#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Η αλληλεγγύη ειναι ταξική

  Παραθέτουμε ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προκαλεί αίσθηση. Δείχνει ένα πείραμα, που έγινε σε πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Υόρκης. Απεικονίζει ένα αγοράκι να παριστάνει ότι είναι άστεγο, πεινασμένο, τουρτουρίζοντας από το κρύο,  καθώς το θερμόμετρο δείχνει μείον 15 βαθμούς Κελσίου, ζητώντας βοήθεια από τους περαστικούς.

Η παγκόσμια μέρα της καριόλας που τα ‘θελε ο κώλος της


Του Πέτρου Αργυρίου 25/11/2013
Θα σας πω μερικές από τις συνηθισμένες φράσεις και κουβέντες μεταξύ ανδροπαρεών κάθε φορά που περνάει από μπροστά τους μια ευπαρουσίαστη γυναίκα: Καριόλα, πόρνη, πουτάνα, μουνάρα, να σου σκίσω την πατάρα, πωπω τι κωλάρα είσαι εσύ.

Αυτές είναι οι μόνιμες επωδοί «θαυμασμού» προς το ωραίο φύλο από παντελώς άγνωστα της σερνικά. Αυτά λούζεται κάθε γυναίκα που η εμφάνιση της φτουράει. Στο δρόμο, μέρα, νύχτα, ένας ανελέητα ισοπεδωτικός σεξιστικός πόλεμος.

Η μάχη για την απελευθέρωση της γυναίκας μεσα στον καπιταλισμό

Στις 8 Μαρτίου 1857 εργάτριες στην κλωστουφαντουργία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία με αιτήματα όπως: Δεκάωρη δουλειά, Φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, Μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών». Η διαδήλωση χτυπήθηκε απο την αστυνομία και οι δρόμοι της Νέας Υόρκης βάφτηκαν από το αίμα των εργατριών. Πενήντα τρία χρόνια μετά στην δεύτερη διεθνή συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών υιοθετήθηκε πρόταση της Γερμανίδας Κλάρας Τσέτκιν, επιφανούς προσωπικότητας του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, η 8η Μάρτη κάθε χρονιάς να γιορτάζεται ώς επέτειος για την θυσία των εργατριών της Νέας Υόρκης. Από τότε αυτή η ημέρα είναι ημέρα μνήμης και απολογισμού της πάλης για την ισοτιμία των εργαζόμενων γυναικών.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο………..

Γεράσιμος Δεληβοριάς 

Με εντολή Τσίπρα: τέλος οι επι 24ωρου βάσεως αστυνομικές σκοπιές έξω από τα σπίτια υπουργών

enallaktikos.gr
30/1/2015
«Καλούμε τον Αλέξη Τσίπρα να προστατεύσει το κίνημα Χωρίς  Μεσάζοντες» enallaktikos.gr
1/2/2015
Παρόμοιοι τίτλοι υπήρχαν σε όλες τις εφημερίδες έντυπες και ηλεκτρονικές, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Δεν είχε περάσει καλά καλά μια βδομάδα από την εκλογική  νίκη της Αριστεράς κι είχε ξεκινήσει η διαδικασία υποκατάστασης ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο του και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Γιαούρτωμα: Η υπέρ αδυνάτου..απάντηση!

Ο νόμος 4000 επιβλήθηκε στη χώρα σε μια περίοδο άγριας δεξιάς. Τότε που το προλεταριάτο ήταν εξ ορισμού καταδικαστέο. Και το όριο ανάμεσα στην αλητεία και την έμπρακτη διαμαρτυρία ήταν εξαιρετικά ασαφές. Ήταν τότε που αν το μαλλί σου ξεπερνούσε κάποιους πόντους, απ΄ αυτούς πού αποδεχόταν η «τάξις», αποτελούσε και ένδειξη ότι ενεργείς επικινδύνως για το σύστημα. Ήταν τότε που όποιο κορίτσι φορούσε μαύρη κάλτσα ήταν εξ ορισμού επικίνδυνη αριστερή, διότι η μαύρη κάλτσα πρόδιδε… πένθος για το Λαμπράκη, άρα ήταν ένα μήνυμα πως όποια πιτσιρίκα φορούσε μαύρη κάλτσα, ήταν εξ ορισμού επικίνδυνη κομμουνίστρια.

Ο ματωμένος Μάρτιος των γυναικών

Ομάδα τοίχος
Δεν είναι η γιορτή της γυναίκας ημέρα για λουδουδάκια, σοκολατάκια και συνάξεις γυναικοπαρεών για καλοπέραση. Είναι μια εργατική πρωτομαγιά που προηγήθηκε της γνωστής, διότι αν και οι γυναίκες ανήκαν στο ανθρώπινο είδος, επί αιώνες εργαζόταν πολλές φορές διπλάσια από ό,τι το «ισχυρό φύλο». Τα δικαιώματά τους ως ανθρώπινο είδος τα κατέκτησαν μετά από πολλά εργατικά «ατυχήματα», πολύ ξύλο και απίστευτη διαπόμπευση τόσο από την κοινωνία των ανδρών όσο και από το οικείο τους περιβάλλον. Ενώ τα πρώτα συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων τους το Μάιο 1886, η πρώτη διαμαρτυρία εργατριών για τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής έγιναν 10 χρόνια νωρίτερα, το Μάρτιο του 1857.

Η σημασία του να είσαι Έλληνας

Η πατρίδα μου είναι οι κάμποι και τα βουνά. Είναι μύθοι και ιστορίες, είναι ήρωες και προδότες, είναι το παρελθόν. Η πατρίδα μου δεν είναι το παρόν. Αυτό που ζούμε είναι μία μεγάλη κενή παράγραφος της ιστορίας που μπορεί να έχει μυριάδες λέξεις αλλά χαρακιά στον χρόνο καμία.

ΤA ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑTA ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ *
Τι να ξέρει άραγε για την Ευρώπη η μεγάλη πλειονότητα αυτού του λαού, και πιο συγκεκριμένα για την Ε.Ε. και τους θεσμούς της; Δεν έχουμε κάποια δημοσκόπηση ή μια έρευνα για να δούμε τι γνωρίζει ο Νεοέλληνας γι’ αυτήν την υπερεθνική δύναμη που καθορίζει τη ζωή του και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τον στείλει να κοιμάται στο δρόμο και να τρώει από τα σκουπίδια. Ποια είναι η Κομισιόν που μας κυβερνάει χωρίς να ελέγχεται από κανένα; Τι αρμοδιότητες έχει το Ευρωκοινοβούλιο, που αρνείται να το ψηφίσει το 60% των πολιτών της Ε.Ε.; Ποιο είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε τι διαφέρει από το Συμβούλιο της Ε.Ε.; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που εποπτεύει το Εθνικό Δίκαιο; Σε ποιον ανήκει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Τι να λένε άραγε όλες αυτές οι συνθήκες που έχουμε υπογράψει; Το ευρώ είναι εθνικό νόμισμα ή συνάλλαγμα;

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*
Οι αριθμοί αυτοί ήταν γνωστοί και πριν τις εκλογές. Και στη βάση αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωνε την πρότασή του για αναδιάρθρωση του χρέους ως εξής:
Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής του αξίας με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών.
– Ρήτρα ανάπτυξης  στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
– «Μoratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η παραμονή στο Ευρώ εξυπηρετεί μόνο τις περιουσίες πλούσιων


Χανς Βέρνερ Ζιν

O γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη δραχμή κι ότι η παραμονή στο Ευρώ εξυπηρετεί μόνο τις περιουσίες
πλούσιων Ελλήνων.Grexit... με αλεξίπτωτο προτείνει ο Hans-Werner Sinn - Καταστρέφεται μια γενιά

Σε συνέντευξή του στη Deutche Welle o γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, υποστήριξε για άλλη μια φορά την επιστροφή στην δραχμή.

Ρήξη με τους Ευρωκράτες: Η Μόνη Διέξοδος


Σουλτάνης Γρ.
Η ιδιαζόντως απεχθής «αλληλεγγύη» των εταίρων-πιστωτών απαιτεί, με εκβιασμούς νεο-αποικιακού τύπου, περεταίρω λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση μέσω της μηχανής του χρέους· κάτι που ήταν και είναι αναμενόμενο, αφού η χώρα, χωρίς εθνικό νόμισμα το οποίο θα μπορούσε να υποτιμηθεί στις συναλλαγματικές αγορές, αναπόφευκτα, θα υποστεί εσωτερική υποτίμηση-όπως και γενικότερα ο ευρωπαϊκός νότος.

Όποιος Βιάζεται, Σκοντάφτει!


Alexandros Raskolnick

Με έναυσμα την ανέντιμη στάση του ευρωπαϊκού ιερατείου και καύσιμο τους ευσεβείς πόθους ορισμένων, έχει ανάψει πάλι η φωτιά της συζήτησης για επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα. Οι λόγοι αυτής της επιμονής είναι, κατά το μάλλον ή ήττον, ακατανόητοι, αφού μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχαμε εκλογές και τα πολιτικά κόμματα τα οποία προγραμματικά δήλωναν ότι επιθυμούν την εξεύρεση λύσεως του ελληνικού προβλήματος εντός της ευρωζώνης, συγκέντρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος,

Γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας...

Με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας...
 
sibilla-gr

Ποια ήταν η λαϊκή εντολή;

 Η λιτότητα, το ευρώ και το καθεστώς της αποικίας χρέους 


Του Τάσου Βαρούνη
Το επιχείρημα έχει ως εξής: Ο κόσμος μάς ψήφισε για το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Και σε αυτό η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρη: «Έξω από τη λιτότητα αλλά μέσα στο ευρώ». Με αυτό το σκεπτικό, κάθε άλλη επιλογή συνιστά παρεκτροπή από τη λαϊκή εντολή και τις δεσμεύσεις που αυτή υπαγορεύει. Και ακολούθως απορρίπτεται. Η αντίληψη αυτή εμπεριέχει πολλά προβληματικά σημεία που ξεπερνούν το εάν τα δύο μέρη (ευρώ και τέλος λιτότητας) μπορούν ή όχι να συνυπάρχουν. Η ουσία είναι στον τρόπο που εκτιμά την κατάσταση, στο σε ποιους απευθύνεται, αλλά και στις βαθύτερες αφετηρίες που τη γεννούν.

Tώρα θέλουν ξανά να συγκροτήσουν ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ!!!

Τα τελευταία χρόνια έρχεται και επανέρχεται από το ευρωπαϊκό αστικό κατεστημένο η αναγκαιότητα δημιουργίας ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας ενιαίας πολεμικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Όμως όλα αυτά τα σχέδια απέτυχαν. Τα αστικά έθνη κράτη δε μπορούν να συμβιβάσουν-συνθέσουν τα συμφέροντα τους, συχνά παγιδεύουν τις όποιες κοινές προσπάθειες ελήφθησαν π.χ. στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας (πολεμικό αεροσκάφος Γιουροφάιτερ) για χάρη της «εθνικής» τους βιομηχανίας (γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος ΡΑΦΑΕΛ).
Από το 2003 και τη βάρβαρη αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ που δίχασε βαρύτατα την Ε.Ε., ούτε καν το ΝΑΤΟ δε παρεμβαίνει ενιαία.

Καταναλωτικός φιλοτομαρισμός

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει παγώσει την κωλοτούμπα της από τις 20 του Φλεβάρη οπότε και υπέγραψε την παράταση του προγράμματος που είχε συμφωνήσει και εκτελούσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, ενώ έχει απομείνει μετέωρη και δε μπορεί να αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει την κωλοτούμπα οδεύοντας προς ψήφιση όλων των απαιτούμενων για θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς ή αν θα επιστρέψει σε όρθια θέση αξιοπρέπειας, έρχεται η ΕΚΤ και κόβει χρήμα ένα τρις ευρώ, το οποίο από Δευτέρα θα διανείμει στις κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας.

Τα κομμούνια είχαν και γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες...

Αφγανιστάν δεκαετία του '70...
8 Μάρτη 2015... Σήμερα έχουν την εισαγόμενη "δημοκρατία" από την "πολιτισμένη" Ευρωπαϊκή Ένωση των τραπέζιτών και τις ΗΠΑ... 
  sibilla-gr

Βαρδινογιάννηδες

Βαρδινογιάννηδες – 1. Το ξεκίνημα
Στα νότια του νομού Ηρακλείου, εκεί που σκάνε τα κύματα του Λιβυκού, δεσπόζουν τα Αστερούσια Όρη. Κατάφυτα κι απόκρημνα, έγιναν πολλές φορές καταφύγιο πολλών, είτε κυνηγημένων από το εκάστοτε καθεστώς (από την εποχή των οθωμανών ακόμη) είτε απλών ληστών. Κάπου εκεί είναι χτισμένο το μοναστήρι τής Οδηγήτριας. Και κάπου εκεί αρχίζει η ιστορία μας, πάνω από μισόν αιώνα πριν…

Καθάρισε τον κόπρο

Γράφει ο mitsos175.
Αλέξη, πρέπει τουλάχιστο να τιμωρήσεις τους δοσίλογους, που μας έφτασαν στη χρεοκοπία. Θέλεις χρήματα; Μην τα ζητάς από εκείνους που δεν έχουν, ζήτα τα από αυτούς που τ' άρπαξαν. Κάποια από αυτά μπορεί να πάρεις πίσω. Επιπλέον θα μαζέψουν τα ξερά τους οι άλλοι απατεώνες, αν δουν, πως θα κοπούν τα χέρια των λαμογιών. Διπλό το κέρδος. Όχι μόνο αυτό. Τα καθάρματα είναι με τους δανειστές. Βάζοντας τους μέσα ξεδοντιάζεις τους ξένους, που τους λάδωσαν, και ταυτόχρονα αποφεύγεις τα "σαμποτάζ". Πάλι διπλό κέρδος.

Οταν οι αριστεροί κάνουν γαργάρα με ταβανόπροκες (Βίντεο)

Του Γ. Γ.
Με τις «μεγαλοφυείς» ιδέες που έχει ο Γ. Βαρουφάκης, μας πήραν στο δούλεμα και οι ξένοι. Όπως γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Financial Times κάποιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ξέσπασαν για γέλια όταν διάβασαν την πρόταση του Έλληνα υπουργού οικονομικών ότι προτίθεται να προσλάβει χιλιάδες απλούς πολίτες, να τους καλωδιώσει «με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας» για να καταπολεμήσει την διαφθορά.

ΣΥΡΙΖΑ – Στον κατήφορο της αυτογελοιποίησης ή σε διατεταγμένη υπηρεσία???

Από πότε βρε ελεεινοί η πραγματική σωτηρία της χώρας μπορεί να διασφαλίζεται με δουλοπρεπή στάση απέναντι σε αδίστακτους εκβιαστές, και όχι με μια κοινωνία πραγματικά χειραφετημένη, και με μια κυβέρνηση που – αντί να πελαγοδρομεί σε αδιέξοδες προσπάθειες εξευμενισμού των εκβιαστών – θα βάλει πλώρη για ν ανακτήσει η χώρα… 


του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τη βιομηχανία που της κατέστρεψαν, τη γεωργία και την κτηνοτροφία που της σμπαράλιασαν, το δικό της μοντέλο βιώσιμης ανασυγκρότησης, με ένα λαό που δε θα ταπεινώνεται διαρκώς, αλλά θα περάσει μια μικρή περίοδο ανταποδοτικής δυσκολίας, για να δει και πάλι την πατρίδα του να ανασταίνεται μέσα από τη στάχτη που την καταδίκασε πρωτίστως η ακατάσχετη ευρωλαγνεία???
Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία η αντίληψη που εκφράζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατοικοεδρεύουν στην «αριστερή πλατφόρμα», σύμφωνα με την οποία μπορούν στην πράξη να ανατραπούν οι δυσμενείς συνέπειες μιας κατάφορα υποτελούς συμφωνίας.

14 αεροδρόμια. «Και μη παρέκει»!

Αρτέμης Ψαρομήλιγκος
Οι Γερμανοί θέλουν να αρπάξουν 14 ελληνικά αεροδρόμια. «Βάζουν μπούτι» το Eurogroup και εκβιάζουν την Ελλάδα να τα «ιδιωτικοποιήσει». Μαϊμού ιδιωτικοποίηση. Για καραμπινάτη κρατικοποίηση πρόκειται! Δηλαδή για υφαρπαγή τους από το γερμανικό κράτος το οποίο ελέγχει την Fraport.
Η κοινοπραξία Fraport- Slentel που πλειοδότησε με 1,4 δισ. ευρώ απειλεί και βιάζεται για την «ολοκλήρωση της συμφωνίας με την (απελθούσα) ελληνική κυβέρνηση, με σαφές χρονοδιάγραμμα».

Τζιχαντιστές και Ναζί θα μάς πάρουν τα κεφάλια

 Ο “αριστερός” Κοτζιάς βάζει για ασπίδα τους μετανάστες και απειλεί ότι τζιχαντιστές θα πάρουν ευρωπαϊκά και ελληνικά κεφάλια

Ομάδα «Τοίχος»
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς θέλοντας να πιέσει τους εταίρους δανειστές να δώσουν δανεικά χωρίς σκληρούς όρους, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Λετονία, απείλησε ότι αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, τότε η Ευρώπη θα γεμίσει με μετανάστες και τζιχαντιστές.
Για κάποιο λόγο ο κύριος Κοτζιάς βάζει την Ελλάδα στον ρόλο του αστυφύλακα της Ευρώπης όπου κρατάει έναν στρατό μεταναστών που θα τον αφήσει ελεύθερο αν δεν σταματήσουν οι εταίροι να πιέζουν την Ελλάδα με το χρέος.

Από τον Εμφύλιο στα Μνημόνια

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Πήγα να δω τον «Εμφύλιο» του Ροβήρου Μανθούλη και τον «Καπετάν Κεμάλ» του Λαμπρινού, στο μίνι φεστιβάλ για τον κινηματογράφο της αντίστασης στην «Αλκυονίδα». Διάλλειμα στην παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων. Συγκινήθηκα ξανά από την απίστευτη ελληνική δεκαετία του 1940, προσδιοριστική «μήτρα» της Ελλάδας ακόμα και σήμερα, βλέποντας τα κορμιά των νεκρών της 3/12/1944 στο Σύνταγμα, ή τους αντάρτες του μεγαλύτερου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, στην Ευρώπη του Εικοστού Αιώνα, να κλαίνε παραδίδοντας τα όπλα τους. Εξεγείρεσαι με το μάταιο της προαποφασισμένης θυσίας, με το λαό που πήραν στο λαιμό τους οι «ηγέτες» του. (Μήπως όμως έστω κι έτσι οι θυσίες δεν είναι μάταιες; Είναι το αποτέλεσμα τελικό ιστορικό κριτήριο;)

Θρησκεία και εξουσία

(Η «ιερή» διαπλοκή μεταξύ ιερατείου, οικονομικής και πολιτικής εξουσίας)
 
«Εάν διά τoυ ψεύδoυς μoυ η αλήθεια τoυ Θεoύ κατεδείχθη μεγάλη
πρoς δόξαν τoυ, γιατί ακόμη κατακρίνoμαι ως αμαρτωλός;»,
Παύλος προς Ρωμαίους Επιστολή.

Γράφει ο Κώστας Λάμπος
Όταν το ψέμα επισκιάζει και εκτοπίζει την αλήθεια και γίνεται το ίδιο η ‘αιώνια και μοναδική αλήθεια’, όταν οι σκοταδιστικοί μύθοι και οι εξουσιαστικές ιδεολογίες πλαστογραφούν την ιστορία και εκτοπίζουν τα πραγματικά γεγονότα, τις αυθεντικές εμπειρίες, τη Λογική και τη μνήμη των ανθρώπων, όταν η εξουσία στραγγαλίζει την επιστημονικά έγκυρη και κοινωνικά χρήσιμη γνώση και παρουσιάζει την επιστήμη-έρευνα-ανακάλυψη ως θρησκεία-πίστη-αποκάλυψη, όταν η υποκρισία εκτοπίζει την ευγένεια και την ειλικρίνεια και όταν το κάλπικο και το εικονικό εμφανίζονται ως γνήσιο και πραγματικό, τότε το σκοτάδι γίνεται το θαμπό φως της «αγίας άγνοιας», η «θεία φώτιση» που τυφλώνει.