#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Οι απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις και το μέτωπο παιδείας – εργασίας

Tου Δημήτρη Πατέλη
Αν. Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης
Αγώνας για την επιστήμη, το πανεπιστήμιο και την κοινωνία.

Η δεύτερη -μετά την περίφημη “δίκη των τόνων” http://filologos-hermes.blogspot.gr/2011/11/blog-post_20.html ) – υπόθεση παραπομπής πανεπιστημιακού ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους, δρομολογήθηκε επισήμως με το Παραπεμπτήριο έγγραφο του τότε πραξικοπηματικώς εκτελούντα χρέη πρύτανη, Ι. Γρυσπολάκη (30/04/2010) [βλ. http://www.ilhs.tuc.gr/gr/dim_dioxi.htm ]. Κατηγορούμενος ήταν ο υπογράφων.

Μας πυροβολούν

 
Τα ψέματα τέλειωσαν.
Το Εκτελεστικό Απόσπασμα της τρικομματικής μνημονιακής 
Συγκυβέρνησης πήρε θέση.
Οπλίζει, σκοπεύει, πυροβολεί.

 Ενα Προδοτικό πλήθος σκατοπατριωτών αλλαλάζει 
υπέρ "βωμών και εστιών".
Υπέρ δανειστών και τοκογλύφων.
Για την Πατρίδα, ρε γαμώτο.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΡΝΕΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ε.Ε.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ*
Από τα τραγικά για τον κυπριακό λαό τελευταία συμβάντα, εκτιμώ ότι μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε τα ακόλουθα πέντε σταράτα συμπεράσματα:
1) Όπως με την τουρκική εισβολή το 1974 αποδείχθηκε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν διασφαλίζει καμία κυριαρχία, σήμερα αποδεικνύεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. ούτε την ευημερία ούτε βεβαίως τηνκυριαρχία των λαών διασφαλίζει.

Ο Μάκης Μαΐλης είναι ένας αξιότιμος άνθρωπος. Όλοι τους είναι αξιότιμοι άνθρωποι… (*)


 Εργατικός Αγώνας
Και εγγράμματοι, θα προσέθετα – σε αντίθεση, βεβαίως, βεβαίως, με τα «αγράμματα» στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που είχαν το απύθμενο θράσος να αμφισβητήσουν τας Γραφάς. Διότι, ως γνωστόν, δύο όντα στον πλανήτη κατέχουν το αλάθητο και η αμφισβήτηση της αλήθειας τους ισοδυναμεί τουλάχιστον με την αρχαιοελληνική «Ύβρι»: ο – εκάστοτε – Πάπας της Ρώμης και η συλλογική οντότης που συγκροτεί τη νυν καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Η Α. Παπαρήγα του 15ου Συνεδρίου απαντά στην Α. Παπαρήγα του 19ου

 Εργατικός Αγώνας
Στην Προσυνεδριακή διαδικασία προς το 19ο Συνέδριο, η καθοδήγηση του ΚΚΕ με επικεφαλής την Α. Παπαρήγα, μέσα από αρθρογραφία στο Ριζοσπάστη -κι εκτός σελίδων προσυνεδριακού διαλόγου- κατηγορεί τους διαφωνούντες ως την πέμπτη φάλαγγα του οπορτουνισμού μέσα στο κόμμα, ακόμη και ως φορείς της αστικής πολιτικής που επιδιώκουν ένα ΚΚΕ ενσωματωμένο στο σύστημα. Ας δούμε όμως τι έλεγε η ίδια η Γ.Γ. το 1996, ενόψει του 15ου Συνεδρίου, για όλα αυτά τα ζητήματα, για τα οποία σήμερα οι διαφωνούντες χαρακτηρίζονται όπως προαναφέραμε.

Τα αποσπάσματα που επιλέξαμε και ακολουθούν είναι από ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στην Πάτρα, σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής για το 15ο Συνέδριο.Δημοσιεύτηκαν στον Ριζοσπάστη 31/3/1996 και ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ολόκληρο το δημοσίευμα στο link που δίνουμε. Σημειώνουμε μόνο, για την ακρίβεια των πραγμάτων, ότι το κείμενο που υπάρχει στην έντυπη μορφή της εφημερίδας έχει διαφορές (περισσότερα αποσπάσματα) από αυτό της ηλεκτρονικής.

“Υπεραστικοί”: “Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ” τραγούδι αφιερωμένο στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία


 (Βίντεο)


Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ 
 
Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ, δίπλα στο Ξηροποτάμι
έξι κλούβες με σκυλιά που ‘στειλαν τ’ αφεντικά.
Σηκωθείτε χωριανοί κι οι γερόντισσες κι οι γέροι,
μπρος στου Δένδια το ασκέρι δείξτε μπόι, λεβεντιά.

«Σύντροφοι, είναι απέραντη η σοσιαλιστική πατρίδα, κι όμως άλλος τόπος για υποχώρηση δεν υπάρχει! Πίσω μας είναι η Μόσχα…»*

 *Τα λόγια αυτά αποδίδονται σε έναν πολιτικό επίτροπο του Κόκκινου Στρατού και απευθύνονταν το 1941 σε μονάδα εφέδρων υπερασπιστών της Μόσχας, σε κρίσιμο σημείο της πολιορκίας λίγο πριν την ανατροπή της και την έναρξη της σοβιετικής αντεπίθεσης.

Γράφει ο Αλέκος Χαλβατζής
Στην παρούσα ανάρτηση δεν έχω την πολυτέλεια –από πλευράς χρόνου, χώρου και ιεράρχησης θεμάτων– να αναφερθώ αναλυτικά σε διάφορα γεγονότα που μεσολάβησαν από την προηγούμενη πριν 13,5 μήνες (18/2/2012). Ούτε φυσικά θα αναφερθώ στον οχετό που (απολύτως προβλέψιμα και αναμενόμενα) μου απευθύνθηκε μετά από αυτή την τελευταία ανάρτηση. Κάνω μόνο μια διευκρίνιση μιας και αρκετοί από τους “ευγενέστατους σχολιαστές” μου με κατηγόρησαν αφενός για «μεγαλομανία», «εγωπάθεια» κλπ επειδή μιλάω σε πρώτο ενικό και αφετέρου ως συμμέτοχο σε κάποια τεράστια «αντικομματική συνωμοσία». Διευκρινίζω λοιπόν ότι συνεχίζω να μιλάω σε πρώτο ενικό γιατί –καλώς ή κακώς– εξακολουθώ να μην εκπροσωπώ κανέναν άλλο ούτε να εκπροσωπούμαι από κανέναν άλλο, πέραν από τον εαυτό μου. Εξακολουθώ επίσης να τοποθετούμαι δημόσια, αποκλειστικά μέσα από το blog μου,http://www.alekosch.wordpress.com και πάντα επώνυμα και υπεύθυνα.
Όλο το διάστημα που μεσολάβησε δεν έκανα καμία δημόσια παρέμβαση γιατί θεωρούσα ότι η πρωτοβουλία ανήκε –τη συγκεκριμένη περίοδο– στους χιλιάδες υγιώς σκεπτόμενους και δρώντες συντρόφους μου που παραμένουν και επίσημα στις γραμμές του ΚΚΕ.

Το MSN γίνεται Skype, ευκαιρία να τα εγκαταλείψετε εντελώς


Σε περίπου έναν μήνα, το MSN η δημοφιλής πλατφόρμα της Microsoft για άμεση επικοινωνία μηνυμάτων (instant messaging) θα κλείσει οριστικά. Η επιλογή αυτή της Microsoft “δένει” με την εξαγορά, πριν δύο χρόνια, του Skype, το οποίο προωθείται ως αντικαταστάτης του MSN. Το Skype είναι η πλέον διαδεδομένη εφαρμογή συνομιλίας (Voice over IP) η οποία προσφέρει και instant messaging. Με αφορμή το γεγονός αυτό, για το οποίο όσοι χρησιμοποιούν hotmail θα έχουν ήδη ενημερωθεί, αποφάσισα να καταγράψω μερικές σκέψεις και παρατηρήσεις.

Δ.ΠΑΤΕΛΗΣ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ 27-03-2013


Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος 1940-1960, Συνέδριο, Πάντειο – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σεισαχθεια

Πρόγραμμα Συνεδρίου
Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος
1940-1960
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
17-20 Απριλίου 2013
Τετάρτη 17 Απριλίου

Όταν η Αλέκα Παπαρήγα ανατρέπει την κοινή λογική Εργατικός Αγώνας
Στην προσπάθειά της να πείσει πως όσοι διαφωνούν βρίσκονται σε λάθος δρόμο και δεν βοηθούν το κόμμα, η Αλέκα Παπαρήγα ανέτρεψε πλήρως τη λογική. Όχι την διαλεκτική λογική αλλά την κοινή λογική. Μιλώντας στην Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, είπε το εξής αμίμητο που είναι αδύνατο να μην θέσει σε πλήρη ακινησία το μυαλό του ανθρώπου (είναι αυτό που λένε οι νεολαίοι: “Έμεινα ηλίθιος”).
Διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη της Τρίτης 2-4-2013«Η πιο ουσιαστική κριτική και βαθιά είναι όταν συμφωνείς με τη στρατηγική του Κόμματος. Γιατί τότε μπορείς να κρίνεις ουσιαστικά, όχι αυτός που διαφωνεί, αυτός που διαφωνεί δεν μπορεί να κρίνει γιατί κυριαρχεί η διαφωνία του.

Πρωτογενές πλεόνασμα πολιτικής εξαπάτησης


 
Μια μέρα μόλις μετά την Πρωταπριλιά θα μιλήσουμε για το μεγαλύτερο ψέμα του 2013: Το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάκαμψη που αυτό σηματοδοτεί.
Μετά από 3 μαύρα χρόνια, όπου η οικονομική δραστηριότητα εξανεμίστηκε και ο όποιος παραγωγικός ιστός της χώρας διαλύθηκε, ήρθαν το 2013 τα πρώτα καλά νέα να μας στηρίξουν στην ατέλειωτη απελπισία μας της μεταμόρφωσής μας σε δουλοπάροικους.

ΕΚΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…

praxisred
Στα χρόνια ανόδου του εργατικού κινήματος πρωταρχική επιδίωξη φαινόταν να είναι η ενσωμάτωση. Η σοσιαλδημοκρατία στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων απάντησε σε δυο επίπεδα: με παραχωρήσεις κοινωνικής πολιτικής σ’ εκτεταμένο επίπεδο και με προγραμματισμένες δραστηριότητες εξουθένωσης τμημάτων των εργαζομένων που δεν συμμετείχαν ιδιαίτερα στην κούρσα της παραγωγικότητας. Οι εργαζόμενοι που δεν απέδιδαν περιθωριοποιούνταν και απομονώνονταν, αρχής γενομένης, με κατάλληλες μεταβολές, με την πολιτική των μισθών, εν ονόματι της… αξιοκρατίας.