#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Η σοβιετική εξουσία και οι πολεμικές αποζημιώσεις

 Συνεδρίαση του Σοβιέτ της Πετρούπολης τον Οκτώβρη του 1917

Ας έρθουμε τώρα στις πρώτες μέρες της σοβιετικής εξουσίας και στο Δεύτερο Συνέδριο των Σοβιέτ (26 Οκτωβρίου/8 Νοεμβρίου 1917) που ενέκρινε τα ιστορικά διατάγματα για την ειρήνη και τη γη με βάση τις εισηγήσεις του Λένιν.
Με το διάταγμα για την ειρήνη , το πρώτο της νέας εξουσίας, η σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε σε όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις τους ,που είχαν εμπλακεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις και πολεμικές αποζημιώσεις.

Τα ξερονήσια της ενημέρωσης και ο ανθός της ελεύθερης δημοσιογραφίας

 
Κείμενο του Νίκου Αγγελίδη για την επόμενη ημέρα της ΕΡΤ

Η πρώτη φάση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, φαίνεται πως ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα, με την επαναλειτουργία του Δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο μονοπάτι του αγώνα. Η μεγάλη πρόκληση του αγώνα, είναι αυτή, η επόμενη ημέρα… Η δεύτερη φάση του αγώνα. Εδώ σε αυτή την λεπτή καμπή, μετά από 20 μήνες εξάντλησης στα πεζοδρόμια των μαχών, πρέπει να φανούμε δυνατοί, προσγειωμένοι, ειλικρινείς με όλους όσοι πίστεψαν σε εμάς αλλά και με τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Η βραδυφλεγής βόμβα δανεισμού στα media


Ματίνα Παπαχριστούδη – Hot Doc
 Για πρώτη φορά ίσως, μετά την κυριαρχία των διαπλεκόμενων συμφερόντων στα media, δεν έχουν οι ιδιοκτήτες τους τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις με την πολιτική εξουσία. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Μπορεί να διατηρούν την ισχύ της διαμεσολάβησης στην ενημέρωση και επιρροή της κοινωνίας, στηρίζονται όμως σε σαθρή, ετοιμόρροπη κερκίδα.
Ο υψηλός δανεισμός τους από τις τράπεζες, οι οποίες επίσης «διαπραγματεύονται» με τη νέα κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα επίμονη άρνησή τους να στηρίξουν με ίδια μέσα τις επιχειρήσεις τους, καθιστά τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ ευάλωτους.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΛΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΥΒΔΗΣ

Αυτές τις ημέρες κορυφώνεται το δράμα που παίζεται σε βάρος της χώρας μας, «στιγμή» (με την εγελιανή έννοια του όρου) που θα απαντήσει στο ερώτημα: υποτέλεια ή εθνική ανεξαρτησία και προοδευτική πορεία με στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό.
Ουσιαστικά είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα. Πώς φτάσαμε λοιπόν εδώ; Η απάντηση είναι απλή και σαφής: Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις υπέταξαν το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου στο ταξικό συμφέρον της κυρίαρχης τάξης. Οι μετέπειτα αγώνες της Αριστεράς συνδύαζαν διαλεκτικά (ή έπρεπε να συνδυάζουν) το πατριωτικό (εθνική ανεξαρτησία) με το ταξικό (κοινωνική απελευθέρωση, σοσιαλισμός).

ΜΕ ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΔΡΟΝΙΑ


Σε ποιους θα βάλει έκτακτο φόρο ο Βαρουφάκης

"Αυτοί που μου δίνουν συγχαρητήρια πρέπει να πληρώσουν και παράλληλα τους φόρους τους" .
Καταπληκτικό φορολογικό σύστημα, πρότασή μας είναι να μπει άμεσα σε εφαρμογή.
Συνεχίζοντας στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός συμπλήρωσε. «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό;

Stratfor: "Έρχεται η δεκαετία του αίματος" - Δυσοίωνες προβλέψεις-ευχές για όλους τους αντιπάλους των ΗΠΑ

Έκθεση-πρόβλεψη για μια δεκαετία με πολύ αίμα έβγαλε το αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor, που προμηνύει άσχημα "μαντάτα" για την ΕΕ, την Ρωσία και γενικότερα για όλους τους αντιπάλους των ΗΠΑ.
Η έκθεση έχει σημασία διότι το γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor είναι παρακλάδι της CIA και περισσότερο εκφράζει τις ευχές των Αμερικανών για διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίς και αποδυνάμωση όλων των υπόλοιπων κρατικών οντοτήτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία τους.

Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Αναβαθμίζεται η στρατιωτική παρουσία των Δυτικών στην Ουκρανία, με τα αμερικάνικα τανκς να παρελαύνουν λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα ρωσικά σύνορα και την Αγγλία να στέλνει συμβούλους ενώ ζητά ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στο πλευρό του Κιέβου.
του Άρη Χατζηστεφάνου
Αγγλοσαξωνικά τύμπανα πολέμου ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς Ουάσινγκτον και Λονδίνο κλιμακώνουν τις απειλές εναντίον της Μόσχας. Σε μια κίνηση μικρής στρατιωτικής σημασίας αλλά τεράστιου συμβολικού χαρακτήρα, μια ίλη αμερικανικών αρμάτων μάχης παρήλασε την περασμένη Τρίτη, με την αστερόεσσα να κυματίζει, στην πόλη Νάρβα της Εσθονίας – μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ρωσικά σύνορα.

Το μυστικό της λίστας Λαγκάρντ

Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Ερβέ Φαλτσιανί είναι ο άνθρωπος από τον οποίο προήλθε αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε “λίστα Λαγκάρντ”. Υπάλληλος της HSBC, έφυγε από την Τράπεζα με μια λίστα με δεκάδες χιλιάδες καταθετών της Ελβετίας οι οποίοι πιθανόν να έχουν κάνει φοροδιαφυγή. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη και καταθέσεις χωρίς εμφανή ιδιοκτήτη,ο οποίος κρύβεται με ένα σύστημα κρυπτογράφησης ακόμη και από την Τράπεζα.
Το ελληνικού ενδιαφέροντος κομμμάτι της λίστας παραδόθηκε από την Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση και το αποκαλούμε πλέον λίστα Λαγκάρντ. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά την ιστορία της λίστας.

Και ότι δεν ιδιωτικοποιείται, πρέπει να ξεπληρώνει δάνεια. Βλέπε SWAPS

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Δεν έχασα την «τιμή» μου όπως ισχυρίζονται κάποιοι, επειδή προειδοποίησα με ένα τρόπο προσιτό στη κουλτούρα του Ελληνικού λαού ότι η Ελλάδα θα γίνει νούμερο διεθνώς και πως οι προτάσεις Βαρουφάκη δεν είχαν επιστημονική βάση. Επαληθεύτηκα πλήρως.

Μετά απο ημέρες όσα προείπα επανελήφθηκαν και από τους περισσότερους γνώστες του θέματος αλλά και απο πολλούς διαφορετικούς υπουργούς της ευρωζώνης.

Αλλαγή σελίδας στο κατοχικό βιβλίο


Κάποιος μάς λέει ψέμματα κι αυτός δεν είναι ο δανειστής
Την στιγμή που η γερμανική Βουλή υπερψήφισε την παράταση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι “η Ευρώπη έχει αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα” ευχαριστώντας τους Γερμανούς συναδέλφους του,  που ψήφισαν υπέρ της παράτασης. Για τον κύριο Τσίπρα σημασία έχει το γρήγορο αποτέλεσμα ακόμα κι αν αυτό κρύβει τεράστιες παγίδες για την χώρα. Αυτό φαίνεται από τις ομιλίες των Γερμανών πολιτικών κατά την ψηφοφορία, που η έκβασή της ικανοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

O ΤΣΙΠΡΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ*
«Κατ’ αρχήν θέλω να δηλώσω ότι δεν τρέφω καμιά συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ» .Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο της στην πορτογαλική εφημερίδα Publico η Τερέζα ντε Σοόυζα, μία από τις πιο σημαντικές δημοσιογραφικές «πένες» στην Πορτογαλία. «Αλλά αν τα πράγματα πάνε καλά στις επόμενες εβδομάδες, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μεγάλη χρησιμότητα για την Ευρώπη. Ο πολιτικός αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης θα είναι μεγάλος και στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Και οι δύο αυτές κυβερνήσεις θα βρεθούν σε πολύ μειονεκτική θέση στις εκλογές αν πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» γράφει η Τερέζα ντε Σόυζα, θέτοντας και το μεγάλο διακύβευμα: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ταπεινωθεί» ,σε λίγους μήνες ο ευρωπαικός Νότος θα έχει αλλάξει ριζικά, καθώς τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία διεξάγονται εκλογές το φθινόπωρο, οι δεξιές κυβερνήσεις θα σαρωθούν και στην εξουσία θα ανέβουν πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην γερμανική πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.

Ποιος ο στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία;

Τουρκικά τανκς στα τουρκο-συριακά σύνορα κοντά στην νοτιοανατολική πόλη Σουρούκ στην επαρχία Sanliurfa (Reuters / Umit Bektas)

Του Κώστα Ράπτη
Προληπτική κίνηση για να αποφευχθούν καταστάσεις που θα υποχρέωναν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να εμπλακούν άμεσα στη συριακή κρίση ή αντιθέτως πρώτο βήμα ώστε να εξοικειωθεί το εγχώριο και διεθνές ακροατήριο με την ιδέα ότι ο τουρκικός στρατός θα επιχειρεί εντός Συρίας; Η επιχείρηση “Şah Fırat” που διεξήχθη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και υπήρξε η πρώτη του είδους στη συριακή επικράτεια, είχε περιορισμένη στόχευση και διάρκεια, όμως σε πολιτικό επίπεδο δημιουργεί ανησυχητικό προηγούμενο.

Θα συνεχιστεί το σκάνδαλο Digea, των καναλαρχών-νταβατζήδων δημοσίων έργων;


Για ποιους λόγους αξίζει με 1,18 ευρώ επιπλέον να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ


«Σαμαρικοί» και μνημονιακοί κύκλοι μαζί με διάφορα «παπαγαλάκια» του μιντιακού στερεώματος, προσπαθούν λίγο πριν την ολική επαναφορά της ΕΡΤνα δικαιολογήσουν το αντιδημοκρατικό «μαύρο» της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας το μόρφωμα της «στειρωμένης» εκ της δημιουργίας της, από άποψη λόγου, ΔΤ – ΝΕΡΙΤ με το επιχείρημα της ενδεχόμενης αύξησης του ανταποδοτικού τέλους κατά… 1,18 ευρώ! Οι αιτιάσεις μοιάζουν «φτηνές» σε κάθε επίπεδο. Αφενός η δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας θα αποτελέσει μια «τονωτική ένεση» για την «πληγωμένη» από τα μνημόνια Δημοκρατία, αφετέρου με αυτή την… «εξωφρενική» αύξηση ένας αραμπάς μπορεί να μετατραπεί σε πόρσε.

Δίνει η Δύση όπλα στους φασίστες του ISIS; Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος...

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται το infowars.com, μια μεγάλη ποσότητα όπλων των ΗΠΑ έχει αποσταλεί στο ΙΚΙΛ. Στο ίδιο δημοσίευμα: «Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας του ιρακινού κοινοβουλίου έχει πρόσβαση σε υλικό το οποίο αναφέρεται στις καταρρίψεις των δύο βρετανικών αεροσκαφών που μετέφεραν όπλα τους εξτρεμιστές του ‘ισλαμικού κράτους’. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, Χακέμ αλ Ζαμέλι, στην αραβική γλώσσα αναφερόμενος στο Κέντρο του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράκ… Ο Χακέμ αλ Ζαμέλι, ανώτερος ιρακινός βουλευτής, πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη, λαμβάνει καθημερινά αναφορές από τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία αλ Ανμπάρ, όπου έγιναν οι ρίψεις πολεμικού υλικού στους τρομοκράτες του ‘ισλαμικού κράτους’.

Πλεονάζοντα διαθέσιμα; Περίεργα πράγματα...


Πώς την είδατε την πρόταση που έκανε ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης (σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους - ΟΔΔηΧ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία; Τους ζητάει να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα "πλεονάζοντα διαθέσιμά τους" (δηλαδή, όσα λεφτά δεν τα έχουν άμεση ανάγκη), ενισχύοντας την ταμειακή ρευστότητα του δημοσίου, με αντάλλαγμα ένα "ελκυστικώτατο" επιτόκιο ύψους... 2%!.

27/2/1933: 82 χρόνια από τον εμπρησμό του Ραϊχταγκ

Στις 27 Φεβρουαρίου 1933, λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο, το καθοριστικότερο συμβάν για την εγκαθίδρυση και την εξάπλωση του ναζισμού.
Το Ράιχσταγκ παίρνει φωτιά, οι αρχές που έτρεξαν στον τόπο της πυρκαγιάς συνέλαβαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο, σε μία αίθουσα του πυρπολημένου Κοινοβουλίου, έναν Ολλανδό, ονόματι Μαρίνους Βαν ντερ Λούμπε, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος φορώντας μόνο ένα παντελόνι, αλλά... όλως περιέργως στις τσέπες του παντελονιού υπήρχαν... όλα τα «ενοχοποιητικά» στοιχεία: Ενα ολλανδικό διαβατήριο και μια κάρτα μέλους του Ολλανδικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Διαγραφή του χρέους τώρα!

 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Λύση στον γόρδιο δεσμό που δημιουργούν οι Ευρωπαίοι με τους εκβιασμούς και τα  τελεσίγραφά τους, όπως περίτρανα φάνηκε με την στάση τους στο Γιούρογκρουπ την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, επιχειρεί να δώσει η Πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε με στόχο την Διαγραφή του Χρέους Τώρα, όπως άλλωστε ονομάστηκε. Η πρωτοβουλία που επωαζόταν καιρό τώρα μεταξύ οικονομολόγων, νομικών, πανεπιστημιακών και κοινωνικών αγωνιστών συγκέντρωσε από την πρώτη μέρα που έκανε την δημόσια εμφάνισή της την αποδοχή και στήριξη σημαντικών διανοουμένων και αγωνιστών, που τα τελευταία πέντε χρόνια από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους έχουν πρωτοστατήσει στην μάχη κατά των Μνημονίων.

Ελάτε να στείλουμε στην κιτρινιάρα ανθελληνική BILD μια γεμάτη μάντρα


Αφού καλεί τα πρόβατα που την διαβάζουν να στείλουν selfies με "NEIN", να στείλουμε και μεις selfies όχι στη μάντρα με τα πρόβατα, αλλά με καμιά μάντρα γεμάτη αρντζίντια.
Ορμάτε λοιπόν.


Σύλληψη οκτώ ισπανών Αντιφασιστών μαχητών που επέστρεψαν από την Ουκρανία

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα το πρωί οκτώ πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται ότι μετέβησαν στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών, έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του αυτές τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε έξι επαρχίες.Σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, οι συλληφθέντες "είναι φιλορώσοι", "της άκρας αριστεράς" και εμπνεύσθηκαν από τις διεθνείς ταξιαρχίες.

Οι αγορασμένοι δημοσιογράφοι της ΓερμανίαςΓιάννης Κριτσαντώνης

Ο πρώην αρχισυντάκτης της FAZ αποκαλύπτει ότι πολιτικοί, μυστικές υπηρεσίες και τραπεζίτες καθοδηγούν τα ΜΜΕ στη χώρα του…Βόμβα στα θεμέλια της σύγχρονης γερμανικής δημοσιογραφίας αποτελεί το βιβλίο του πρώην αρχισυντάκτη της FrankfurterAllgemeineZeitung (FAZ) Ούντο Ούλφκοτε, που κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία με τον ιδιαίτερα σκληρό τίτλο Αγορασμένοι δημοσιογράφοι.

Όταν έκλαψε..ο Μαρξ!!

Του Άρη Σκιαδόπουλου
Ένας λαός, από την Κρήτη ως τον Έβρο, παρακολουθεί αμήχανος κι ανήσυχος όσα συμβαίνουν γύρω του. Μαρξιστές ανοιγοκλείνουν κιτάπια, ανεβοκατεβάζουν ρετσέτες, κευνσιανοί αλληλοπαραμυθιάζονται, λογιστές χάνονται στους αριθμούς. Και μια κυβέρνηση σε μια απόλυτη αμηχανία, άλλος να λέει το μακρύ του, άλλος το κοντό του. Αυτός όμως, ο αμήχανος λαός, της έδωσε εντολή να κυβερνήσει αφού πείστηκε ότι με το που θα βγει, θα ξεσκίσει το Μνημόνιο, θα αποκαταστήσει τη χαμένη μας τιμή κι αξιοπρέπεια, θα αποκαταστήσει τις αδικίες, θα τακτοποιήσει τα κόκκινα δάνεια και από τη μια στιγμή στην άλλη θα γίνουμε χώρα αυτάρκης καί ανεξάρτητη. Του κ….. τα εννιάμερα δηλαδή.

Ψιλό Γαζί!


Alexandros Raskolnick
 
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ιερατείου, προ καιρού μας είχε ομολογήσει ότι οι θεσμοί θα προτιμούσαν «οικεία πρόσωπα στην εξουσία και όχι ακραίες δυνάμεις». Δεν ήταν να απορεί κανείς, ποιος δεν θέλει να συναλλάσσεται με οικείους.

Τώρα που ο ελληνικός λαός δεν δέχτηκε την επιθυμία του ως προσταγή, μίλησε και μύρισε, πάλι, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Επανήλθε ο εκπρόσωπος του θεσμού, για να μας θυμίσει ότι δεν ψήφιζαν οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί, Πα.Σο.Κ. και Νέα Δημοκρατία, τα τελευταία σαράντα χρόνια, θεωρώντας κατά συνέπεια αυτονόητο, ότι όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν.