#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Γιατί ανησυχούν τόσο οι Τούρκοι ισλαμιστές για την Αίγυπτο;

 Παγωμάρα και προφανές μούδιασμα επικρατούν στην Τουρκία μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, από τις ένοπλες δυνάμεις. Οι δηλώσεις που «βγαίνουν» από το ισλαμικό στρατόπεδο του κυβερνώντος AKP προδίδουν έντονη νευρικότητα και ανησυχία και είναι ενδιαφέρον να προβεί κανείς σε κάποιες λογικές σκέψεις και εικασίες περί της γενεσιουργού αιτίας…
Οι δηλώσεις από την Τουρκία «αποθεώνουν» τον Μόρσι που αντιστάθηκε σθεναρά και δεν υπέκυψε στις πιέσεις του στρατού, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια των ενόπλων δυνάμεων δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή και να νομιμοποιηθεί από τουρκικής πλευράς, προδιαγράφοντας ενδεχομένως τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στη νέα ηγεσία στο Κάιρο.

ΗΠΑ: Από τη «νέα οικονομία» στο «νέο κανόνα»


 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Επί Κλίντον ο γενικός τίτλος που είχε δοθεί στη φαινομενικά καινούργια εποχή που άνοιγε στην οικονομία ήταν «νέα οικονομία». Για τους εμπνευστές της επρόκειτο για μία εποχή απαλλαγμένη από κρίσεις, όπου το ρόλο της ατμομηχανής στην οικονομική ανάπτυξη θα έπαιζαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις της νέας τεχνολογίας. Τη συνέχεια με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών και το τέλος των μετοχών «.com», όταν αποκαλύφθηκε ο «θαυματουργός» ρόλος της πλημμυρίδας ρευστού, την γνωρίζουμε.


και ο εργατικός ανταγωνισμός;


Πώς έχει επηρεαστεί, απ’ την τεθλασμένη διαδρομή της “ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, οτιδήποτε μπορεί να ονομαστεί ταξικός ανταγωνισμός (στην ευρώπη) το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα; Πώς επηρέασε την ως τώρα πορεία; Και γιατί το σύγχρονο προλεταριάτο στην ευρώπη είναι τόσο αδύναμο (κατά την ταπεινή μας άποψη: απόν) στην τωρινή φάση της κρίσης και της διαχείρισής της, που στρέφεται τόσο γερά (αν και όχι ομοιόμορφα) εναντίον του;
Σημαντικές ερωτήσεις. Για να τις απαντήσει κανείς σωστά και σοβαρά θα έπρεπε να ξέρει με ακρίβεια, τόσο την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο και την ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αρνήσεων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν τα ξέρουμε, οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Στην Έφη Μεταλληνού

Πολλά τα άσχημα μαντάτα τούτη την άσχημη εποχή. Σκάνε σαν χαστούκια στις ψυχές μας, μολύνουν ακόμα περισσότερο τον αέρα που αναπνέουμε. Για όσους μεγαλώσαμε ακούγοντας ραδιόφωνο κάποιοι άνθρωποι μας σημάδεψαν ιδιαίτερα, μεταδίδοντάς μας την αγάπη τους για την μουσική, την ποίηση, τον πολιτισμό. Χωρίς να το ξέρουν, αποτελούν κομμάτια αυτού που γίναμε. Δεν τους το είπαμε ποτέ. Η Έφη Μεταλληνού πέθανε, ξαφνικά, χτες. Η εκπομπή της ξεχώριζε ανάμεσα στις ατέλειωτες ώρες ακρόασης του Δευτέρου Προγράμματος.

Η ΕΡΤ μπορεί να ρίξει τη χούντα


Χθες συμμετείχα στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε στο προαύλιο της ΕΡΤ, με θέμα την συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων εκεί και έκανα τις προτάσεις μου, τις οποίες καταθέτω και από δω, έτσι για να υπάρχουν και γραμμένες.
Πριν από αυτές μια διαπίστωση. Ενώ οι πολίτες που στέκονται αλληλέγγυοι στο εγχείρημα της ΕΡΤ θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή η δημόσια τηλεόραση βρίσκεται υπό κατάληψη, οι ίδιοι οι έργαζόμενοι, σύμφωνα και με την διευκρίνιση της Αγλαϊας Κυρίτση δεν μιλούν περί κατάληψης και δεν νιώθουν ως καταληψίες αλλά ως μη απολυμένοι που συνεχίζουν απλά΄την εργασία τους και την περιφρούρηση των μηχανημάτων.

Μόνη λύση η άμεση απελευθέρωση του Κώστα Σακκά


Με την παράκληση να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Κώστα Σακκά και την έκκληση σε όλους να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, δημοσιεύω το δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων:
Μόνη λύση η άμεση απελευθέρωση του Κώστα Σακκά
31 ημέρες τώρα ο Κώστας Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο: να εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει την προφυλάκιση πέραν των 30 μηνών. 31 ημέρες τώρα τα όργανα της δικαιοσύνης είτε διαπράττουν, είτε καλύπτουν, είτε ανέχονται την πρωτοφανή αυτή παρανομία. Τα πράγματα έφτασαν πια σε οριακό σημείο, η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας είναι κρίσιμη και κάθε λεπτό που περνάει μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ελεύθερη Μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς – Οδηγός Επιβατών

Φυλλάδιο για την ελεύθερη μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εκδόθηκε από την συλλογικότητα μας και μοιράζεται στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σε στάσεις του ΜΕΤΡΟ και συγκοινωνιακούς κόμβους

Mπορείτε να το κατεβάσετε σε pdf - ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Πηγή και δημιουργία του οδηγού : Άνεργοι – Άνεργες από τις Γειτονιές της Αθήνας

 

 

«Όταν έγινε η γενική επίθεση στις οικονομικές και πολιτικές θέσεις της γερμανικής και της ιταλικής εργατιάς, όταν πνίγηκε η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των εργατών, η ελευθερία του τύπου και η δημοκρατία, ακολούθησε και η γενική επίθεση στον πολιτισμό γενικά».

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
Η υπεράσπιση του Πολιτισμού
 
Η ουσία του ζητήματος της υπεράσπισης του πολιτισμού τίθεται από τον Μπρεχτ με ένα ερώτημα: «Γιατί ρίχνεται στη θάλασσα σαν σαβούρα ο πολιτισμός ή ό,τι μας έχει απομείνει από τον πολιτισμό; Γιατί η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, των περισσοτέρων φτωχαίνει, απογυμνώνεται και καταστρέφεται εντελώς ή σχεδόν εντελώς»; Και απαντά ο ίδιος. «Μερικοί από μας απαντούν σ’ αυτή την ερώτηση. Λένε: Εξαιτίας της ωμότητας… Η ωμότητα δεν προέρχεται από την ωμότητα, αλλά από τα κέρδη που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς αυτήν». Επομένως, βάζει ανοιχτά το ζήτημα της πάλης ενάντια στα κέρδη, άρα ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά και το φασισμό. Γι’ αυτό στη δεύτερη ομιλία του συμπληρώνει: «Όταν έγινε η γενική επίθεση στις οικονομικές και πολιτικές θέσεις της γερμανικής και της ιταλικής εργατιάς, όταν πνίγηκε η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των εργατών, η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία, ακολούθησε και η γενική επίθεση στον πολιτισμό γενικά».

Αίγυπτος: Η ιστορία ξαναγράφεται

 
Δεν έχουν όλα τα παραμύθια αίσιο τέλος.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό για το παραμύθι της αραβικής άνοιξης η οποία παρουσιάστηκε και χειροκροτήθηκε αφελώς  από τον δυτικό κόσμο ως ένα κύμα δημοκρατικών διεκδικήσεων.
Χωρίς φυσικά να υποβαθμίζουμε την ύπαρξη πραγματικών δημοκρατικών στοιχείων στην αραβική άνοιξη, οφείλουμε για μια ακόμη φορά να υποδείξουμε την υποκίνηση που έλαβε χώρα μέσω αμερικανικών ιδρυμάτων όπως το δημοκρατικό United States Agency for International Development (USAID) με την παγκόσμια εμβέλεια, το νεοφιλελεύθερο ιδιωτικό National Endowment for Democracy (NED) με πλοκάμια σε περισσότερες από 90 χώρες αλλά και τα OpenSociety Foundations του «φιλάνθρωπου» κερδοσκόπου George Soros.

Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αθωώνουν Βενιζέλο, ρίχνουν όλη την ευθύνη για την μην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ στο "πολιτικό πτώμα" Παπακωνσταντίνου (Βίντεο)

Στον πρώην τσάρος της οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου αποδίδεται από την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) η όλη ευθύνη γιατί βρέθηκε στο σκοτάδι η λίστα Λαγκάρντ.

Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος καλείται να δικαστεί για δυο κακουργήματα (νόθευση εγγράφου και απιστία στην υπηρεσία) και για ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). τα αδικήματα της νόθευσης έγγραφου (κακούργημα) κι απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).

Η "ομηρία" του Προέδρου της Βολιβίας από τον ιμπεριαλισμό

 
Ο Έβο Μοράλες, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, δήλωσε ότι η απαγόρευση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας να μη διασχίσει τον εναέριο χώρο τους το προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας αποτελεί καθαρά μια πράξη στο πλαίσιο μιας πολιτικής με στόχο τον εκφοβισμό.
Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η απαγόρευση αυτή από τις ευρωπαϊκές αυτές χώρες είναι ένα πρόσχημα για να φιμώσουν τους κοινωνικούς αγώνες μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Ο Μοράλες είπε ότι παρά τις πολιτικές αυτές, δεν μπορούν να φιμώσουν τη φωνή, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των λαών. Είπε ότι...

Γερμανία: Η χώρα εξάγει και παππούδες


Της Heike Haarhoff*
Το 2012, χάρη στη μαζική άφιξη μεταναστών, ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών. Ωστόσο, συνολικά η χώρα γερνάει με γρήγορο ρυθμό. Καθώς δε η κοινωνία δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, οι οικογένειες καταφεύγουν σε παράξενες λύσεις.

Η διαφορά μεταξύ πραξικοπήματος (στην Αίγυπτο) και δημοκρατίας (στην Ελλάδα)

Επειδή υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε σύγχυση εννοιών, παραθέτουμε πιο κάτω δύο φωτογραφίες για να γίνει απόλυτα κατανοητό τι ακριβώς είναι ένα πραξικόπημα και τι είναι η Δημοκρατία.
Το πραξικόπημα βρίσκεται στα αριστερά και είναι από την Αίγυπτο ενώ η Δημοκρατία είναι δεξιά και είναι εδώ, στην ΕλλάδαΠηγή: http://tkant.wordpress.com/

ο Λαος...


στο facebook

Εγκληματική νομιμότητα….
Πάπα-Ηλίας
Συχνά οι άνθρωποι του νόμου και οι νομιμόφρονες, προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να κατηγορήσουν άλλους επικαλούνται, τη νομιμότητα. Ή και το επιβαρυμένο, ενδεχομένως, ποινικό μητρώο των αντιφρονούντων.

Σάμπως ο καθένας, που έχει καταδικαστεί να είναι οπωσδήποτε και εγκληματίας. Χωρίς να εξετάζεται το πόσο οι νόμοι, και οι παράγοντες, που νομοθετούν και εκδικάζουν τις υποθέσεις, βρίσκονται σε αρμονία ή σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη.

Βρονταει ο Ολυμπος....

                                      Όλυμπος-κορυφή Μύτικας (2918μ)


Από το ψηλότερο σημείο αυτού του άθλιου κράτους, προσμένοντας η μέρα της απελευθέρωσης να μην αργήσει…


Δύναμη και κουράγιο στον αγωνιστή απεργό πείνας Κώστα Σακκά

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Αναρχικοί

απο indymedia 
 αναρχογατουλης

Stop arming FSA... terrorists in Syria


Καλοφάγωτα τ' αναδρομικά αδέκαστοι λειτουργοί της "δικαιοσύνης" του Δ' Ράιχ... Μηχανοκίνητη πορεία για άμεση απελευθέρωση του Κώστα Σακκά


H Aλεξάνδρα Μπαλού τα έχωσε κι αυτοί έκαναν τους γερμανούς...


Αυτή είναι η "δημοκρατία" που έκαναν εξαγωγή στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τώρα θέλουν και στη Συρία...


Γαλάζιος Χρυσός (video)

Λίγοι γνωρίζουν τον όρο «Γαλάζιος Χρυσός». Είναι ο όρος για το νερό  που πίνουμε, που θεωρούμε δεδομένο ότι θα το έχουμε ως αγαθό με την γέννησή μας . Είναι και ο όρος που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές οι οποίες έχουν μπει εδώ και πολλά χρόνια στην εκμετάλλευση του με το αιτιολογικό ότι «το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά είναι προϊόν που πρέπει να ελέγχεται και να πωλείται»  όπως δημοσίως δήλωσε ο Peter Brabeck-Letmathe, πρόεδρος του μεγαλύτερου προμηθευτή εμφιαλωμένου νερού, της πασίγνωστης πολυεθνικής Nestle. Δυστυχώς δεν είναι σενάριο ότι εδώ και πολλά χρόνια η επιστήμη με χορηγούς εταιρείες έχει μπει για τα καλά και στον έλεγχο καιρικών αλλαγών με σκοπό την βροχόπτωση στα μέρη του πλανήτη  που αυτές έχουν επιλέξει να βρέξει.

Βραζιλία, Τουρκία, Ελλάδα: Ένα διεθνές κράτος εκτάκτου ανάγκης;

 Του Φάνη Παπαγεωργίου
 Δεκάδες χιλιάδες βραζιλιάνοι και βραζιλιάνες βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας αντιδρώντας στην αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς που επέβαλε η κυβέρνηση Ρούσεφ. Η κυβέρνηση Ρούσεφ, μια κυβέρνηση με φιλολαϊκό και προοδευτικό χαρακτήρα, που τοποθετείται στο φάσμα της «κεντροαριστεράς», μια από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου που χαρακτηρίζεται ως «παράδειγμα» για πολλούς/ες που αντιτίθενται στον νέο-φιλελευθερισμό, έρχεται αντιμέτωπη με ένα κίνημα ενάντια σε μέτρα περικοπής του κοινωνικού κράτους.