#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Έρχεται η στρατοχωροφυλακή; Άνοιξε κουβέντα μετά από την καταδίωξη δραπετώνΤου ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
  Έρχεται η “στρατοχωροφυλακή”; Η υπόθεση της -ανεπιτυχούς μέχρι στιγμής- καταδίωξης των Αλβανών δραπετών στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου, έχει προκαλέσει μια έντονη παρασκηνιακή συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός σώματος που θα μπορεί να αναλαμβάνει επιχειρήσεις “εσωτερικής ασφάλειας” σε επιχειρησιακό περιβάλλον “ανταρτοπόλεμου” σαν κι αυτές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των δραπετών. Η αναγκαστική όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές χρησιμοποίηση Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού αλλά και του Στρατού, έδειξε την ανάγκη “ανασύστασης της χωροφυλακής” ή την δημιουργία κάποιου ανάλογου σώματος.

Κορνήλιος Καστοριάδης: Η «Ορθολογικότητα» του καπιταλισμού

 
ΕΛ.Λ.ΑΣ.
Στο βιβλίο «Η ορθολογικότητα του καπιταλισμού» του Έλληνα διανοητή Κορνήλιου Καστοριάδη, περιέχονται κείμενα και δοκίμια που αφορούν την εξέλιξη του σύγχρονου καπιταλισμού, και τις επιπτώσεις του στον άνθρωπο. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Σεπτέμβρη του 1997. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, οι τοποθετήσεις του Καστοριάδη πάνω στην σύγχρονη Δυτική κοινωνία και το Νεοφιλελευθερισμό, εξακολουθούν να μας εμπνέουν.
Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό βιβλίο, ωστόσο, όμως, πλούσιο σε περιεχόμενο. Με την βοήθεια του Max Weber, ο Έλληνας διανοητής επιχειρεί να διαυγάσει τις σύγχρονες, Δυτικές, καπιταλιστικές κοινωνίες όχι μόνο κάτω από την αυστηρή οικονομική της πτυχή. Όπως και η πρώτη περίοδος της Σχολής της Φρανκφούρτης (βλ Max Horkheimer, Theodor Adorno και Herbert Marcuse), ο Καστοριάδης μας προτρέπει να δούμε τον καπιταλισμό όχι μόνο σαν ένα προβληματικό σύστημα οικονομικών σχέσεων, αλλά, και σαν κοινωνικό και αξιακό μοντέλο.

Οικογένεια “Made in Greece”


 
ΕΛ.Λ.ΑΣ.

Από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, κάτι περίεργο συμβαίνει με την οικογένεια που το ελληνικό κράτος συντηρεί τα τελευταία 60 χρόνια.
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο Κυριάκος εξομολογήθηκε ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τις νύχτες επειδή είναι υποχρεωμένος να απολύει κόσμο από το δημόσιο, κάτι που διόλου δεν τον πείραζε όταν, ως βουλευτής, το υπερψήφιζε με μεγάλη ευχαρίστηση.

Δικαιοσύνη με ονοματεπώνυμο: Ιδιωτικά Συμφέροντα
Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Την Τετάρτη 10/07 η δικαιοσύνη αποφάσισε να προφυλακίσει άλλους δύο αγωνιστές από την Ιερισσό για την υπόθεση των Σκουριών, θέλοντας για άλλη μία φορά να αποδείξει ότι δεν είναι παρά ένα κομματάκι στο πάζλ της διαπλοκής και των συμφερόντων. Με προφανή στόχο την τρομοκράτηση και την διάλυση του αγώνα διάλεξαν τα νέα θύματά τους, όπως είχαν κάνει τρεις μήνες πριν με τον Γιώργο και τον Βασίλη. Κάθε άνθρωπος που σκέφτεται ξέρει καλά ότι πρόκειται για θύματα, που τα κανάλια παρουσιάζουν ως θύτες γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Μπόμπολα και του κάθε Μπόμπολα.

"Εκανες τη χώρα μας μπουρδέλο... Βενιζέλο, Βενιζέλο..." ΑΓΡΙΟ κυνηγητό στον Βενιζέλο... Τον κυνήγησαν ακόμα και στην ταβέρνα ... Και τώρα μπορείτε να πα να γαμηθείτε!

Δεν θα περάσει ο φασισμός, δεν θα αφήσουμε τους φασίστες να μαγαρίσουν τα μνημεία των εκτελεσθέντων από τους ναζί!


Συμπλοκή ΚΚΕ-ΕΔΗ πάνω σε μνημείο εκτελεσθέντων von Newscaster

Για μια ακόμη φορά οι χρυσαυγίτες εθνικιστές αποπειράθηκαν να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση για τη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Ναζί, στο χωριό Καράτουλα του Πύργου. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση εμπόδισαν τα φασιστοειδή και ιδεολογικούς απογόνους των ναζί δολοφόνων να προβούν σε αυτήν την πράξη ντροπής για τα τιμώμενα θύματα.

* Τι "ο αγών μου", τι "το protagon μου"... *


Καμαρώστε άρθρο του protagon.gr > Γιατί όχι «εθνικοσοσιαλιστές»;
Πιο αδαής άραγε πεθαίνεις;...
 
 
 

Γαντζωμένοι στην εξουσία για να μην πάνε φυλακή: Προσπάθεια να κουκουλωθούν οι ευθύνες Προβόπουλου στο σκάνδαλο ‘Proton Bank’

 
Γαντζωμένοι στην εξουσία για να μην πάνε φυλακή:
Προσπάθεια να κουκουλωθούν οι ευθύνες Προβόπουλου στο σκάνδαλο ‘Proton Bank’.
Όσο περνά ο καιρός τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι πρόκειται για συμμορία που κυβερνά τον τόπο.
Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την... υπόθεση, Λαυρεντιάδης και Κυριακίδης σε συνεργασία και με την υποστήριξη των κυβερνητικών φίλων τους, αγόραζαν τράπεζες και ΜΜΕ με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά αλλά κυρίως τα πολιτικά συμφέροντα των αφεντικών τους, μόνο που το έκαναν χοντροκομμένα και το σχέδιο κατέρρευσε.
Αυτή την φορά βγήκαν στην επιφάνεια οι ποινικές ευθύνες Προβόπουλου στις παρανομίες Λαυρεντιάδη.

Η κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας είναι εδώ!

Έφτασε η ώρα της κατάργησης της δωρεάν δημόσιας Παιδείας. Κι έγινε με πολύ πιο έξυπνο τρόπο από την κατάργηση της ΕΡΤ, αν και το ίδιο αστραπιαία. Απλώς μείναμε να κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Τα ΜΜΕ εξυπηρετικότατα όπως πάντα παραμόρφωσαν την πραγματική είδηση.
Τόνισαν τις 2.500 οργανικές θέσεις της τεχνικής εκπαίδευσης που χάνονται, αλλά έκρυψαν ότι πλέον όποιος μαθητής θέλει να ακολουθήσει μία από τις ειδικότητες που καταργούνται θα πρέπει να πληρώσει για να πάει σε ιδιωτικό ΙΕΚ!
Καταργήθηκαν, λοιπόν, οι ειδικότητες Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων, Γραφικών Τεχνών,, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης και Αργυροχρυσοχοΐας.
Προσέξτε το αιτιολογικό της κατάργησης σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Μείωση πληθυσμού της Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτουςτου Κυριάκου Ζηλάκου               Εργατικός Αγώνας
Η απογραφή του 2011 δείχνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια «λευκή» γενοκτονία του ελληνικού λαού ως αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του πληθυσμού της χώρας που καταγράφεται από συστάσεως νεοελληνικού κράτους. Σε καμία απογραφή ως τώρα μετά το 1828 δεν είχαμε μείωση πληθυσμού, ούτε καν σ’ αυτές που έγιναν το 1951 μετά την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, το 1961 και το 1981 μετά τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα τις δεκαετίες του ’50 και του ’70.
Μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας καταγράφηκε για πρώτη φορά σε γενική απογραφή πληθυσμού από συστάσεως ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του 1821. Αυτό προκύπτει από την απογραφή του 2011, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα με… δόσεις, στη διάρκεια των δύο χρόνων που ακολούθησαν μετά τη διεξαγωγή της τον Μάιο του 2011.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΒΙΑ: ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ… ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ*
Η πιο ακραία ίσως μορφή οικονομικής συστημικής βίαςστη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι η ανεργία ή, εναλλακτικά, η περιστασιακή και μερική (υπό)απασχόληση. Η ανεργία όμως είχε αρχίσει να φουντώνει από τον καιρό της ένταξής μας στην ΕΟΚ/ΕΕ και απλά σήμερα …απογειώθηκε. Ακόμη και στην εποχή των «παχιών αγελάδων», η ανεργία είχε διπλασιαστεί, από 3,6% το 1984, σε 7% το 1997, παρά το γεγονός ότι το εργατικό κόστος μειωνόταν δραστικά όλη την δεκαετία του 1990, ενώ τα κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονταν. Την περασμένη δεκαετία σημειώθηκε μια εντελώς παροδική μείωση της ανεργίας, σαν αποτέλεσμα της Ολυμπιάδας και των έργων «βιτρίνας» που χρηματοδοτούσε η ΕΕ, για να συνεχίσει κατόπιν την ανοδική πορεία της. Έτσι, οι άνεργοι, το 2005-08 είχαν φθάσει σχεδόν στο 8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ το 2009 είχαν ανεβεί στο 9,5%. Με το σκάσιμο της «φούσκας» οι άνεργοι τριπλασιάστηκαν και σήμερα φθάνουν το 28%!

Ο φασισμός δεν γεννιέται, μεθοδεύεται

 
Του Στέλιου Ελληνιάδη
«Στον 21ο αιώνα, ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι εξωτερικός, αλλά εσωτερικός… Αυτά που πλέον μας απειλούν -και μάλιστα ασύμμετρα- είναι το οργανωμένο έγκλημα, η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, το χάος και η βία στις πόλεις ή στην ενδοχώρα αδιακρίτως… Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο εθνικό δόγμα που θα εντοπίσει τους εθνικούς κινδύνους και θα προσδιορίσει τα μέσα με τα οποία θα τους αντιμετωπίσει επαρκώς η χώρα.» Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Τα λέει όλα. Η δημοκρατική κοινωνία πρέπει να εκτιμήσει «Το δόγμα για την ασφάλεια» όπως τιτλοφορείται το αποκαλυπτικό σχόλιο.
Οι πλιατσικολόγοι της χώρας είναι ικανοί για όλα. Αντιλαμβάνονται ότι το ψέμα τους δεν μπορεί να κρατήσει επ’ άπειρον.

Θα αγωνιστεί για την υπόθεση του εχθρού, όποιος για την δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.


 

Γράφει η εκπαιδευτικός Τ. Γ.

Σε γνωρίζω χρόνια, Σχεδόν μαζί διοριστήκαμε αλλά ποτέ δεν αντάμωσαν οι δρόμοι μας.
Βολεμένη εσύ με δυο μισθούς στην οικογένεια, δυο αυτοκίνητα και ιδιόκτητο σπίτι έβλεπες πάντα την πάρτη σου.

Σε εποχές που οι αγώνες γινόταν για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής δεν συμμετείχες ποτέ. Αγωνιστείτε εσείς να κερδίσω κι εγώ έλεγες τότε με περίσσιο θράσος. Σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής ήσουν η έξυπνη κι εμείς οι μαλάκες.


Μίκης Θεοδωράκης: ” ‘H τώρα ή ποτέ! Ξύπνα Έλληνα αδελφέ! “


Μίκης Θεοδωράκης: “Ή τώρα ή ποτέ”! Κι όταν λέω “ποτέ”, το εννοώ. Γιατί εάν ο ελληνικός λαός δεν αδράξει αυτή την τελευταία ευκαιρία, θα είναι χαμένος, γονατισμένος, εξαθλιωμένος και ντροπιασμένος για πάρα – πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. ϊσως και για αιώνες”…
Είσαι νέος… Διάβασε καλά! Αν θες διαφώνησε, αλλά μην αδιαφορείς! Η πατρίδα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Δεν ακούς; Ποιόν περιμένεις να τη σώσει; Ποιόν περιμένεις να σε σώσει; Κατάλαβέ το. Η λαίλαπα του πολέμου, του ακήρυκτου πολέμου που ζούμε, είναι ανεξέλεγκτη. Ο εχθρός έχει ήδη περάσει το κατώφλι του σπιτιού σου. Όσο κοιτάμε, βέβαια, την τηλεόραση δεν το αντιλαμβανόμαστε. Δεν θα βγει, όμως, από εκεί κανένας σωτήρας…

Μια σπίθα και μια «ωρίμανση», ίσως αρκεί για να ξεσπάσει ένας πόλεμος, στην «σκιά» της οικονομικής κρίσης

 
Του Άκη Κατσούλα (Κοινωνιολόγος- Οικονομολόγος)
Το επικίνδυνο είναι ότι στην σύγχρονή οικονομική κρίση, όσο περνά ο καιρός θα δυναμώνει ο «ακραίος εθνικισμός», που εκφράζεται από την «Ν.Δ.» και την «Χ.Α.». «Ακραίος εθνικισμός», όμως, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα βαλκάνια (Σκόπια, Αλβανία Βουλγαρία).

Αφορμή για αυτή την ανάλυση, αποτελεί ένα άρθρο του  Ι.Ν.Μαξίμου στο περιοδικό «Hot Doc» που αναδημοσιεύει το «Βαθύ Κόκκινο» με τίτλο «Χρύσανθος Λαζαρίδης: από τον Μαρξ στον Σαμαρά».
Πέρα από τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία, που αναφέρονται στο άρθρο, που θέλει να έχει «πολιτικό περιεχόμενο» , είναι κατά την άποψη μας μια «Life Style», κουτσομπολίστικη, περιγραφή του «φαινομένου Λαζαρίδη», που ενώ θέλει να «αποκαλύψει», συσκοτίζει και «ακρωτηριάζει» την ίδια την «αποκάλυψη».