#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Πολιτική λύση ή πολιτική μεθαδόνη;

Νίκος Μπογιόπουλος- "Unfollow"
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, οι Έλληνες που ζουν σε συνθήκες ένδειας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχονται στα 6,3 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2012 στο 2013, τα νοικοκυριά που είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν θέρμανση για τα σπίτια τους μειώθηκαν κατά 31,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το ποσοστό ανεργίας των νέων ανήλθε μεσοσταθμικά, το 2013, στο 58,3%.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Wealth-X και της ελβετικής τράπεζας UBS στην Ελλάδα, το 2014, είχαμε 11 κροίσους από 9 το 2013, οι οποίοι αύξησαν την περιουσία τους από τα 16 δισ. δολάρια στα 18 δισ. δολάρια (14,2 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επιβεβαιώνεται η τάση μετατροπής της Ελλάδας στη χώρα «με τον δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη»...

Μεταμοντέρνος ναζισμός: Αυτός ο κωλολαός ζει σε βάρος των τραπεζών και των υγιών επιχειρήσεων

  askordoulakos
 «Δεν το γράφομεν εκ λόγων κολακείας, αλλά διότι είναι γενική εντύπωσις: Οι Γερμανοί στρατιώται, όσοι εκυκλοφόρησαν κατά τας ημέρας αυτάς εις την πόλιν, υπήρξαν όλοι υποδείγματα ευπρέπειας και ευγενείας...» 

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 30 Απρίλη 1941, σελ. 127.
_____________________

Οι χιτλερικοί με τα ξυρισμένα κι άδεια κεφάλια είναι ορατοί κι ευκόλως αναγνωρίσιμοι. Αποτελούν την ηλίθια πτέρυγα του «κινήματος». Το πιο επικίνδυνο είδος μισανθρώπων φασιστών,  ανέκαθεν εμφιλοχωρούσε στην ...  pνευματική πτέρυγα, όρα Πλεύρης.

Εις εκ των ερπετών της μεταμοντέρνας ναζιστικής αντίληψης για την κοινωνία και την οικονομία, είναι και κάποιος Κώστας Στούπας, ο οποίος τυγχάνει και οικονομικός συντάκτης του δελτίου του STAR και οικονομικός συντάκτης του REAL FM και αρθογράφος του capital.gr.

Τ’ αφεντικά διασπείρουν τους υπαλλήλους τους παντού και με το αζημίωτο. Ο εν λόγω τύπος μας πληροφορεί ότι ... δεν ανέχεται να τον πιάνει κορόιδο αυτός ο παρασιτικός σκατολαός, που έχει βαλθεί να τινάξει στον αέρα τις τράπεζες.
Ιδού κι οι υπογραμίσεις δικές μας.

Ο ξεχασμένος «Κόκκινος Οκτώβρης» στις Αστούριες του 1934 – Ογδόντα χρόνια μετά τη ματωμένη επανάσταση…

 Ογδόντα χρόνια μετά τη ματωμένη επανάσταση…
 
Γράφει o Μάκης Γεωργιάδης
Ογδόντα χρόνια μετά τη ματωμένη επανάσταση των «Κόκκινων Αστουριών», μια από τις ηρωικότερες και συνάμα τραγικότερες στιγμές του εργατικού ισπανικού κινήματος, η αξία της και τα διδάγματά της έρχονται επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε στο σήμερα.
Στις 5 Οκτωβρίου του 1934 ολόκληρη η Ισπανία συγκλονίζεται από την πανεθνική απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα, οι εργατικές ενώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς. Η χώρα δείχνει, και είναι, εξαιρετικά διχασμένη και η νεαρή Β΄ Ισπανική Δημοκρατία δεν μπορεί να συμβιβάσει την επαναστατική έξαρση του προλεταριάτου, το οποίο διεκδικεί αποφασιστικά καλύτερους όρους ζωής, αλλά ταυτόχρονα αναζητά με ζέση νικηφόρα άλματα στον ουρανό, και από την άλλη τη λυσσαλέα προσπάθεια της αστικής τάξης, των γαιοκτημόνων – φεουδαρχών και του κλήρου, οι οποίοι επί αιώνες νέμονται εξουσία και πλούτη να μην συμβιβαζοστούν με την παραμικρή απώλεια των προνομίων τους. Είχαν άλλωστε χάσει ήδη έναν από τους παραδοσιακούς πυλώνες εξουσίας, δηλαδή το θεσμό της βασιλείας.

Ένα αντίο στον Λουκάνικο

Του Πέτρου Κατσάτου
Πρωτοστατούσε στις πορείες του 2011, αλλά και των προηγούμενων ετών, στο κέντρο της Αθήνας, πάντα στο πλευρό των εξεγερμένων. Τα σωθικά του πνίγηκαν από τα χημικά της αστυνομίας, το κορμί του γέμισε πληγές από τις κλωτσιές των αστυνομικών. Πριν δύο χρόνια ο καφετί σκύλος εξαφανίσθηκε από την πλατεία Συντάγματος και αποσύρθηκε από την ενεργό συμμετοχή σε πορείες και διαδηλώσεις. Επέστρεψε, κουρασμένος και με σοβαρά προβλήματα υγείας στο σπίτι του ανθρώπου που όλα αυτά τα χρόνια τον φρόντιζε και τον περιέθαλπτε. Εκεί, δίπλα στον ανώνυμο φίλο του, ο «Θόδωρος» έζησε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του. Ώς την ημέρα που η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά.

David Graeber – Γιατί ο κόσμος αγνοεί τους Κούρδους επαναστάτες στη Συρία;

Μετάφραση Μ.Θεοδοσιάδης
Μέσω Guardian
Το 1937, ο πατέρας μου προσφέρθηκε εθελοντικά να πολεμήσει στις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την υπεράσπιση της Ισπανικής Δημοκρατίας. Ένα επίδοξο φασιστικό πραξικόπημα είχε διακοπεί προσωρινά από μια εξέγερση εργατών, καθοδηγούμενη από αναρχικούς και σοσιαλιστές, και σε μεγάλο τμήμα της Ισπανίας μια πραγματική κοινωνική επανάσταση ακολούθησε, έχοντας ως αποτέλεσμα ολόκληρες πόλεις να περάσουν κάτω από αμεσοδημοκρατική διαχείριση, βιομηχανίες υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, και τη ριζοσπαστική ενδυνάμωση των γυναικών.

Η κουβανική απάντηση στον Έμπολα, μεγαλύτερη από το μέγεθος της χώρας

του Adam Taylor  The Washington Post 
Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει κατηγορηθεί για ολιγωρία στην κρίση του Έμπολα, η Κούβα, μια χώρα με μόλις 11 εκατομμύρια πληθυσμό που ακόμα ζει μια τεταμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναδειχτεί ως τον βασικό πάροχο ιατρικής εξειδίκευσης στα έθνη της Δυτικής Αφρικής που χτυπήθηκαν από τον Έμπολα.

Nερό, κονσέρβες και σφαίρες...

Barikat
Πέρασε ήδη μια βδομάδα από τη μέρα που οι φονιάδες του ISIS ξεκίνησαν την επίθεση τους. Η γύρω περιοχή έχει εκκενωθεί ολοκληρωτικά. 160 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή από την επαρχία της Ροζάβα και κάτω. Νεκρή ζωνη. Κάθε σπιθαμή της δυτικής συνοριογραμμής Τουρκίας – Συρίας έχει στερέψει από ζωή. No man’s land. Μια κουκίδα μόνο έχει μείνει ζωντανή. Μια αχτίδα φωτός και αγώνα και γύρω της το πιο πηχτό σκοτάδι. Μια αχτίδα φωτός. Τα οδοφράγματα του Κομπάνι.

Τουρκία: Νεκροί τρεις αστυνομικοί, χαροπαλεύει Αρχηγός της Αστυνομίας


Στη Μπινγκόλ της Τουρκίας σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ένοπλη επίθεση υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νεκροί είναι ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας και ο αρχιεπιθεωρητής και ένας ακόμα αστυνομικός. Δίχως να αναφέρεται μέχρι στιγμής ποιοι τους εκτέλεσαν, το πιθανότερο είναι ότι το χτύπημα έγινε από το PKK, το κομμουνιστικό κόμμα των Κούρδων που διεξάγει ανταρτοπόλεμο εδώ και 30 χρόνια. Αναλυτικά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χουριέτ, αργά το βράδυ της Πέμπτης άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα σε χώρο εργασίας που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

ο βασιλιάς και τα γεράκια

Μια μέρα έκαναν δώρο σε ένα τρανό βασιλιά δύο νεογέννητα γεράκια και εκείνος αμέσως τα έδωσε για να τα εκπαιδεύσουν.
Μετά από κάποιο καιρό, ο εκπαιδευτής είπε στον βασιλιά πως το ένα από τα δύο μικρά γεράκια είχε ήδη εκπαιδευτεί και πετούσε.
“Και το άλλο;” ρώτησε ο βασιλιάς.
“Λυπάμαι, εξοχότατε, αλλά το άλλο συμπεριφέρεται παράξενα, ίσως είναι άρρωστο. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει να φύγει από το κλαδί που κάθισε από την πρώτη ημέρα.

Απέραντος σεβασμός στις Κούρδισσες μαχήτριες


Στο Κομπάνι χτυπάει η καρδιά των όπου γης ελεύθερων ανθρώπων

Επιτέλους ένα άρθρο που τιμά την Αριστερά. Γιατί τα αριστερά άρθρα μέχρι τώρα καταγίνονταν, σχεδόν αποκλειστικά, για το πως θα κράξουν τις στρατηγικές των ΗΠΑ και της Δύσης και ουσιαστικά αδιαφορούσαν για τον ορισμό του αγώνα για ελευθερία που δίνουν οι Κούρδοι. Γιατί η υπεράσπιση της ελευθερίας από τους Κούρδους δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο αγώνα στην ανελεύθερη Μέση Ανατολή. Και επιμένω ότι υπάρχει σαφής υπεροχή, στο θέμα της υπεράσπισης της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του αγώνα των Κούρδων σε σχέση με τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Παρηγοριά στον άρρωστο

Σταύρος Χριστακόπουλος
Ήλθε, είδε, άκουσε και απήλθε για να επιστρέψει τον Νοέμβριο, αφού πρώτα θα έχουν ανακοινωθεί τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών. Η τρόικα ανέβαλε όλων των ειδών τις αποφάσεις και θα ξαναδεί τα πάντα τον επόμενο μήνα.Τα τεστ αντοχής των τραπεζών είναι προϋπόθε­ση για να ληφθούν οι αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα, με πρώτη και σημαντικότερη τη ρύθμι­ση των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση μπορεί να διαφήμιζε τη «λύση» της, αλλά αυτή δεν πέρα- σε. Αποτέλεσμα, ο «εμφύλιος» μεταξύ Δένδια και Χαρδούβελη για το ποιος φταίει. Το ασφαλιστικό και το εργασιακό αναβλήθηκαν, καθώς η τρόικα δεν έκανε μεν δεκτό το αίτημα για αναβολή των θεμάτων μετά την προεδρική εκλο­γή, αλλά δεν εκβίασε για «εδώ και τώρα» ψήφισή τους, αφού αυτό θα μπορούσε να φέρει ακόμη και πρόωρη πτώση της κυβέρνησης. Το πακέτο είναι βαρύ και φέρνει πολλές απολύσεις – στον ιδιωτι­κό τομέα – και νέα μείωση συντάξεων. Επομένως χρειάζεται «ειδικό χειρισμό».

Το Λονδίνο και η ελίτ του 1%

Της Τίνας Ρωμαντζή
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Verso, το νέο βιβλίο του Βρετανού ακαδημαϊκού Danny Dorling με τίτλο «Ανισότητα και 1%» (Inequality and 1%). Το βιβλίο θίγει το θέμα της οικονομικής ανισότητας στη Βρετανία, το γεγονός δηλαδή πως η ελίτ του 1% τείνει να συσσωρεύει περισσότερο πλούτο από οποιοδήποτε άλλο κράτος στην Ευρώπη.
Μερικά από τα κύρια σημεία του είναι τα εξής:

Έστιν ουν βλακεία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας

Δεν είναι η Δημοκρατία Τους που δεν αντέχεται. Είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, διότι για πολίτευμα δεν το συζητάμε πλέον. Είναι ότι πρέπει να ακούς τις μύριες βλακείες* που ακούγονται με πρώτη φωλιά βλακείας την Βουλή και με παρακλάδια τηλεοράσεις, καφενεία, συνέδρια, εκδηλώσεις και κάθε άλλη δημοκρατική έκφανση αυτής της σουργελιάδας.

Ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ πάνω σε διαδηλωτές

Οι κουρδικές ειδησεογραφικές πηγές μέσω twitter ενημερώνουν ότι στις 16.26 ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ πάνω στα κορμιά άοπλων διαδηλωτών, στην πόλη Νταργκεσίτ (Dargeçit) κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν έξι νεκροί και περισσότεροι από δέκα τραυματίες. Η Νταργκεσίτ είναι μια πόλη με πληθυσμό Ασσύριους και Κούρδους υπό τουρκική κατοχή από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το κανονικό της όνομα είναι Κερμποράν (Kerboran), έτσι τη λένε οι Κούρδοι και οι Ασσύριοι, οι Τούρκοι της άλλαξαν το όνομα με τη βία το 1979. Στην πόλη υπάρχουν πολλές χριστιανικές εκκλησίες, μιας και οι Ασσύριοι είναι χριστιανοί.

Οι Κούρδοι ρίχνουν φωτιά στους Τούρκους – Επανάσταση!

Δεν ξέρουμε πόσους νεκρούς ακόμα πρέπει να περιμένουμε για να μιλήσουμε για επανάσταση. Ή μάλλον η επανάσταση στην Τουρκία είναι γεγονός, το PKK πολεμά για την εθνική ανεξαρτησία τωνΚούρδων εδώ και 30 χρόνια! Το να ζυγίζουμε τις λέξεις, είναι περιττό…

Με δεκάδες νεκρούς Κούρδους από τις σφαίρες του στρατού, της αστυνομίας και των παρακρατικών ισλαμιστών, η Τουρκία παραδίδεται στον μεγαλύτερο εφιάλτη της. Σε μια παλλαϊκή κουρδική Επανάσταση, όχι στα βουνά με αντάρτες, αλλά μέσα στις μεγάλες πόλεις της Ανατολίας.

Σταματήστε τους δολοφόνους!

Ο πρόεδρος του Γερμανικού ΚΚ (DKP) Patrik Köbele και οι αντιπρόεδροι Wera Richter, Hans-Peter Brenner και WeraRichter έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα την παρακάτω δήλωση:
Οι πρόεδροι του DKP κάνουν έκκληση για επείγουσα αλληλεγγύη με τους υπερασπιστές της κουρδικής πόλης Κομπανί (βόρεια Συρία), την οποία υπερασπίζονται από τις δολοφονικές συμμορίες του IS –Ισλαμικό Κράτος- που έχουν ήδη διεισδύσει στη πόλη.
Καταγγέλλουμε τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ –κυρίως την Ο. Δ. Γερμανίας και την Τουρκία- όχι μόνο γιατί υποστήριξαν την δημιουργία του IS, αλλά επειδή τον υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα.

Η μεγάλη ληστεία των ελληνικών νοικοκυριών…και οι μισές αλήθειες των Μπομπολοφυλλάδων


του Λάμπρου Τόκα
Σύμφωνα με έρευνα ελβετικής τράπεζας, η καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα «στοίχισε» 169 δις ευρώ, που αφαιρέθηκαν, κυρίως, από τις τσέπες των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς.
«Δραματικές επιπτώσεις στον πλούτο των Ελλήνων προκάλεσε η κρίση, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer με τίτλο “Wealth Report Europe”. Συγκεκριμένα, ο καθαρός πλούτος στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 169 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό μείωσης 23%».
Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ, που φιλοξενήθηκε το Σάββατο 4/10/2014 στην οικονομική εφημερίδα «Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (σ.σ. ανήκει στο μεγαλοεπιχειρηματία Μπόμπολα), που αποκαλύπτει- μέσα από την έρευνα της συγκεκριμένης ελβετικής τράπεζας- το μέγεθος της ληστείας που συντελέστηκε στην Ελλάδα μετά το 2008, όταν η καπιταλιστική κρίση που είχε εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ αγκάλιασε και την Ευρώπη. Το μέγεθος της ληστείας στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί- όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές της ελβετικής τράπεζας- με βάση τον «καθαρό πλούτο» (σ’ αυτόν περιλαμβάνουν τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια, χωρίς τα χρέη) και όχι με βάση το ΑΕΠ (που είναι ο παραγόμενος πλούτος κάθε χώρας σε μια χρονιά).

Το Νέο Κατοχικό Δάνειο

Γράφει o Γιάννης Βαρουφάκης
Το Κατοχικό Δάνειο μόνο δάνειο δεν ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το Νέο Κατοχικό Δάνειο. Αυτό που έμμεσα προσφέρουν οι λαοί των υπό τροϊκανής κατοχής χωρών της περιφέρειας στο Γενικό Λογιστήριο του γερμανικού κράτους. Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών (τα οποία δημοσίευσε το Der Spiegel στις 19 Αυγούστου), η γερμανική κυβέρνηση...
υπολογίζει πως, στη διάρκεια της περιόδου 2010-2014, θα έχει εξοικονομήσει κατ’ ελάχιστον €41 δισ. λόγω της κρίσης.