#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Η Führerin, οι εταίρες και η «αντικειμενική» δημοσιογραφία

Με αφορμή την κυριακάτικη  συνέντευξη της «κυρίας», σε έγκριτο δημοσιογράφο:
Μας εκπλήσσει η «κυρία» που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από την διαχείριση που έκανε ως επικεφαλής της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας? Είναι ένα ρητορικό ερώτημα κρίσεως.
Για το δημόσιο χρέος που είναι το φλέγον θέμα των ημερών ή για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες δημιουργίας αυτού του χρέους, πάντως, δεν ερωτήθηκε  η «κυρία», από τον έγκριτο δημοσιογράφο, ο οποίος κατά πως ομολογεί αυτοβούλως, βγάζει φλίχτενες και μόνο που του περνάει από το μυαλό του ότι ενδέχεται να κυβερνήσουν την χώρα οι κόκκινοι διάβολοι!

Κυριακή κοντή γιορτή για το επόμενο μνημόνιο

Σταύρος Χριστακόπουλος
Την Κυριακή ανακοινώνονται τα stress test των τραπεζών και ταυτόχρονα δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για τη συζήτηση περί νέου μνημονίου. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μπαίνει στην αντίστροφη μέτρηση.Η μεγαλοπρεπής σφαλιάρα διά χειρός των «αγορών» την περασμένη εβδομάδα, με τα απαραίτητα μηνύματα προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος, δεν θα μείνει ανολοκλήρωτη.Μετά την κατάρρευση του φληναφήματος περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, η κυβέρνηση πέρασε στην πλήρη αποδοχή της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής», χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο σημείο οπισθοχώρησης.

Αλήθειες για την κοντή μας μνήμη

Του Γιώργου Σαχίνη
Λένε πως ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα στη σύγχρονη εποχή, ποτισμένο με το είναι του, αποτελεί πλέον η βραχύβια μνήμη, που ανταγωνίζεται στα ίσια αυτή του χρυσόψαρου… Πριν από 2,5 χρόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο τους σε εκείνες τις διπλές εκλογές του 2012, με προεκλογική τους σημαία το «όχι άλλα μέτρα, όχι άλλα βάρη», πέτυχαν να μπερδέψουν τόσους όσους χρειάζονταν, για να πάρουν τις απαραίτητες ψήφους και να σχηματίσουν τη συγκυβέρνησή τους.

Aς μην ξεχνάμε... η Ein AL Arab-Kobani είναι πόλη της Συρίας κι αντιστέκονται οι Σύριοι ΜΑΖΙ με τους Κούρδους!

Ο 80χρονος με το όπλο στο χέρι για την πατρίδα, την Συρία! 

E-bolika ψέματα: Μια κρίση αξιοπιστίας του παγκόσμιου συστήματος

 
Οι ομφαλοσκόποι που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο των πάντων δεν έχουν κανένα λόγο να είναι παραπονούμενοι: Οι Έλληνες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επίμονης  οικονομικής κρίσης. Στο βορρά η ουκρανική κρίση. Στη Μέση Ανατολή η τζιχαντιστική κρίση. Και στην Αφρική η κρίση του Ebola. Όντως, η Ελλάδα βρίσκεται  στο κέντρο: στο κέντρο ενός παγκόσμιου συστήματος που μετά από χρόνια εκφυλισμού αντιμετωπίζει πλέον φαινόμενα διάλυσης και αποσύνθεσης.
Επειδή με όλα τα προηγούμενα θέματα έχουμε ασχοληθεί εκτενώς, ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε εκτενέστερα με το θέμα του Ebola.

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ που εξηγεί πώς η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο μιας τρομακτικής πολιτικής

Ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση δημιούργησε ο Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Μενού, εστιάζοντας τις συνέπειες όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
Μέσα στα 52 λεπτά που διαρκεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Η Ελληνική Θύελλα", ο Γάλλος δημιουργός δίνει βήμα όχι μόνο σε οικονομολόγους και πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες, νέους, άνεργους, ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ακτιβιστές.
Σκοπός του είναι να αναδείξει τα δίκτυα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγέντες από την οικονομική "θύελλα".

Περικλής Κοροβέσης: Αριστερά είναι η κοινότητα. Δεξιά το άτομο

Από πρόσφατη ομιλία του με θέμα την σχέση Αριστεράς και Δεξιάς, ο Περικλής Κοροβέσης δημοσίευσε γραπτή αναπαραγωγή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Αναδημοσιεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της που αναφέρεται στην ηθική διάσταση της αντιπαράθεσης.

Πώς θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την Αριστερά και τη Δεξιά χωρίς ταμπέλα; Είναι απλό....

Ποιος θα είναι προφίλ στο νέο χιλιάρικο;

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Σε μια επίδειξη του γνωστού οικογενειακού ήθους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο, είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο».

Βέβαια ουδείς γνωρίζει εάν το νέο νόμισμα των εκατό Ευρώ θα φέρει, ανφάς ή προφίλ, το λογότυπο της Siemens, αλλά η δήλωση Μητσοτάκη, μόνο πολιτικό troll δεν είναι. Είναι ενταγμένη σε σειρά ανάλογων –πολύ σοβαρών σε περιεχόμενο, αντιστρόφως με τη μορφή- τοποθετήσεων το τελευταίο διάστημα.

Kobanê, Ο Κούρδικός αγώνας και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μπροστά.

Ενώ το ISIS έχει σχεδόν απωθηθεί από την Kobanê, οι κίνδυνοι των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών επιβουλεύσεων παραμονεύουν στη γωνία για τις κουρδικές φιλοδοξίες για τη δημοκρατική αυτονομία.

Τώρα που διάφορες αναφορές επιβεβαιώνουν ότι οι εκπληκτικά γενναίοi κουρδοι άνδρες και γυναίκες έχουν καταφέρει να κρατήσουν την πόλη της Kobanê, ακόμη και να διώξουμε τους φασίστες του ISIS, είναι καιρός να σκεφτούμε. Πώς καταφέρνουν να απωθήσουν τις συμμορίες του ISIS; Γιατί οι ΗΠΑ συμμετέχουν όλο και πιο έντονα; Και τι κίνδυνοι παραμονεύουν μπροστά;

Όταν ο Μπιν Λάντεν χαρακτηριζόταν "αντισοβιετικός μαχητής"

Απόκομμα αγγλικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας απο τη δεκαετία του 80 που δείχνει τον Μπιν Λάντεν και τον χαρακτηρίζει "αντισοβιετικό μαχητή" ετσι για να ξέρουμε ποιος εφτιαξε και στήριξε την ISIS και δηθεν "πολεμάει' εναντίον της τώρα....οι ΗΠΑ


Δικτυο Σπαρτακος

Μια χώρα, δυο έθνη
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Στοιχείο πρώτο: Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Wealth-Χ» και της ελβετικής τράπεζας UBS, στην Ελλάδα το 2014 καταγράφηκαν 11 υπερδισεκατομμυριούχοι από 9 που είχαν καταμετρηθεί το 2013. Η περιουσία τους αυξήθηκε από τα 16 δισ. δολάρια στα 18 δισ. δολάρια (14,2 δισ. ευρώ). Με άλλα λόγια 11 ολιγάρχες που αντιστοιχούν στο 0,00011% του πληθυσμού της χώρας κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. 

Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ


Κάλεσμα για το αναρχοκομουνιστικό στέκι της συντρόφισσας Γιάννας Αγγελοπούλου!


Της Αλέκας Ζορμπαλά
Ελάτε να περάσουμε ένα επαναστατικό σαββατόβραδο στο γνωστό σ' όλους τους αγωνιστές αναρχοκομουνιστικό στέκι της συντρόφισσας Γιάννας Αγγελοπούλου!
Υγεία,
Καύλα
κι Επανάσταση!

Μια έντονη μαρτυρια από την προχθεσινή τραγική διαδικασία

Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι από εκεί που συζητάγαμε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την περίπτωση να γίνει η ΧΑ κυβέρνηση, φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση να γίνει Χρυσή Αυγή στην προσπάθεια να επαναπατρίσει τα χαμένα παιδιά της «λαϊκής δεξιάς». Μετά από το φιάσκο της προχθεσινής δίκης Κασιδιάρη δε, οι αμφιβολίες τελείωσαν. Ένας άνθρωπος που είχε την ατυχία να ζήσει αυτή την 7χρονη ζοφερή ιστορία απ' την αρχή της μας έστειλε το παρακάτω κείμενο. Παρακαλούμε με τη σειρά σας να το κοινοποιήσετε. ~ Luben Crew

Κάτι άλλο σκοτώνει στην Αφρική και όχι ο Ebola

Μπορεί ο Ebola να έχει αναστατώσει ολόκληρο τον κόσμο αλλά η Αφρική μαστίζεται από προβλήματα που δεν κεντρίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στο παρακάτω πίνακα εμφανίζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Η ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλεξάκος ως μία ακόμη Σαλώμη της πολιτικής πέταξε από πάνω του το προτελευταίο πέπλο που καλύπτει το κυρίως σώμα του Σύριζα. Στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είπε αυτό που περίμεναν όλοι οι υποψιασμένοι: «Απεγκλωβισμός από την ΠΑΓΙΔΑ της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας». Εν ολίγοις ο Αλεξάκος έφτυσε κατάμουτρα όσους είχαν και έχουν την αριστερή ιδεολογία, όσους δεν έχουν βάλει και δεν βάζουν νερό στο κρασί τους όταν πρόκειται για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, εθνική κυριαρχία, αδιαπραγμάτευτη πολιτική ηθική, λέγοντας ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μόνο παγίδα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ. Μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση του κινήματος

Είναι δεδομένη η κινηματική ύφεση που κρατάει πάνω από 2,5 χρόνια. Παρ’ ότι υπήρξαν σημαντικοί αγώνες στο διάστημα αυτό, δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα. Μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από αυτή του δίχρονου 2010-2012 (Φλεβάρης). Ζητούμενο, η ανατροπή αυτής της άσχημης κατάστασης. Όμως αυτή την κύρια ανάγκη-απαίτηση της περιόδου εχθρεύονται, υπονομεύουν, οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις της Αριστεράς μας. ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ) και ΚΚΕ (ΠΑΜΕ), είτε κινούνται παράλληλα είτε εφάπτονται ή τέμνονται, οδηγούν τα πράγματα στην αποφυγή της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική, τη διατήρηση της αδράνειας, τελικά στο βάθεμα της υποταγής, στο άπλωμα μέσα στον κόσμο της εργασίας, αλλά και της ανεργίας, της ανημποριάς της αποδοχής-προσαρμογής στη βαρβαρότητα.

Η Φιλία και ο Έλεος – Κορνήλιος Καστοριάδης…


Το κείμενο του άρθρου αποτελεί απόσπασμα σεμιναρίου (1983) του Κορνήλιου Καστοριάδη, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο εξαιρετικό βιβλίο «Η Ελληνική ιδιαιτερότητα, Τόμος Β΄, Η Πόλις και οι νόμοι» (εκδ. «Κριτική. Επιστημονική Βιβλιοθήκη», Αθήνα, 2008, μετάφραση: Ζωή Καστοριάδη.)