#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα (pdf)

 Αντί ευχών!

 Oι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ήμερες της άκρατης κατανάλωσης.
Ας κάνουμε λίγο πίσω σ αυτό.
Ο gregor der grieche μετά από ψάξιμο ...απαλλοτρίωσε από την
http://syspeirosiaristeronmihanikon και το προσφέρει στους αναγνώστες του,  για μελέτη και περισυλλογή το έργο ζωής του Δημήτρη Μπάτση "Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα" για να ξέρουμε τι είχαμε, τι έχουμε, τι μας μένει...
Χρόνο έχετε, διαβάστε το !
Τον Δημήτρη Μπάτση δολοφόνησε το επίσημο κράτος μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη το 1952.Το τέλος του υπαρκτού καταναλωτισμού

Αυτό ακριβώς ζει η Ελλάδα την τρέχουσα ιστορική περίοδο. Ακολουθεί βεβαίως όλος ο δυτικός κόσμος, όλες οι επί χρόνια διαμορφούμενες καταναλωτικές κοινωνίες και κράτη.
Κάθε καθεστώς που παραπαίει, πόσω μάλλον ο υπαρκτός καταναλωτισμός μετατρέπεται σε τυραννικό για ολοένα και ευρύτερες ομάδες πληθυσμού των ανθρώπων που το ενσαρκώνουν.
Η ανθρωπότητα των καταναλωτών αποπροσανατολισμένη εντελώς λόγω της αντιστροφής των όρων και των αξιών επί των οποίων πορεύεται στην καθημερινή της ύβρη, είναι καταδικασμένη να βιώσει τις συνέπειες των πράξεών της πλέον.

Το κοριτσάκι μπροστά στην εξάτμιση ή, αλλιώς, αναζητώντας λίγη ζεστασιά…

Η φωτογραφία αυτή κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2014) στο διαδίκτυο και δείχνει ένα κοριτσάκι πρόσφυγα από τη Συρία να προσπαθεί να ζεστάνει τα χέρια του σε μια εξάτμιση λεωφορείου σε διασταύρωση της Κωνσταντινούπολης.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το περιστατικό κατέγραψε η κάμερα στη γειτονιά Ταρλαμπάσι, κοντά στην πλατεία Ταξίμ.


Είναι αδίστακτοι, δόλιοι και μοχθηροί…


Δεν υπάρχουν πλέον λόγια για να περιγράψουν τα εγκλήματα, τον υστερικό δωσιλογισμό και τον μοχθηρό πραξικοπηματικό οίστρο αυτής της κυβερνητικής συμμορίας και ιδιαίτερα του Σαμαρά: Η πλουσιότατη ελληνική γλώσσα στέκεται φτωχή μπροστά στον πλούτο και την ποικιλία της δωσίλογης και πραξικοπηματικής κυβερνητικής αυθάδειας…
Σε κάθε τομέα (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό), γινόμαστε μάρτυρές μιας αλυσίδας κλιμακούμενων πραξικοπημάτων, φαιάς προπαγάνδας και θηριώδους κινδυνολογίας και τρομοκρατίας…

Η Πρωτοβουλία των 1000 προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Kώστας Λαπαβίτσας
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, το ερώτημα της στάσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται όλο και πιο πιεστικά για χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος. Για το λόγο αυτό παραθέτω την ανοιχτή επιστολή της Πρωτοβουλίας των 1000 και της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρόκειται για μια ενωτική κίνηση που δίνει αισιόδοξη προοπτική σε όσους θέλουν ενεργά να συμμετέχουν στη μάχη που έρχεται, χωρίς να έχουν ψευδαισθήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα (για τα χρέη)...


1. Σεισάχθεια: Η πρώτη διαγραφή χρέους! Αθήνα, 594 π.Χ. Πριν το Σόλωνα στην Αθήνα ίσχυε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη. Ο πολίτης που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του έχανε την ελευθερία του Με τη σεισάχθεια που σημαίνει ουσιαστικά «αποτίναξη βαρών» κι εντασσόταν στα μέτρα επανόρθωσης του Σόλωνα καταργούνταν τα χρέη των ιδιωτών προς τους ιδιώτες και το Δημόσιο, καταργήθηκε ο δανεισμός με εγγύηση το «σώμα» του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του, ενώ απελευθερώθηκαν  όσοι Αθηναίοι είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην Αθήνα κι επαναφέρθηκαν στην πόλη όσοι είχαν μεταπωληθεί στο εξωτερικό.

πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση


"Ρεβεγιόν" του ΄63


Ολα ανάποδα εκείνη τη χρονιά...
Η Μάνα είχε δυό μήνες που διώχτηκε απ΄τη δουλειά.
Καθαρίστρια 3ωρης απασχόλησης, σιγά τη θέση... 
Μιά βδομάδα πριν τα χριστούγεννα μπουκάρισαν
οι μπάτσοι στο μαγαζί του Πατέρα και τόκαναν καλοκαιρινό.
Του κοτσάρισαν και μιά μήνυση, όπως έκαναν κάθε 6-7 μήνες.

Το δίπολο «εκφοβισμός - εξαγορά» φαίνεται να αποτυγχάνει. «Ο εξευτελισμός τους θα γίνει τέλειος»

 Μενέλαος Γκίβαλος – «Επίκαιρα»
Τη χαριστική βολή στην ούτως ή άλλως εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία «επιχείρηση» εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση έδωσε η καταγγελία της απόπειρας εξαγοράς της «προεδρικής ψήφου» από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όπως φαίνεται, ο πολιτικός κύκλος του Αντώνη Σαμαρά φτάνει στο τέλος του με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ξεκίνησε. Πράγματι, η «δυναμική είσοδος» του κ. Σαμαρά και της Πολιτικής  Άνοιξης στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων συνδέθηκε με την περίφημη  «αποστασία» του ιδίου και ομάδας βουλευτών από τη ΝΔ, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους»*

Δημήτρης Μηλάκας
Είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητική η υπεροψία με την οποία ο πρωθυπουργός και αρκετοί από τους στενούς του κυβερνητικούς επιτελείς επιχειρούν να προωθήσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα.Στην παρούσα δε φάση, όπου με τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής κρίνεται και ο βίος αυτής της κυβέρνησης, τα εν λόγω επιχειρήματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Ή εμείς ή το χάος. Ανάλογα με το πολιτικό – πολιτισμικό τους υπόβαθρο, ακούμε όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα και της συνέχισης του βίου της σημερινής κυβέρνησης να διατυπώνουν απόψεις όπως:

Τα 17 παλούκια που μας περιμένουν

Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λείπουν ακόμη δώδεκα βουλευτές, οι οποίοι αθροιζόμενοι στους 168 της ψηφοφορίας της περασμένης Τρίτης – εκτός από το να εκλέξουν τον Σταύρο Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας – θα προσφέρουν στη συγκυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει την πολιτική της.Το ποια ακριβώς είναι αυτή η πολιτική έχει κρυφτεί κάτω από τη σκόνη των ημερών. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένει την ελληνική κοινωνία, στην περίπτωση που η συγκυβέρνηση καταφέρει να αποφύγει τις εκλογές, είναι γνωστό…

Αντί καλάντων

Να τα πούμε;
Τρίγωνα κάλαντα λοιπόν για όλα τα ατάλαντα.
Ας ξεκινήσουμε από την ανακοίνωση του συμπαθέστατου μου και με την εξαίρεση κάποιου ενδεχομένου πραξικοπήματος, αναπόφευκτα επόμενου πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου: «Η κυβέρνηση συγκέντρωσε μόνο 168 ψήφους εκ των οποίων και δύο χιτλερικές» δήλωσε ο Αλέξης αφήνοντας τον εαυτό του απόλυτα εκτεθειμένο στην αντιστροφή του επιχειρήματος.
Λίγο προσεκτικά με την ιδεολογική ανωτερότητα εκεί στα αριστερά. Η αλαζονεία είναι ένα αμάρτημα που μπορεί να αποδεχτεί θανάσιμο.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, σε 6,5 χρόνια έκανε 3 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου... Ο Σαμαράς, του "δημοκρατικού τόξου", μαζί με ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, σε 3 χρόνια έκανε 429!

Ικανή και Αναγκαία Συνθήκη, να Απαλλαγούμε από τους Αθλίους!


Στα λάθη, τις παραλείψεις, αλλά και τους πολιτικούς συμβιβασμούς του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και άλλων χωρών από το 2010 έως σήμερα, εστιάζεται η έκθεση που συντάσσει αυτή την περίοδο το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ημερών -και αξίζει να το έχομε αυτό το στοιχείο κατά νου.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει βέβαια η συνθήκη του Μααστρίχτ που πολλοί την οικτίρουμε, αλλά από εκεί γεννήθηκε και μια άλλη  συνθήκη, αυτή του Άμστερνταμ,  και άλλες μετά από αυτήν, που όλες μαζί ορίζουν και διασφαλίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αρχές οι οποίες υποτίθεται ότι είναι κοινές και απαραβίαστες στην επικράτεια των κρατών-μελών. 

Με το εισαγγελικό πόρισμα τυλίξτε καμιά ρέγγα

Του Κώστα Βαξεβάνη
Στις τρεις περίπου δεκαετίες που κάνω αυτή τη δουλειά, δεν έχω δει άλλη φορά εισαγγελική έρευνα που να αφορά τόσο σοβαρή υπόθεση όπως αυτή της προσπάθειας χρηματισμού του βουλευτή Χαϊκάλη, που να τελειώνει τόσο γρήγορα, τόσο πρόχειρα και χωρίς καμιά διερεύνηση ακόμη και των πραγματικών περιστατικών. Επίσης δεν έχω δει τόσο μικρό εισαγγελικό πόρισμα για τόσο μεγάλη υπόθεση που μερικές ώρες μετά τη συγγραφή του να γίνεται φεϊγ βολάν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Από σήμερα φορολογείται και το... σεξ! Η μαλακία προσφορά του υπ. οικονομικών...

μεσω  sibilla-gr