#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

The Act of KillingΠροβολές αυτού το ντοκυμαντέρ θα πρέπει να οργανωθούν παντού στην Ελλάδα! Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο σφαγιάστηκαν το 1965 στην Ινδονησία ένα εκατομμύριο κομμουνιστές και μέλη του λαϊκού κινήματος από παραστατιωτικές ομάδες που συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις. Το σκεπτικό των εγληματιών αυτών δε διαφέρει πολύ από αυτό των Χρυσαυγιτών των οποίων οι παππούδες άλλωστε με ανάλογο τρόπο σφαγίαζαν τα μέλη του ΕΑΜ το 1945-46.
Ένα άρθρο σχετικά με το φιλμ στα αγγλικά http://www.marxist.com/review-the-act-of-killing.htm
 
mygranma

Η ταξική πάλη στην Ελλάδα


ergatis

Συντάχθηκε απο τον/την Κ.Απ.
Πέμπτη, 01 Αύγουστος 2013
Εισαγωγή:
Ένα χρόνο πριν, όσο βρισκόμασταν ακόμα στο αντίστοιχο camping του ΕΕΚ, είχε φτάσει τότε η είδηση από την Αθήνα, για τη λήξη του αγώνα στη Χαλυβουργία, μετά από 9 μήνες απεργία διαρκείας. Είχαμε πει τότε σωστά, και πριν καν επιστρέψουμε, πως με τον αγώνα στη Χαλυβουργία δεν κλείνει αλλά ανοίγει ένας νέος κύκλος μεγάλων ταξικών συγκρούσεων. Ένα χρόνο μετά, οι αιτίες που πυροδότησαν εκείνη τη γιγάντια μάχη όχι απλά είναι ακόμα παρούσες αλλά είναι ανεβασμένες σ’ ένα ανώτερο επίπεδο.

Ενώπιον της κορύφωσης του δράματος

 
Το βαρύ πυκνό καλοκαίρι του 2013, πολλοί άνθρωποι που συναντώ, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, μεταφέρουν την ίδια αίσθηση: ότι εκμετράται ο χρόνος της παρούσας κρίσης, ότι βαδίζουμε προς μια κορύφωση. Η κορύφωση έχει ποικίλες καταλήξεις, αναλόγως του συνομιλητή, πάντως όλες είναι δραματικές, οδυνηρές και λυτρωτικές συνάμα.

ΒΑΡΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ


Το ξεβράκωμα είτε αργό είτε γρήγορο, είτε ντελικάτο, είτε βάρβαρο, ξεβράκωμα είναι…
Περίμεναν όλοι τον ΣΥΡΙΖΑ σε στυλ ΚΚΕ, κόντρα σ’ όλα, και μια ζωή αραχτό στην αντιπολίτευση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας… Για την καθαρότητα της σοσιαλιστικής ιδέας ρε γαμώτο!
Και να έχουμε κι εμείς το κεφάλι μας ήσυχο… υποτίθεται.
Και τώρα που τον βλέπουν να ανοίγει την κλειδαμπαρωμένη πόρτα της εξουσίας που άνοιγε μονάχα στα κελεύσματα της δεξιάς και της διαπλοκής, τους έπιασε η φαγούρα…

ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ-Βασίλης Λέκκας


Μαριναλέντα, η Γη της Ουτοπίας...athens.indymedia.org
Η Γη της Ουτοπίας, η Μαριναλέντα είναι ένα ουτοπικό χωριό 3.000 κατοίκων στην Ανδαλουσία. Ίσως η προσπάθεια να περιγράψει κάποιος τη διαφορετικότητα του χωριού με όρους πολιτικής και οικονομίας να είναι και δύσκολο και αντιφατικό. Στην Μαριναλέντα ταιριάζουν περισσότερο το παράδειγμα και οι ήρωες ενός κόμικ: Του Αστερίξ.
Ένα τρελό χωριό με τους δικούς του κανόνες μέσα στην αυτοκρατορία του χρήματος. Με αυτοδιαχείριση, κοινοκτημοσύνη και έναν τρελό δήμαρχο, απέναντι στους κανόνες λειτουργίας ενός καπιταλισμού σε βαθιά κρίση.
Η Μαριναλέντα δεν θα ήταν αυτό που είναι, αν ο Γκορντίγιο, στα δεκαεννιά του χρόνια, το 1979, δεν εκλεγόταν δήμαρχος. Η κομμούνα του κλείνει 31 χρόνια ύπαρξης. Την ώρα που η υφήλιος παλεύει με την κρίση, η Μαριναλέντα μοιάζει ένας άλλος κόσμος.

Σημειώσεις περί δημοκρατίας

 
Η τρίτη και μακρύτερη –με την έννοια της μακροβιότερης- ελληνική δημοκρατία, θυμίζει σταδιακά, όσο μεγαλώνει, ολοένα και περισσότερο το τρίτο ράιχ, όπως είχαμε πει σε προηγούμενο κείμενο –χωρίς αυτό να παραπέμπει στη γνωστή δημοφιλή θεωρία περί οικονομικής κατοχής, μερκελιστών, κτλ. Κι έχει περάσει από σαράντα παρά ένα κύματα, δηλ 39, όσα και τα χρόνια της, που την κάνουν να μοιάζει με τη δεσποινίδα της ταινίας, που έμεινε άγαμη. Και όσοι της έταζαν βίο ανθόσπαρτο και την πήραν από δυο και τρεις (ή περισσότερες) φορές στις κυβερνητικές του θητείες, την ξεγέλασαν και της πήραν ό,τι πολυτιμότερο είχε: την προίκα του μεταπολιτευτικού ριζοσπαστισμού με τις κατακτήσεις του και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, που δεν ήρθε ποτέ.

Το καζάνι των Βαλκανίων: Η μεταξική δικτατορία και οι μειονότητες της Ελλάδας


Το παρόν κείμενο είναι μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης των μειονοτήτων κυρίως κατά την μεταξική περίοδο και δεν αποτελεί εξειδικευμένη μελέτη για τα επιμέρους θέματα που παρουσιάζονται περιληπτικά. Αυτά ίσως παρουσιαστούν σε μελλοντικά ποστ κατά περίπτωση - καθώς ο όγκος του υλικού είναι πολύ μεγάλος - και θα ασχοληθούμε με κάποια αναλυτικά στο μέλλον. Προς το παρόν, με αφορμή την “εθνοσωτήρια” επέτειο ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις λιγότερο συζητημένες πτυχές της μεταξικής δικτατορίας.

Οι μεταξικοί μύθοι και ο βελούδινος εθνικισμός – το ΙΚΑ και το 8ωρο


diktiospartakos
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς διακυβερνήσεώς του αρκετοί φιλεργατικοί νόμοι θεσπίστηκαν που ισχύουν έως τις μέρες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ είναι δημιούργημα του Ιω. Μεταξά.
Livepedia.gr
Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, προσπαθώντας να κατευνάσει την κοινωνική αναταραχή, προώθησε κάποια φιλολαϊκά μέτρα, όπως το 8ωρο και κάποιες υποχρεωτικές βελτιώσεις στο εργατικό περιβάλλον, ενώ επένδυσε στην άμυνα, όσο αυτό του επιτρεπόταν από τις μεγάλες δυνάμεις.
el.wikipedia.org
Η λήψη, για πρώτη φορά, σοβαρών μέτρων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης -όπως ιδιαίτερα η σύσταση του ΙΚΑ, το 1937- προσφερόταν για να αμβλύνει την κοινωνική αντίδραση, χωρίς όμως να μπορέσει να την εξαλείψει.
Σχολικό βιβλίο της Γ' Λυκείου, σελ 107

Η ημέρα που ο Σκρουτζ Μακ Ντακ θα γίνει φτωχός πλησιάζει...


H MERKE  ΠΑΙΖΕΙ ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΤΥΧΕΡΗ ΔΕΚΑΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΩΣ ΠΟΤΕ;
Aπό την ροή των ειδήσεων σχετικά με την φημολογούμενη νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους μετά τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οδεύουμε σε μία διεθνή οικονομική καταστροφή.

Οι Γερμανοί πολιτικοί όλων των πολιτικών αποχρώσεων την αποκλείουν με δηλώσεις τους προς τους ψηφοφόρους τους.

Παγκοσμιοποίηση ή Ιμπεριαλισμός;

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μια σοβαρή παράπλευρη συνέπεια της κατάρρευσης του «υπαρκτού» και της ουσιαστικής ενσωμάτωσης των μητροπολιτικών κομουνιστικών κομμάτων στο διεθνοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα είναι η παράλληλη καθίζηση του Μαρξιστικού προτάγματος. Έτσι, οι «Μαρξιστές» αυτοί, αντί να παραμένουν πιστοί στη Μαρξιστική μέθοδο που ορίζει την ορθοδοξία, και όχι στα «δόγματα», όπως υποστήριζε η εκχυδαϊσμένη Μαρξιστική εκδοχή, έχουν επιστρέψει, εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις Μαρξιστών στο εξωτερικό, στα κιτάπια των αρχών του 20ου αιώνα για να ερμηνεύσουν το νέο συστημικό φαινόμενο της εποχής μας: την παγκοσμιοποίηση.

Τα παραισθησιογόνα της «αριστερής» (τυπικής) ΛΟΓΙΚΗΣ

Ένα από τα πονηρά τεχνάσματα της κυρίαρχης δημοσιογραφικής λογικής είναι να «επενδύει» στα στενά όρια του ατομικού στον Άνθρωπο (άτομο).

Η ακραία και χυδαία αυτή τυπική σκέψη αποστειρώνει το άτομο από τα κοινωνικά και πολιτικά του χαρακτηριστικά, το αποσπά δηλαδή από τη διαλεκτική τού κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι, το αφυδατώνει από κάθε χυμό αυτού του γίγνεσθαι και το εξετάζει σαν αυθύπαρκτη οντότητα ατομικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων. Σαν άτομο, δηλαδή, χωρίς κοινωνικές και πολιτικές ιδιότητες, αλλά σαν άτομο με ιδιαίτερα γνωρίσματα: «Καλός», «κακός», «ηθικός», «έντιμος», «άτιμος», «έξυπνος», «βλάκας», «γελοίος» κ.λπ…

Πώς φθάσαμε στην δικτατορία του Μεταξά

Συρία γερά! Φωτιά κι ατσάλι στα σκυλιά των ιμπεριαλιστών! (Syrian Republican Guard in Action)


Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στις Σκουριές...


4η Αυγούστου 1936... δικτατορία, μαύρες μέρες για το Λαό... Γιορτάζουν σήμερα τα γερμανοτσογλάνια της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ! Κρήτη και Καλαμάτα, οι διαφορές μας Αντωνάκη!


Το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας με τιμές στην Κούβα! Η αρκούδα, μετά την ήττα της δύσης στη Συρία, δείχνει τα δόντια της με ελλιμενισμό απέναντι από τις ΗΠΑ…


Η φωτιά δεν σβήνει με φάλαγγες- Καλοκαιρινά νεοναζιστικά σόου


Της Άντας Ψαρρά
Πολύ καλά έκανε η πυροσβεστική και εμπόδισε το σόου του Κασιδιάρη και των ομοίων του που με πρόσχημα την «βοήθεια» στην κατάσβεση της πυρκαγιάς έβαλαν όλα τα σήματα και τα ναζιστικά τους αξεσουάρ για να μας πείσουν ότι μόνο με στρατιωτικούς σχηματισμούς και φάλαγγες μπορούμε να οργανώνουμε τη «δράση» μας. Με τα αξεσουάρ πηγαίνουν στα νοσοκομεία για αίμα μόνο σε Έλληνες, με τα αξεσουάρ παραταγμένοι μοιράζουν τα τρόφιμα μόνο για Έλληνες με καλυμμένα τα σύμβολα κακοποιούν μετανάστες και με τον ίδιο τρόπο πήγαν χθες σύσσωμοι να μπερδευτούν στα πόδια της πυροσβεστικής.

Μία μπύρα περικαλώ!!


 
Νάτος κι ο Αύγουστος.
Aπαιτητικός, ζωηρός, φορτωμένος υποσχέσεις,
 λαγνεία  και ερωτισμό!!
Ξεσηκώνει μυαλά και οικογένειες
Σου κλείνει το μάτι γεμάτος υπονοούμενα.
"Εδώ είμαι...έλα να με πάρεις"!!