#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ: Ο θαυμαστός κόσμος των τραπεζών – Οι «κομπίνες» που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους


 Του Γ. Τριποταμιανού
Μεγάλη έρευνα του Κόκκινου σε συνεργασία με τον paratiritis.gr. Από σήμερα στο πόρταλ του σταθμού stokokkino.gr το πρώτο μέρος της έρευνας. Σκίτσο: KAP
«Τα παίρνουμε από τους πολλούς, για να δώσουμε στους λίγους», αυτή η φράση που ακούστηκε στην ταινία «Το Κεφάλαιο», συμπυκνώνει μία μεγάλη αλήθεια: το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ανακαλύπτει τρόπους και εφαρμόζει μεθόδους για να κάνει τους πλούσιους ακόμα πιο πλούσιους και τους τραπεζίτες πλουσιότερους.
Αν τύχει και αυτά τα παιγνίδια κριθούν παράνομα, τότε τα πρόστιμα που πέφτουν λειτουργούν τις περισσότερες φορές ως ένας ακριβός εξαγνισμός.
Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι καμία τράπεζα δεν χρεοκόπησε εξαιτίας των προστίμων, σε αντίθεση με τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, που είτε λοιμοκτόνησαν είτε χρεωκόπησαν εξαιτίας των πρακτικών των τραπεζών.

Πολιτικοί τυμβωρύχοι

Γράφει ο mitsos175.
Η ΝΔ είναι ψόφια. Και σαν πεθαμένη θέλει τάφο. Βρήκε λοιπόν ένα, αλλά είναι τάφος άλλου. Ποιού; Ούτε που ξέρουν! Αυτό μας είπαν σήμερα. Έστησαν δηλαδή ένα ολόκληρο σώου, για να μην δούμε την υποταγή, το νέο μνημόνιο και όσα έρχονται; Προτιμούν να κακοποιήσουν και τη Αρχαιολογία, να χρησιμοποιήσουν ένα μνημείο για αποπροσανατολισμό, παρά να αντιμετωπίσουν τις βαρύτατες ευθύνες τους! Τέτοιος στρουθοκαμηλισμός ούτε η μπάντα του Τιτανικού, που έπαιζε όταν το πλοίο βούλιαζε.
Άλλη μια ντροπή. Θα πείτε ο βρεγμένος τι να φοβηθεί από τη βροχή; Αλλά νισάφι!

Η Ολλανδία και η Γερμανία διαθέτουν σχέδια για επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα

Δημήτρης Καζάκης
Την τελευταία εβδομάδα διοχετεύτηκαν στον τύπο στοιχεία που δείχνουν τόσο οι ολλανδικές, όσο και οι γερμανικές κυβερνήσεις έχουν προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα. Τα σχέδια αυτά έχουν προετοιμαστεία από την εποχή της κορύφωσης της κρίσης του ευρώ.
Στις αρχές του 2012, λίγους μήνες μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου, αλλά και του Ιταλού ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών προετοίμασε ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ολλανδία να είναι σε θέση να επιστρέψει στο πρώην εθνικό της νομισμα.
Tο Ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Argos Medialogica ανέφερε την Τρίτη (18 Νοεμβρίου), επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι το υπουργείο διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ονομάζεται Florijn, δηλαδή φιορίνι, όπως ήταν το όνομα του εθνικού νομίσματος της Ολλανδίας προ-ευρώ.

Υπόθεση Βαξεβάνη

Ήμουνα από τους πρώτους, που ο Κώστας Βαξεβάνης ανακοίνωσε την απόφασή του να βγάλει περιοδικό. Και το χάρηκα…
Το χάρηκα πρώτα, γιατί ξέρω καλά ότι ο Κώστας δεν ανήκει στην κατηγορία όσων, τα «παιδιά των Εξαρχείων, χαρακτηρίζουν ως «ρουφιάνους». Το χάρηκα, γιατί ο Κώστας είναι από τη στόφα των παλιών καλών δημοσιογράφων που τοποθετεί τη γραφίδα του στο συμφέρον της κοινωνίας.
Κι ήμουνα βέβαιος ότι αν το Hot doc δεν τα έβγαζε πέρα από την κυκλοφορία, δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσει. Για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν θάχε διαφήμιση. Διότι η διαφήμιση παρέχεται με δυο στόχους. Ή επειδή ο διαφημιζόμενος επιθυμεί να κλείσει κάποια στόματα, είτε για να εξασφαλίσει μια ασυλία.

Η νέα αποικιοκρατία

Δημήτρης Μηλάκας
Σε άλλες παλαιότερες εποχές «αντιβασιλείς», έπαρχοι και αξιωματούχοι έφταναν από την μητρόπολη για να διοικήσουν τους πρωτόγονους ιθαγενείς, να δώσουν τα φώτα τους και να ρουφήξουν τον πλούτο τους. Σήμερα, όπως αρχίζει πια να γίνεται ξεκάθαρο από το ελληνικό παράδειγμα εποπτείας, η αποικιοκρατική διοίκηση γίνεται κατά κύριο λόγο από το πρόθυμο εγχώριο πολιτικό προσωπικό.
Αυτοί οι πρόθυμοι τοποθέτησαν  τη χώρα στη μέγγενη των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων φρόντισαν να εντάξουν στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας τις απαιτήσεις των δανειστών και από το 2010 μέχρι και τώρα διοικούν ως τοποτηρητές ξένων συμφερόντων μετατρέποντας τη χώρα σε αποικία χρέους, όπου:·   

Ο εκχυδαϊσμός της Επιστήμης για συναδελφικούς λόγους!

Το άρθρο που ακολουθεί είναι του μαχητικού νομικού και συμπολίτη μας Γιώργου Φραγκούλη από τον ιστότοπο του  και για μία φορά ακόμη αποδεικνύει ότι ο Γιώργος είναι μία σπάνια περίπτωση ενεργού πολίτη που τις νομικές του γνώσεις επιχειρεί κάθε φορά να τις θέσει στην υπηρεσία του λαού μας και όχι για μία απλή γνωστική αυταρέσκεια.
Η παρούσα ανάρτηση γράφεται εξ αιτίας της θλιβερής στάσης ενός Λαϊκιστή εθνοπατέρα και Καθηγητή στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Καποδιστριακό, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η γάγγραινα των ελεγκτικών εταιρειών


Λεωνιδας Βατικιωτης
Η υποκρισία που ανθεί στα ρετιρέ του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ήταν γνωστή από καιρό. Δεν χρειαζόταν να αποκαλυφθεί ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έφερε προσωπική ευθύνη για την μετατροπή του μικροσκοπικού δουκάτου του Λουξεμβούργου σε ένα απέραντο πλυντήριο, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός του επί 20 σχεδόν χρόνια: από το 1995 ως το 2013! Η απερίγραπτη δυσοσμία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αποκαλύπτεται αν λάβουμε υπ’ όψη μας επιπλέον ότι ο Γιουνκέρ διετέλεσε επί 8 χρόνια, από το 2005 ως το 2013, πρόεδρος του Eurogroup, του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που έφερε την ευθύνη για την εναρμόνιση της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης και την σφιχτή δημοσιονομική διαχείριση εφάρμοζε στο εσωτερικό της χώρας του μια οικονομική πολιτική που υπονόμευε ευθέως την συνοχή της ευρωζώνης και τίναζε στον αέρα κάθε προσπάθεια σύγκλισης, από τη στιγμή που με αθέμιτα μέσα αφαιρούσε φορολογικά έσοδα από τα άλλα κράτη μέλη προς όφελος του «Μεγάλου Δουκάτου» του των …484.000 κατοίκων.

Γιουγκοσλαβία και YU-Nοσταλγία

του Γιώργου Στάμκου
Πριν από 71 χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου 1943, γεννήθηκε μια χώρα που επί μισό αιώνα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στον ψυχροπολεμικό κόσμο, αλλά τελικά διαλύθηκε με τον πλέον επώδυνο τρόπο: η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ). Του
 
Ήταν 29 Νοεμβρίου του 1943 όταν το αντιφασιστικό Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας (Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Jugoslavije) συνεδρίασε στην πόλη Jajce της Βοσνίας, με επικεφαλείς τους παρτιζάνους του Τίτο. Εκεί θεσπίστηκε ένα πολιτικό πρόγραμμα που ανάμεσα στ' άλλα προέβλεπε και τη συγκρότηση ενός γιουγκοσλαβικού κράτους, που θα έπαιρνε τελικά τη μορφή μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδιακής ένωσης με αρχηγό της τον Στρατάρχη Τίτο.
 

Πλήκτρα αντί για μολύβια

Η Φινλανδία -που ο αστικός Τύπος συχνά πυκνά εκθειάζει το εκπαιδευτικό της σύστημα- απ' το φθινόπωρο του 2015 καταργεί τα ...μολύβια! Οι μαθητές θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο. Η Μίνα Χαρμάνεν, της Εθνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, υποστηρίζει ότι «η ικανότητα να πληκτρολογεί κανείς είναι πολύ σημαντική για τη χώρα». Ο αντίλογος, δειλός μεν αλλά υπαρκτός, υποστηρίζει ότι θα μείνουν πίσω όσοι μαθητές δε διαθέτουν υπολογιστή. Η Σουζάνα Χούχτα, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι το γράψιμο με το χέρι είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά, βοηθά στην ανάπτυξη των νοητικών τους ικανοτήτων. Αλλά, μάλλον, το σκανδιναβικό εκπαιδευτικό μοντέλο ...ενδιαφέρεται για το πώς θα σμπαραλιάσει αυτές τις ικανότητες και όχι για την ανάπτυξή τους.

Βρε, τα παλιοκουμμούνια !

 ΕΡΕΥΝΑ: Κορυφαία η παιδεία στην Κούβα 


Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας, αντάξιο με αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξετάζει τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της ηπείρου και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η εκπαίδευση στην Κούβα είναι κορυφαία προτεραιότητα από το 1959 αφού είναι το μόνο έθνος παγκοσμίως που διαθέτει το 13% του εθνικού προϋπολογισμού του στην εκπαίδευση. «Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλής ποιότητας, όταν μιλάμε με παγκόσμιους όρους. Εκτός από αυτό της Κούβας», επισημαίνει η έκθεση.

Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΙ


Ο Εθνικός μας Ενδοπαλαμικός Πεοπαλινδρομιστής, ξανακτυπά. Το Εθνικό μας Μαλακισμένο!

...τα πνεύματα ηρέμησαν και η παρεξήγηση λύθηκε, μιας και η θετρική παράσταση ολοκληρώθηκε
sibilla-gr

Πνεύμα και Ηθική!

  Alexandros Raskolnick
Με αφορμή τον θόρυβο των ημερών, μιλούσαμε για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς με έναν φίλο, τις προάλλες, και προσπαθούσα να του εξηγήσω, ότι μόνο σε χώρες τριτοκοσμικές, υπάρχουν μεσάζοντες μεταξύ ενός κράτους-αγοραστή και ενός κράτους-πωλητή οπλικών συστημάτων.
Διότι, τι πιο φυσιολογικό, από τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, για παράδειγμα, να σηκώσει το προσωπικό του τηλέφωνο και να μιλήσει απευθείας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, να κουβεντιάσουν για τις γυναίκες τους, τα σκυλιά τους κι ό,τι άλλο, τέλος πάντων επιτρέπει το πρωτόκολλο,  και μετά να του ζητήσει, ο Γάλλος του Αμερικάνου, να μεσολαβήσει για να αγοράσει η Γαλλία, ένα αμερικάνικο κανόνι που χρειάζεται ή ένα αεροπλάνο.

ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΑΝΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ;


"Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη". Η μάχη του Νίκου Ρωμανού με την ανάλγητη εξουσία.

Τον Γρηγορόπουλο τον σκοτώσατε. Πισώπλατα στα 15 του.
Τον Ρωμανό, κοντεύετε. Παράνομα στα 21 του.
Τις αδερφές του Χάρβαρντ όμως που έχετε για συμβούλους,
πρέπει να τις απολύσετε γιατί δεν σας τα λένε καλά.

ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΑΤΟ-ΝΑΖΙ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;


Φωτογραφίες από τη δημοσίευση του Petri Krohn στην ομάδα "IOUCO-International Observatory of Ukrainian Conflict"