#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΛΗΤΗΡΕΣ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ!


ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
 Χωρίς προηγούμενο είναι οι εξελίξεις στο θέμα της κατάσχεσης, κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, μετά από δικαστική απόφαση, που εξεδόθη πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα πρέπει να παραδώσει, καταρχάς, κρατικά αυτοκίνητα, υπολογιστές και άλλα περιουσιακά του στοιχεία, ώστε να αποζημιωθούν δικαιούχοι απαλλοτριώσεων ιδιωτικής γης.
David Harvey: "Ο Νεοφιλελευθερισμός ενάντια στη Δημοκρατία"Πολιτικο Καφενειο
Μια ομιλία του διακεκριμένου Καθηγητή Γεωγραφίας, (City University of New York,Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) Ντέιβιντ Χάρβεϊ στην Αθήνα (στο παρκάκι της Τσαμαδού 10, Εξάρχεια), με θέμα "Οι πολιτικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης: Ο Νεοφιλελευθερισμός ενάντια στη Δημοκρατία". Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ είναι επίτιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του City University of New York, όπου διδάσκει από το 2001. Πριν από αυτό, διετέλεσε καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και στην Οξφόρδη. Το βιβλίο του Η συνθήκη του μεταμοντερνισμού χαρακτηρίστηκε από τον Independent ως ένα από τα πενήντα κορυφαία θεωρητικά βιβλία που γράφτηκαν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν. Ανάμεσα στα πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνονται: Ο νέος ιμπεριαλισμός (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), Νεοφιλελευθερισμός (Ιστορία και παρόν) (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007), Οδηγός ανάγνωσης για το «Κεφάλαιο» του Μαρξ και Παρίσι: πρωτεύουσα του μοντερνισμού. Τις διαλέξεις του για το Κεφάλαιο του Μαρξ έχουν κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες από τα μέσα του 2008, οπότε ανέβηκαν στο site του City University. Βραβεύτηκε με το μετάλλιο ευεργέτη από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία το 1995, και το 2007 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Είναι ο γεωγράφος που μνημονεύεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο.

Μην πετάξεις τίποτα

 

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
Το σύστημα μπορεί να μην έχει φαντασία, έχει όμως ένα καλό οπλοστάσιο για να σακατεύει τα μυαλά μας. Βρέχει γεγονότα, «γεγονότα», ειδήσεις, «ειδήσεις», αποπροσανατολισμούς και προβοκάτσιες.
Κάπου εκεί χάνεται ο νους κι εγκαταλείπει. Διαφωνούμε ακόμη κι εντός μας για το αν κάτι που έγινε ήταν προβοκάτσια, προσπάθεια να ξεχάσουμε την πραγματικότητα, χαλί κάτω από το οποίο έκρυψαν κάποιοι τις βρωμιές τους.
Κι έτσι φτάνουμε στο πουθενά. Κάπου εκεί θολώνει η αλήθεια. Κάπου εκεί χαίρεται και χαμογελά το Κράτος με την αδυναμία μας να ξεχωρίσουμε το κατασκευασμένο από το πραγματικό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν. Που λένε «δε θέλω πλέον να μαθαίνω». Δεν τους κατηγορώ.

αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους

Δημ.Καζάκης               Δραση Τωρα  
 Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, το καταγγέλλουμε ως παράνομο και σταματάμε να το πληρώνουμε χωρίς κανένα ενδοιασμό.
Πρόκειται για μονομερή πράξη διεκδίκησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας από τον ελληνικό λαό.
Οι συμβάσεις δανειακής διευκόλυνσης μαζί με τα μνημόνια επέβαλλαν ένα καθεστώς στην Ελλάδα που προσιδιάζει σε «δουλεία για χρέος» για έναν ολόκληρο λαό, όπως αυτή ορίζεται από την Συμπληρωματική Συνθήκη για την κατάργηση της δουλείας και όλων των συναφών πρακτικών, η οποία ψηφίστηκε από τον ΟΗΕ το 1957 και έχει επικυρωθεί απ’ όλες σχεδόν τις χώρες μέλη του.

Κουκ Κλουξ Κλά-στε μας τα’ αρχίδια!


Του Πέτρου Αργυρίου         Αγρια Ζωα
(Για την επιδρομή στον Ελληνικό Χρυσό και την ακόλουθη καταγγελλόμενη επιβολή καθεστώτος αστυνομοκρατίας στην Ιερισσό)

Τα χουμε δει όλα όσα φοβόμασταν. Το σύνταγμα σμπαράλια. Σκατόχαρτο. Χημικά αέρια κατά του λαού. Στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες. Επιτάξεις απεργών.

Λίγα στοιχεία εξέλιπαν από το να έχουμε πλέον στην Ελλάδα έναν ολοκληρωμένο ολοκληρωτισμό όπως αυτού των χωρών του νοτίου κώνου της Νοτίου Αμερικής τη δεκαετία του 1970: Απαγωγές, εξαφανίσεις και ανθρωποκτονίες.

Κρατήστε τις ναζιστικές θεωρίες σας για τους «άριστους»!

  Οικοδόμος
Ένα σχόλιο με αφορμή ένα σεμινάριο για «χαρισματικά» παιδιά. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) διοργανώνει ένα πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τους Χαρισματικούς Μαθητές. Σκοπός του σεμιναρίου – σύμφωνα με τους διοργανωτές - είναι «η μελέτη της Ειδικής Κατηγορίας των Μαθητών με αυξημένες Νοητικές και Μαθησιακές Ικανότητες. Οι Μαθητές αυτοί φοιτούν στα Γενικά Σχολεία, αλλά χρειάζονται Διαφοροποιημένη Εκπαίδευση. Οι Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και Ειδικοτήτων χρειάζεται να γνωρίζουν τα Ιδιαίτερα Γνωρίσματα αυτών των Μαθητών προκειμένου να τους βοηθήσουν σε ομαδικό ή Εξατομικευμένο Επίπεδο. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση των Ειδικών Αναγκών αυτών των Μαθητών αποτελεί πρώτιστο στόχο και προτεραιότητα στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Σύστημα».


Oι εταιρίες και το megaλο κανάλι το επιβεβαιώνουν!


Περιμένοντας τους Βαρβάρους


ΠαραλληλοΓραφος
Από τη Μηχανιώνα στη Μανωλάδα, τα Φιλιάτρά, την Αθήνα. Εργάτες θάλασσας, γης, κατασκευών, κλωστοϋφαντουργίας. 10ωρα, 12ωρα, 15ωρα με μεροκάματα από 20 ευρώ υπό την απειλή των χιλιάδων που περιμένουν να πάρουν τη θέση σου αν αντιδράσεις. Απλήρωτοι για μήνες μετά τη δουλειά. Χωρίς χαρτιά, χωρίς ασφάλεια. “Εδώ δεν μπορώ να καθίσω στο καφενείο, έπρεπε να έρθετε εσείς για να καθίσω, μετά από δύο χρόνια που δουλεύω εδώ, στο καφενείο” . “Δουλειά; Όχι! Μακριά! Είσαι στο συνδικάτο.”
Η εκμετάλλευση έχει ένα όνομα: Μετανάστης.

Ογκώδης διαδήλωση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα στις Βρυξέλλες

  mygranma
Πάνω από 40.000 εργαζόμενοι από όλο το Βέλγιο διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες  ενάντια στο επτάχρονο και βάλε πάγωμα των μισθών και στην αντισυνδικαλιστική αναθεώρηση του νόμου για τον καθορισμό των μισθών που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.
Δυναμική ήταν η παρουσία των εργατών από τη Ford στο Γκενκ που έκαναν μεγάλο μέρος της διαδήλωση πλάι – πλάι με τους εργάτες της Arcelor Mittal στη Λιέγη (βίντεο).  Οι δύο πολυεθνικές κλείνουν αφήνοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δουλειά. Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος προωθούν το αίτημα της εθνικοποίησης με εργατικό έλεγχο.


ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΘΡΕΜΜΕΝΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ: Πόσο μας κόστισε το "κίνημα δεν πληρώνω";


Αδεσποτος

Δεν ειναι τυχαία η στιγμή που διάλεξαν οι παπαγαλοι των μεγαλοεργολάβων να προσπαθήσουν να "χτυπήσουν" με διάφορες συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις το Κίνημα Δεν Πληρώνω. Είναι ταυτόχρονα με την απόφαση του ΣτΕ που έρχεται ο μόνιμος θαμώνας του Σκάι, κ. Θανάσης Μαυρίδης, της εφημερίδας "Κεφάλαιο", που προσπαθεί να ραμφίσει ένα κίνημα που παλεύει για τα δικαιώματα των πολιτών και την υπεράσπιση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων. Ενός κινήματος που αγωνίζεται κόντρα στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και μιας κυβέρνησης που υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του και επιφυλασσόμαστε για μια απάντηση μας.
Άξιος ο μισθός σας κ. Μαυρίδη...

Φρεγάτες και φθηνοί εργάτες

Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας         αριστεροblog  
 Όλο αυτό που συμβαίνει με τις κατά τόπους επισκέψεις πρωθυπουργών πλασιέ, δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο την κατάντια της πολιτικής στον καπιταλιστικό μας μεσαίωνα.

Η Μέρκελ έρχεται ταξίδι αστραπή για να διεκδικήσει τους ΟΤΑ, την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας και την διαχείριση των απορριμμάτων μας, ο Ολάντ για τα νερά μας και για να μας πουλήσει φρεγάτες, ο Σαμαράς πάει στο Κατάρ έχοντας όλη την Ελλάδα προς πώληση. Πρωθυπουργοί, καγκελάριοι, εμίρηδες και κακομοίρηδες γυρολόγοι από σπίτι σε σπίτι, συνοδεία των αφεντικών τους, μπας και εξασφαλίσουν μερδικό από το όποιο χρήμα κυκλοφορεί ή μπορεί να κυκλοφορήσει.

Η επόμενη μιάς απεργίας!!

 
 Ούμε-ούμε...σας ευχαριστούμε.
΄Ατε-άτε...να μας ξαναπάτε.

(για τον χτεσινό εκτονωτικό περίπατο).

Το παιχνίδι του γερμανικού χρυσού


Άρης Χατζηστεφάνου
Επαναπατρίζοντας μεγάλες ποσότητες χρυσού η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Ή μήπως τα προκαλεί;
Περίπου 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στα υπόγεια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας βρίσκεται ίσως ο μεγαλύτερος θησαυρός του πλανήτη. H περίφημη FED φυλάσσει εκεί 6.720 τόνους χρυσού από διάφορες χώρες. Ο θησαυρός αυτός αναμένεται να μειωθεί κατά 300 τόνους μέσα στην επόμενη δεκαετία καθώς η Γερμανία προχώρησε σε μια κίνηση που έκανε αρκετούς οικονομικούς αναλυτές και κεντρικούς τραπεζίτες να χάσουν τον ύπνο τους: Ζήτησε να επαναπατρίσει μεγάλο τμήμα του χρυσού της. Ίσως πολύ πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι η απόσυρση αποθεμάτων χρυσού δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του Βερολίνου να θωρακιστεί από ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση του ευρωπαϊκού αν όχι και του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Εκδήλωση – Συζήτηση: με θέμα: «Η Εργατική απάντηση στην κρίση»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Αναζητώντας τους δρόμους για τη συγκρότηση ενός εργατικού κινήματος ανατροπής στην εποχή μας, 
πραγματοποιούμε ΕΚΔΗΛΩΣΗ –ΣΥZHΤΗΣΗ με θέμα: 
«Η  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»
ΠΕΜΠΤΗ 28/2/2013 στις 6.30 μ.μ.
Αίθουσα ΠΟΕ –ΟΤΑ 
(Καρόλου 24, πλ. Καραϊσκάκη, μετρό «Μεταξουργείο»)
Ομιλητές:
Β.Θεοφανόπουλος  μέλος της γραμματείας της κίνησης, άνοιγμα της εκδήλωσης
Π. Παπακωνσταντίνου  δημοσιογράφος
Γ.Καλομoίρης μέλος Γ.Σ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Μ. Ρίζος Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων «ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο
Β. Λιόσης συνδικαλιστής στην  Ιδιωτική Εκπαίδευση

Νεολαία. Ο πρωταγωνιστής του εαμικού αντιστασιακού κινήματος στην Αθήνα


eamτου Μενέλαου Χαραλαμπίδη

Στάδια ανάπτυξης της αντιστασιακής δράσης της νεολαίας

1. Η συλλογική ψυχολογία
Η βαρύτητα που είχαν στη συλλογική ψυχολογία, ιδιαίτερα των νέων, τα γεγονότα του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου και της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα αποτελεί μια διάσταση του αντιστασιακού φαινομένου που έχει παραμεληθεί από την έρευνα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που κατακτήθηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα, στην Ελλάδα η πρωτοφανής πολεμική κινητοποίηση της κοινωνίας οδήγησε αρχικά σε νίκη, γεγονός που οδήγησε στην έξαρση του πατριωτικού αισθήματος και όχι στη διάχυτη ηττοπάθεια που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της Κατοχής στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ*
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φασιστικό φαινόμενο. Οχι με ένα αυταρχικό καθεστώς, με μια στρατιωτική δικτατορία ή με μια ένοπλη αντεπανάσταση, όπως το μετεμφυλιακό «κράτος των εθνικοφρόνων», αλλά με το φασισμό ως κίνημα «από τα κάτω», με σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία και διακριτή παρουσία στην πολιτική ζωή. Ας το ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξ’αρχής. Η δυναμική που εκφράζει η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) είναι φασισμός όχι απλά επειδή το ιδεολογικό της στίγμα είναι σαφώς τέτοιου είδους αλλά επειδή στην περίπτωσή της η ιδεολογία έχει έναν απόλυτα πρακτικό χαρακτήρα.

EYΡΩΖΩΝΗ-ΕΕ: Ανησυχούν για την «κοινωνική συνοχή»


praxisred
  Δεδομένα τα μέτρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από «πολλαπλασιαστές» και μείγμα διαχείρισης, ομολογεί ο Μ. Ντράγκι
Την ανησυχία της για τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», προκειμένου να προληφθούν γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις στα βάρβαρα μέτρα, υπογραμμίζει με κάθε τρόπο η ΕΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση η Κομισιόν κάλεσε, χτες, Τετάρτη, τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να ενισχύσουν τις «κοινωνικές επενδύσεις», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τα περιθώρια ελιγμών είναι «μικρά».

Για ποια επένδυση μιλάμε;


Της Βάλιας Μπαζού         
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας
μετά την επίσκεψή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής έκανε μια λιτή δήλωση συνδέοντας το μεταλλείο με την ευημερία της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας».