#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Είναι ανάγκη να ανέβουμε όλο το Γολγοθά έως τη σταύρωση ή θα αποφασίσουμε τώρα την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;

    
 Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ
Ζούμε σε εποχές δύσκολες, ασυνήθιστες γι’ αυτό και αποκαλυπτικές. Το γνωστό ερώτημα αν υπάρχει ζωή έξω από το ευρώ και την ΕΕ φαίνεται να αντιστρέφεται από την ίδια την πραγματικότητα. Από τη λεηλασία, εντός του ευρώ και της ΕΕ, της ζωής και των δικαιωμάτων των απλών ανθρώπων, που η ίδια η ΕΕ ενορχηστρώνει! Η ΕΕ όχι μόνο δεν είναι το σπίτι των λαών για τον κόσμο της εργασίας και τους λαϊκούς ανθρώπους στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αλλά αντίθετα φαντάζει καθαρά πλέον σαν σφαγείο των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, που ταυτόχρονα κλονίζεται από τα κύματα της μεγάλης ύφεσης και φαίνεται να μην έχει μέλλον…

Χρυσή Αυγή: το άνθος του ολοκληρωτισμού

Toυ Σωτήρη Αμάραντου via: Αντίφωνο

Το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» έχει απασχολήσει  κάθε υγιή νου και κάθε δημοκρατική συνείδηση. Δεν είναι απαραίτητο να προβεί κάνεις σε μια σχολαστική επιχειρηματολογία για να αποδείξει τα ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κομματικής οργάνωσης. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το πώς μια γραφική οργάνωση που ενσωμάτωνε μερικές δεκάδες μόνο ανθρώπων, απέκτησε ισχυρή, σε εθνικό επίπεδο, εκλογική δύναμη, αρκετή να εισηγείται νομοθετήματα μίσους και να χρησιμοποιεί το όνειδος της βουλευτικής ασυλίας, προκειμένου να κατοχυρώνει νομικά την εγκληματική της συμπεριφορά.

Domenico Losurdo - Προς μια κριτική της κατηγορίας του Ολοκληρωτισμού (Ι)

Domenico Losurdo
Προς μια κριτική της κατηγορίας του Ολοκληρωτισμού
Historical Materialism 12:2, 2004
Μτφρ. Lenin Reloaded

Μια πολυσήμαντη κατηγορία

Ήδη το 1951, όταν πρωτοκυκλοφόρησε Η καταγωγή του Ολοκληρωτισμού της Χάνα Άρεντ, η έννοια του ολοκληρωτισμού συζητιόταν επί δεκαετίες. Κι όμως, το νόημα του όρου εξακολουθεί να μην έχει βρει έναν αξιόπιστο ορισμό. Είναι εφικτό να βρούμε ένα δρόμο μέσα σε κάτι που μοιάζει λαβύρινθος; Στο άρθρο αυτό, δεν θα εξετάσω παραδείγματα όπου το επίθετο "ολοκληρωτικός", κι ακόμα περισσότερο το ουσιαστικό που προέρχεται απ' αυτό, έχουν θετικές συνδηλώσεις.

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;


Λογια και Σκεψεις
Μετά τη χθεσινή ενημέρωση-μαζοχιστική συνήθεια που ευτυχώς αρχίζω να την κόβω σιγά σιγά- κοιμήθηκα σαν πουλάκι -όχι μπούφος να εξηγούμαστε!
Όλα τα προβλήματα λύθηκαν με μιας! Και δεν είχα μία πηγή ενημέρωσης, οοόχι έκανα διασταύρωση πληροφοριών.

Έτσι λοιπόν έμαθα ότι ο Στουρνάρας είναι σίγουρος πως θα υπάρξει επανεκίνηση της οικονομίας, ο

«Δεν πωλείται η ΛΑΡΚΟ, πωλείται η Ελλάδα»

ανακοίνωση σωματείων ΛΑΡΚΟ 
για την απεργία της Τετάρτης 28/8 


Λίγες ώρες πριν την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης στη ΛΑΡΚΟ, τα σωματεία των εργαζομένων, έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:
 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ
• Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ (ΛΑΡΥΜΝΑ)
• Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας
• Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
• Σωματείο Εργαζομένων στα Λιγνιτωρυχεία Σερβίων της Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε.
• Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

 27-08-2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τώρα θα δείτε τι εστί μυαλό κουκούτσι...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο 'Αρης Βελουχιώτης...


«Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει και ένα μεγάλο- μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθεί πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.»


«Έχει μακριά γένια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει –κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε τ’ όνομα του οι Γερμανοί κρύβονται σαν λαγοί μέσα στα δάσα…»

Γιάννη Ρίτσου, Το Υστερόγραφο της Δόξας
(Άρης Βελουχιώτης)...


Ο Θανάσης Κλάρας γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1905 στη Λαμία προερχόμενος από μια από τις πιο επιφανείς οικογένειες της πόλης. Ο πατέρας του, Δημήτριος Κλάρας, ήταν δικηγόρος (για κάποιο διάστημα διετέλεσε και...

Μήπως κάποιοι παίρνουν ήδη ληγμένα;


Tης Κατερίνας Σερέτη
Για ακόμα μια φορά, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος σε θέση ευθύνης, μας βγάζει τρελούς. Είναι η δεύτερη φορά για τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.
Θα θυμάστε εκεί γύρω στην Άνοιξη που ο κ. Σκορδάς, ως λαγός, άνοιξε το θέμα της άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών.
Τότε και ο ίδιος και άλλοι έσπευσαν να μας βγάλουν τρελούς. δεν είχαμε καταλάβει καλά, παρερμηνεύθηκαν τα λεγόμενά τους και όλα τα γνωστά κλισέ που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ανα την υφήλιο.

Είναι σημαντικό να φανταζόμαστε τον κόσμο μετά τον καπιταλισμό

Από τα ζητήματα της στέγασης μέχρι τους μισθούς, ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ υποστηρίζει ότι η εξέταση των αντιφάσεων του καπιταλισμού μπορεί να δείξει τον δρόμο προς έναν εναλλακτικό κόσμο

- Ετοιμάζετε το νέο βιβλίο σας «Οι δεκαεπτά αντιφάσεις του καπιταλισμού». Γιατί  επικεντρώνεστε σε αυτές;

-Η ανάλυση του καπιταλισμού δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές και θεμελιώδεις αντιφάσεις. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι αντιφάσεις αυτές ξεφεύγουν από τον έλεγχο και δημιουργούν κρίσεις. Σήμερα βρισκόμαστε μέσα σε μια κρίση, και νομίζω ότι είναι σημαντικό να ρωτήσουμε «ποιες ήταν οι αντιφάσεις που μας οδήγησαν σε αυτήν;». «Πώς μπορούμε να αναλύσουμε την κρίση από την άποψη των αντιφάσεων;» Μια από τις μεγάλες ρήσεις του Μαρξ ήταν ότι «μια κρίση είναι πάντα το αποτέλεσμα υπόγειων αντιφάσεων». Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτές, παρά με τα αποτελέσματά τους.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ "ΞΕΦΥΓΕ" ΑΠΟ ΤΙΣ...ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙ! ΟΛΟ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΦΟΔΟΥΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ!Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ. Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ
Δ. Καζάκης στην εκπομπή ΤΕΤ@EΡΤ της ΝΕΤ


Ο επικείμενος θάνατος του τουρισμού στην Ελλάδα

 
Μετά την τουριστική έκρηξη των 17 εκατομμυρίων φανταστικών τουριστών που μας είπαν να περιμένουμε την φετινή σαιζόν, αρχίζουν να φαίνονται τα πτώματα. Είναι κοινό μυστικό πια ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα φύγει με μειωμένες εισπράξεις για την χώρα, με τζίρους σε κάθετη πτώση στην εστίαση και ψυχαγωγία – παρά την περιβόητη επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% – και είναι σίγουρο ότι θα αφήσει κουφάρια πολλές, αν όχι τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Η τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας ψυχορραγεί, πνέει τα λοίσθια.

Γιατί είναι αναποτελεσματικός ο νεοφιλελευθερισμός;Του Δημήτρη Δερμάτη 


Μια θεωρητική προσέγγιση πάνω στον κόσμο των ιδεών (ενν. ιδεολογία) στην Ελλάδα του σήμερα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει αποκομμένη από την ίδια την κοινωνία, στο πεδίο της οποίας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους άλλωστε, ούτε θα μπορούσε να αναλυθεί διαφορετικά παρά μόνο μέσα από κοινωνικούς όρους. Καθώς τα παραδοσιακά σχήματα της πολιτικής διαστρωμάτωσης (αριστερά-κέντρο-δεξιά) πολυδιασπώνται σε μικρότερης δυναμικής τάσεις, διαφορετικής μεταξύ τους πολιτικής τοποθέτησης και θεώρησης υποχρεωνόμαστε πλέον να προχωρήσουμε σε συγκριτική μελέτη με κύριο άξονα το ιδεολογικό τους περιεχόμενο.

Τζακ Κέρουακ: Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών


  ΕΛ.Λ.Α.Σ.
Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών.
Σε αυτούς που βλεπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες, που δεν σέβονται την τάξη…
Μπορεί να τους επαινέσεις, να διαφωνήσεις, να τους τσιτάρεις, να δυσπιστήσεις, να τους δοξάσεις ή να τους κακολογήσεις. Αλλα δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Γιατί αλλάζουν πράγματα. Βρίσκουν, φαντάζονται, βοηθάνε, ερευνούν, φτιάχνουν, εμπνέουν. Σπρώχνουν μπροστά τα πάντα.Ίσως, πρέπει να είναι τρελλοί. Πώς αλλιώς θα κοιτάξουν ένα άδειο καμβα και θα δουν έργο τέχνης; Ή θα καθίσουν στη σιωπή και θ’ ακούσουν τραγούδι που δεν έχει γραφτεί;Εκεί που κάποιοι βλέπουν τρελούς, εμεις βλέπουμε μεγαλοφυίες. Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν οτι μπορούν ν’αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.

Η Συρία δεν θα γίνει ανδρείκελο της Δύσης!


Ο πρόεδρος της Αραβικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Συρίας σε μια συνέντευξη-καταπέλτη στην ρωσική εφημερίδα Izvestia, επισημαίνει: «Το μήνυμα της Συρίας σε όλους είναι ότι το όνειρο να δουν τη Συρία πιόνι της Δύσης είναι απραγματοποίητο! Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος και θα συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»

 Zητούμε συγγνώμη από τον αγωνιζόμενο Συριακό λαό που στάθηκε πάντα στο πλευρό του Ελληνικού λαού…

ΖΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ...

 
Κυκλοφορώ καθημερινά με τα ΜΜΜ (γιατί δεν έχω αυτοκίνητο καρδιά μου) και μάλιστα με 2 γραμμές μετρό και  1 γραμμή  λεωφορείου , για να πάω στη δουλειά  μου κι  άλλες τόσες  για  να επιστρέψω.  Δεν σας κρύβω λοιπόν,  πως η καθημερινή επαφή  μου με όλο το πλήθος  των συνοδοιπόρων,  είναι μια από τις  κυριότερες  πηγές  έμπνευσης  για τα κείμενά μου.  Καθισμένη ή όρθια,  χαμένη  κι εγώ στο κόσμο μου, όπως κι όλοι οι άλλοι,  καθημερινά  παίζω το δικό μου παιχνίδι, κάτι που έκανα από μικρή.  Σταματώ το βλέμμα μου πάνω σε κάποιον, και φτιάχνω τη δική μου εκδοχή για την ιστορία του ανθρώπου που έχω μπροστά μου. 

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε τέσσερις ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ώρες στάση εργασίας! (και δύο σχόλια!)


Τη στιγμή που στο χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης γίνονται έντονες διεργασίες ανάμεσα στους εργαζόμενους με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τοπικά αλλά και κεντρικά, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, ενώ ήδη έχει στείλει εκατομμύρια άλλους στην ανεργία και τώρα ετοιμάζεται να τους πουλήσει ληγμένα τρόφιμα, τη στιγμή που ακόμη και αν κάποιους από αυτούς τους επαναπροσλάβει θα τους επαναπροσλάβει ως "νέους" εργαζόμενους με μισθούς της πείνας (η Δημόσια Τηλεόραση άνοιξε ήδη το δρόμο και το ίδιο θα συμβεί και με όσους απομείνουν στο δημόσιο), τη στιγμή

Μαζικές αγωγές δανειοληπτών μετά την αποκάλυψη βόμβα για την μεγάλη κομπίνα των τραπεζών

 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πρόκειται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις - φωτιά του οικονομολόγου και πρώην... στελέχους της Εμπορικής Τράπεζας Στέφανου Τσίπα για την τοκογλυφική και ληστρική τακτική των τραπεζών, οι οποίες ακονίζουν τα νύχια τους για να αρπάξουν την πρώτη κατοικία του Έλληνα.

Άδωνι, προσοχή στο… κουκούτσι


Σταύρος Χριστακόπουλος
«Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε εκπρόσωπος Τύπου άλλων υπουργών Οικονομικών». Με αυτή την απολύτως περιφρονητική φράση απάντησε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Κότχαους σε ερώτηση δημοσιογράφου που τον κάλεσε να… ερμηνεύσει μια δήλωση του Γ. Στουρνάρα στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».
 

Πόλεμος και Ειρήνη


Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Η υπερδεκαετής σφαγή στα κατεχόμενα Ιράκ και Αφγανιστάν συνεχίζεται αδιάλειπτα. Τι κι αν οι εκατόμβες, τι κι αν οι διαρκείς «11ες του Σεπτέμβρη» που σπέρνουν στις δυο κατεστραμμένες χώρες οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δε βρίσκουν πια στον Τύπο της Δύσης χώρο ούτε για μονόστηλο…

Πρωτογενές πλεόνασμα, νέο πακέτο και πλειστηριασμοί


Παναγιώτης Μαυροειδής               αριστερο blog
Πλησιάζοντας πλέον στο Σεπτέμβρη, μαζί με τη συνήθη και όλο και πιο εφιαλτική συλλογή των προς πληρωμή λογαριασμών, πρέπει να συνθέσουμε και τις εικόνες των πολιτικών μηνυμάτων που μας βομβαρδίζουν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί ‘’επιβήτορες’’. Να ανακαλύψουμε το συνδετικό τους ιστό, αναζητώντας παράλληλα τα δικά μας βήματα.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Μια αιματηρή στόχευση

Ο φετινός Σεπτέμβρης θα ξεκινήσει αλλιώτικα, με τους δικούς μας όρους!


Πηγή: "Ανυπότακτος μαθητής"
Λίγες μέρες πριν, το βράδυ της 13ης Αυγούστου, μερικά μέτρα πιο κάτω από το δημαρχείο του Περιστερίου δολοφονήθηκε ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης. Ένας ακόμη νέος, σαν και εμάς, στο βωμό της κρίσης τους. Ένας ακόμη «τζαμπατζής» και περιθωριακός, σαν και μας, που δεν πλήρωσε το εισιτήριο στο λεωφορείο που ανέβηκε. Ένα ακόμη θύμα της μαυρίλας που θέλουν να αποκαλούν ζωή, για τη γενιά μας. Για το κράτος τους, την αστυνομία και τους ελεγκτές, όποιος δεν πληρώνει αυτά που τον διατάζουν είναι παρείσακτος. Για τις κυβερνήσεις τους όποιος σηκώνει κεφάλι στη χούντα και τη μνημονιακή λεηλασία είναι εχθρός. Το αποδεικνύουν καθημερινά πως η νεολαία που ξυπνά και αντιστέκεται και όποιος άλλος αγωνίζεται θα βρεθεί αντιμέτωπος με σιδερένια πειθαρχία. Από τη μία ΜΑΤ, βία και δακρυγόνα, από την άλλη απολύσεις, λιτότητα, ανεργία και ένα μέλλον γεμάτο μιζέρια και εξαθλίωση.

Τα πρώϊμα σημάδια ενός Φασιστικού καθεστώτος στην Ελληνική κοινωνία! 
Eδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω για ένα αυτοκόλλητο που είχα δει στο οποίο περιγραφόταν η λίστα με κάποια από τα σημάδια τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι δείχνουν τη τροπή ενός κράτους σε φασιστικό καθεστώς.
Η λίστα έχει καταρτηθεί από την ομάδα Syracuse Cultural Workers .
Ίσως κάποιοι πουν ότι πλέον είναι αργά για μια τέτοια λίστα και αυτά τα ξέρουν.
Πότε όμως δεν είναι αργά για να κατανοούμε καλύτερα το φασισμό. 
Για πάμε λοιπόν :  …