#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


Η Ελλάδα υφίσταται τώρα τις βαρύτατες συνέπειες μιας ιστορικά λανθασμένης επιλογής: της ένταξής της στο ευρώ. Οι συνέπειες είναι δύο. Η πτώχευση της χώρας και η υποβάθμιση του στρατηγικού της ρόλου στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ κυριολεκτικά αποδιάρθρωσε την παραγωγική μας βάση, εξαιτίας της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Ο πρωτογενής τομέας πέρασε στην εποχή των επιδοτήσεων, ενώ ο δευτερογενής κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Ταυτόχρονα διαλύθηκε ο τομέας των εξαγωγών, ο οποίος εξαιτίας του σκληρού νομίσματος αδυνατούσε να ανταποκριθεί.

Ετοιμάζουν κυβέρνηση ή εκλογές «Ειδικού Σκοπού»;

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ*
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις πιο «πυκνές» σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών.
Παράλληλα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι «χρήσιμοι προβοκάτορες» Πλεύρης και Φορτσάκης φρόντιζαν να δείχνουν σε αριστερά και κοινωνία το δέντρο, ώστε να περνάει απαρατήρητο το δάσος.
Ο «ΜΥΣΤΙΚΟΣ» ΔΕΙΠΝΟΣ…

Η «μυστική» συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή, εάν ήταν όντως μυστική, θα γινόταν στον προσωπικό χώρο του Πρωθυπουργού στη Μουρούζη και όχι στο Hilton. Ήταν η πρώτη tete-a–tete συνάντηση τους τα πέντε τελευταία χρόνια και δεν είναι δύσκολο κανείς να αντιληφθεί την ατζέντα της συνάντησης. Το σημαντικό είναι ότι η «ατζέντα» είχε προσυμφωνηθεί –αλλιώς δε θα γινόταν και η «μυστική συνάντηση» ως πράξη δημόσιας- συμβολικής επιβεβαίωσης.

Όταν ο Π. Κανελλόπουλος ζητούσε την αναγνώριση του ΕΑΜ

Δημητρης Καζακης
Κάποτε υπήρχαν δεξιοί που αντιλαμβάνονταν ότι δεν ήταν το ΕΑΜ που οδήγησε σε εθνικό διχασμό και εμφύλιο, αλλά ο διαρκής διωγμός του. Κάποτε υπήρχαν επιφανείς δεξιοί που ήξεραν να ξεχωρίζουν τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους πατριώτες και σέβονταν τον πατριωτισμό του ΕΑΜ και των κομμουνιστών που προτωστάτησαν σ' αυτό.
Ένας από αυτούς ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902-1986), λόγιος με εξαίρετο έργο, αλλά ταγμένος στην κυβέρνηση του Καίρου κατά την διάρκεια του πολέμου.

Στηρίζουμε αυτούς τους "δικτάτορες"...

...που μάχονται τους ιμπεριαλιστές και στηρίζουν τον λαό τους!
Ο πρόεδρος Άσαντ, ο"δικτάτορας" για την "πολιτισμένη" δύση... σε επίσκεψη στα Ελληνορθόδοξα Μοναστήρια της Μαλούλα, που απελευθέρωσε ο Αραβικός στρατός της Συρίας κι η Χεζμπολά, από τους μισθοφόρους της ναζιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ!

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


Ο Αριστοτέλης, οι δούλοι και οι γυναίκες

Οι απόψεις του Αριστοτέλη για τη δουλεία, όπως διατυπώνονται στο πρώτο βιβλίο των Πολιτικών, είναι τόσο σαφείς που δεν αφήνουν ούτε το ελάχιστο περιθώριο παρεξηγήσεων: «… αυτό που με τη δύναμη του νου του μπορεί να προβλέπει είναι από την ίδια του τη φύση εξουσιαστικό και κυριαρχικό, ενώ εκείνο που μπορεί να εκτελεί με το σώμα ό,τι επιτάσσει αυτό που ασκεί εξουσία είναι από τη φύση του προορισμένο να εξουσιάζεται και να υπηρετεί. Γι’ αυτό το δουλοκτήτη και το δούλο τους ενώνει ένα κοινό συμφέρον». (σελ. 275 – 277).

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε στα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ

Για «θρασίμια» και «ταραχοποιούς» που τους ενδιαφέρει μόνο το μπάχαλο στα πανεπιστήμια έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στους φοιτητές που αντιδρούν στο face control στα πανεπιστήμια, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ, από την οποία άλλωστε έκανε τα πρώτα πολιτικά του βήματα. Τότε που συμμετείχε στα ακροδεξιά «τάγματα εφόδου» της ΝΔ. Τα είχε ιδρύσει ο «φωτιά και τσεκούρι» Αβέρωφ και ο νεαρός Αντώνης πρωταγωνιστούσε σπάζοντας κανένα τζάμι παραπάνω, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής.

Βουλγαρία: Εργασία μαζικής καταστροφής

της Γιάνα Τσόνεβα και της Μαντλέν Νικόλοβα
μετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου
Την 1η Οκτωβρίου το χωριό Γκόρνι Λομ, στη βορειοδυτική Βουλγαρία συγκλονίστηκε από μια τεράστια έκρηξη στο εργοστάσιο εξουδετέρωσης πυρομαχικών. Αποτέλεσμα, 15 νεκροί. Το δυστύχημα ήταν το έκτο μέσα σε δώδεκα χρόνια. Σημειωτέον,  η τελευταία παρτίδα ναρκών είχε φτάσει από την Ελλάδα. Δεν είναι ωστόσο αυτός  ο μόνος λόγος για τον οποίο το κείμενο που ακολουθεί ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον έλληνα αναγνώστη. Διαβάζοντάς το, θα αντιληφθεί ότι οι κυρίαρχες αναλύσεις περί «εγχώριου στρεβλού, δύσμορφου καπιταλισμού», «συντεχνιακής ψήφου», συμμαχίας «αριστεράς και συμφερόντων», της ευθύνης των φτωχών για τη φτώχεια τους κ.ο.κ. είναι εξαιρετικά οικείες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη γειτονική μας χώρα.
«Ε»
------------ 

Το σοκ της έκλειψης του μέλλοντος

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
Στο λυκαυγές του εικοστού πρώτου αιώνα, κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο της ιστορίας του πολιτισμού, θα διαπιστώσουμε ότι... «εν αρχή ην η περιέργεια», όπως θάλεγε ο Ισαάκ Ασίμωφ. Η ακατανίκητη περιέργεια να γνωρίσουμε τον «απαγορευμένο καρπό», κάτι που δεν χαρακτηρίζει την άψυχη ύλη και άλλες μορφές ζώντων οργανισμών. Πρόκειται για το μοναδικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης που επέτρεψε στον βιβλικό όφι να έχει την πιο εύκολη αποστολή του από καταβολής κόσμου, όταν παραπλάνησε την Εύα.

Η ΒΡΩΜΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΣΙΟΥ» ΧΡΕΟΥΣ

 του Κ.Κυριακόπουλου
Αυτό το χρέος δε το διαπραγματεύεσαι γιατί κάθε διαπραγμάτευση συνιστά εθνική ήττα. Αυτό το χρέος δε το διαπραγματεύεσαι, γιατί κάθε διαπραγμάτευση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο κατέβασμα στα παντελόνια των ταπεινωμένων και των πρόθυμων...

Ενώ κάθε υποτιθέμενο «κέρδος» από τη διαπραγμάτευση, θα σημαίνει αποκλειστικά και μόνο, όχι μόνο ανεξέλεγκτη κατοχική υποταγή και καθολική θεσμική αποδόμηση, αλλά θα σημαίνει επίσης και νέο πλιάτσικο στον εθνικό πλούτο και στην εναπομείνασα εθνική περιουσία αλλά και προσωπική περιουσία των πολιτών.

Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας προς τον κύριο Τσίμα

Γράφει ο Νικόλαος Τζαχρήστας
 Αυτό το κείμενο είναι μια επέμβαση στα σχόλια που έκανε ο κύριος Παύλος Τσίμας στο δελτίο του Σκάϊ με την Σία Κοσιώνη όσον αφορά την ανάκρουση του ύμνου του Ε.Α.Μ. στις εκδηλώσεις-παρέλαση στον δήμο Χαλανδρίου.

Κύριε Τσίμα θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το σκεπτικό των σχολίων σας.
Γιατί είναι νοσηρό να ακούγεται ο ύμνος του Ε.Α.Μ. στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου; Κατέχεστε από αντικομμουνιστικά αισθήματα;
Μήπως είναι νοσηρό να σχολιάζεται επιθετικά λες και είστε μέλος της φασιστικής οργάνωσης Χ.Α. την ανάκρουση του ύμνου του Ε.Α.Μ.;

Το ΜΑΣ, οι «ομάδες» και η σπίλωση όποιου επιλέγει μορφές αγώνα που δεν εγκρίνει το ΚΚΕ

Όταν δημιουργείται κεντρικό πολιτικό ζήτημα, με τις αυθαιρεσίες ενός πρύτανη που καλεί τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν, όπως ισχυρίζεται, «μικρή ομάδα φοιτητών, που δρα χωρίς καμιά νομιμοποίηση από το φοιτητικό κίνημα», όταν η ΔΗΜΑΡ, ακολουθώντας τη λογική του πρύτανη των ΜΑΤ, αναφέρεται στα πολιτικά φρονήματα των «ταραξιών», για να τους αντιπαραθέσει κι αυτή στην πλειονότητα του φοιτητικού κόσμου, είναι εξαιρετικά προβληματική η ανακοίνωση του ΜΑΣ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που στηρίζει η ΚΝΕ.

Διαγράφηκαν γιατί στήριξαν την ενότητα των αριστερών δυνάμεων

Τελικά, διαγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παραβιάσεις του καταστατικού, όταν μέλη του δεν πειθαρχούν στις άνωθεν κομματικές αποφάσεις. Όπως κάνει και κάθε κόμμα, δηλαδή.

Κάνει και μαζικές διαγραφές, ακόμη και 29 μελών. Όπως συνέβη στο Ίλιον, όπου σε 29 αγωνιστές αναστάλθηκε η ιδιότητα του μέλους, επειδή στήριξαν το δημοτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν, μαζί με άλλους αριστερούς, επί χρόνια. Τότε που αυτοί που τους διέγραψαν συνεργάζονταν στον δήμο με το ΠΑΣΟΚ.

Οι διαγραμμένοι επέμειναν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τους εξωκομματικούς συντρόφους τους. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κατεβάσει κομματικό ψηφοδέλτιο. Και καθώς αυτοί δεν πειθάρχησαν στην κομματική απόφαση, βρέθηκαν εκτός κόμματος.

ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ…

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των ανθρώπων στις ΗΠΑ που ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας ξεπέρασε τα 45 εκατομμύρια. Συγκριτικά με το 2008, το 2012 στις ΗΠΑ τα παιδιά που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια και ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια. Από την έναρξη της κρίσης αύξηση της παιδικής φτώχειας καταγράφεται στις 34 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά, ενδεικτικά της δυστυχίας, του αποκλεισμού και της ταξικής εκμετάλλευσης που μεταφράζεται σε κοινωνική ανισότητα, παρατηρούνται παρά το γεγονός ότι οι στατιστικοί δείκτες μιλούν για «τροχιά ανάπτυξης» στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ την τελευταία 4ετία. Επίσης και σύμφωνα με την έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS oι ΗΠΑ παραμένουν πάντως η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον πλανήτη.