#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Γιατί έσκασε η διπλή φούσκα

του Γιάννη Βαρουφάκη
Είναι στη μοίρα των φουσκών να σκάνε. Στην Ευρώπη, εδώ και δύο χρόνια, Φραγκφούρτη και Βερολίνο πασχίζουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση του ευρώ. Τι καλύτερος τρόπος να πείσουν περί αυτού από το να φανεί πως ακόμα και η βαθιά πτωχευμένη Ελλάς συνέρχεται;
Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2012 και έπειτα βοήθησαν στη δημιουργία φούσκας στην ευρωζωνική αγορά ομολόγων που έκανε την κρίση να μεταναστεύσει από την επιφάνεια (τις χρηματαγορές) στα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας (στις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, στον αποπληθωρισμό). Με αυτή τη φούσκα ήλπιζε η κ. Μέρκελ ότι θα «αποδείξει» πως η γενικευμένη λιτότητα και τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες των τραπεζών θα συγκαλυφθούν.

HOMO ΠΑΣΟΚΟΥΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
«Όλοι οι Έλληνες κρύβουν μέσα τους
έναν... μικρό Άκη Τσοχατζόπουλο»!
Πρόκειται για διαπίστωση της κυρίας Ελένης Κούρκουλα. Η κυρία Κούρκουλα, εκτός από μεγάλη ηθοποιός (έλαμψε μεταξύ άλλων στο ρόλο της «Σελήνης» στη «Λάμψη» του Φώσκολου), εκτός από μεγάλη πολιτικός (έλαμψε στο ρόλο της υφυπουργού Παιδείας επί Σημίτη), αναδεικνύεται και μεγάλη ψυχολόγα...

Υπάρχει ζωή μετά το ίντερνετ;

Ο Paul Miller, δημοσιογράφος για θέματα τεχνολογίας, πριν ένα χρόνο περίπου ολοκλήρωσε το πείραμα, για το οποίο αμειβόταν απ’ το περιοδικό The Verge. Αυτό που ήθελαν να διαπιστώσουν ήταν κατά πόσο μπορεί να προχωρά σήμερα η ζωή χωρίς το διαδίκτυο. Ο Miller, λοιπόν, κράτησε ένα ημερολόγιο με το τι έκανε το έτος που δεν «σέρφαρε» στον ψηφιακό «κόσμο». Αρχικά, υποστήριξε ότι είχε πιο πολύ χρόνο και πιο πραγματική ζωή. Έβλεπε περισσότερους ανθρώπους δια ζώσης, έγραφε, διάβαζε, έκανε βόλτες και ποδήλατο, αλλά σταδιακά δήλωσε ότι κατέληξε να βαριέται αυτή τη ζωή κι ότι δεν μπορούσαν να τον βρουν τόσο εύκολα και να επικοινωνήσουν μαζί του τ’ αγαπημένα του πρόσωπα που ήταν μακριά του.

Ιταλία, Τυνησία & Κουβέιτ... ξανανοίγουν τις πρεσβείες της Συρίας... με την ουρά στα σκέλια!

 Η δωσίλογη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραμένει στο πλευρό των τρομοκρατών...
 
Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Τυνησίας και του Κουβέιτ ενημέρωσαν την κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας ότι θα μπορούσε να ξανανοίξει τις πρεσβείες της στις πρωτεύουσες τους.
Οι χώρες της ΕΕ και τα προτεκτοράτα των ΗΠΑ, μαζί κι η κυβέρνηση των γερμανοτσολιάδων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έχουν απελάσει τους πρέσβεις της Συρίας εδώ και 3 χρόνια, υποστηρίζοντας τους ΝΑΤΟϊκούς τρομοκράτες του χαλιφάτου.

Για Καλό ή για Κακό?

Η Αριστερή Πλατφόρμα του Συ.Ριζ.Α. κατέθεσε προτάσεις για τη συμπλήρωση, λέει, του προγράμματος άμεσης δράσης που εξαγγέλθηκε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.   Άξιο απορίας είναι γιατί χρειαζόταν αυτή η υπενθύμιση, αφού τα μέτρα που προτείνονται, αποτελούν ούτως ή άλλως συνεδριακές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπεριλαμβάνονται  στις προγραμματικές θέσεις του Συ.Ριζ.Α. Εν πάση περιπτώσει, αντιγράφοντας  επί λέξει,  οι προτάσεις κινήθηκαν σε τρεις κατευθύνσεις:

Διδάγματα από την αντίδραση των «αγορών»

του Παναγιώτη Κακαλή
Η ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας με στόχο να πειθαναγκαστεί ο λαός να δεχτεί  νέα μέτρα, που θα πλήξουν περαιτέρω το βιοτικό του επίπεδο και θα τον βουλιάξουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια,  θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εξελίξεων του επόμενου διαστήματος μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, που έντρομη μετά την «αντίδραση των αγορών» έσπευσε να εγκαταλείψει τα φιλόδοξα σχέδια της για «πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο», για «αποχώρηση του ΔΝΤ», για «τέλος λιτότητας» και άλλα παρόμοια.

Ο Τσε για την ηθική και τις σχέσεις των επαναστατών με το λαό

του Δημήτρη Καλτσώνη
Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Με την ευκαιρία αυτή δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από από το βιβλίο του Δ. Καλτσώνη, Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση, Αθήνα, εκδ. Τόπος, 2012, σελ. 140-150 (από το κεφάλαιο: «Το επαναστατικό κόμμα και ο λαός») 

  Ο ηθικός παράγοντας
Για τους ίδιους λόγους φαίνεται πως ο Τσε απέδιδε ξεχωριστή σημασία στα ηθικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τον επαναστάτη[1]. Το σημαντικότερο βέβαια υπήρξε το προσωπικό του παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας. Σε ομιλία του το 1963 σε εργάτες εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας υπογράμμιζε ότι τα μέλη του επαναστατικού κόμματος οφείλουν να είναι πρωτοπόροι. Καταδείκνυε την ανάγκη (χρησιμοποιώντας τα λόγια του Φιδέλ Κάστρο) ότι στο κόμμα αυτό πρέπει να ανήκουν «οι άνθρωποι της εμπιστοσύνης, οι άνθρωποι της θυσίας»[2].

Συμμετοχή στη συζήτηση για τη …συμπεριφορά των αγορών

Αιώνας εμπορίου
Τάσος Λειβαδίτης
H προσφορά κι η ζήτηση ρυθμίζουνε την κοινωνία
έλεγε ο μεγάλος αδερφός μου Mαρξ. Ένα μικρό, ανήθικο
εμπόριο
κάθε χειρονομία, κάθε λέξη, κι η πιο κρυφή σου σκέψη ακόμα,
μεγάλα λόγια στις γωνιές των δρόμων, οι ρήτορες σαν τους
λαχειοπώλες

Τι είν” η πατρίδα μου;

Τι είν” η πατρίδα μου; Μην είναι η Αμφίπολη και οι εκπρόσωποι Τάφων ενδόξων νεκρών παρελθόντων; Μην είναι ελληνικά πόδια να πληκτρολογούν ολημερίς και να κλωτσάνε τους μαυριδερούς που ήρθαν να μολύνουν τα πεντακάθαρα νερά του έθνους;
Μην είναι στη Βουλή οι αόρατοι πρωθυπουργοί και ο θεσμικός εξαίσιος θίασος και οι ΠΝΠ και η αέναη κατάστασις εκτάκτου ανάγκης;
Μην είναι που στο κρατικό κανάλι καθαρίστριες επιτίθενται στα ηρωικά ΜΑΤ και απεργοί της Κυριακής αρνούνται να δουν την πρόοδο που επιτάσσει το «τι κάνουν στην Ευρώπη», όπως το παραμύθι αυτό διηγείται ο προφανώς αρμόδιος και ειλικρινής πανελίστας;

"Οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν δύο επιλογές: Ή να πεθάνουν από το κρύο, ή να δραπετεύσουν με πολιτικά ρούχα, από τη Συρία και το Λίβανο"!

Ο Γενικός Γραμματέας της Hezbollah, ο Sayyed Hassan Nasrallah, διαβεβαίωσε ότι οι τρομοκράτες είναι ανίκανοι να εισβάλουν στη Μπεκά!
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην κοιλάδα Μπεκά τόνισε ότι ήθελε να συγχαρεί τις δυνάμεις που μάχονται τους τρομοκράτες, επισημαίνοντας: "Διαπίστωσα ο ίδιος την κατάσταση, περπάτησα με τα πόδια πολλά χιλιόμετρα και σας εγγυώμαι ότι...είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση"...

Σαν σήμερα, το 1937 γεννιέται ένας μεγάλος κομμουνιστής καλλιτέχνης. Ο Μάνος Λοΐζος.Μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα, συνδέθηκαν άμεσα με τις λαϊκές μάζες. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο αγώνας του Σουλτάνου (Ερντογάν) να ξυπνήσει τους 'Ελληνες...

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Για την εξαγωγή πολλών και χρήσιμων συμπερασμάτων προσφέρεται η πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας νοτίως της Κύπρου, εκεί που η ιταλική ΕΝΙ πραγματοποιεί έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων κατόπιν συμφωνίας με τη νόμιμη κυβέρνηση του νησιού.
Η ‘Αγκυρα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους δεσμεύοντας προς έρευνα για υδρογονάνθρακες μια περιοχή, όπου δεν πέφτει κανένας λόγος στην τουρκική πλευρά, ακόμη και με την πιο τραβηγμένη υπέρ της εκδοχή.
Η κλιμάκωση εξυπηρετεί την έμπρακτη υπενθύμιση των τουρκικών αξιώσεων επί του συνόλου της Κύπρου και των θαλασσών της. Δεν αποκλείεται όμως καθόλου να πραγματοποιείται σε παρασκηνιακή συνεννόηση ή τουλάχιστον με την ανοχή Ουάσιγκτων και Λονδίνου.

ΖΗΤΑΝΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ


ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ
Αμετανόητος: Προσυπογράφω 100%.Εξαίσιο!
Τελείωσαν. Το ξέρουν. Σπαρταράνε. Εκλιπαρούν για «εθνική συνεννόηση». Δηλαδή να τους δοθεί μια παράταση στην Εξουσία. Εθισμένοι, που δεν τους αξίζει οίκτος. Με το ναρκωτικό της αλαζονείας. Ξιπασμένα τίποτα.
Αρνούνται να πιστέψουν ότι δε θα επιστρέψουν σε εκείνο που ήταν πριν, αλλά στα χειρότερα. Καίνε πριν φύγουν. Στήνουν παγίδες. Σκάβουν ακόμη πιο βαθιά τους λάκκους που ετοίμαζαν για εμάς. Ελπίζοντας ότι ακόμη κι όταν φύγουν, εμείς θα συνεχίσουμε να πέφτουμε μέσα.

Αλληλέγγυα οικονομία, δημιουργικές αντιστάσεις, άμεση δημοκρατία

Για μια προεικονιστική realpolitik

Μια συζήτηση μεταξύ Ασύμμετρης Απειλής και του συγγραφέα Ο.Βαρκαρόλη του βιβλίου: Δημιουργικές αντιστάσεις και αντεξουσία
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο #25 της εφημερίδας δρόμου Άπατρις
Α.Α.: Ο όρος Αλληλέγγυα Οικονομία ακούγεται ως σχήμα οξύμωρο και ξενίζει πολλούς από εμάς. Μπορούν οι δομές της αλληλέγγυας οικονομίας να αποτελέσουν το πρόπλασμα για μια αταξική κοινωνία ή μήπως είναι νομοτελειακά καταδικασμένες να αφομοιωθούν και να απολέσουν τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τους, μέσα στον ωκεανό της καπιταλιστικής οικονομίας, της λογικής του κέρδους, του ελεύθερου ανταγωνισμού και του (αντι)κοινωνικού δαρβινισμού;

Ήλθε η ώρα του λαού!

του Όθωνα Κουμαρέλλα
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε τις πρώτες πράξεις της εμπλοκής της χώρας μας σε ένα δράμα που εκτυλίσσεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στη γειτονιά μας. Επειδή, ως συνήθως, περί άλλα τυρβάζουμε συστηματικά, αρνηθήκαμε να κατανοήσουμε ότι η φωτιά που έχει ξεσπάσει από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και φτάνει μέχρι την καρδιά της Ευρώπης στην Ουκρανία, δεν θα μπορούσε ποτέ να μας αφήσει ανεπηρέαστους.

Αστυνομική Διαταγή έτους 1907

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα ντοκουμέντο. Πρόκειται για την αστυνομική διαταγή που εξέδωσε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ματαράγκας Καρδίτσας, στις 8 Δεκεμβρίου 1907, και είναι αποκαλυπτική για τα ήθη της επαρχίας εκείνης της εποχής. Μας το έστειλε ο καλός φίλος της ιστοσελίδας μας Κ.Γ. από τη Λάρισα. Απολαύστε το:

«Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης:
Δήμαρχο, ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωρίου.

Η δήθεν χρεοκοπημένη Αργεντινή έστειλε δορυφόρο στο διάστημα!

Eίναι από τις ειδήσεις που σου κρύβουν!


 ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ