#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Λιγότερο από το 1/3 εμπιστεύεται την ΕΕOι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη έχουν δραματικά αποτελέσματα σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό αναφέρει έκθεση με τίτλο «Κοινωνικό απολογισμός της ΕΕ για το 2012» που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Παρατηρητήριο (OSE) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο των Εργατικών Συνδικάτων (ETUI).
«Τα ευρωπαϊκά όργανα παρουσιάζονται όλο και περισσότερο παρεμβατικά αλλά και σύμφωνα στην πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί, παρά την ύπαρξη του λεγόμενου δημοκρατικού ελλείμματος» δήλωσε ο συντονιστής της έκθεσης Ντέιβιντ Νάταλι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωση της παρουσίασης.

Μέρες Χούντας...


 Παναγιώτης Σωτήρης
Μήνυμα που έστειλα σε όλους τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Αιγαίου...

Μέρες Χούντας... κι αυτή τη φορά, συγχωρέστε με, δεν θα δεχτώ καμιά αντίρρηση. Γιατί την εικόνα την είδα με τα μάτια μου. Στους πάνοπλους αστυνομικούς που εισέβαλαν στο ιστορικό κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ για να συλλάβουν φοιτητές. Στους δεκάδες αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ που με τα κράνη περιφέρονταν έξω από την αίθουσα της Συγκλήτου με ύφος και βλέμμα στρατού κατοχής.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ 
Οι τριγμοί που προκάλεσε ο αγώνας των εργαζόμενων της Ε.Ρ.Τ., μαζί φυσικά με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, είχε ως αποτέλεσμα τη «νέα» συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Μια κυβέρνηση λαβωμένη, αλλά για αυτό το λόγο το ίδιο και ίσως περισσότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες
Οι δεσμεύσεις και των δυο, είναι κλειδωμένες από καιρό, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Οι απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, το νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα, η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, της ΕΥΔΑΠ και άλλων ΔΕΚΟ, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, ήταν στην ατζέντα και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τη νέα κυβέρνηση. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ για το ρόλο της.

Nα ‘χαμε να λέγαμε…


Η ανακοίνωση της Τρόικας αναφέρει ότι «οι προοπτικές του ελληνικού προγράμματος διάσωσης παραμένουν αβέβαιες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανεπίλυτες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.» Αυτό, θα μπορούσε απλώς να κλονίζει το success story του Σαμαρά, για όσους ακόμη το πιστεύουν.
Το χειρότερο σημείο της ανακοίνωσης είναι ότι «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013-14 και πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος». Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα νέα μέτρα. Με όποια μορφή κι αν ληφθούν, θα είναι νέα μέτρα.

Από το Σύνταγμα στην ΕΡΤ: Θεοί και Δαίμονες μιας διετίας


Υπάρχει μια σκηνή σε μια παλιά ταινία του Όρσον Ουέλλες (Mr. Arkadin, 1956) όπου ένας άνθρωπος περιπλανιέται σε μια ξένη πολιτεία και τα βήματά του τον οδηγούν στο νεκροταφείο της. Χαζεύοντας τα άγνωστα ονόματα πάνω στους τάφους, γρήγορα το μάτι του επικεντρώνεται στις χρονολογίες που τον αναστατώνουν. Διαπιστώνει με φρίκη ότι όλες οι ζωές των πεθαμένων ήταν πολύ σύντομες. Τρέχοντας στον ηλικιωμένο επιστάτη του νεκροταφείου, τον ρωτάει με απορία: «Καλά, τι συμβαίνει εδώ; Όλοι ζουν τόσο λίγο στον τόπο σας;».
Αυτός, κουνώντας το κεφάλι του με κατανόηση, του απαντάει:
«Ξέρετε, εδώ δεν γράφουμε πάνω στους τάφους τις χρονολογίες γέννησης και θανάτου, αλλά τον χρόνο που διαρκεί μια φιλία…».

Δάκρυσε το εικόνισμα της Όλγας Τρέμη ... προκαλώντας το σταυροκόπημα χιλιάδων τηλεθεατών

Κορνήλιου Καστοριάδη «ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ» (Το βιβλίο σε μορφή pdf - 2000)

Αλίμονο αν πέσεις στα χέρια της δικαιοσύνης των γερμανοτσολιάδων…


Έθνος – κράτος και ταξική πάλη

 
 Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, συγγραφέα
 
Υπάρχει αριστερή «πατριωτική» οπτική που διαφοροποιείται από την εθνικιστική ιδεολογία;[1]

Για όποιον είναι εξοικειωμένος με τα μυστικά της γλώσσας δεν χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να καταλάβει ότι η λέξη πατριωτική μπήκε σκοπίμως σε εισαγωγικά από τον αρθογράφο, γιατί ο ίδιος εκ προοιμίου αρνείται ότι υπάρχει η έννοια πατρίδα και πατριωτισμός. Ο πατριωτισμός, κατά την άποψή του, ταυτίζεται απόλυτα με την έννοια του εθνικισμού.[2] Δηλαδή πατριωτισμός = εθνικισμός. Γι’ αυτό και ο όρος «πατριωτισμός» μπαίνει σε εισαγωγικά.
Αυτό καταμαρτυρεί ο τίτλος και αυτό επιβεβαιώνεται από μια άλλη τοποθέτηση που κάνει ο Χρήστος Λιάσκος που λέει τα εξής: «Πραγματικά, δεν υπάρχει τρόπος να δούμε τα πράγματα από αριστερή οπτική γωνία, παρά μόνο με την προϋπόθεση πως μεροληπτούμε, πως προσανατολιζόμαστε δηλαδή με βάση το ταξικό κριτήριο.

Ας ευχηθούμε να μην δούμε χειρότερα...

Ο άνεργος, ο απολυμένος, ο χωρίς περίθαλψη, χωρίς φαγητό, ο άστεγος... ο "απασχολούμενος" που δεν έχει να πληρώσει την εφορία... αυτός που η αδέκαστη δικαιοσύνη του κατοχικού καθεστώτος θα παραδώσει το σπίτι του στις τράπεζες, πρέπει να βρουν διέξοδο, να επιβιώσουν!


Θα 'ρθει ξανά η ώρα της συντριβής του Ράιχ του νεοφιλελευθερισμού...

Θέλει και μπορεί ο Σύριζα να κάνει στάση πληρωμών;

Κώστας Λαπαβίτσας
Οι προγραμματικές θέσεις του Σύριζα, όπως κατατέθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο, είναι εκτενέστατες καλύπτοντας πλήθος ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας και του παγκόσμιου καπιταλισμού. Στο θέμα όμως της αντιμετώπισης του χρέους αφιερώνουν μόλις μία παράγραφο. Ο στόχος του Σύριζα φαίνεται να είναι η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η αποπληρωμή όσου απομένει – μετά από μια περίοδο χάριτος – ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ένοχη η ΟΙΚΟΜΕΤ για το δολοφονικό βιτριόλι στην Κ. Κούνεβα


Ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα καταλόγισε στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ με απόφασή του την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, επιδικάζοντας στην εταιρεία το ποσό των 250.000 ευρώ. Μάλιστα, από τα χρήματα αυτά, τα 80.000 ευρώ είναι άμεσα καταβλητέα.
Η απόφαση αυτή  είναι η πρώτη (δικαστική) νίκη της Κωνσταντίνας Κούνεβα σε βάρος των εργοδοτών της, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ευθαρσώς τις ευθύνες της εταιρείας. Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ (εργολάβος εταιρεία καθαρισμού των σταθμών του ΗΣΑΠ) φέρει ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κ. Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008.

Οι συνένοχοι Σαμαράς και ΒενιζέλοςΣήμερα με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο –σκούπα που θα κατατεθεί στη βουλή θα  επικαιροποιηθούν οι πάγιες απαιτήσεις των δανειστών (μετά τη …σκληρή—σκληρότερη  δε γίνεται—  διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών) και θα  επιβεβαιωθεί στην πράξη αυτό που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, περιέγραψε ως «σχέση συναντίληψης και προσωπικής εμπιστοσύνης» με τον Αντώνη Σαμαρά.

Πόσο "Θαύμα" είναι το Γερμανικό Θαύμα;Η εμμονή της Γερμανίας στην αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει, όχι μόνο στο χειμαζόμενο Νότο, αλλά και στους συμμάχους της στο Βορά, πέρα από τις ηθικίστικες δικαιολογίες που ξεφουρνίζει, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και χάιδεμα αυτιών των πολυπληθών αναγνωστών της Bild, βασίζεται σε μια λοξή ανάγνωση της δικής της εξαγωγικής επιτυχίας, που ακολούθησε την υιοθέτηση το 2003 από την ίδια και τον σοσιαλδημοκράτη ΥΠΟΙΚ Σρέντερ, της Ατζέντας 2010, η οποία προέβλεπε αύξηση της ανταγωνιστικότητας δια της περιστολής μισθών, απορρύθμισης της εργασίας, φτηνού ευρώ σε σχέση με το μάρκο αν εξακολουθούσε να υπάρχει και για να μη το ξεχνάμε, υπέρβασης των κριτηρίων του Μάαστριχτ για το δημόσιο έλλειμμα.

Αντιστέκεσαι; Απολύεσαι
 Συζήτηση στο «Υποστεγο«(πλατεία Βάρναλη- Αργυρούπολη) τοΣάββατο 13 Ιούλη  με θέμα:
Απολύσεις στο δημόσιο:
ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ
Επ. καθηγητής «θεωρίας κράτους και δικαίου» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΜΙΛΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Διωκόμενος για τον αγώνα του να αποδωθεί η παραλία του Ελληνικού στον κόσμο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Απειλείται με «αργία» υπερασπιζόμενος προφανή ανθρώπινα δικαιώματα
ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Διώκεται για την «παρουσία»του σε απεργία
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Επιδιώξεις και παγίδες στη συγκρότηση της αντιμονοπωλιακής δημοκρατικής συσπείρωσης


 Εργατικός Αγώνας
Η περίπτωση της ΕΡΤ
Για να κατανοήσουμε πώς χτίζεται η λαϊκή συσπείρωση και δράση στους χώρους δουλειάς, αλλά και ειδικότερα στην περίπτωση της ΕΡΤ, πρέπει ο πολιτικός φορέας ή οι πολιτικοί φορείς που την πρεσβεύουν να έχουν ξεκάθαρα τα παρακάτω πράγματα:


Της οργής...

 
 
Εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί υπάλληλοι,
καθαρίστριες...
ΟΛΟΙ υπό απόλυση...ΟΛΑ σε ιδιώτες...
Φ Ω Τ Ι Α ρεεε.

Aδιέξοδος είναι ο διαρκής συμβιβασμός με την τρόϊκα,
 εκτιμά ο Φώτης!
- Τα χίλια δίκια έχεις Φώτη μου!! 
Μόνο...που αλλιώς μας τάλεγες πέρυσι.
Κάτι για "εθνικό κίνδυνο", για "κοινή προσπάθεια",
 για απαγκιστρώσεις.
- Ομως,νάσαι σίγουρος ΔΕΝ θα γλυτώσεις το διασυρμό
 αλα καρατζαφύρερ, όσες τρίπλες και να κάνεις.
Είναι το ελάχιστο αντίτιμο που σου αξίζει...
 .................................

Αστυνομία και εισαγγελείς ρίχνουν τους πομπούς της ΕΡΤ στη Δυτική Ελλάδα


Αργά το βράδυ της Κυριακής 7/7 αστυνομικές δυνάμεις -μεταξύ αυτών και ο αστυνομικός διευθυντής ασφαλείας Ζακύνθου - μαζί με μία ειρηνοδίκη και έναν ιδιώτη τεχνικό έφθασαν στον Αίνο της Κεφαλονιάς ρίχνοντας τον πομπό της ελληνικής ραδιοφωνίας. Τεχνικοί και αλληλέγγυοι πολίτες που κατέφθασαν στο σημείο διαπίστωσαν ζημιές στον εξοπλισμό των πομπών ενώ η αστυνομία δεν τους επιτρέπει να μπουν στα κτήρια και να εξετάσουν αν υπάρχουν φθορές και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πάντως είναι σχεδόν βέβαιοι πως και οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί αδικαιολόγητες ζημιές από τους πραίτορες της τάξης.

Άκρα Δεξιά


Του Δημήτρη Κ.
Στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης επικρατεί σύγχυση και αδυναμία εξήγησης του τι εστί άκρα δεξιά και τι Εθνικισμός.. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας διάφοροι αποκαλούμενοι “εθνικιστές” συνεργάζοταν με το καθεστώς, ενω μεταπολιτευτικά διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί σκοπίμως συνέχεαν τους δύο αυτούς όρους προκειμένου να πετύχουν την περίφημη ενότητα του “εθνικού χώρου”. Κάτι τέτοιο γίνεται και στις μέρες μας από κόμματα – “κομήτες” που ξεπηδούν για ιδίον όφελος.  Όμως μπορεί στα αλήθεια να υπάρξει συνεργασία με τους ακροδεξιούς και αν όχι γιατί;