#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Λάθος ιστορία μάθαμε. Ο Μεταξάς δεν ήταν δικτάτορας αλλά πρωθυπουργός... Ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ ενώ ο λαός κοιμόταν...

«Η ημέρα εκείνη δεν επικύρωνε αλλά καταργούσε την 4η Αυγούστου»
Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης
«Οταν ήρθε η 28η, δεν μπόρεσε να ιδεί ότι τότε μόνο, και όχι στις εορτές του Σταδίου, ολόκληρος ο λαός ήταν μαζί του, μαζί με την απάντηση που έδωσε στον Grazzi την αυγή. Δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η ημέρα εκείνη δεν επικύρωνε αλλά καταργούσε την 4η Αυγούστου» (Γ. Σεφέρης).
`
Λάθος ιστορία μάθαμε. Ο Μεταξάς δεν ήταν δικτάτορας αλλά πρωθυπουργός. Ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ ενώ ο λαός κοιμόταν. Ο Μεταξάς ως έμπειρος στρατιωτικός φρόντισε να προετοιμάσει τη χώρα για τον πόλεμο που ερχόταν. Αυτά δε λέχθηκαν στις σχολικές αίθουσες φέτος για πρώτη φορά. Δυστυχώς πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι δάσκαλοι που διδάσκουν στα παιδιά μας αυτή την «εκδοχή» της ιστορίας.

Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΕΑΜ

 ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ; 

 Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΕΑΜ, ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ*
Σε μια πρωτότυπη, εναλλακτική γιορτή που αγκαλιάστηκε από όλους τους δημότες του Χαλανδρίου εξελίχθηκε ο γιορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι από τη νέα δημοτική αρχή.

Μια γιορτή που έδωσε ένα νέο νόημα στον γιορτασμό, με πλήθος κόσμου να συρρέει στο μνημείο των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης, με τη φιλαρμονική του δήμου να παίζει τραγούδια μετά το τέλος της παρέλασης από το«Άξιον Εστί» με ερμηνεία του Γιάννη Θωμόπουλου, παρουσία πλήθους κόσμου, και τους μαθητές να παρελαύνουν,μεταξύ άλλων, κάτω και από την μελωδία του Ύμνου του ΕΑΜ.

29 Οκτωβρίου 1961. Όταν ψήφισαν και τα δέντρα


Ήδη η κυβέρνηση Καραμανλή αντιμετώπιζε μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς είχε αποδεχτεί την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, που θεωρούνταν πως εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί σε θερμή πολεμική σύρραξη, προκαλώντας ανησυχία ακόμη και σε μετριοπαθή τμήματα του πληθυσμού, είχε αποδεχτεί τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, που αντιμετωπίζονταν ως ξεπούλημα της Κύπρου από τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, ενώ ταυτόχρονα παρέμεναν άλυτα τεράστια κοινωνικά προβλήματα φτώχειας και ανεργίας, και φούντωνε το ρεύμα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης.

Να υπερασπιστούμε το Κομπάνι ενάντια στην ISIS, τον ιμπεριαλισμό και την τουρκική κυβέρνηση

Από τις 16 Σεπτέμβρη, οι Κούρδοι του Κομπάνι υπερασπίζονται ηρωικά την πόλη τους ενάντια στις δυνάμεις του «Ισλαμικού Χαλιφάτου». Η σωτηρία του Κομπάνι δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους υπερασπιστές του, ούτε έχει να κάνει απλά με την επιβίωση και την ελευθερία των κατοίκων του. Πρόκειται για μια μάχη ολόκληρου του κουρδικού λαού, που βλέπει τη Ρογιάβα (κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία στην οποία ανήκει το Κομπάνι) σαν τη μοναδική νησίδα ελεύθερης έκφρασης της εθνικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Οι νταβατζήδες δεν πληρώνουνε ποτέ

 Ο φορολογούμενος/ δουλοπάροικος …σώζει τον τραπεζίτη

Δημήτρης Μηλάκας
Ο φορολογούμενος σώζει τον τραπεζίτη! Πρώτα πλήρωσε τις ζημιές του, αναλαμβάνοντας το βάρος νέων δανείων για την ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μετά συνήθισε να ζει για να πληρώνει τα νέα αυτά δάνεια μέσα από κάθε λογής φορολόγηση έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Την ίδια ώρα το κράτος που στράγγιζε τον εργαζόμενο/ φορολογούμενο,  χάριζε πρόστιμα , αγνοούσε βεβαιωμένες οφειλές και συζητούσε το κούρεμα δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων προς νταβατζήδες… Κι όμως, παρ όλα αυτά δεν τελειώσαμε. Ο τραπεζίτης, ζητά από τον φορολογούμενο  τα ρέστα, και η κυβέρνηση είναι έτοιμη (γιατί πώς να το αρνηθεί στην τρόικα)  να νομοθετήσει την κλοπή της πρώτης κατοικίας…

Η Κατοχή ως «ευκαιρία»ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΟΛΠΑΚΗ*
Ο Κ. Βαρβαρέσος είχε γράψει μεταπολεμικά: «τα κέρδη των μαυραγοριτών και των δωσιλόγων παρέμειναν αλώβητα, και μεγάλο μέρος τους φυγαδεύτηκε ανεμπόδιστα στο εξωτερικό» – Στις διαφημίσεις και τις αγγελίες της περιόδου 1941-1944 διαβλέπουμε τη συσσώρευση και την καταναλωτική διάθεση αυτών των «αλώβητων κερδών» από το αίμα των άλλων.

Στο ίδο μπορντέλλο

Έχω αρχίσει να βαριέμαι τα λογής-λογής "χαράς ευαγγέλια", τα οποία προσπαθούν να χαϊδέψουν τ' αφτιά μας, πότε από την κυβέρνηση, πότε από την αντιπολίτευση, πότε από τις Βρυξέλλες και πότε -ακόμη κι αυτό- από το ΔΝΤ. Και νά τα σαξές στόρυ... και νά η έξοδος στις αγορές... και νά το τέλος τής κρίσης... και νά η απαρχή τής ανάπτυξης... και νά που πιάσανε τόπο οι θυσίες... και νά ο άνεμος ο καινούργιος που έρχεται... Ποτέ τόσοι πολλοί δεν έσωσαν έναν τόπο τόσο πολλές φορές.

Το “success story” γέμισε τις ψυχιατρικές κλινικές

Στο 130% η πληρότητα

Γεμίζει τα δωμάτια αλλά και τους διαδρόμους των ψυχιατρικών κλινικών η οικονομική κρίση σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τύπου της Κυριακής.

Μόνο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί το 2014 γίνονται κάθε μήνα 200 εισαγωγές ασθενών με την πληρότητα να αγγίζει κατά μέσο όρο το 130% με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και ράντζα στους διαδρόμους.

Μόλις στο 1.8% θα ήταν το έλλειμμα χωρίς την “στήριξη” τραπεζών!

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2013

globinfo freexchange
“Σύμφωνα με την επανεκτίμηση των στοιχείων για το δημόσιο χρέος σε απόλυτα νούμερα για το 2013 εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου 2014 από 318,7 εκατ ευρώ σε 319,1 εκατ ευρώ ή 174,9% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eurostat οφείλεται στην ενσωμάτωση στο δημόσιο χρέος των χρεών των αμυντικών βιομηχανιών, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ.”

Τα ονόματα των 163 οικονομικών μεγαλοδοσιλόγων της Κατοχής!

Tου Δημοσθένη Κούκουνα
Παρουσιάζουμε εδώ τους 163 οικονομικούς μεγαλοδοσιλόγους, οι οποίοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν επί Κατοχής. Δεν είναι απαραιτήτως όλοι αυτοί μαυραγορίτες. Είναι όμως όλοι τους εκείνοι που δεν δίστασαν να συναλλαγούν με τις Αρχές Κατοχής, αναλαμβάνοντας προμήθειες ή κατασκευές για λογαριασμό τους.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αφαιρεθεί ούτε ένα όνομα, ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης. Τον δημοσιεύουμε λοιπόν μάλλον ενδεικτικά, ώστε να ανιχνεύσουμε κάποια γνωστά ονόματα που απέκτησαν την τεράστια περιουσία τους, ελισσόμενοι επί Κατοχής και εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις. Την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους πεινούσαν και δυστυχούσαν, που κυριολεκτικά δεν είχαν να θρέψουν την οικογένειά τους, που δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ή για λόγους αρχής δεν δέχονταν να ασκήσουν το επάγγελμά τους υπό τις συνθήκες αυτές, οι άνθρωποι αυτοί έσπευσαν με περισσή προθυμία να υπηρετήσουν τον κατακτητή ως νεροκουβαλητές.

Έξι «στίχοι» του Τάσου Λειβαδίτη «γραμμένοι σε πακέτα τσιγάρα»Πολεμώντας

Ναι, υπερασπίζαμε τη λευτεριά πολεμώντας
μα ακόμα
υπερασπίζαμε το δρόμο που παίζαμε παιδιά
τον τάφο που κοιμόταν η μητέρα μας
και κείνο το μικρό δεντράκι που κάτω απ’ τα κλαδιά του
δώσαμε το πρώτο μας φιλί!

Με υπόκρουση τον ύμνο του ΕΑΜ η μαθητική παρέλαση στο Χαλάνδρι - Πανικοβλήθηκαν στο Protagon.gr: Μα, να ακουστεί ο Ύμνος του ΕΑΜ σε παρέλαση;


Μόνο θετικά σχόλια έχουμε να κάνουμε για τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο (υποστηρίχτηκε από τον Σύριζα και την Ανταρσύα).
Πρόσφατα  αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων των υπαλλήλων του δήμου, ενώ σήμερα –προφανώς ήταν επιλογή του- η φιλαρμονική του δήμου Χαλανδρίου έπαιζε τον ύμνο του ΕΑΜ –η μελωδία του ανήκει σε ένα παραδοσιακό ρώσικο τραγούδι στην «Κατιούσα» στην οποία έχει προσθέσει ελληνικούς στίχους ο Βασίλης Ρώτας- σαν υπόκρουση στην μαθητική παρέλαση. 

Καθάρματα: Τότε και τώρα

Του Γ. Γ.  

«… σε κάθε τόπο θα βρεθούνε κάμποσα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα, που θα εξυπηρετήσουν πρόθυμα τους σκοπούς μου, γιατί αυτό θα είναι ο μόνος τρόπος για να αναδειχτούν και να πλουτίσουνε στη χώρα τους….».
Α. Χίτλερ

Ετσι ακριβώς έγινε τότε και στην χώρα μας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με ένα άλλου είδους κατοχή. Τότε με τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής  του άξονα συστρατεύτηκαν κάτι ελεεινά τομάρια από τους ταγματασφαλίτες μέχρι τμήματα του αστικού προσωπικού και τους βιομήχανους της εποχής.