#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Μπράβο Ραχήλ !


η μοναδική από τους βουλευτές που πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα !
Συγχαρητήρια στη Ραχήλ Μακρή!

Κορνήλιος Καστοριάδης: Οι διανοούμενοι και η ιστορία


Παλαιά φιλοσοφική συνήθεια: Είμαι υποχρεωμένος να σταματήσω κατ’ αρχάς στους όρους με τούς όποιους τίθεται το πρόβλημα. Ιστορία. Μ’ αυτή τη λέξη δεν εννοώ μόνο την ιστορία που έχει γίνει, αλλά και την ιστορία που γίνεται, όπως και την ιστορία που απομένει να γίνει. Αυτή ή ιστορία είναι, ουσιαστικά, δημιουργία —δημιουργία και καταστροφή. Δημιουργία σημαίνει κάτι το εντελώς άλλο από την αντικειμενική απροσδιοριστία ή την υποκειμενική αδυναμία πρό­βλεψης των γεγονότων και της εξέλιξης της ιστορίας. Θα ήταν γε­λοίο αν λέγαμε ότι ή εμφάνιση της τραγωδίας ήταν απρόβλεπτη, και ανόητο αν βλέπαμε τα Κατά Ματθαίον Πάθη ως μια συνέπεια της απροσδιοριστίας της ιστορίας. Η ιστορία είναι ο χώρος όπου το ανθρώπινο ον δημιουργεί οντολογικές μορφές — οι δε ιστορία και κοινωνία είναι οι πρώτες από αυτές τις μορφές.

Γ. Κοντογιώργης: Οι αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος


Οι στατιστικές της φρίκης


 Μια «ακτινογραφία» των συνεπειών της πολιτικής των μνημονίων 


Η ύφεση και τα μνημόνια εξανέμισαν κάπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 σε σύγκριση με το 2008 από το ΑΕΠ της χώρας. Το ίδιο διάστημα ο πέλεκυς των μνημονιακών κυβερνήσεων έκοψε από τους μισθούς πάνω από 23 δις ευρώ, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά τα 2/3 και οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών περίπου κατά 36 δις ευρώ.
Οι αριθμοί μπορούν να καταγράφουν με σαφήνεια τα ‘’θαύματα’’ που επιτελέστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 5-6 χρόνια από τις κυβερνήσεις των δύο κομμάτων, που διεκδικούν και πάλι την ψήφο μας για να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο, σε συνεργασία- κατά περιόδους- σε συνεργασία και με άλλες (εξαφανισμένες σήμερα ή υπό εξαφάνιση αν δεν λάβουν έξωθεν βοήθεια) δυνάμεις, όπως ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά σίγουρα αδυνατούν να περιγράψουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής, που συντελέστηκε στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης και της δήθεν ανάπτυξης.

Καλό 2015: Παρτιζάνικη ανατίναξη τρένου στην Οδησσό

 Με τοποθέτηση βόμβας στις ράγες απ ‘όπου διερχόταν τρένο που μετέφερε πολεμικό εξοπλισμό για λογαριασμό του ουκρανικού στρατού εγκαινίασε τη δράση της η παρτιζάνικη ομάδα «Βαντίμ Πάπουρα» στην Οδησσό.
Η ομάδα -που πήρε την ονομασία της απ’ τον 17χρονο έφηβο, μέλος του ΚΚ Ουκρανίας, που δολοφονήθηκε άγρια στις 2 Μαϊου στη σφαγή του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό- ανέλαβε την ευθύνη (πηγή:http://ukraina.ru/news/20141229/1011659640.html) κι ανέβασε βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει την έκρηξη τη στιγμή διέλευσης της αμαξοστοιχίας.

Καλή Χρονιά


το βρήκα στο intymedia

“Αυτή είναι η Ελλάδα”…


Νίκος Μπογιόπουλος - enikos.gr
Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας μιλούσε για 266 Έλληνες επιβαίνοντες στο «Norman Atlantic», για 2 Έλληνες από τους 12 επιβεβαιωμένα νεκρούς και 28 Έλληνες αγνοούμενους. Συγκεχυμένη η εικόνα για την κατάσταση των υπολοίπων 200 περίπου ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - τρεις ολόκληρες μέρες μετά το ατύχημα - το αλαλούμ, το χάος, η απόλυτη σύγχυση των αρμόδιων υπηρεσιών όσον αφορά τη διασταύρωση στοιχείων αγνοούμενων και διασωθέντων συνεχιζόταν…

Ζητείται επιτακτικά η χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια

Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*                      
Μέσα σ’αυτά τα τελευταία έξη χρόνια η Ελλάδα υπέστη τα πάνδεινα, ως πειραματόζωο, από το οποίο οι φανατικοί νεοφιλελεύθεροι της υφηλίου ανέμεναν την  ύστατη δικαίωσή τους. Πίστευαν, δηλαδή,  αφελώς, ότι το παντελώς και πανταχού αποτυχημένο μοντέλο τους της λιτότητας, θα είχε επιτέλους κάποια θετικά αποτελέσματα στην ελληνική περίπτωση.  Οι ελπίδες τους, όμως,  όπως άλλωστε θα έπρεπε να θεωρείται εκ των προτέρων βέβαιο, αποδείχθηκαν και τη φορά αυτή φρούδες και  αντί του θριάμβου, που προσδοκούσαν, η Ελλάδα κατέρρευσε και ο λαός της εξαθλιώθηκε.

Το 2015 κατ’ εμέ

Ροβήρος Μανθούλης
Σκηνοθέτης
Μου είναι πιο εύκολο να γράψω για τα χρόνια που έχω ζήσει παρά για ένα 2015 που θα ζήσω, αν ζήσω. Και δεν είμαι ο μόνος. Αυτή τη φορά η μελλοντολογία έχει καταστεί άθλος ηράκλειος. Είναι τόσα τα προβλήματα που μας περιβάλουν. Και ποιο θα είναι το «πέλαγος κακών» που μας περιμένει, ούτε ο Αισχύλος μπορεί να μας το πει, που έτσι το ονομάζει στους «Πέρσες» ούτε ο Σαίξπηρ που δανείστηκε τον στίχο αυτόν του Αισχύλου για να ονομάσει και ο Άμλετ «πέλαγος» το δικό του «κακό». Με λιγότερα λόγια, μόνο δεινά μας περιμένουν. Απ’ ότι οσφραίνομαι. Και όχι μόνο για το 2015. Και δεν είμαι ο μόνος. Ρωτήστε και τον αστρολόγο σας.

Αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις δεν θέλει να τις ακούσει ο κ. Τσίπρας...
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, θα γίνουν από τους δημοσιογράφους πολλές ερωτήσεις προς τον φερόμενο ως τον επόμενο πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Όλες σχεδόν θα περιστραφούν γύρω από τα οικονομικά θέματα, τις σχέσεις με τους δανειστές, το Grexit και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Τέσσερις όμως ερωτήσεις δεν θέλει να τις ακούσει ο κ. Τσίπρας, ούτε πρόκειται να τις υποβάλει κάποιος δημοσιογράφος.

Από τις τέσσερις αυτές ερωτήσεις, οι τρεις είναι απλές και η τέταρτη πιο δύσκολη.

Βαρδινοπνίχτρες


Μια και το συγκλονιστικό "ατύχημα" των ημερών αφορά σε πλοίο της ΑΝΕΚ, εμείς που ταξιδεύουμε με πλοία μπορούμε να πούμε και δυο κουβεντούλες παραπάνω για την"Αγία Οικογένεια" της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ.

Πέντε απλές επισημάνσεις:...

Οι μάγοι με τις μίζες

Η δημοκρατία μας είναι μια μορφή δωροδοκίας στο ανώτατο επίπεδο
 Γκορ Βιντάλ

Θα μπορούσε η προσφορά των δώρων από τους τρεις μάγους να θεωρηθεί μία από τις πρώτες υποθέσεις δωροδοκίας που κατέληξε στο αρχείο; Το βέβαιο είναι ότι οι δικαστές της εποχής είχαν ήδη στα χέρια τους ιδιαίτερα εξελιγμένα νομικά εργαλεία για να εξετάσουν την υπόθεση.

Πριν από μερικά χρόνια, ένας ιερέας στη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια μαθήματος επιχειρηματικής ηθικής που παρέδιδε σε πιστούς της ενορίας του, έθεσε ένα μάλλον προκλητικό ερώτημα: Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι τρεις μάγοι, που επισκέφθηκαν τον νεογέννητο Ιησού για να του προσφέρουν δώρα, μπορούν να κατηγορηθούν για απόπειρα δωροδοκίας –και συνεπώς οι γονείς του ανήλικου αγοριού για παθητική δωροδοκία (δωροληψία);

Ζητείται αριστερά για... “Δεκέμβρη”

  Χρήστος Μιάμης
Ο εκλογικός πυρετός έχει καταβάλει το σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Ο εσμός που τροφοδοτεί την λειτουργία, μιας αστικής δημοκρατίας σε πλήρη σήψη, θέτει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Ενώ ταυτόχρονα, καθορίζει τους όρους που τίθενται τα πολιτικά ερωτήματα, εντός του πεδίου που προσδιορίζεται από την αποδοχή των πυρηνικών στοιχείων, που συνέχουν το αστικό πρόταγμα, σε όλες του τις εκφάνσεις.
Τα κριτήρια, οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά που συγκροτούν την αστική μεθοδολογία κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης, παραμένουν στο απυρόβλητο, καθώς ακόμη και οι πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, εξαντλούν την κριτική τους στα εξωτερικά στοιχεία και στις έκδηλα κραυγαλέες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της αστικής διαχείρισης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.