#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Μην πετάξεις τη ζωή σου στα σκυλιά....

Απο Βαθύ Κόκκινο
 Ανακοίνωση της εργατικής εφημερίδας Δράση ια την καταστολή των αντιφασιστικών δράσεων

Μην πετάξεις τη ζωή σου στα σκυλιά...

Το πογκρόμ του κράτους και της κυβέρνησης κατά των αντιφασιστικών δράσεων, και ταυτόχρονα η πολύπλευρη υπόθαλψη, στήριξη και προστασία που προσφέρουν στο νέο εργαλείο τους, τη Χρυσή Αυγή, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προκειμένου μαζί να προστατέψουν το καθεστώς της κοινωνικής λεηλασίας απέναντι στον «εχθρό λαό», τις αντιστάσεις και τις ανατρεπτικές διαθέσεις και δράσεις του.


Μνήμη Ν. Πουλαντζά: Το κράτος και η μετάβαση στο σοσιαλισμό

  Απο η Λεσχη

Στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, που σαν σήμερα αυτοκτόνησε πριν από 33 χρόνια, αναδημοσιεύουμε στη Λέσχη μια συζήτηση με τον Henri Weber που έγινε τον Ιούνιο του 1977 και δημοσιεύθηκε στο τεύχος 16 του περιοδικού Critique Communiste. Στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή είχε στο μεγαλύτερο μέρος της μεταφρασθεί από την Τζούλια Τσακίρη για το περιοδικό ΑΝΤΙ· στα τεύχη 83 και 85 σε δύο μέρη, το 1977. Δημοσιεύθηκε ξανά στο περιοδικό Θέσεις στο τεύχος 27 το 1989 με την επιμέλεια του κειμένου, αλλά και με μετάφραση μεγάλων κομματιών που έλειπαν από το ΑΝΤΙ από το Χρ. Βερναρδάκη. Η σύζητηση κι εποικοδομητική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Henri Weber και τον Πουλαντζά είναι εξαιρετικά επίκαιρη για την τακτική και στρατηγική της αριστεράς και τη στάση της απέναντι στο ζήτημα της κυβέρνησης και της εξουσίας. Είναι η περίοδος που ο Πουλαντζάς θεωρητικοποίησε το «Κοινό Πρόγραμμα» στη Γαλλία αλλά και την «αλλαγή» στην Ελλάδα, σαν τον «νέο» δρόμο μετασχηματισμού του (αστικού) Κράτους και της κοινωνίας.Μία έρευνα που πρέπει όλοι να διαβάσουν! Ελλάδα - Γερμανία: ποιος χρωστάει σε ποιον; Η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953

 Υπογραφή της συμφωνίας του Λονδίνου στις 27 Φεβρουαρίου 1953...
Από το 2010, στις ισχυρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες, με την υποστήριξη και των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκθειάζουν με πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) την δήθεν γενναιοδωρία τους προς τον ελληνικό λαό και τις άλλες ευάλωτες χώρες στη ζώνη του ευρώ.

Προς «βελούδινο διαζύγιο» Βρετανία - ΕΕ;

  Απο praxisred

Ο δρόμος της Βρετανίας είναι «λιγότερη και όχι περισσότερη Ευρώπη», δήλωσε ο David Cameron, επισημαίνοντας ότι πιθανώς θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας και το είδος της σχέσης της με την ΕΕ, «μετά τις γενικές εκλογές» τον Μάιο του 2015.

Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κόμμα έδειξε ότι επίσης θα δεσμευθεί για δημοψήφισμα μετά τις εκλογές. Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Βραζιλία το Σάββατο (29 Σεπτεμβρίου), ο Cameron ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα ζητήσει εξαιρέσεις από μια σειρά ευρωπαϊκών νόμων και πολιτικών αργότερα μέσα στο χρόνο.

Η επιλεκτική μνήμη του συνεταίρου

 Tης Άντας Ψαρρά             Απο Σεισαχθεια

ΜΜΕ στη μάχη της διαφάνειας και της κάθαρσης. Ποιος διαβάζει αυτή την πρόταση και δεν αισθάνεται ότι ακούει ανέκδοτο;
Αυτές τις μέρες είναι η σειρά του άλλοτε χαϊδεμένου παιδιού της ΝΔ, και πρώην στυλοβάτη του ΑLTER, να αποκαλύψει τα πολιτικο-επιχειρηματικά σκάνδαλα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του και κυρίως της πρώτης σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικής του συχνότητας. Με τις ξαναζεσταμένες και φυσικά –ακόμα– ανεξιχνίαστες λίστες με τις απαραίτητες πολιτικές κουμπαριές και τις επιμειξίες πολιτικών με επιχειρηματίες, ο καλός συνάδελφος ανάγκασε πολλούς από τη Βουλή να χάσουν τον ύπνο τους.
Ο πρόεδρος της Βουλής βλέποντας το ονοματάκι του δίπλα στα πολιτικά καμένα ονόματα των Βουλγαράκη-Λιάπη έχασε εντελώς την αυτοκυριαρχία του και προέβη ακόμα και σε απειλητικές δηλώσεις.

ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ, ΣΕ ΣΕΝΑ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ...


Απο Ιστοριες Συνωμοσιας

Τι δεν καταλαβαίνεις από αυτό που προσπαθώ να πω επτά χρόνια μέσα στο μπουρδέλο του διαδικτύου?


Θέλω κατ΄αρχήν μια κοινωνία που θα μάθει σε πρώτη φάση να εκφράζει ανεμπόδιστα και με θράσος αυτό που θέλει, χωρίς σάλτσες και πασαλείματα, ούτε αναγκαστικές παπαριές που να αρέσουν στη πλειοψηφία.


Ως πότε;


Ακρίβεια, κρίση και αλληλέγγυοι κοινωνικοί καταναλωτικοί συνεταιρισμοί

 Πάμε σαν άλλοτε...

 του Κώστα Νικολάου
«Φρούτα και λαχανικά, που τα αγοράζουν οι μεσάζοντες από τον παραγωγό λίγα λεπτά του ευρώ, πουλιούνται στον καταναλωτή 2,3 ή και 4 ευρώ, αποφέρουν δηλαδή κέρδη της τάξεως των 500% έως 900%. Παρόμοια ασυδοσία στην κερδοφορία μονάχα με τη μαύρη αγορά της Κατοχής μπορεί να συγκριθεί ..... και η άλλη Αντίσταση μη θαρρείτε πως άρχισε με τα ντουφέκια .... Η Αντίσταση άρχισε αυθόρμητα και αθόρυβα, με πράξεις καθόλου ηρωικές, αλλά απολύτως αποτελεσματικές.

Παρηγοριά στον άρρωστο


«Για την Ισπανία και την Ελλάδα συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ ύστερα από συνάντησή του στο Παρίσι με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν. Προφανώς η ατάκα αυτή του προέδρου της Γαλλίας από μόνη της δεν σημαίνει και πολλά. Αποτελεί εξ άλλου μια χρονική αναφορά χωρίς ιδιαίτερο προσδιορισμό. Μιλάει ωστόσο για «αποφάσεις» και πακετάρει την Ελλάδα με την Ισπανία. Αυτό αποτελεί ένα είδος πίεσης προς τη Γερμανία.

ΔΕΞΙΑ: ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΤο βίντεο προσπαθεί να αποδώσει το ήθος, την αισθητική και το κύρος της Δεξιάς. Συνδέεται και βέβαια συμπληρώνεται από το κείμενο που ακολουθεί. Αλλιώς ξεκίνησα την παρακάτω ανάρτηση και αλλιώς μού βγήκε. Δεν πειράζει. Μα θα μου πει κάποιος: "ρε ’συ, γιατί συνεχίζεις να ασχολείσαι με τη Δεξιά;" Απαντώ: υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που για μένα είναι πρωτεύων. Οι Διαχωρισμοί Διαφωνώ πλήρως ως άνθρωπος με οποιαδήποτε έκφανση της Δεξιάς Ιδεολογίας. Όλα της τα παρακλάδια μού είναι από αντιπαθή έως αποκρουστικά. Κι αυτό όχι λειτουργώντας με το θυμικό, αλλά σκεπτόμενος όσο μπορώ λογικά. Είτε πρόκειται για τη Φιλελεύθερη, Νεοφιλελεύθερη, Αναρχοκαπιταλιστική (ναι, υπάρχει και τέτοια) είτε για την Εθνικιστική, Φασίζουσα, Φασιστική, Εθνικοσοσιαλιστική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή έχει κατά καιρούς λάβει, η Δεξιά επιθυμεί τον πλήρη διαχωρισμό των ανθρώπων από ό,τι θα ήταν δυνατόν να τους ενώσει.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ  


Mπορεί να εφαρμοσθεί ένα αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα στην ΕΕ;

Μια καθυστερημένη συζήτηση με το πιστόλι στον κρόταφο

 του Γιώργου Βασσάλου*
Η Ελλάδα είναι ενταγμένη εδώ και τριάντα χρόνια στο θεσμικό οικοδόμημα της ΕΟΚ (1981) και μετέπειτα ΕΕ, είκοσι χρόνια στην ενιαία αγορά (1992) και δέκα χρόνια στον ενιαίο νόμισμα (2001). Για κανένα από αυτά τα στάδια ‘ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης’ δεν έγινε, όχι απλά δημοψήφισμα, αλλά ούτε καν ένας αξιοπρεπής δημόσιος διάλογος σχετικά με τις πολύ πρακτικές συνέπειες τους. Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα το πιο πρακτικό και συμβολικό ‘επίτευγμά’ της, το ενιαίο νόμισμα, μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης μόλις σήμερα, αφού η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της έκφρασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη δεύτερη ισχυρότερη νομισματική ζώνη του πλανήτη, και αφού με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντελέστηκε μέσα σε δύο χρόνια η σημαντικότερη κοινωνικοικονομική οπισθοδρόμηση στη χώρα μας από το Β’ΠΠ, και από τις βιαιότερες στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες θρηνούν... στα σούπερ μάρκετ


Μπορεί στην Ελλάδα να έχει συντελεστεί ήδη μια εσω­τερική υποτίμηση της τάξης του 23% και η χώρα να οδεύει για το 26% του χρόνου, μπορεί η ύφεση και η ανεργία να χτυπούν το ένα ρεκόρ με­τά το άλλο, αλλά οι πανύψηλες τιμές των προϊόντων και η ακρίβεια των υπη­ρεσιών δεν υποχωρούν με τίποτα.
Σε αντίθεση με την ελπίδα του κό­σμου ότι τα αλλεπάλληλα κουρέματα σε αποδοχές κάθε είδους θα συνδυ­άζονταν με ένα αντίστοιχο «μάζεμα» και στο κόστος της καθημερινότητας, αυτό δεν συμβαίνει. Το ίδιο άλλωστε έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους (χρεοκοπίας δηλαδή) σε συνδυασμό με ύφεση.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τι κοινό έχουν οι μπάτσοι και τα αρχίδια (θεέ μου σχώρα με)

indymediatrolls

Απο Αδεσποτος

Ο πρωθυπουργός κύριος ΠροβόπουλοςΜια μεγάλη ελληνική Τράπεζα, η Αγροτική πουλήθηκε στην Πειραιώς για 95 εκατομμύρια ευρώ. Το τίμημα από μόνο του είναι ένα σκάνδαλο. Μόνο το κτίριο της ΑΤΕ στο Καστρί, στοιχίζει 75 εκατομμύρια. Την ημέρα της πώλησής της, η αξία μόνο κάποιων μετοχών της ΑΤΕ (10% στην ΕΥΔΑΠ και 7,5 στο Folli Follie) σύμφωνα με το Bloomberg, είχαν αξία 57 εκατομμύρια ευρώ.

Έρικ Χομπσμπάουμ: Η παγκόσμια αταξία στις αρχές του 21ου αιώνα

  Απο η Λεσχη
Ο Έρικ Χομπσμπάουμ μιλάει για τις ανατροπές στην παγκόσμια τάξη, τις αλλαγές στον κόσμο της εργασίας, τους νέους ταξικούς διαχωρισμούς, την Κρίση του 1929 και τη σημερινή, το έθνος-κράτος, τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις και τα υπερεθνικά μορφώματα. Η συνέντευξη, με τίτλο «World distempers» δημοσιεύθηκε στο επετειακό τεύχος, αρ. 61 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010) του «New Left Review».
Μετάφραση: Στρ. Μπουλαλάκης και Κ. Σπαθαράκης

Δύσκολοι καιροί για Πρίγκηπες

του Χρήστου Παπά     
Απο ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Αποτύχαμε. Ως ιστορικό ανθρώπινο είδος αποτύχαμε. Ως λαός αποτύχαμε. Μετά από μόλις 200 χρόνια. Δεν εκφράζω καμία απαισιοδοξία. Μιλάω ψύχραιμα σαν στατιστικολόγος. Ζούμε κοσμογονική συγκυρία. Το παραμύθι της αειφόρου ανάπτυξης μετατράπηκε σε εφιάλτη της αέναης… λιτότητας!
Όλοι όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα πλέον αντιλαμβάνονται ότι η λιτότητα δεν είναι αναπτυξιακή, ότι επιδεινώνει την ύφεση και αυξάνει το χρέος.