#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Σκουριές

Στις Σκουριές της Χαλκιδικής διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και των κατοίκων της περιοχής.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου ένα μοντέλο «ανάπτυξης» που αν «περάσει» στις Σκουριές θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε ανάλογη περίπτωση.
Απ” την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι (στη συντριπτική πλειοψηφία) διεκδικούν το δικαίωμα να ζήσουν στη γη τους,  που απειλείται με καταστροφή από τη λειτουργία της μονάδας χρυσού.

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τα 73 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ


Στην επέτειο των 73 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ προσφέρει στους αναγνώστες του ένα μοναδικό ντοκουμέντο: Το λεύκωμα «ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΛΛΑΔΑ…».

Το Λεύκωμα αυτό- που επιμελήθηκε ομάδα καλλιτεχνών της Εθνικής Αντίστασης- έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.
Πρωτοεκδόθηκε το 1946 στην επέτειο των 5 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Εκδότης ήταν ο Πολιτικός Συνασπισμός Κομμάτων του ΕΑΜ, η μετεξέλιξη, δηλαδή, στη μεταπελευθερωτική περίοδο, του ΕΑΜ της περιόδου της κατοχής.

ΤΟ ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ ένα σπάνιο χρονογράφημα του Γιάννη Σκαρίμπα για το ΕΑΜ

ΤΟ ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ ένα σπάνιο χρονογράφημα του Γιάννη Σκαρίμπα για το ΕΑΜ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λευτεριά» 27 Σεπτεμβρίου 1945
-Το λυκόφως εκείνης της μέρας –μιας ημέρας χιλιάδων ετών- έμοιαζε και σαν λυκόφως του κόσμου. Η νύχτα της ιστορίας θα ξανάρχιζε!
Της ζωής ο λεπτοδείχτης στην πλάκα του, δεν θα ‘δειχνε στο εξής δευτερόλεπτα, παρά μονοκόμματες γεωλογικές περιόδους, παρά φάσεις αιωνόβιας σιγής. Μια προφητεία, που έκαμε να φρίξουν στο άκουσμά της κι οι λίθοι, απάγγειλε μες σε σιωπή παγετώδικη την ετυμηγορία της μοίρας:
«Δεν υπάρχει για μας από υποζύγια ανάγκη – έχουμε τους υποδεέστερους λαούς!…»

Πέρασε στην Αν. Ουκρανία μαζί με το Καραβάνι Αλληλεγγύης η ελληνική αποστολή (φωτογραφίες+βίντεο+νέα από την Ουκρανία)

 Πέρασε ήδη στην Αν. Ουκρανία, μαζί με το διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης, η ελληνική αποστολή της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία. Προηγήθηκε, χθες, η επίσκεψή τους σε καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας όπου δόθηκε νέα συναυλία του μουσικού συγκροτήματος Banda Bassotti. Φυσικά η σιγή των ελληνικών καθεστωτικών ΜΜΕ είναι εκκωφαντική εμείς όμως σας παρουσιάζουμε κάποια πρώτα βίντεο και φωτογραφίες που έχουν ανέβει στο διαδίκτυο. Αναμένουμε μια πλήρη ανταπόκριση από τους συντρόφους μας εκεί όμως η επικοινωνία προς το παρόν είναι δύσκολη.

Αποχώρηση από το ευρώ

Η καλύτερη, εάν όχι η μοναδική λύση, εάν δεν θέλει κανείς να διαλυθεί ανεξέλεγκτα η Ευρωζώνη, καθώς επίσης η Ε.Ε., είναι η φιλική έξοδος της Γερμανίας από το κοινό νόμισμα – με την παραμονή της στην ένωση, όπως η Μ. Βρετανία

του Βασίλη Βιλιάρδου
«Τον 20ο αιώνα η Γερμανία διέλυσε δύο φορές τον εαυτό της και την ευρωπαϊκή τάξη, με εγκληματικούς και γενοκτόνους πολέμους, στην προσπάθεια της να υποδουλώσει την ήπειρο.
Θα ήταν τραγική ειρωνεία εάν τώρα, στην αρχή του 21ου αιώνα, η επανενωμένη Γερμανία, αυτή τη φορά ειρηνικά, καθώς επίσης με τις καλύτερες των προθέσεων, ανατρέψει για τρίτη φορά την ευρωπαϊκή τάξη» (J. Fischer, πρώην υπουργός εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, σε άρθρο του το 2012 στην SZ).

Η δικομματική στον αέρα!

Το ακούω εδώ και μέρες. Έξω από το μπακάλικο της γειτονιάς. Αργά το βράδυ όταν λήγουν μαζώξεις σε σπίτια, ανάμεσα στις καληνύχτες και στα τα λέμε αύριο. Όταν κατεβαίνω από το σπίτι στη δουλειά και πέφτω επάνω σε συνεργία που επιδιορθώνουν βλάβες του ΟΤΕ ή που αλλάζουν τα καλώδια της ΔΕΗ. Στη διάβαση, καθώς περιμένω να σταματήσουν τα αυτοκίνητα για να περάσω, να κατέβω, την Εγνατία. Στη παιδική χαρά, που πάω τη μικρή για να παίξει. Στο σούπερ μάρκετ, που ο άλλος κοιτάζει στα πρόθυρα του εγκεφαλικού το λογαριασμό με τα 30 ευρώ ενώ πήρε μία σακούλα πράγματα.

Δεν σε βλέπω και πολύ ενθουσιασμένο συντροφάκο


Σωκράτης Ματζουράνης - "Δρόμος της Αριστεράς"
Για να λέω και του στραβού το δίκιο και να μη καταλήξω καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα «επικριτής», τα πράγματα το τελευταίο διάστημα δείχνουν καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετά καλά, θα έλεγα, αλλά παρακαλώ μην προσπεράσετε το «δείχνουν».

Από τη μια, είδαμε μια προσπάθεια συγκροτημένης και σοβαρής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, να και η πρόσκληση του ποντίφικα, από κοντά οι παρουσίες σε διεθνή φόρα και οι συναντήσεις με «παράγοντες», να και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται σταθερά της Ν.Δ.

Σας υποσχόμαστε αίμα και δάκρυα...

Του Γιάννη Βαρουφάκη
Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που προετοιμάζεται να κυβερνήσει εν μέσω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των πολιτών, δεν μπορεί παρά να νιώσει την ανάγκη να παρουσιάσει, και να δεσμευτεί, σε κάποια ελάχιστη δέσμη μέτρων ανακούφισης ανθρώπων και επιχειρήσεων που θα εφαρμόσει από τον πρώτο μήνα μιας μελλοντικής κυβέρνησης της οποίας θα αποτελεί τον κορμό.
Το κατανοώ αυτό. Όμως πόσο θα ήθελα να ακούσω κάτι διαφορετικό στην προεκλογική περίοδο που, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει ήδη! Πόσο θα ήθελα μια τοποθέτηση που να λέει πάνω-κάτω τα εξής:

Όσο δυσοίωνη κι αν είναι η σημερινή κατάσταση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.*

 Δημητρης Καζακης
Η κρίση που αντιμετωπίζουμε παγκόσμια δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν είναι ένας απλός οικονομικός κύκλος, όπου η οικονομία κάνει τον κύκλο της και επανέρχεται λίγο-πολύ στην προτέρα κατάσταση ανάπτυξης, εισοδημάτων, απασχόλησης. Η κρίση αυτή έχει ιστορικές διαστάσεις. Έχει οδηγήσει σε μια βαθύτατη ύφεση που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως "κύκλο στασιμότητας". Κανείς δεν βλέπει φως στο τούνελ. Κανείς δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από το αδιέξοδο.

Ξεπουλάνε Βραυρώνα και Κεραμεικό στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»!

Δήμητρα Μυρίλλα
Με έγγραφο του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με το οποίο συγκροτείται επιτροπή με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων, εμπλέκονται και επίσημα ιδιωτικοί φορείς και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες στη διαχείριση των μνημείων.
Μέσα στον  κουρνιαχτό  που σηκώνεται για την Αμφίπολη, την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί το πρωτοφανές σόου που έχει στηθεί γύρω από την ανασκαφή, με  την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκοιμίσει το λαό μέσω του κεκοιμημένου αρχαίου προγόνου, αρχίζει να εξυφαίνεται μια μεγάλη αναπτυξιακή «μπίζνα», αυτή που θα στηθεί πάνω στα μνημεία.  Και ας ορκίζονται στο όνομά τους έμμισθοι και άμισθοι.

Πόλεμος Αβραμοπουλου κατα Κακλαμανου για τις βαρύτατες καταγγελίες που δημοσιεύει το ΧΩΝΙ


Τι γράφει η εφημεριδα:

Στις 21.30 το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν μπει στο τυπογραφείο το φύλλο μας, δεχθήκαμε στα γραφεία της εφημερίδας μας mail από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στο κείμενο που μας έστειλε (και δημοσιεύουμε ολόκληρο στη συνέχεια) μιλά για μια «συκοφαντική» και «δυσφημιστική» καταχώρηση, που διάβασε.
Πρόκειται για την αναγγελία μιας αποκάλυψης-σοκ, που φιλοξενούμε την Κυριακή Στο ΧΩΝΙ, για το πώς άνοιξε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ η κερκόπορτα για να μπορούν να αγοράσουν ακόμη και Τούρκοι εκτάσεις στα σύνορά μας!

Μέσα στις πέτρες

Alexandros Raskolnick
Παρακολουθούμε άφωνοι μπροστά στις τηλεοράσεις μας τα δελτία των οχτώ και τις βραδινές εκπομπές τρομοκράτησης. Ακούμε για εκποιήσεις υποδομών σε τιμές υποπολλαπλάσιες των αξιών τουςˑ υποδομές που έχουν χτιστεί από τους φόρους των πατεράδων μας και με δάνεια πληρωμένα διπλά και τρίδιπλα.
Ξεπουλάνε οι αναίσχυντοι τα απομεινάρια από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, σαν να πρόκειται για εκχωρημένα στα (απο)κόμματά τους τιμάρια, για να ταΐσουν ένα ειδεχθές, ύποπτης προέλευσης, αδηφάγο κι ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος που οι ίδιοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους δημιούργησαν.

Η μοίρα τους στα χέρια της τρόικας

Σταύρος Χριστακόπουλος
Όταν η Άνγκελα Μέρκελ παρέπεμπε στον Αντώνη Σαμαρά στην τρόικα, με την επιπλέον επισήμανση πως είναι βέβαιη ότι τα «επόμενα βήματα» για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθούν σύντομα, ήταν αυτονόητο ότι μιλούσε για τη διευθέτηση των τελευταίων σοβαρών εκκρεμοτήτων του τρέχοντος μνημονίου.Εξ άλλου το ανοιχτό περιθώριο για αποχώρηση του ΔΝΤ και για ένα είδος νέας σχέσης της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές της – ίσως μια νέα χρηματοδότηση σε πλαίσιο που δεν θα λέγεται επισήμως μνημόνιο και με μια επιτήρηση που δεν θα λέγεται «τρόικα» – σχετίζεται ευθέως με τον μεγαλύτερο… νταλκά Γερμανίας και Ευρώπης: τις «μεταρρυθμίσεις». Το ίδιο το ΔΝΤ δεν διανοείται ότι θα αποχωρήσει με ανοιχτές αυτές τις εκκρεμότητες.

«Οπλισαν τα χέρια παρανοϊκών»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί μιλά στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Ν.Υόρκη [REUTERS/Mike Segar]

 Του Νικόλα Ζηργάνου
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κατήγγειλε μυστικές υπηρεσίες για την εξάπλωση του εξτρεμισμού. Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ για επιθέσεις.
Δεν χαρίστηκε σε κανέναν ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, μιλώντας χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατηγόρησε «ορισμένες χώρες και κάποιες μυστικές υπηρεσίες» ως υπεύθυνες για την εξάπλωση του εξτρεμισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν βάλει ξίφη στα χέρια παρανοϊκών ανθρώπων, που τώρα δεν δείχνουν έλεος σε κανέναν».

“Το μεροκάματο του τρόμου” Ολόκληρη η ταινία

 Φώτης Μπατσίλας
Το μεροκάματο του τρόμου (The wages of fear ή Le salaire de la peur – 1953) του Γάλλου σκηνοθέτη Ανρί Ζορζ Κλουζό (Henri-Georges Clouzot, 1907-1977), ωδή στη ματαιότητα, σπουδή στην απελπισία, κάτι μεταξύ νεορεαλισμού και γερμανικού εξπρεσιονισμού, στις παρυφές του νουάρ, ίσως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι η ταινία που μου ’ρχεται στο μυαλό κάθε φορά που περπατώ στους δρόμους της Αθήνας και βλέπω, όλο και πιο συχνά πια, τους απελπισμένους άστεγους και πεινασμένους, τους νέο-άθλιους των Αθηνών, αυτούς που ούτε κι οι ίδιοι δεν ξέρουν πού μπορούν να φτάσουν, τι μπορεί να κάνουν, όπως οι τέσσερεις ήρωες της ταινίας, ακριβώς…

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης: Οι καθαρίστριες είναι πιο απαραίτητες από τους υπουργούς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος 
Κάποτε στο ελληνικό λεξιλόγιο και στο γράμμα Ν υπήρχε μία λέξη, Ντροπή!
Αυτές τις ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση της εξουσίας δια την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Η εξουσία ενοχλήθηκε και το έδειξε. Θεωρήθηκε μάλιστα η δικαστική απόφαση παρενόχληση στο έργο της εξουσίας.

Τηλεόραση: Φτάνει η φωνή μας αναλλοίωτη στον κόσμο;

Του Στέλιου Ελληνιάδη
Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η μη μετάδοση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τη ΝΕΡΙΤ, έθεσε ξανά, εκτός από όλα τα άλλα που καυτηριάστηκαν και θίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο σε σχέση με την κρατική τηλεόραση. Ούτε είναι καινούργιο, αλλά, δυστυχώς, όσο κι αν παλιώνει επιδεινώνεται. Ένα πρόβλημα πολλών συντελεστών με κοινό παρονομαστή.

Ο φόβος λοιπόν…


Οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολλά, τα τελευταία χρόνια. Η πτώχευση, η οικονομική εξασθένηση των νοικοκυριών είναι ασφαλώς το πρώτο που έρχεται στον νου. Αλλά σταδιακά αντιλαμβανόμαστε ότι τα χειρότερα βάσανα ακολουθούν αυτήν τη διαρκή απειλή πενίας. Είναι η ανασφάλεια, η αδυναμία να προγραμματίσεις στοιχειωδώς τον βίο, η αδυναμία να προστατεύσεις τα ευπαθή άτομα του περιβάλλοντός σου, η αίσθηση ότι η αξιοπρέπεια συρρικνώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση μετασχηματίζεται, ο φόβος για το μέλλον.

Σαράντα να είναι οι ώρες σας

Μετά τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, έφτασε η ώρα του εορτασμού των 40 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας. Καταραμένη χρονιά το 1974. Ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι πως κανένα κόμμα εξουσίας δεν πρέπει να φτάνει στα 40 χρόνια. Πρέπει να τα σκοτώνεις, όταν είναι μικρά ακόμα.

Οι Γερμανοί βγάζουν στη δημοπρασία νομίσματα που "ξάφρισαν" από την Αμφίπολη!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ*
Η Γερμανία διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο αρχαιολογική συλλογή χωρίς να έχει αρχαία ιστορία! Από που προέρχονται; Μα κυρίως από την Ελλάδα. Ειδικά στην περίοδο της κατοχής οι Γερμανοί ξεπέρασαν κάθε όριο αρπαγής αρχαιολογικών θησαυρών. Η Αμφίπολη που αυτή τη περίοδο απασχολεί δεν εξαιρέθηκε.
Όπως θα διαβάσετε στο εξαιρετικά αποκαλυπτικό κείμενο που ακολουθεί αυτή τη περίοδο στην Γερμανία γίνονται δημοσπρασίες αρχαίων. Και ανάμεσα στ΄ άλλα στο "σφυρί" βγαίνουν και νομίσματα από την Αμφίπολη! 
 
Διαβάστε τι βγάζουν σε δημοπρασία.

Από το στόχο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής στο ευχολόγιο της «ανακούφισης»;


Παναγιώτης Μαυροειδής
  Τι συμβαίνει αλήθεια; Μέσα στο κύμα σημειωμάτων για πληρωμή φόρων και σε ένα περιβάλλον όπου ο Αδ. Γεωργιάδης θα βγάλει τα λεφτά από τις τηλε-πωλήσεις βιβλίων στο εξωτερικό, φαίνονται πως υπάρχουν και καλά νέα.
Δύο είναι αυτά:

Πρώτον,
λένε, θα φύγει η τρόικα. Νισάφι πια. Ήταν και κάπως προσβολή να έχουμε στο κεφάλι μας γκαουλάιτερς που διαρκώς δείχνουν με το δάχτυλο.

Η ΩΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ....

 Της Λίλα Μήτσουρα
Έχε τα μάτια σου ανοιχτά!! Και το μυαλό σου ακόμα πιο ανοιχτό! Πέφτουν σου λέω. Και κάνουν θόρυβο πολύ και σαματά. Και όπως γκρεμοτσακίζονται προσπαθούν να πιαστούν από όπου μπορούν. Και ότι θεωρούσαν πριν εμπόδια και τα ποδοπατούσαν, τώρα με πανικό τα ψάχνουν για να στηριχτούν σε αυτά και να μη πέσουν.

Υπερεθνική τρομοκρατία

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο νέος αντιτρομοκρατικός πόλεμος που ξεκίνησε η Υπερεθνική Ελίτ (Υ/Ε) ―βασικά οι ελίτ των χωρών της Ομάδας των 7 που διαχειρίζεται τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης― δεν αποτελεί παρά τη συνέχεια του «μακρού πόλεμου» που ανακοινώθηκε οκτώ περίπου χρόνια πριν από το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Από τότε μας είχαν προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα έχει χώρο-χρονικούς περιορισμούς (μιλούσαν για σύγκρουση σε δεκάδες χώρες και για δεκαετίες που θα γινόταν συγχρόνως σε πολλά μέτωπα), σε ένα αγώνα ζωής και θανάτου, χρηματοδοτούμενο με 513 δις. δολ., παρόμοιο με αυτόν κατά του φασισμού και του κομμουνισμού. Ο στόχος, και τότε, ήταν η ματαίωση της προσπάθειας επιβολής μιας… παγκόσμιας εξτρεμιστικής Ισλαμικής αυτοκρατορίας ―τώρα την ονομάζουν «χαλιφάτο»!