#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Ως πότε θα μας περνάνε για κουτορνίθια;

Δημήτρης Καζάκης
Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ζούμε υπό καθεστώς παγκοσμιοποίησης και δεν μπορεί μια χώρα να τα καταφέρει μόνη της. Θα πρέπει να υποτάσσεται σε υπερεθνικές διαδικασίες και ολοκληρώσεις. Ξέρετε πόσο παλιά είναι αυτή η αντίληψη; Όσο και το ελληνικό κράτος.

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε αυτό το ρημαδοκράτος, βάλθηκαν οι ντόπιοι και ξενόφερτοι φραγκολεβαντίνοι της κακιάς συμφοράς να μάθουν στον ρακένδυτο ραγιά, που μόλις είχε κατορθώσει να απαλλαγεί από τον Οθωμανικό ζυγό, ότι δεν μπορούσε εκ φύσεως να είναι ελεύθερος. Επειδή αυτός είναι ανατολίτης κι ως τέτοιος είναι εκ φύσεως απολίτιστος, θα πρέπει να αναλάβουν οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι να τον εκπολιτίσουν. Να τον κάνουν κι αυτόν Ευρωπαίο.

Ο Οκτώβρης εντός του µέλλοντός µας

 
Του Αλέκου Αναγνωστάκη
Η Οκτωβριανή Επανάσταση και οι ανολοκλήρωτες επαναστάσεις στη Γερµανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία που τη συνόδευαν, έναν περίπου αιώνα µετά την εκδήλωσή τους εξακολουθούν να αποτυπώνουν την παρουσία τους στη συγκρότηση της συλλογικής µνήµης, ακόµη και στη σχηµατοποίηση στάσεων και πολιτικών συµπεριφορών. Μετά την Παρισινή Κοµµούνα, η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν το πρώτο ουσιαστικά εγχείρηµα που από την αυγή του έφερε στο προσκήνιο πρωτόγνωρες µορφές κοινωνικής χειραφέτησης και απόπειρες µετάβασης σε µια κοινωνία απελευθερωµένη από οποιαδήποτε ταξική εκµετάλλευση.

Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό!

Ο λόγος, περί των εγγράφων που διέρρευσαν και που σύμφωνα με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος γιατί δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή. Πάντως, αυτή η είδηση, κατά το μέρος που εμπλέκει αυτές τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος, προφανώς, δεν κρίθηκε αρκούντως σημαντική για να «παίξει» στα δικά μας μέσα μαζικού εμπαιγμού, αυτό δα έλειπε!

Το Πραξικόπημα της Μπυραρίας


Ως «πραξικόπημα της μπυραρίας» ή αλλιώς «πραξικόπημα του Μονάχου» έμεινε στην ιστορία η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Χίτλερ το 1923 στο Μόναχο. Αν και απέτυχε παταγωδώς, το γεγονός αυτό τον έκανε γνωστό εντός και εκτός Γερμανίας. Έγινε στις, 8 Νοεμβρίου.
Την εποχή εκείνη, η Γερμανία είχε αποδεχτεί την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, και έπρεπε να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες. Ο πληθωρισμός και η ανεργία ήταν στα ύψη. Τον Αύγουστο του 1923 την διακυβέρνηση ανέλαβε ο Καγκελάριος Γκούσταβ Στρέζεμαν, ο οποίος ένα μήνα αργότερα ανάγγειλε ότι θα προχωρούσε στην καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτό μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ημερίδα "Χρέος και Τράπεζες"


ΠΑΜΕ για αντεπίθεση ή για καθήλωση;


Σύλβια Κοιλάκου - "Πριν"

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 1ης ΝΟΕΜΒΡΗ
Ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο που δεν πέρασε απαρατήρητο, λόγω της μαχητικότητας, της μαζικότητας και της συμμετοχής εκατοντάδων σωματείων πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στις διοικήσεις αρκετών συνδικάτων που συμμετείχαν δεν έχει πλειοψηφία το ΠΑΜΕ, ενώ σε αρκετές συνελεύσεις η πρόταση στηρίχτηκε και από άλλες δυνάμεις. Το ΠΑΜΕ έριξε όλο το βάρος του στην 1η Νοέμβρη, κάνοντας μια δίμηνη καμπάνια, με στόχο να πετύχει ένα βήμα στην ανασυγκρότηση των δυνάμεών του και ταυτόχρονα να εμφανίσει ένα «άνοιγμα» στη βάση των σωματείων.

Η πινακοθήκη των καθαρμάτων

 
Ανανδρανιστάκης Γιώργος
«Όπου κι αν γυρίσεις θεοί, μύθοι, ήρωες. Μια ιστορία για την Ελλάδα». Έτσι ξεκινάει το φιλμ με τίτλο «Gods, Myths, Heroes», παραγωγής του ΕΟΤ, το οποίο φτιάχτηκε για να προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό. Συγγνώμη, ρε παιδιά, πού τους είδατε τους θεούς, τους μύθους και τους ήρωες; Εγώ, όπου κι αν γυρίσω, βλέπω Γεωργιάδηδες, Λοβέρδους, Τράγκες και Παγκάλους. Ανθρώπους αδίστακτους, σκληρούς, αδηφάγους, εξουσιομανείς, γεμάτους μίσος και κακία. Κι αυτές είναι οι καλές τους πλευρές.

Η πρώτη γενιά γονιών που δεν τα πονάει τα παιδιά της…

του Γιώργου Αλεξάτου
 Ναι! Εν θερμώ γράφεται αυτό το σημείωμα, καθώς θα πρέπει κάποιος να περιβάλλεται από παχύ στρώμα χοντροπετσιάς για να μένει τέτοιες μέρες ψύχραιμος.

Ε, λοιπόν, κυριολεκτώ: ετούτη η γενιά γονέων είναι η πρώτη στη νεοελληνική ιστορία που αδιαφορεί τόσο πολύ και τόσο επιδεικτικά για τη ζωή και την τύχη των παιδιών της.


1917: Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) 1917 η εξέγερση που ξέσπασε στην Πετρούπολη την περασμένη μέρα, αναπτύσσεται αναίμακτα και με ασυνήθιστη ταχύτητα. Το πρωί της 7ης Νοέμβρη όλη η πρωτεύουσα βρίσκεται στην ουσία κάτω από τον έλεγχο της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Μόνο τα χειμερινά ανάκτορα, το γενικό επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης μένουν ακόμη στα χέρια της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της προσωρινής κυβέρνησης Κερένσκι καταφεύγει στο σταθμό διοίκησης του βορείου μετώπου, η αμερικανική πρεσβεία τού παραχώρησε αυτοκίνητο με τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι σχέση έχει ο Λεοπόλδος ΙΙ με αυτό που ζούμε σήμερα;

Μαζικοί απαγχονισμοί από βέλγους μισθοφόρους και κονγολέζους συνεργάτες

του Σταύρου Κατσούλη
Στις 5 Φεβρουαρίου του 1885, ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος ο 2ος, κατέλαβε μια έκταση γης στην περιοχή του Κονγκό στην Αφρική, 76 φορές (!) μεγαλύτερη από ολόκληρο το Βέλγιο. Την μετέτρεψε σε προσωπική του ιδιοκτησία με τον προσωπικό του στρατό, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει την Βελγική Κρατική "σφραγίδα" ως δικαιολογία. Και πως κατάφερε να διοικήσει μια ολόκληρη αχανή έκταση όπως το Κονγκό; Μα φυσικά, με τον πλούτο που άρπαξε από τους υπηκόους του στο Βέλγιο.

Coca-Cola Zero Tax – μέσα σε μια ανατριχιαστική σιωπή των μίντια

Ποιο είναι πιο σκανδαλώδες; Το ότι η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική διαπρέπει στη φοροαποφυγή ή ότι σχεδόν σύμπασα τα ελληνικά ΜΜΕ επιλέγουν να αποσιωπήσουν τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα LuxLeaks;
Γνωρίζουμε ότι η Coca-Cola SBC, πιθανότατα η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική, είναι η επόμενη στη σειρά ελληνικών συμφερόντων εταιρεία (μετά το EFG Group του Ομίλου Λάτση, και τη Wind Hellas) που χρησιμοποίησε το μηχανισμό της ελεγκτικής εταιρείας PwC ώστε να φοροαποφεύγει μέσω Λουξεμβούργου.

Μνημόνιο- Δανειακή σύμβαση: Το διαρκές πραξικόπημα του 2010


Στερεότυπα και καταπίεση. Η οπτική της Δύσης.


«Στη σύλληψη υπόπτων για μια σειρά επιθέσεων με οξύ σε γυναίκες, οι οποίες «δεν φορούσαν σωστά την ισλαμική μαντήλα», προχώρησαν οι αρχές του Ιράν»
«Εκτός εαυτού βγήκε ένας Αιγύπτιος ιμάμης, όταν η δημοσιογράφος με την οποία συζητούσε σε τηλεοπτική εκπομπή έβγαλε τη μαντήλα της!

της Μαριάννας Ρουμελιώτη

Ισλάμ, τζιχαντιστές, ISIS, Κοράνι, μουσουλμάνοι, Osama Bin Laden, μαντίλα, Πακιστανοί. Όλα ένας τεράστιος χυλός. Από τη μια οι οπισθοδρομικοί, φανατικοί, φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι άντρες και από την άλλη οι καταπιεσμένες, δειλές και υποτακτικές μουσουλμάνες γυναίκες. Από τη θρησκεία που είναι η ίδια πολέμια της χειραφέτησης των γυναικών και το φάντασμα του Osama Bin Laden μέχρι τους τζιχαντιστές και τους «επικίνδυνους» Πακιστανούς που ζουν στην Ελλάδα. Τα στερεότυπα φαίνεται να κυριαρχούν.

Ασφυξία για μια ανάσα ελευθερίας

 Ο Νίκος Ρωμανός ξεκινάει απεργία πείνας
            για το νόμιμο δικαίωμά του να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο

Την περασμένη άνοιξη έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή και πέρασα σε μια πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα. Με βάση τους δικούς τους νόμους, λοιπόν, από τον Σεπτέμβρη δικαιούμαι να αρχίσω να παίρνω εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθώ το πρόγραμμα της σχολής.

Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις που έχω κάνει έχουν καταλήξει στα αζήτητα, γεγονός που με οδηγεί να διεκδικήσω αυτό το αίτημα με οδόφραγμα το σώμα μου.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω το πολιτικό μου σκεπτικό ώστε να μπει ένα πλαίσιο γύρω από την επιλογή που πραγματοποιώ.

Γράμμα από μια γυναίκα Ρομά…

“Όσοι νομίζουν ότι μας ξέρουν, αλήθεια πόσα γνωρίζουν
 για τη ζωή μας ή για τα προβλήματα μας;”

Γνωρίσαμε τη Φανή, η οποία θέλησε να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες Ρομά. Αρχικά της προτείναμε να της πάρουμε συνέντευξη και μας απάντησε “κι αν εσείς δε με ρωτήσετε αυτά που έχω σκοπό να πω;”. Προτίμησε λοιπόν να γράψει μόνη της ένα κείμενο και μας φάνηκε εξαιρετική η ιδέα.
Το όνομα μου είναι Φανή και είμαι μια γυναίκα Ρομά. Η περίπτωση μου είναι μάλλον εξαίρεση, γιατί είχα την τύχη να τελειώσω το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, να μάθω οδήγηση, ακόμα και λίγα Αγγλικά, κάτι που οι περισσότερες γυναίκες Ρομά δεν έχουν την ευκαιρία να πετύχουν στη ζωή τους. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που περιορίζουν τις επιλογές μας και που μας καταπιέζουν.


Τι έχουν τα media και σιωπάνε;

Είναι γεγονός πως την «σιωπή των media» γύρω από μία πολύ σημαντική αποκάλυψη που «δεν θα διαβάσετε πουθενά» ή «δείτε το πριν το κατεβάσουν» έχουν εδώ και χρόνια αναλάβει εργολαβικά Λιακόπουλοι και Βελόπουλοι της τηλεοπτικής μπανανίας, μαζί με τα «αποκαλυπτικά» τους blogs και ιστοσελίδες. Είναι όμως όσες ειδήσεις διαφεύγουν της δημοσίευσης από το Πρώτο Θέμα ή το Μέγκα «θεωρίες συνομωσίας» και λόγια του αέρα;
Ρίχνοντας μια ματιά στην ειδησιογραφία των τελευταίων ετών θα διαπιστώσετε πολύ εύκολα, πραγματικές ειδήσεις τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, που όταν κατάφεραν να δημοσιευθούν κάπου, αγνοήθηκαν επιμελώς από την πλειοψηφία των ελληνικών media.

Η Ελλάδα σύμβολο του παράνομου χρέους

To The Press Project συνεχίζοντας το διάλογο για τα χαρακτηριστικά του ελληνικού δημόσιου χρέους και τη δυνατότητα να κριθεί παράνομο και απεχθές σε πολύ μεγάλο ποσοστό του παρουσιάζει σήμερα κείμενο του διακεκριμένου επιστήμονα Ερίκ Τουσέν*.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος έγινε πρώτη είδηση όταν η ηγεσία της χώρας αποδέχτηκε τα μέτρα λιτότητας που απαίτησαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός το οποίο προκάλεσε  μεγάλους  κοινωνικούς αγώνες σε όλη τη διάρκεια του 2010. Αλλά από πού προέρχεται αυτό το ελληνικό χρέος; Σε ό,τι αφορά το  χρέος στον ιδιωτικό τομέα, η εκτίναξή του είναι πρόσφατη: η πρώτη μεγάλη αύξηση σημειώνεται μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001.Mια δεύτερη έκρηξη του χρέους προκύπτει από το 2007 και μετά όταν η οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε στις τράπεζες από την  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακυκλώνεται εν μέρει από τους τραπεζίτες προς την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία.

Το μόριο του υπουργού

Με μόρια -και όχι, φυσικά, με λεφτά- θα αμείβονται 1.100 εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν για να καλύψουν τις κενές ώρες στα σχολεία.
Μάλλον ο υπουργός θα 'χει υπόψη του το σοφό ρητό:  
"τι να τα κάνεις τα λεφτά, άμα δεν έχεις μία;"

Και επομένως σκέφτηκε ότι είναι για το καλό τους να μην πληρώνονται με λεφτά.

Πολύμορφη αντικομμουνιστική προπαγάνδα για την 25η «επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου»

Παρά την προσπάθεια της γερμανικής αστικής τάξης, τα λαϊκά στρώματα στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία δεν ξεχνούν την προσφορά του σοσιαλισμού

Οπως ήταν αναμενόμενο, η φετινή, 25η, επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποτελεί την προπαγανδιστική ευκαιρία για την αστική τάξη της Γερμανίας και το πολιτικό της προσωπικό για να εντείνουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία, να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να συκοφαντήσουν τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και τις κατακτήσεις του σοσιαλιστικού κράτους.

Ο «σουλτάνος» Ερντογάν και η επικοινωνιακή κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Η ανησυχία των εγχώριων αναλυτών σχετικά με την ένταση με την Τουρκία (και με τη μονίμως αιωρούμενη απειλή ενός μίνι-θερμού επεισοδίου) εκδηλώνεται ζυγίζοντας αποκλειστικά τα εθνικά θέματα ή αλληθωρίζοντας προς τις ντόπιες πολιτικές εξελίξεις;

 του Απόστολου Φωτιάδη
Εδώ και δύο εβδομάδες, μια σειρά γεωπολιτικών αναλυτών καταπιάνονται για άλλη μια φορά με το Τουρκο-Κυπριακό ζήτημα. Τα σενάρια διαφέρουν σε ποιότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάλυση συγχέεται με την σεναριογραφία. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν θεωρείται απαραίτητο ότι το περιεχόμενο ακόμα και των πιο ριψοκίνδυνων αναλύσεων δεν τέμνεται πουθενά με την πραγματικότητα. Αλλά ούτε και δεδομένο ότι η γεωπολιτική παροχολογία εκκινεί πάντα από αντικειμενικές κρίσεις και πληροφορίες. Έτσι και αλλιώς, με κάποιες εξαιρέσεις, ο κλάδος των γεωπολιτικών αναλυτών, που συνήθως κατοικεί στα περιφρονημένα διεθνή νέα των τηλεοπτικών ειδήσεων ή τις πίσω σελίδες των εφημερίδων, ενεργοποιείται συνήθως μαζικά και με πολύ συγκεκριμένους στόχους.

Ιστορική αμνησία / άγνοια στην αριστερά ?

Δε θα έκανα αναφορά αν δεν έβλεπα αυτό στο left.gr για το θάνατο του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη σε ηλικία 97 ετών στη Βιέννη.
Τον παρουσιάζει διαπρεπέστατο και ούτε μία λέξη ό,τι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους δωσίλογους της κατοχής που έφυγε ακολουθώντας το στρατό κατοχής και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί.

Γράφει ο ιστορικός Ιάκωβος Χονδροματίδης