#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Η ιδεολογία του Βάλτου

( Απόσπασμα απο το αρθρο του Δημήτρη Καζακη "Θάνατος αλά γαλλικά: Στο Παρίσι θα τελειώσουν την Ελλάδα "  )  31/8/2014
Ο βάλτος είναι πιο χαρακτηριστικός χώρος όπου η κυριαρχεί η πολιτική στασιμότητα. Κι αυτός δυστυχώς αποτελεί τον ρυθμιστικό παράγοντα στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις. Χάρις σ' αυτόν επιβιώνει το καθεστώς του δοσιλογισμού και της ηττοπάθειας.


Ο βάλτος στην πολιτική σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Les Marais, ήταν ο περιφρονητικός όρος με τον οποίο οι Πεδινοί και κυρίως οι Ορεινοί χαρακτήριζαν τον χώρο που καταλάμβανε το κέντρο της Συντακτικής Συνέλευσης.

"Συμφωνία ή ρήξη σε μία «άλλη» Ευρώπη από αυτή που ξέραμε"

 «Το ερώτημα που αποφεύγει όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι, αν και κατά πόσο δεν υπάρξει ένας "έντιμος συμβιβασμός", η χώρα είναι προετοιμασμένη για ρήξη».

Νέα Κρήτη

Περί χρέους. Ψεύτικες αλήθειες ή αληθινά ψέματα;

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Η ωμή αλήθεια του χρέους

* 8 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
* 12 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 763 εκατ. Ευρώ
* 15 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
* 23 δις είναι το σύνολο των υποχρεώσεων μέχρι τέλους Αυγούστου

Η «Αγία τράπεζα» του Σάλα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ
Χορτάσαμε αυτές τις μέρες από ρεπορτάζ για τη «φιλεύσπλαχνη τράπεζα Πειραιώς η οποία διαγράφει τόκους καταναλωτικών, στεγαστικών& πιστωτικών καρτών» με μια απλή προϋπόθεση:  Να μένεις σε παγκάκι ή χαρτόκουτο. Να έχεις δηλαδή εισόδημα μέχρι 6 χιλιάρικα το χρόνο…
Κοιτώντας πιο προσεκτικά την αγαθοεργία του καλού (τραπεζικού) Σαμαρείτη θα διαπιστώσει κανείς ότι πρόκειται για μια απλή λογιστική κίνηση η οποία υπαγορεύεται από την κοινή (τραπεζική) λογική: ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Με πιο απλά λόγια, ο φιλεύσπλαχνος τραπεζίτης διέγραψε αυτά που με κανέναν τρόπο και με καμία δύναμη δεν θα μπορούσε να πάρει.

Αγκαγκαμπού γκιγκί γκαγκαμπού ο γκιγκί γκαγκά

ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ήταν ακόμα, αν θυμάμαι καλά, δικτατορία και το κοινωνικό- πολιτικό τραγούδι, σε συνδυασμό με το ρεμπέτικο και το λαϊκό εξέφραζαν μια διαχρονική ελληνικότητα, αλλά και μια πολιτική επικαιρότητα. Τότε ο ευφυέστατος κατά τα λοιπά κ. Κίσινγκερ βγήκε κι έκαμε μια περισπούδαστη δήλωση. Περιφραστικά έλεγε: Αν θες να χειραγωγήσεις έναν λαό όπως τον ελληνικό, δεν έχεις παρά να χειραγωγήσεις την έκφρασή του μέσα από το τραγούδι του.

Δεν είχε άδικο. Γιατί μέσα από αυτό το τραγούδι μπορούσαν να συσπειρωθούν όλοι οι Έλληνες, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, σ΄ όποιο πνευματικό επίπεδο κι αν ανήκαν. Είχαν προηγηθεί σπουδαίοι κύκλοι τραγουδιών του Μίκη, του Μαρκόπουλου, του Ξαρχάκου, του Καλδάρα, του Μούτση και άλλων.

«Ελευθερία Τύπου και Δικαιοσύνη είναι μαυσωλεία, που όλοι προσκυνούν αλλά κρύβουν έναν νεκρό»

 Κώστας Βαξεβάνης – «Hot Doc»
Στην Ελλάδα, συχνά, η Δικαιοσύνη παρομοιάζεται με ένα λεπτό δίχτυ, που πιάνει τα μικρά ψάρια αλλά αφήνει να ξεφεύγουν τα μεγάλα, τα οποία το ξεσχίζουν. Πριν μερικές μέρες, η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε σε μόλις 12 μήνες φυλάκιση τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την αφαίρεση ονομάτων από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ δεν καταδικάστηκε για το βασικό αδίκημα, που ήταν η μη αξιοποίηση της λίστας.

Ο υπουργός των Συμβιβασμών

Βαρουφάκης: "Θα άφηνα τα τεχνικά κλιμάκια να μπουν και στην Ακρόπολη...."
Μαρία Τσολακίδη
Ο κύριος Βαφουφάκης από την Ρίγα, όπου διεξάγεται το Γιουρογκρούπ, έκανε δηλώσεις που αν τις έκανε εκπρόσωπος άλλης κυβέρνησης σήμερα θα του ζητούνταν η παραίτησή του από την ολομέλεια της Βουλής. Το ένα φάουλ πίσω από την άλλο χωρίς να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις υπέρ της χώρας. "Θέλουμε συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς" δήλωσε ο υπουργός παραδίδοντας τα όπλα για την όποια μάχη αξιοπρέπειας της ελληνικής πλευράς. Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θέλει μια Συμφωνία φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορεί να την υπερασπιστεί μέσα στην Βουλή.

Μεγάλη συγκέντρωση για τις γερμανικές οφειλές με ομιλητή τον Μανώλη Γλέζο

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Μανώλη Γλέζου στη Φρανκφούρτη με κύριο θέμα τις γερμανικές οφειλές.

Η Επιτροπή αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση μετά την ομιλία, αποφάσισε την σύσταση επιτροπής συλλογής υπογραφών στην Γερμανία, με αίτημα την πληρωμή των Γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα.

Κάθε εποχή έχει τον χαφιέ της!

sibilla-gr

Πώς καταβάλοντας 1,8 εκατ. ευρώ γλυτώνεις πάνω από 5 δις ευρώ;

Δημήτρης Καζάκης
Αν είσαι Μπόμπολας, δηλαδή ο γνωστός «εθνικός εργολάβος», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Κ. Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός και του δώσει το 95% των έργων, μπορείς άνετα να συλλαμβάνεσαι για χρέη προς την εφορία και ταυτόχρονα να υπογράφεις σύμβαση με το δημόσιο. Πώς γίνεται αυτό; Α, πολύ απλά. Τα συμφωνείς με την κυβέρνηση στο παρασκήνιο κι έτσι όλα γίνονται πολύ εύκολα.
Προσέξτε σκηνοθεσία. Συνελήφθη (22/04/2015) ο γνωστός επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Καταναγκαστικά μέτρα

Βασίλης Βιλιάρδος
Νοιώθουμε μεγάλη θλίψη, διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι της Γερμανίας – όπως ένα πιόνι που νομίζει πως κινείται μόνο του στη σκακιέρα, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως κάποιος άλλος του υπαγορεύει τις δήθεν πρωτοβουλίες του.

Όταν το Νοέμβρη του 2009 αναφερθήκαμε στον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, με το κείμενο μας «Κρατική πτώχευση», ευχόμαστε και ελπίζαμε να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο – στο τέλος του δρόμου και στην απόλυτη καταστροφή.

Tα λάθος συμπεράσματα ξεπληρώνονται την ώρα που πρέπει…

Του καθηγητή Δρ. Γ. Ζουγανέλη
Σήμερα θα ξεκινήσω το άρθρο μου λέγοντας ότι πρέπει κανένας να ξεχωρίζει το στόχο απο τα μέσα προς την επίτευξή του (μεθόδους, ανθρώπινο δυναμικό, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις)δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία σε όσα λέει η κυβέρνηση και σε όσα ακούγονται στο εξωτερικό αλλά στο τί γίνεται. πρέπει να παρατηρεί και να σχολιάζει κανείς όσα γίνονται στην Ελλάδα αλλά με προτεραιότητα στα θέματα μεγάλης εφαρμογής και οικονομικής αξίας.

Μην χαίρεσαι χαχόλε, ελληνάκο Νο4

Ο Μάριο Ντράγκι προκαλεί και δεν ορρωδεί προ ουδενός. Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, την ώρα που μαίνονταν οι οδομαχίες στη Φρανκφούρτη, έξω από το νέο κτίριο της ΕΚΤ – πρόκειται για δύο σαράντα οκτώ ορόφων ουρανοξύστες, ύψους 201 μέτρων μαζί με τις κεραίες, που  σχεδιάζονταν επί 16 χρόνια και το αρχικό κόστος υπολογίστηκε περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, η κατασκευή τους ξεκίνησε το 2010, το νέο κτίριο παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2014, η μετακόμιση έγινε το Νοέμβριο του 2014 και το κόστος ανήλθε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ-  ο Μάριο Ντράγκι ατάραχος απηύθυνε ομιλία για τα εγκαίνια.

Κλέβουν τα αποθεματικά ζωής των Ελλήνων

 Άλλο τα λεφτά για τα μπετά των Δήμων κι άλλο η ζωή των πολιτών
 
Όλα τα ΜΜΕ έχουν ρίξει τους προβολείς μόνο στα αποθεματικά των Δήμων και Περιφερειών τα οποία θα οδηγηθούν σε κλειστό λογαριασμό στην ΤτΕ. Ο μικρότερος λόγος γίνεται για τα αποθεματικά που θα χάσουν τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια ζωής των πολιτών.
Οι Δήμοι είναι κρατικές επιχειρήσεις οι οποίες χρηματοδοτούνταν με εκατομμύρια ευρώ, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και μέσω παγίων από τους δημότες.

Είναι εφικτή και τι συνεπάγεται μια «Χρεοκοπία Εντός Ευρώ»;

Του Κώστα Παπουλή
Η χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα θα πρέπει να την οδηγήσει κανονικά σε έξοδο από το ευρώ. Ο λόγος είναι απλός: οι τράπεζες στηρίζονται από την Ε.Κ.Τ. επειδή υπάρχει το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και στο βαθμό που αυτό δεν αθετεί τις υποχρεώσεις του και τις συμφωνίες-συνθήκες που έχει υπογράψει με την Ε.Ε..
Όμως, όπως είδαμε και στην περίπτωση της Κύπρου με τον έλεγχο στην κυκλοφορία των κεφαλαίων, οι γενικές αρχές και το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε., μπορούν να παρακαμφθούν άμα αυτό εξυπηρετεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα ισχυρά κράτη, τα «γενικά» δηλαδή συμφέροντα της ευρωζώνης. Έτσι μπορεί να γίνει δεκτή η στήριξη των ελληνικών τραπεζών , παρά την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτές θα «εξυγιανθούν» σε τέτοιο βαθμό, που ως αυτοτελή ιδρύματα θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους και έτσι οι ίδιες θα εγγυούνται τον δανεισμό της Ε.Κ.Τ..