#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

'' ΕΥΡΩ Ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ;''


Βοσνία: «Πεινάμε» σε τρεις γλώσσες

Κοινή πάλη των λαών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη φτώχεια 

του Γιώργου Μιχαηλίδη
Επιτέλους κάτι κινείται στα Βαλκάνια. Ο ξεσηκωμός των κατοίκων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελεί μάλλον το πιο ελπιδοφόρο κίνημα που έχει αναδυθεί στην πρώην «σοσιαλιστική» βαλκανική χερσόνησο τα τελευταία είκοσι χρόνια. H περίπτωση της Βοσνίας διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν συναντήσαμε αλλού. 
Κατ’ αρχάς πρόκειται για έναν ξεσηκωμό που πυροδοτήθηκε από τους ταξικούς αγώνες στην Τούζλα, όταν οι εργάτες πέντε πρώην κρατικών εργοστασίων της περιοχής κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη μη καταβολή των μισθών τους, την ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων κι ο αγώνας τους αγκαλιάστηκε από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

16 Φλεβάρη του 1942... σαν σήμερα ιδρύθηκε ο ΕΛΑΣ!


Στις 16 Φλεβάρη του 1942, κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα η ιδρυτική προκήρυξη του ΕΛΑΣ, στην οποία διατυπώνονταν με σαφήνεια οι σκοποί του:
1. Ενοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας από το ζυγό της τριπλής κατοχής (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική).

Η Δημοκρατία τους κουκουλώνει τις ευθύνες τους


Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
Κάθε κόμμα που συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές, δίνει μια «υποσχετική» στους πολίτες με βάση την οποία τους ζητά να την ψηφίσουν.
Πάρα μα πάρα πολλές φορές τα περισσότερα από όσα είχε υποσχεθεί κάποιο κόμμα προεκλογικά, δεν υλοποιούνται ή υλοποιούνται ακριβώς τα αντίθετα, όταν το κόμμα αυτό βρεθεί στην εξουσία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δίνη του αποπληθωρισμού με μόνο τελικό προορισμό την ολοκληρωτική διάλυση

 
Που οδηγείται η Ελλάδα; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Και βέβαια, θα μου πείτε. Υπάρχει νοήμων Έλληνας σήμερα που να μην αναρωτιέται που οδηγείται τελικά η χώρα. Την ίδια ώρα παρατηρούμε την εξέλιξη μιας επιχείρησης τύπου Ντι Πιέτρο, όπως δηλαδή ήταν στην Ιταλία της δεκαετίας του 1980 η επιχείρηση «καθαρά χέρια». Απανωτές «αποκαλύψεις» μέσω κυρίως της δικαστικής έρευνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Μια από τις πιο «ιερές αγελάδες» του συστήματος που εξασφάλιζε την αναπαραγωγή της εξουσίας διαμέσου της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων με στόχο την λεηλασία της χώρας. Πολύ σύντομα ακούμε ότι οι δικαστικές αρχές θα «σφάξουν» και μια ακόμη «ιερή αγελάδα» του ίδιου συστήματος, τα αποκαλούμενα μεγάλα έργα.

Το Κυπριακό στον «αστερισμό» των συνομιλιών του Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερόγλου: τι να περιμένουμε και τι μπορούμε να κάνουμε.


του Λευτέρη Ριζά
Σχεδόν ξαφνικά – για τους πολλούς – το Κυπριακό εισέβαλε πάλι στην επικαιρότητα μας. Σχεδόν μαζί με τον σεισμό στην Κεφαλονιά. Οι κάτοικοι της ζούνε καθημερινά το «δράμα» τους. Οι υπόλοιποι βλέπουμε τις εικόνες στην τηλεόραση, κουνάμε το κεφάλι «βρε τι έπαθαν οι άνθρωποι» και συνεχίζουμε τη ζωή μας ή συνεχίζουμε να βρίζουμε τους «άτιμους» τροϊκανούς, την συγκυβέρνηση, τον Άδωνη για όσα μας έχουν προκαλέσει.

ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος που διαπράττεται εναντίον της Κύπρου από τον δεξιό πρόεδρό της Νίκο Αναστασιάδη και συνένοχο το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στη Μεγαλόνησο όσο και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο επιχειρείται με προκλητικό τρόπο να εξαπατηθούν οι Ελληνοκύπριοι από τον πολιτικά ορκισμένο «ανανιστή», που εν πλήρει επιγνώσει εξέλεξαν πανηγυρικά ως πρόεδρο – αλλά τουλάχιστον εκεί αντιδρούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην φυσικά της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, η στάση της οποίας ήταν ανέκαθεν απαράδεκτα ενδοτική στο Κυπριακό. Αντιδρά ακόμη και το ΔΗΚΟ που συμμετέχει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, την οποία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει.

1.382.062 θύματα του πρωτογενούς πλεονάσματος


Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Τα καλά νέα του πρωτογενούς πλεονάσματος περιμέναμε, τα κακά νέα της ανεργίας κατέφθασαν. Κάκιστα τα νέα της ανεργίας: στο 28% έφτασε τον Νοέμβριο, στα 1.382.062 άτομα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι, 78.000 περισσότεροι από πέρυσι. Μια ολόκληρη πόλη έχασε τη δουλειά της μέσα σε ένα χρόνο, το χρόνο του success story. Στο 61,4% η ανεργία στις ηλικίες 15-24, στο 38,4% στις ηλικίες 25-34, στο 32,2% στις γυναίκες, στο 28,9% στην Αττική, το οικονομικό κέντρο της χώρας. Πλεόνασμα περιμέναμε, ανεργία μας προέκυψε. Ανεργία εξαιτίας του πλεονάσματος, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επιτεύχθηκε το πλεόνασμα.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιμπεριαλιστική από τη γέννησή της

του Βασίλη Λιόση[1]
Φίλες και φίλοι, να ευχαριστήσω κατ΄ αρχάς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης εκ μέρους του Συλλόγου για τη διάδοση της μαρξιστικής σκέψης «Γιάννης Κορδάτος». Η πρωτοβουλία που πήρατε δεν είναι σημαντική μόνον επειδή στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διεξαχθεί η μάχη των ευρωεκλογών, αλλά κυρίως γιατί το ζήτημα της φύσης της ΕΕ, της σχέσης της με την Ελλάδα, των επιπτώσεων της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ/ΕΕ στα λαϊκά στρώματα, είναι κομβικής σημασίας για την αριστερά και το λαϊκό κίνημα.

Η ΗΔΟΝΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  1. Η κρίση …
Παράδοξο της εποχής: Όλα τα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην παρατεταμένη οικονομική κρίση που ζούμε έχουν γίνει στο όνομα της ανάπτυξης, με εργαλείο την απουσία της – τη διαρκή ύφεση.
Η ανεργία που σκαρφάλωσε σε ανήκουστα δυσθεώρητα ύψη υπηρετεί την επιστροφή στην «υγιή» ανάπτυξη, διότι δεν είναι παρά η λογική συνέπεια του «παρασιτικού», «κρατικοδίαιτου» «μοντέλου», που είχε ημερομηνία λήξης πολύ πριν από το annum mirabilem 2008 και την ύφεση που ακολούθησε.

Αϊντε και καλά σαράντα!

 
"Σεβαστόν" στέλεχος της κοινωνίας, ήτοι διευθύντρια
λυκείου, έδωσε στην αστυνομία ονόματα μαθητών,
που συμμετείχαν σε κατάληψη...
Οι μαθητές κλήθηκαν στο "οικείο" αστυνομικό τμήμα,
σε εφαρμογή του αλήστου μνήμης "περάστε απ΄το
τμήμα, δι΄υπόθεσιν σας"!

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ, Ή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;


εκπομπή "Επόμενη Μέρα" στο κανάλι Action 24, στις 13 Φεβρουαρίου 2014.

Η ώρα της Νέας Τάξης για την Κύπρο (2)

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πριν 10 ακριβώς χρόνια, σε άρθρο με τον ίδιο τίτλο στη στήλη αυτή (“Ε”,17/4/2004), έγραφα ότι η διαδικασία για την επιβολή του σχεδίου Ανάν, δηλαδή του σχεδίου της υπερεθνικής ελίτ (Υ/Ε) που στόχευε στην επιβολή της Νέας Τάξης στην περιοχή, είχε εισέλθει σε κρίσιμη φάση με το δημοψήφισμα. Μια διαδικασία που άρχισε το 1960, με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που επέβαλε η αποικιοκρατική Βρετανία, με την συναίνεση της Δύσης, οι οποίες οδήγησαν σε εθνικιστικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και παρ’ ολίγον Τουρκική εισβολή το 1964 που αποσόβησε η κραταιά τότε Σοβιετική Ένωση.