτηνοτροφική μονάδα με μηνιαίες αποδοχές 500 ευρώ».

Τα σχέδια του Ταγματάρχη για το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ


https://disqus.com/by/disqus_LsGP5EsFiK/

Kώστας Λαπαβίτσας: Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή (24.05.2015)

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πήραμε εντολή να απορρίψουμε τα μνημόνια, να διαγράψουμε το χρέος και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία. Το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» περιλαμβάνει τον πυρήνα των δεσμεύσεων μας και η άμεση υλοποίηση του αποτελεί προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας.
Η κυβέρνηση επιδίωξε την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος εντός της ευρωζώνης. Αλλά η αντίδραση εταίρων και δανειστών υπήρξε σφοδρότατη. Και αυτό για ξεκάθαρους λόγους: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλος κίνδυνος για την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, ενώ το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αντιστρατεύεται  τις βαθύτερες λογικές της ΕΕ και της ΟΝΕ.
Η κυβέρνηση χτυπήθηκε - και από τις  χώρες του  Νότου -  μέσω του περιορισμού της ρευστότητας και της χρηματοδότησης με αιχμή του δόρατος την ΕΚΤ. Πρόκειται για μια τακτική που οδηγεί στον στραγγαλισμό του κράτους και της οικονομίας. Η συμφωνία της 20η Φεβρουαρίου όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα τους επόμενους μήνες. Σήμερα έχουμε αδρανοποίηση της οικονομίας, αυξανόμενη λαϊκή ανησυχία και συνεχιζόμενη πίεση ρευστότητας και χρηματοδότησης. Ξεκάθαρος στόχος  των δανειστών είναι η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης.
                                                           

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ....ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ

''ΑΙ ΗΜΕΤΕΡΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ'' !!!
Ε όχι και δωρεάν θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ρε μάστορα, τώρα που και ο τελευταίος βλαχοδήμαρχος έχει στήσει το μαγαζάκι του κερδοσκοπώντας πάνω στην ανάγκη της οικογένειας για απασχόληση των παιδιών, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και δωρεάν μετακίνηση και πλήρη διατροφή και θαλάσσια σπορ και προβολή ταινιών… εσύ δεν είσαι δήμαρχος ρε Πελετίδη, εσύ είσαι «δολοφόνος» της επιχειρηματικότητας!

Κουβελάκης: "Συμφωνία = 3ο μνημόνιο - Ρήξη με προετοιμασία"

«Εδώ που φτάσαμε είναι προφανές ότι η όποια συμφωνία θα σημαίνει τρίτο επώδυνο για την κοινωνία μνημόνιο και πλήρης ακύρωση της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης και της λαϊκής εντολής που πήρε στις 25 Ιανουαρίου για ακύρωση μηνυμένων και λιτότητας μέσα στη Ευρωζώνη.
Είναι προφανές πλέον ότι αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει, οι εταίροι και δανειστές δεν ενδιαφέρονται καν για ένα έντιμο συμβιβασμό και μας οδηγούν σε πλήρη υποταγή όπως κι αν ονομάσουμε τη νέα συμφωνία».
Αυτά είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη, ο καθηγητής στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Κουβελάκης.

Περί διαγραφής χρέους

Έλληνας Πολίτης: Δεν αντέχω άλλο! Έχω γονατίσει με τόσους φόρους, τόσες περικοπές, με την ανεργία, με την ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα....και όλα δείχνουν ότι θα χειροτερεύσει το πράγμα!
Έλληνας Συμπολίτης: Κοίτα να δεις, αν δε διαγράψουμε το χρέος δε γίνεται τίποτα!

ΕΠ: Τι;;; Να διαγράψουμε το χρέος; Που ακούστηκε; Εγώ ψήφισα Τσίπρα που θα το μείωνε υποτίθεται...ε, όχι και να το διαγράψουμε!
ΕΣ: Και γιατί όχι; Αφού είναι παράνομο. Και στην τελική, μας το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο!

«Η συμφωνία ήδη γράφεται» ή «η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί»;

Όσο βαδίζουμε προς το τέλος της τετράμηνης παράστασης, που βαπτίστηκε «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, τόσο γίνεται ολοένα και πιο φανερό, πιο κατανοητό σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους το μέγεθος της εξαπάτησης. «Η συμφωνία ήδη γράφεται», διεκήρυξε ο υπουργός επικρατείας Ν. Παππάς κατά την πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕ του Συριζα, ενώ έσπευσε από κοντά και ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος να διαμηνύσει ότι η ανακοίνωση της μπορεί και να είναι θέμα ωρών.

«Ο λαός θέλει ευρώ και όχι ρήξη…»

ΟΙ «ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ, ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΠΟΥ 
ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ… ΤΑΜΠΟΥΡΩΜΑ


 Συγγραφή: Διονύσης Ελευθεράτος
Εύστοχα έχει πει ο Πολ Κρούγκμαν ότι τα «επιχειρήματα» του Βερο­λίνου, όπως και των λοιπών ιερα­τείων της λιτότητας στην Ευρώ­πη, αντιπαραθέτουν στην πραγ­ματικότητα μια αποστεωμένη εκδοχή ηθικο­λογίας (οι «δεσμεύσεις», η τιμωρία των παρα­βατών του δημοσιονομικού κώδικα κ.λπ.). Κά­τι ανάλογο όμως επιστρατεύουν εντός Ελλά­δας όσοι πιέζουν την κυβέρνηση να υπογρά­ψει τρίτο Μνημόνιο αλλά και όσοι εντός ΣΥ­ΡΙΖΑ πιέζουν το κόμμα τους να ενδώσει στις έξωθεν πιέσεις.

Κι όμως κέρδη υπάρχουν!

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση οδήγησε όντως ένα τμήμα του ελληνικού κεφαλαίου στην περιθωριοποίηση και την παρακμή. Κι όμως, έπειτα από μια εξαετία βαθιάς ύφεσης, σημαντικές μερίδες κεφαλαίου αρχίζουν να ανακτούν ρυθμούς κερδοφορίας λόγω κυρίως της δραματικής μείωσης του εργατικού κόστους, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των πολιτικών επιδότησης του κεφαλαίου.
 
του Δημήτρη Σταμούλη
Τα Μνημόνια οδηγούν σε ανάκαμψη το μεγάλο κεφάλαιο
Η αντεργατική λαίλαπα της τελευταίας πενταετίας στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει εκτός από ανείπωτο πόνο και εξαθλίωση και αρκετούς «μύθους». «Δεν υπάρχουν λεφτά» στα ταμεία των επιχειρήσεων γι’ αυτό, υποτίθεται, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

Ο Δ. Καζάκης στο kontra channel με το Αιμ. Λιάτσο - 25/5/2015

Δίωρη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του οικονομολόγου-αναλυτή και ιδρυτικού μέλους του Ενιαίου Παλλαικού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.), Δημήτρη Καζάκη στον δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο και στην εκπομπή "kontra 24" στις 25 Μαϊού 2015, στο τηλεοπτικό κανάλι kontra channel.

Τα ψέμματα μιας διάσωσης (1)

Όπως μας έχει εξηγήσει εδώ και χρόνια (από την εποχή που ήταν ακόμη πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου) ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, "όταν η κατάσταση σοβαρεύει, πρέπει να πεις ψέματα" (*). Κι είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ειπώθηκαν τόσα ψέματα μαζεμένα ώστε οι ελάχιστες αλήθειες πνίγηκαν μέσα τους. Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που ακούστηκε πριν πέντε χρόνια και που ακόμα αναμεταδίδεται από πολλά "έγκυρα" στόματα ήταν εκείνο περί ανάγκης διασώσεως της χώρας με την βοήθεια που θα μας πρόσφερε λόγω αλληλεγγύης η τρόικα  Αυτό το ψέμα, όπως και άλλα σχετικά ψέματα, θα επιχειρήσουμε να αποκαλύψουμε σιγά-σιγά.