#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014


14 Απριλίου 1942: Η πρώτη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Πανευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος, η πρώτη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη του 1942, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των «τριατατικών» εργαζόμενων στα ταχυδρομεία - τηλεγραφεία - τηλεφωνεία, στην Αθήνα της Κατοχής, και επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ξυπνά μέσα από μία τιμητική εκδήλωση.

Αποκαλύψεις στον "Απαγορευμένο Λαβύρινθο" της ΕΡΤ3 (βίντεο)

Ειδήσεις και αποκαλύψεις στον χθεσινό 23ο "Απαγορευμένο Λαβύρινθο" της ΕΡΤ3 και στον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. Ο οικονομικός και χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου, αναφέρθηκε στο αισχρό χρηματιστηριακό παιχνίδι που παίχθηκε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας ενώ ο Γιώργος Δελαστίκ, αξιολόγησε τα μηνύματα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα βλέποντας εθνικές εκλογές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Καλεσμένη στο στούντιο και η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δήλωσε σίγουρη για την είσοδο στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Δεν είμαι ο Βίλχελμ ανθρωπάκο

Όλα τρέχουν, αλλάζουν και εξελίσσονται. Πάντα με μανία και ορμή, παρασέρνοντας τους περισσότερους στο κύμα της εξέλιξης. Άλλοι αφήνονται, άλλοι πιάνονται απο τα κλαριά της στασιμότητας και της ίδιας βαρετής ρουτίνας μη θέλοντας να αλλάξουν παραστάσεις. Βολεμένοι χωρίς αξίες δε ζητούν τίποτα παραπάνω από τα ήδη υπάρχοντα.

Το βρακί της Ανγκελα

 
Ηρθε και την καλοδεχτήκαμε...
Μπορεί λίγες χιλιάδες "τσογλάνια" και "παράσιτα"
να διαμαρτυρήθηκαν κοσμίως, αλλά σε γενικές γραμμές
υπήρξαμαν άψογοι ως σκλάβοι !!

Πώς το απαρτχάιντ πάει να μεταφερθεί στην Κύπρο

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΖΑΚΗ 12/4/14
Στη Νότιο Αφρική θα μεταβούν οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι προκειμένου να ακούσουν τις εμπειρίες και τις ιδέες του Ρόελφ Μέγιερ, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στον τερματισμό του απαρτχάιντ. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η επίσκεψη των δύο διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και θεωρείται ως ακόμη ένα μέτρο «για να φέρει κοντά τις δυο πλευρές».
Ο Ρόελφ Μέγιερ είναι ένας γνωστός πολιτικός και επιχειρηματίας της Νοτίου Αφρικής προερχόμενος από το άλλοτε κυβερνών ρατσιστικό Εθνικό Κόμμα επί εποχής απαρτχάιντ. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση εκείνης της τάξης που βγαίνει στην πολιτική για να προωθήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα.

Σαξές στόρυ: μια άλλη πλευρά

Κατά την τετραετία τής κρίσης, πολλοί έλληνες πολίτες έχουν αναπτύξει μια έντονη αίσθηση ότι κάποιοι τούς κάνουν φάρσα. Ωστόσο, η εμφάνιση του έλληνα υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε εκδήλωση του Ιμπέριαλ Κόλλετζ του Λονδίνου με θέμα "Άλλάζοντας την φορά τής παλίρροιας: η εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση" ήταν για πολλούς μια καταβύθιση στον κόσμο τού παραλόγου.

Μια τέτοια "γιορτή" συμφωνεί απολύτως με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει την οικονομία της ως μια ιστορία επιτυχίας (άλλωστε εφέτος βρίσκεται στην προεδρία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης).

ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ «ΕΞΟΔΟΥ» ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣΤου Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΣΤΑ 6,44% ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις ανέδειξα ως μείζον θέμα το νομικό καθεστώς με το οποίο προετοιμάστηκε και τελικά έγινε η «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές. Μετά την κάτω από πίεση επίσημη επιβεβαίωση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,

Future Suspended video (ελληνικά)


Πώς διεισδύει η παγκόσμια οικονομική κρίση στους καθημερινούς χώρους της πόλης; Το τελικό μας ντοκυμαντέρ, διάρκειας 35 λεπτών, ιχνηλατεί τις πολλαπλές μεταμορφώσεις του Αθηναϊκού δημόσιου χώρου σήμερα.
Το ντοκυμαντέρ χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος, με τίτλο “Ιδιωτικοποίηση”, διερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη που χαρακτήρισε την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004 και τα σύγχρονα προγράμματα ιδιωτικοποίησης που λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Το Zeitgeist και το «τσάκρα» της Ευρασίας

«Το Ρουά ακούγεται πολλές φορές, αλλά το Ματ μόνο μία» (Ρωσσική παροιμία)
Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
Ο Μοντεσκιέ, στις Σκέψεις του επί των αιτίων του μεγαλείου των Ρωμαίων και της παρακμής των (ConsidérationssurlescausesdelagrandeurdesRomainsetdeleurdécadence), πραγματεύεται την ερμηνεία της πορείας της ιστορίας προσπαθώντας να βρει τους ιστορικούς νόμους, όπως ο Νεύτων έψαχνε τους νόμους του σύμπαντος.

Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ


Του Κώστα Βαξεβάνη
Η νομιμότητα και η απόδοση δικαιοσύνης είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Νομιμότητα είναι η απαίτηση να συμμορφωθείς με έναν νόμο τον οποίο έχει φτιάξει η κυβέρνηση, ο οποίος μπορεί να προβλέπει πως το κράτος λειτουργεί με τρόπο που να ευνοεί για παράδειγμα φορολογικά τους πλούσιους. Δικαιοσύνη από την άλλη, είναι να θεσμοθετούνται όλα εκείνα τα μέτρα που εγγυώνται ότι οι πολίτες δεν θα αδικούνται και θα αντιμετωπίζονται με ισότητα.

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα… δεν υπήρχε κανείς για ν’ αντιδράσει

Ο θείος Μπρεχτ (εικάζεται ότι) είπε:

Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

Κι εγώ παραφράζω και προσαρμόζω στα σημερινά, δικά μας, δεδομένα.


Οι…αποικίες «βγαίνουν στις αγορές»!!!

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΖΑΜΠΙΑ, ΣΡΙ-ΛΑΝΚΑ, ΜΠΟΥΤΑΝ, ΠΑΠΟΥΑ -ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ, ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ …ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.
(ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ…)
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ*
Η μεγάλη «επιτυχία» της κυβέρνησης Σαμαρά, μια «επιτυχία» που θα κοστίσει στον ελληνικό λαό 400 εκ. ευρώ επιπλέον χρέος, δεν αποτελεί μόνο μια προεκλογικού, επικοινωνιακού τύπου κίνηση. Αυτή είναι αναμφισβήτητα η κύρια πλευρά της. Όμως όχι και η μοναδική.

Η ομαδική εκτέλεση από τους ναζί στη Μεσοράχη την Κυριακή των Βαϊων

H ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη Χάλκη αρχίζει το φθινόπωρο του 1941. Αφορμή, το πλιατσικολόγημα της περιουσίας των κατοίκων από τους Ιταλούς και οι αγγαρείες για δουλειές και εργασίες στο Αεροδρόμιο της Λάρισας.

Αποφασίζεται από κομμουνιστές-κατοίκους να οργανώσουν αγώνα ενάντια στους κατακτητές, να στήσουν την κομματική οργάνωση βάσης του ΚΚΕ. Με μεγάλη συνωμοτικότητα δημιουργούνται οι πρώτες επιτροπές. Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ (27/9/41), η τοπική οργάνωση συγχωνεύεται στην Πανελλήνια Οργάνωση του ΕΑΜ.

Μέρκελ: ‘’Αποφασίσαμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ...’’ (και τα σκυλιά δεμένα)

Παναγιώτης Μαυροειδής
Αν υπήρχε δυνατότητα, θα ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι και ελεύθερα τα πεζοδρόμια σήμερα, μέρα επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας και δε θα υπήρχε απαγόρευση.

Το ιδανικό θα ήταν χιλιάδες κόσμου, δεξιά και αριστερά, να ζητωκραυγάζουν:

‘’Άβε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν’’

Αλλά η Ελλάδα δεν έχει ακόμη γίνει τόσο ‘’κανονική’’.

Λένε συχνά ότι ‘’ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες’’. Δεν είναι σίγουρο ότι στην περίπτωσή μας πρόκειται για ‘’λεπτομέρεια’’, όμως τούτη η είδηση προ ημερών, δεν σχολιάστηκε όπως έπρεπε.

Αντιγράφουμε από την Ναυτεμπορική στις 5/4/2013:

Παραγωγική ανασυγκρότηση ή οικονομία των αναγκών;

του Βασίλη Χαρισίου-Καλλιαντόπουλου
Το άρθρο αυτό δεν επιδιώκει να βρει την απάντηση στο ερώτημα τι παράγει η Ελλάδα, το οποίο πολύ συχνά τίθεται στο δημόσιο πολιτικό διάλογο σχεδόν από την αρχή της κρίσης. Το ερώτημα τι παράγει η Ελλάδα είναι μάλλον εξαρχής ένα λάθος ερώτημα που τίθεται από τους κυρίαρχους ώστε να ιχνηλατήσει λάθος απαντήσεις ή καλύτερα να «κατασκευάσει» απαντήσεις που σε πρώτη φάση είναι αχρείαστες. Ένα ερώτημα το οποίο αρκετές φορές προκαλεί αμηχανία στην αριστερά, μία αμηχανία την οποία η αριστερά επιδιώκει να διαχειριστεί μέσω της εξαγγελίας του τύπου «η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Στην καρδιά του σκότους

του Στρατή Μπουρνάζου
Δυο βδομάδες μετά, το θέμα της πρώτης μας σελίδας είναι ο βασανισμός και η δολοφονία του Ίλια Καρέλι. Η άγρια δολοφονία και ο άγριος βασανισμός του. Τα όσα μεσολάβησαν (το τέταρτο μνημόνιο που το είπανε πολυνομοσχέδιο, το γάλα που το είπανε «φρέσκο», το «επεισόδιο Μπαλτάκου», η έξοδος στις αγορές), εκτός του ότι δεν είναι διόλου άσχετα με το θέμα μας, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα στίγματα για το ελληνικό κράτος της μεταπολίτευσης. Κι ένα τέτοιο στίγμα, δεν ξεθωριάζει — κι ας βρέθηκε εκτός της πρώτης γραμμής της επικαιρότητας. Αντίθετα, όσο σπρώχνεται στα «ψιλά» των εφημερίδων και της μνήμης μας τόσο το στίγμα γίνεται πιο ανεξίτηλα ντροπιαστικό γίνεται.

Έξοδος στις αγορές και εκφασισμός της κοινωνίας

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ενώ το όργιο εξαπάτησης του Ελληνικού λαού από την Κοινοβουλευτική Χούντα και τα χουντοκάναλα, με αφορμή την έξοδo στις αγορές, έχει φθάσει στο απόγειο ενόψει εκλογών, σημειώνονται παράλληλα κάποια φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, όχι όμως αναπάντεχα. Παρόμοια φαινόμενα σημειώνονται σε κάθε χώρα που περνά ανάλογη διαδικασία πλήρους ενσωμάτωσης στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (βλ. π.χ. Λατινική Αμερική).