#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ύπνος και νύχτα: δύο …ενοχλητικά εμπόδια

 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
«Ένας κόσμος ο οποίος φωτίζεται 24/7 και στον οποίο δε υπάρχουν σκιές είναι η έσχατη καπιταλιστική χίμαιρα της μεταϊστορίας, του εξορκισμού της ετερότητας που είναι ο κινητήριος μοχλός των ιστορικών αλλαγών» υποστηρίζει ο Τζόναθαν Κρέιρι στο εξαιρετικό βιβλίο του 24/7 ο ύστερος καπιταλισμός και το τέλος του ύπνου (εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2014).
Δεν είναι η πρώτη φορά που διεισδυτικές και ρηξικέλευθες αναλύσεις εξετάζουν τον χρόνο υπό το πρίσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Το έργο του Ε.Π. Τόμσον (Χρόνος, εργασιακή εμπειρία και βιομηχανικός καπιταλισμός, Νησίδες, 1994 – 1967 χρονολογία πρώτης έκδοσης) αποτελεί μια θεμελιώδη πραγμάτευση των παραμορφώσεων που δέχτηκε ο χρόνος με την εμφάνιση και την εδραίωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Κατεδαφίσεις και στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Ρομά Χαλανδρίου

40 χρόνια περιμένανε για αυτή τη γιορτή. Οι Ρομά ζούνε εκεί από το 1974. Αλλά τώρα ήρθε η ανάπτυξη...
Για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου η εκτέλεση της κατεδάφισης και αναγκαστικής μεταστέγκασης των Ρομά στα βουνά, κάπου ανάμεσα σε Μέγαρα και Μάνδρα Αττικής. Σε μια πρώην αμερικάνικη βάση. Σε δασική περιοχή, απομονωμένοι, 12 χλμ από το κοντινότερο χωριό.
Οι αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των προηγούμενων δημοτικών αρχών του Χαλανδρίου,(οι οποίες ευθύνονται για υπεξαίρεση 3.000.000 περίπου ευρώ για έργα υποδομών στον καταυλισμό που δεν έγιναν ποτέ), πως ο καταυλισμός είναι αυθαίρετος, γίνεται καταπάτηση ιδιοκτησίας και πως “οι ρομά ενοχλούν τους γείτονες σε υπέρτατο βαθμό” είναι έωλοι.

ΤΟ "ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ" ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

εφημερίδα των συντακτών, Πέτρος Ζερβός

Το πιο βρώμικο κόλπο

Γράφει ο mitsos175
Νά τα λαγουδάκια φανερώθηκαν! Πριν ακόμα αναρτήσει το site την εκτίμησή μου, ότι είναι κόλπο η φημολογία των πρόωρων εκλογών, βγήκε ο "δολοφόνος με το τσεκούρι" και καρφώθηκε. Ο "ακτιβιστής της δεξιάς το είπε καθαρά", "όσο δεν ξεκαθαρίζουμε με τον Πρόεδρο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο των εκλογών".

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Έρχονται τα Zero Hour Contracts


Αν δεν έχετε ακούσει ως τώρα τον όρο “Συμβόλαιο Μηδενικών Ωρών Εργασίας – Zero Hour Contract” (ΣΜΩΕ), είναι καιρός να τον μάθετε μιας και δεν είναι μακρυά η μέρα που θα μπει στην ζωή μας. Ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, έχει μπει στην ζωή των βρεττανών και τους την έχει κάνει εφιάλτη. Με τέτοια συμβόλαια δουλεύουν σήμερα τα φαστφουντάδικα της McDonald’s, τα σούπερ-μάρκετ τής αλυσίδας Tesco, οι πολυκινηματογράφοι Cineworld, τα καταστήματα SportDirect κλπ. Αλλά και σε πολλά σχολεία, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία, μέσα ενημέρωσης κλπ οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται πλέον με zero hour contract. Πλέον, ελάχιστοι εργασιακοί χώροι στην Βρεττανία έχουν μείνει απρόσβλητοι από αυτή την πρόσφατη “εφεύρεση” του καπιταλισμού, η οποία προσδίδει στην έννοια “ελαστική απασχόληση” την πιο αποκρουστική της πλευρά.

Μεταξύ εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και επανάστασης, η εμπειρία της λαϊκής εξουσίας στην Ελεύθερη Ελλάδα…


του Νάσου Ηλιόπουλου

1. Η Λαϊκή Εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα
Η Λαϊκή Εξουσία αποτελεί ακριβώς την μορφή που πήρε η ηγεμονία των πιο προωθημένων στοιχείων του κινήματος στο εσωτερικό του αντιστασιακού αγώνα. Η κεντρική σημασία της Λαϊκής Εξουσίας τονίζεται στην εισήγηση της 10ης ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ τον Γενάρη του 1944. Μια πραγματικότητα που αγκαλιάζει «τα 2/3 της χώρας» που «ζουν με καθεστώς τοπικής αυτοδιοίκησης από λαϊκά όργανα»[1]: «Γεννιέται το κράτος του Λαού. … Στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές καταρρέει το κράτος των Ράλληδων.

Ποια συμφέροντα θα κέρδιζαν από μία ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία;

Οι εξελίξεις των γεγονότων στην Ουκρανία και οι εκατέρωθεν κυρώσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα γύρω από το ζήτημα της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Ρωσία στα κράτη της Ε.Ε.
Φοίβος Μαριάς
Το φάντασμα ενός μερικού ή ολικού κλεισίματος της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Η απειλή, πραγματική ή μη, μίας ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης προβάλλεται από μία μερίδα συμφερόντων. Επιπλέον η πραγματοποίηση αλλά ακόμη και η αποφυγή αυτών των σεναρίων είναι επικερδής για συγκεκριμένα συμφέροντα. Φυσικά το μέγεθος των κερδών και κυρίως ο χρόνος αποκόμισης τους διαφέρει ανάλογα με τον τομέα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

(Μέρος Τρίτο)
Μέρος Πρώτο εδώ
Μέρος Δεύτερο εδώ
 

Νικόλαος Λ. Μωραίτης
Ph.D. Διεθνείς Σχέσεις – Συγκριτική Πολιτική  >Καλιφόρνια 2014
 Εξουσία και ισχύς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην οικονομική και εμπορική φιλελευθεροποίηση.
Το Ελεύθερο Εμπόριο απαιτεί όπως όλες οι χώρες υιοθετούν το ίδιο οικονομικό μοντέλο, και έτσι να εκμηδενίζονται οι διαφοροποιήσεις που μπορεί να καθυστερήσουν τις ανενόχλητες διεθνείς δραστηριότητες των μεγάλων εταιρειών καθώς οι τελευταίες προσπαθούν να βρουν νέες πηγές, αγορές και φθηνά εργατικά χέρια.

Ε, όχι και το σκάνδαλο των σκανδάλων!!!

Alexandros Raskolnick
Ως “σκάνδαλο των σκανδάλων” τιτλοφορείται η είδηση ότι ξεπουλήσανε αντί πινακίου φακής και το νοσοκομείο “Ερρικός Ντυνάν”
Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί από πολύ-πολύ νωρίς, χωρίς να κουνηθεί φύλλο… (για να μην ξεχνιόμαστε)

Ο φόβος λοιπόν…

Νίκος Ξυδάκης
Οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολλά, τα τελευταία χρόνια. Η πτώχευση, η οικονομική εξασθένηση των νοικοκυριών είναι ασφαλώς το πρώτο που έρχεται στον νου. Αλλά σταδιακά αντιλαμβανόμαστε ότι τα χειρότερα βάσανα ακολουθούν αυτήν τη διαρκή απειλή πενίας. Είναι η ανασφάλεια, η αδυναμία να προγραμματίσεις στοιχειωδώς τον βίο, η αδυναμία να προστατεύσεις τα ευπαθή άτομα του περιβάλλοντός σου, η αίσθηση ότι η αξιοπρέπεια συρρικνώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση μετασχηματίζεται, ο φόβος για το μέλλον.

Πίσω από το αντιτρομοκρατικό άλλοθι, ο πόλεμος του αερίου στο Λεβάντε

Αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ρυθμίζει την εκστρατεία εναέριων βομβαρδισμών του στη Συρία με τους σύμμαχους του από το Κόλπο (Νέα Υόρκη, 23 Σεπ 2014).

Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)         (μτφ. Κριστιάν)
Πολλοί προσκολλούνται στον αντιτρομοκρατικό λόγο της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της του Κόλπου, αλλά όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτός ο λόγος είναι μόνο μια ρητορική δικαιολογία για έναν πόλεμο που έχει άλλους σκοπούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος που οι ίδιες δημιούργησαν και που πραγματοποιεί για λογαριασμό τους τις αναγκαίες εθνοκαθάρσεις για το σχέδιο της αναδιαμόρφωσης της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Πιο περίεργο ακόμα, δηλώνουν ότι θέλουν να καταπολεμήσουν τους τρομοκράτες στη Συρία με την μέτρια αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από τους ίδιους τζιχαντιστές.

Τι γυρεύει ο Στρος-Καν στις ελληνικές θάλασσες

Ηλίας Γ. Μπέλλος 
Συντονισμένες κινήσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται από τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα των υπεράκτιων εκμεταλλεύσεων φυσικού αέριου σε Ισραήλ, Κύπρο και προοπτικά της Ελλάδας, δρομολογεί το επενδυτικό κεφάλαιο Leyne Strauss-Kahn & Partners (LSK) του Ντομινίκ Στρος-Καν και του συνεταίρου του Thierry Leyne, οι οποίοι προσφάτως επισκέφθηκαν για τον σκοπό αυτό τη Λευκωσία.

Είτε το θέλουν οι Δυτικοί είτε όχι, ο κόσμος αλλάζει!


Του Στέλιου Ελληνιάδη
Την ώρα που οι Βρετανοί ασχολούνταν με το δημοψήφισμα στη Σκωτία, οι Ισπανοί με το δημοψήφισμα στην Καταλωνία, οι Γάλλοι με τις αποκαλύψεις της συντρόφου του Ολάντ, οι Πολωνοί με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το διορισμό του πρωθυπουργού τους στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι Έλληνες με τις κόρες της Αμφίπολης και το κόψιμο του Τσίπρα από τη ΝΕΡΙΤ, ένας παράλληλος κόσμος κάνει μεγάλα βήματα στην οικοδόμησή του. Ένας παράλληλος κόσμος που η εξέλιξή του θα καθορίζει όλο και πιο πολύ την πορεία της ανθρωπότητας.