#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Η Βία του Κράτους

Από τον Gary Younge  - Guardian - Μετάφραση: Πάνος Ντούλα
Το 1966, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στο Σικάγο και διαπίστωσε ότι οι προσπάθειές του εξουδετερώνονταν από το βίαιο όχλο και από έναν ραδιούργο δήμαρχο. Περιθωριοποιημένος από το κατεστημένο της πόλης, μπορούσε να αισθανθεί ότι η μη-βία, τόσο ως τακτική όσο και ως ζήτημα αρχής, είχε αρχίσει να  ξεθωριάζει μεταξύ των οπαδών του. «Χρειάζομαι βοήθεια για να επικοινωνήσω αυτήν τη μέθοδο», έλεγε. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στο Κατεστημένο... Έχουν χάσει την πίστη τους στη δημοκρατική διαδικασία. Έχουν χάσει την πίστη τους στη μη-βία... Αυτοί που καθιστούν αυτήν την ειρηνική επανάσταση αδύνατη, θα κάνουν αναπόφευκτη μια βίαιη επανάσταση, και πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την προοπτική: χρειάζομαι βοήθεια. Χρειάζομαι κάποιες νίκες, χρειάζομαι κάποιες παραχωρήσεις...».

Ανανέωση όρκων!!

 
Δεν πρόκειται για τους συνηθισμένους όρκους αγάπης!
Αυτούς που ανανεώνονται, όταν, συνήθως, αρχίζουν οι απιστίες!

Τελειώνει ο Αύγουστος...να το φθινόπωρο.
Νάμαστε, λοιπόν, μπροστά στο νέο καθήκον.
Να ανανεώσουμε τους όρκους...ανατροπής!!

Το περιβόλι της Παναγίας και τα ζαρζαβατικά του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γ. ΣΙΩΖΟΥ
Μια ακόμη νίκη κατήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ
Έπεσε και το κάστρο της Αθωνικής πολιτείας.
Αν και δεν έγινε γνωστό τί διεμήφθει στο δεκάλεπτο της επικοινωνίας του Προέδρου του Α. Τσίπρα με το Θείο, εξαγκέλθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι δύο πλευρές.

10 αγκάθια στα πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Σταύρος Χριστακόπουλος
Δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές. Όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βρίσκονται στον αέρα, οι πολιτικές και άλλες εκκρεμότητες αυξάνονται αντί να μειώνονται, ενώ δεν έχει κριθεί οριστικά το αν είναι ή όχι δυνατή η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, παρ’ ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την ψήφο 180 βουλευτών είναι για την ώρα προφανής.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χώρα ζει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αφού η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – τόσο πριν από τον ανασχηματισμό όσο και, κυρίως, ύστερα απ’ αυτόν – κινείται σε προεκλογικό τέμπο.

Χωρίς εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει Εθνική Πολιτική

απο resaltomag.blogspot.com/

Έχουμε αναλύσει διεξοδικά ότι η επαναφορά στο εθνικό μας νόμισμα αποτελεί στρατηγικό «μεταβατικό ιμάντα» μιας Αριστερής Πολιτικής.
Όταν, σήμερα, η πολιτική είναι ολοκληρωτικά υποταγμένη στα πλανητικά κέντρα της οικονομικής εξουσίας (παγκοσμιοποίηση) και στους μηχανισμούς αυτών των κέντρων, τότε κάθε αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, κάθε αγώνας αποδέσμευσης από τους μηχανισμούς της Νέας Τάξης, δίχως ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, είναι θανάσιμη ουτοπία: ΔΙΧΩΣ εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει και εθνική Πολιτική…
Συνεπώς, Το «ευρώ ή δραχμή» δεν είναι ένα ψευτοδίλημμα, αλλά οργανικό μέρος ενός «εθνικού» πολιτικού προγράμματος, ενός εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα.

Έχουμε υπογραμμίσει, ιδιαίτερα, ότι ένα Εθνικό-απελευθερωτικό πολιτικό πρόγραμμα (μέσα εδώ είναι και η επαναφορά στη δραχμή, πακέτο με τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, το ευρώ, κ.λπ), αποτελεί, σήμερα το μεταβατικό μοχλό του Επαναστατικού Αγώνα.

Ας μην φτάσουμε στο απροχώρητο για να αντιληφθούμε το προφανές!

Δημήτρης Καζάκης
Τις προάλλες παρακολουθούσα ένα ρεπορτάζ στα ρωσικά μέσα για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία. Στην πόλη Λουγκάνσκ, η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς από το αποκαλούμενο Ουκρανικό πυροβολικό, ένα παιδί γύρω στα 16 εξηγούσε στο δημοσιογράφο πώς το προηγούμενο βράδυ μια οβίδα έπεσε στο σπίτι του και το κατέστρεψε ολοσχαιρώς. Μέσα στα ερείπια έχασε τους δυο γονείς του και την 7χρονη αδελφούλα του, για να επιβιώσει ως εκ θαύματος το ίδιο με τη γιαγιά του.
Θέλετε η ομοιότητα του παιδιού αυτού με τον μικρό μου γιό, θέλετε το γεγονός ότι στην ανατολική Ουκρανία εξελίσσεται μια απίστευτη σφαγή αμάχων διαστάσεων Γάζας με ακόμη περισσότερα θύματα, για την οποία αδιαφορούν σχεδόν οι πάντες, με έβαλε σε πολύ σκοτεινές σκέψεις. Το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα εκατοντάδες που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στην περιοχή.

«Παραλάβαμε καμένη γη»

Σταύρος Χριστακόπουλος
«Παραλάβαμε καμένη γη». Η ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου μετά την εκλογική νίκη τον Οκτώβριο του 1981 καθιερώθηκε ως το μοτίβο όλων των διαδόχων του στην πρωθυπουργία. Όλοι παραλάμβαναν «καμένη γη» κερδίζοντας την εξουσία και, κατά κανόνα, την παρέδιδαν… ακόμη πιο καμένη.
Το μοτίβο αυτό ακολουθήθηκε καθ’ όλη τη μεταπολίτευση, ώσπου η Ελλάδα βρέθηκε χρεοκοπημένη στα νύχια των διεθνών – θεσμικών και μη – τοκογλύφων, έχοντας εκχωρήσει εθνική και δημοσιονομική κυριαρχία και τελούσα υπό την απόλυτη εξουσία της υπόλοιπης ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η Κατάρρευση της Φιλελεύθερης “Αριστεράς”

της Svetlana Tsiberganova

Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν με το πόσο γρήγορα η ουκρανική κοινωνία υπέκυψε στην επιθετική σοβινιστική προπαγάνδα και άρχισε να ζει σύμφωνα με τις αρχές μιας οργουελιανής δυστοπίας: “Ο πόλεμος είναι ειρήνη! Η ελευθερία είναι σκλαβιά! Η Δημοκρατία είναι ο περιορισμός όλων των δικαιωμάτων! Η ελευθερία της έκφρασης είναι η σιωπή! Τα θύματα κάηκαν και σκοτώθηκαν μόνα τους!”.
Όμως τώρα πια, μου φαίνεται, ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτε.
Αν αναλύσουμε την πρόσφατη ιστορία του “αριστερού κινήματος” στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρο οτι συμμερίζονται αυτές τις κυνικές αρχές – την πεμπτουσία του ουκρανικού υπερ-εθνικισμού. Ακόμη κι αυτοί που δεν χρειάστηκε να υποκύψουν στη σοβινιστική υστερία.

Τα επιδόματα στο ΙΚΑ, προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια σε ιδιώτες!

Λουκέτο στον ΟΑΕΔ; Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «ξαφνικό θάνατο» του Οργανισμού. Τι προβλέπει το σχέδιο.
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Σενάρια «ξαφνικού θανάτου» έχουν ζώσει τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, με την κυβέρνηση να φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού βάσει των προτύπων που έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εδώ και ένα δίμηνο περίπου, με τον υπουργό, που έχει βαλθεί να «ξεχερσώσει» οποιαδήποτε δημόσια δομή δρα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα μη υπολογίζοντας το σχετικό κόστος.

Ελλάδα: κι όμως χειρότερα από την Αργεντινή!

 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Το ερώτημα που απαντήθηκε με τον πιο ευχάριστο τρόπο στις 30 Ιουλίου είναι αν μία κυρίαρχη χώρα μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στα κερδοσκοπικά κεφάλαια και να αρνηθεί να τα πληρώσει. Το μάθημα που έδωσε η Αργεντινή είναι πως ένα κυρίαρχο κράτος διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια!

Ερχεται το τέλος των μικροϊδιοκτησιών γης


Εξαφανίζονται οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αναφέρει έρευνα της οργάνωσης Grain. Λιγότερο από το 10% της γης το κατέχουν οι αγρότες που ευθύνονται για το 70% της παραγωγής σε 30 χώρες. Σε ακραία επίπεδα η συγκέντρωση γης ανά τον πλανήτη.
Η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Grain, το 90% των αγροτών και ιθαγενών κατέχει μόνο το 25% της γης. Στην Αργεντινή, σε είκοσι χρόνια, εξαφανίστηκε το 33% των μικρών εκμεταλλεύσεων. Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, οι μικρές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό 80% του συνόλου και έχουν μόνο το 19% της καλλιεργήσιμης γης (172.686 εκτάρια).

Χιλιάδες οι Νεοναζί στην σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία

Πρόσφατα μετά την κατάληψη της μικρής πόλης της Μαρίνκα από το τάγμα Azov, κυμάτιζε στην πόλη η σημαία με το «Βολφσάνγκελ», ένα ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από τα Ες-Ες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τάγμα Azov επιτίθεται επίσης στην πόλη της Ντόνετσκ, ένα από τα εναπομείναντα προπύργια των Ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Ευρώ: Μια Διαρκής Άσκηση Παράνοιας (Γιατί Σώσαμε τις Τράπεζες)

του Σπύρου Στάλια*
 ‘Όταν μέσα στον χρόνο εκτελείς τις ίδιες πράξεις και κάνεις τις ίδιες ενέργειες και ελπίζεις σε διαφορετικό αποτέλεσμα, αυτό είναι ο ορισμός της παραφροσύνης’ Α. ΑϊνστάϊνΗ δημιουργία του ευρώ βασίστηκε σε δυο απλοϊκές υποθέσεις που ήσαν και ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές. 
 Η πρώτη υπόθεση μας λέει ότι οικονομίες που είναι διαφορετικές, που έχουν άλλη εξειδίκευση, που έχουν ανόμοια δυναμική, κάλλιστα θα μπορούσαν να συγκλίνουν και να γίνουν πιο αποτελεσματικές χρησιμοποιώντας το ίδιο νόμισμα. Αυτή ήταν η πρώτη ιδέα όσο πιο απλά μπορεί να εκφραστεί. 

Τα γουρούνια είναι εκπαιδευμένα να σκοτώνουν

 οι Αμερικανοί που δολοφονήθηκαν από τους μπάτσους είναι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ!


Ήρθε η ώρα της Αργεντινής

Του Δημήτρη Καζάκη
Η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι η Αργεντινή καταρρέει συνεχίζεται. Βέβαια, πιο ήσυχα τώρα, χωρίς ντόρο, καθώς δεν είδαν αυτό που ποθούσαν, δηλαδή την κατάρρευση μιας ολόκληρης χώρας, επειδή οι αγορές την κήρυξαν σε πτώχευση. Τέλος πάντων, ακόμη κι αν δεν καταρρεύσει σήμερα, θα καταρρεύσει σίγουρα αύριο, μας λένε οι εκδιδόμενοι επί χρήμασι της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.
Καθώς πάμε σε "διαπραγματεύσεις" τον Σεπτέμβριο για την περίφημη "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους και το παραμύθι θα πάει σύνεφο, τόσο από τους κυβερνώντες, όσο και από την αντιπολίτευση, καλό είναι να έχουμε εμπεδώσει τα διδάγματα από την Αργεντινή.

1943 – Έλληνες μαυραγορίτες, συλλεκτικό βίντεο…

Για να μην ξεχνάμε μία Ελλάδα χωρισμένη και προδομένη. Αυτή είναι η ιστορία μας, Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες. Θα πρέπει να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να είμαστε πιο σοφοί σήμερα και στο μέλλον. Ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΣΥ ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ;


Ναι, εσένα χαιρετά ηλίθιε Έλληνα που σου έκλεισε την επιχείρηση. Εσένα που καταχρέωσε απλώς φτιάχνοντας νόμους. Εσένα που σε έστειλε στους σαράφηδες για να πουλήσεις τα τελευταία χρυσαφικά και οικογενειακά κειμήλια.

Εσένα που έδιωξε το παιδί σου από τη χώρα και την άρρωστη μάνα σου από το νοσοκομείο επειδή ήταν ανασφάλιστη. Εσένα που ψάχνεις απεγνωσμένος να βρεις δουλειά εδώ και χρόνια, κι εσένα, που κρεμάστηκες από κάποιο ταβάνι γιατί δεν άντεξες να ζεις με αναξιοπρέπεια.

Μην κλαις για μενα ΕλλαδαΤι αξία έχει ένα χιλιάρικο σήμερα;

Ιδού ένα χιλιάρικο, η περίφημη «χήνα» που λέγαμε και τότε.
Τι αγοράζαμε με αυτό το 1999, σε μια πρωινή Κυριακάτικη βόλτα;
Τσιγάρα αμερικάνικα: 400 δραχμές.
Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
Καφές φραπόγαλο: 500 δραχμές….
Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές.