#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ»

Δημήτρης Πατέλης

  Διάλεξη στα πλαίσια μεταπτυχιακού μαθήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης (12.9.2012)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ανάγκες, κοινωνικές τάξεις και κοινωνικά συμφέροντα.
Πολιτικές σχέσεις (κυριαρχίας-υποταγής) και η εξουσία ως βασικό διακύβευμα κάθε πολιτικής. Εξουσία τίνος, υπέρ τίνος, εναντίον τίνος, προς επιβολή τι σκοπών, προς επίτευξη ποιών προοπτικών; Το ερώτημα “ποιος, ποιόν;” ως βασικό ερώτημα της πολιτικής.
Ο αγώνας για κατίσχυση (εν πολλοίς ζωωδών) συμφερόντων και η πολιτική ως “ανήθικη” και “βρώμικη” δουλειά. Η πολιτική ως συγκρουσιακό πεδίο. Σύγκρουση (πολεμική) και ειρήνη, καταστολή και συναίνεση.
Ηθικο-πολιτική ηγεμονία και διεκδίκηση κυριαρχίας στο συσχετισμό δυνάμεων. Η ανάδειξη της πολιτικής στη διαμόρφωση της κοινωνίας (ταξικές κοινωνίες) και η μέγιστη σχετική αυτονόμηση της πολιτικής επί κεφαλαιοκρατίας. Η άρση των ιδιοτελών συμφερόντων ως όρος άρσης της πολιτικής.


Οι αμερικανιές οδηγούν ενίοτε και σε λυντσαρίσματα! Εμ κε Πρέσβη μου, τους κακομάθατε!

Στρατής Μαζίδης

 Σίγουρα είναι τραγικό να είσαι εγκλωβισμένος μέσα σε ένα μικρό σε σχέση με το όχλο κτίριο, να διαφεύγουν όλοι όσοι βρίσκονται μέσα και για κάποιο λόγο δύο άτομα να ξεμένουν πίσω με το ένα να είσαι εσύ. Αδιαμφισβήτητα είναι τραγικός ο θάνατος του αμερικανού πρέσβη που λιντσαρίστηκε μέσα στην πρεσβεία από τις ορδές των φανατισμένων μουσουλμάνων. Από την άλλη πάλι ήταν και τυχερός διότι δεν υπέστη όσα τράβηξε ο …κακός Καντάφι.


Money Masters ( ΒΙΝΤΕΟ)

Επιμέλεια : Μ.Α., μέλος της ΕΛ.Λ.Α.Σ.

                               O Jeremy Bentham ειχε πει :
“Η φύση έχει θέσει τον άνθρωπο υπό την κυριαρχία δύο ισχυρών αφεντάδων, του πόνου και της ευχαρίστησης. Αυτοί μας ορίζουν σε ότι κάνουμε λέμε σκεφτόμαστε.”
Όμως ξέχασε να μας πει για τον τρίτο αφέντη , που στρογγυλοκάθεται αναμεσα τους - ΤΟ ΧΡΗΜΑ -
Spreads, cds, swaps δευτερογενή αγορά, κλασματικά αποθεματικά τραπεζών μπλα, μπλα,μπλα .. τι καταλαβαίνει ο περισσότερος κόσμος ; ΤΙΠΟΤΑ !

Σχετικά με τη μη λειτουργία του Athens Imc τις τελευταίες ώρες


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ATHENS IMC

Σχετικά με τη μη λειτουργία του Athens Imc τις τελευταίες ώρες Το athens.indymedia.org ήταν από τα ξημερώματα του Σάββατου 15/9 έως το μεσημέρι της ίδιας μερας εκτός λειτουργίας εξ΄ αιτίας τεχνικών προβλημάτων παροχής δικτύου. Τα δημοσιεύματα σε καθεστωτικά sites είναι ψευδή.

athens.indymedia


H ναζιστική κατοχή της Ελλάδας σε αριθμούς

  Απο Diktiospartakos

Καθώς ο φασισμός πλέον βρίσκεται στους δρόμους, δολοφονώντας μετανάστες, στοχοποιώντας το εργατικό κίνημα και την Αριστερά, αξίζει να προσέξουμε ότι ολοένα συχνότερα η Χρυσή Αυγή αποκαλύπτει το πραγματικό της Ναζιστικό περιεχόμενο.


Οι αντικοινοβουλευτικές αιχμής του Φύρερ Μιχαλολιάκου, είχαν συνέχεια μέσα στο ίδιο το Αστικό Κοινοβούλιο. Ερεθισμένος από την επιτυχία της κινητοποίησης των στρατιωτικών και έξαλλος από την ανάπτυξη συνδικαλιστικής δράσης μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, έκρινε σκόπιμο να κάνει ένα αξεπέραστο φασιστικό μάθημα, πασπαλισμένο με λαϊκισμό, εθνικισμό και ρατσισμό. «Η φυσική ηγεσία της Ελλάδας είναι η στρατιωτικοί», ήταν το απαύγασμα μιας ομιλίας που απαίτησε την αγορά όλων, την επαναλειτουργία του παράνομου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και την επικυριαρχία του ελληνικού κράτους επί του Κυπριακού διαμέσου της αποστολής Μεραρχίας. Πάντα ο επεκτατισμός ήταν καμουφλαρισμένος πίσω από Μητέρες Πατρίδες και Αλύτρωτες Πατρίδες!

Πήξαμε στους μαλάκηδες

  

"Δεν υπάρχουν Σάββατα
αποφάνθηκε ο Χασάπης Σαμαράς.
Πήγε για...δουλειά (!!) σήμερα και τον 
 "ανακάλυψε τυχαία" το τηλεοπτικό συνεργείο!!
Συμπτώσεις!! 

Ο Νεκροθάφτης Λοβέρδος στο ΜεγκαΔιαπλεκόμενο.
(Που άλλού, θα πεις...)
 

Στο απόγειο η επίθεση μέχρι τα τέλη Οκτώβρη
Τα γεράκια της Ευρωζώνης επιχαίρουν για το ξεκλήρισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και των εργατικών κατακτήσεων

«Είμαστε σε καλό δρόμο, θα προσπαθήσουμε ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου». Με την παραπάνω φράση, ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Γ. Στουρνάρας συνόψισε τις αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα, κατά το χτεσινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, που έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου.


Η ιστορία του «ροζ τριγώνου». Με αφορμή τις νεοναζιστικές επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους στο κέντρο της Αθήνας


του Χρήστου Χρυσανθόπουλου   /   η Λέσχη

Το ναζιστικό κράτος, σύμφωνα με τα λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, είχε σκοπό «να προωθήσει τη νίκη του καλύτερου και ισχυρότερου και να απαιτήσει την υποταγή των κατωτέρων και ασθενέστερων». Με βάση την «επιστήμη» της ευγονικής- η μελέτη για τη βελτίωση της κληρονομικότητας μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής- οι Ναζιστικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα να αναλάβουν δράση εναντίων όσων θεωρούσαν ότι θα έβλαπταν την «Άρια» φυλή. Οι Ναζί χρεώνουν στην ομοφυλοφιλία, την αποδυνάμωση της Γερμανίας με διάφορους τρόπους.

Φτάνει, ως εδώ!

Απο Οικοδόμος

«Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιους προβληματισμούς μου που με παιδεύουν το τελευταίο καιρό.
– Εάν την αντίθεσή μου σ’ ό,τι συμβαίνει γύρω μου την λέω χαμηλόφωνα στο σπίτι μου, δε μ’ ακούει κανείς.
– Εάν δεν εκφράζω την άποψή μου θαρραλέα είμαι ανύπαρκτος. Δε με ξέρει κανείς. Μου αξίζει ό,τι ζήτησα. Τίποτα.
– Εάν περιμένω από τους άλλους, θα μου δώσουν ό,τι έχουν ευχαρίστηση, ό,τι τους βολεύει. Κι εγώ καμία αντίρρηση. Για να θεωρούμαι το καλό παιδί, ο λογικός άνθρωπος.

«Τῶν οἰκιῶν ‘ημῶν ἐμπιπραμένων», «ᾄδουσιν» οι αριστεροί.

· Ο αντίπαλος είναι δεδομένος και ξεκάθαρος. Η ανταγωνιστική καπιταλιστική οικονομία, η παγκοσμιοποίηση επιβάλλουν επιστροφή στη ζούγκλα του καπιταλισμού του 19ου αι. Για να είσαι ανταγωνιστικός με τους Κινέζους, Ινδούς, Βιετναμέζους, και αύριο ίσως με άλλους εξαθλιωμένους εργάτες, πρέπει να αποδεχτείς μισθούς πείνας, εργασία με ωράριο από 10-15 ώρες, χωρίς ασφάλεια, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Οι ειδικές οικονομικές ζώνες που ετοιμάζουν, ας τις ονομάσουν καλύτερα Κινέζικα ή τριτοκοσμικά Νταχάου. Και ας αφήσουν στην άκρη τις ειδικές ονομασίες. Είμαστε πιο «ώριμοι» για να καταλαβαίνουμε το δούλεμα- εκμετάλλευση και καλύτερα να λένε «για να επιβιώσεις, θα δουλεύεις μέχρι θανάτου», γιατί δε σε έχουμε ανάγκη και έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα από εκατομμύρια εξαθλιωμένους άνεργους.

Εκεί που η τρόικα δεν ήρθε ακόμα…

Κίμωνας Γαστεράτος /  Απο Σεισαχθεια

Όταν στην καθημερινότητα του λεξιλογίου μας μπήκε το αρκτικόλεξο ΔΝΤ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί και να συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ραγδαίων αλλαγών που θα έφερνε στην ζωή και την καθημερινότητα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Ακόμα και τότε όμως, όλοι ξέραμε ένα, αυτό που εν τέλει έγινε και η βιωμένη πραγματικότητα για εργαζομένους, νεολαία και συνταξιούχους, ”από όπου κι αν πέρασε το ΔΝΤ η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση κατέρρευσαν”.

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤ

Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Αν υποθέσουμε ότι ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξέρει τι λέει, τότε το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν ότι σε κάποιες τουλάχιστον πλευρές της αντέγραφε τα Σοβιέτ. Αν υποθέσουμε μάλιστα ότι και ο Μανόλης Κεφαλογιάννης ξέρει τι λέει, τότε η άποψη αυτή καθίσταται σχεδόν επίσημη άποψη της ΝΔ, γιατί κι αυτός διέκρινε και μάλιστα πρώτος το σοβιετικό δάκτυλο στην οικονομία. Και δεν είναι όποιος-όποιος, είναι ο γραμματέας του κόμματος.

καταγγελία: η χρυσή αυγή στη ζωή μου


Απο ΑΝΑΡΧΟΓΑΤΟΥΛΗΣ


αναδημοσίευση από το ιστολόγιο OCCUPY MINDS , με τη παράκληση να διαδοθεί όσο γίνεται περισσότερο μιας και πρόκειται για μικρά παιδιά.

Σήμερα ο μήνας έχει 13.. 13 και όχι 9 ..Σεπτεμβρίου 2012 και οχι 1812

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Tι σου κάνω τώρα;

Τους “πρόλαβε” ο πάπας…

 ενώ καταλήγει σε ήττα-φιάσκο η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, με τους ισλαμοφασίστες μισθοφόρους των ΗΠΑ
 
Από τα’ αριστερά ο πάπας για τη Συρία…
 
Κι ο Ιερώνυμος με τον Βαρθολομαίο περιμένουν το ok του ΝΑΤΟ για να διαφοροποιηθούν…
Στην επίσκεψη του στο Λίβανο απεύθυνε μήνυμα ειρήνης και δεν προσφέρθηκε σε «φιλοξενίες προσφύγων», όπως ο Ιερώνυμος, η συγκυβέρνηση των τροϊκανών κι ο Τσίπρας που θέλουν να φιλοξενήσουν «πρόσφυγες από τη Συρία».
 
Επίσης χαρακτήρισε...

Η Ελλάδα είχε χαμηλές κοινωνικές δαπάνες – μεγάλη φτώχεια και πριν τις περικοπές


Λεωνίδας Βατικιώτης
Ό,τι δώσαμε, δώσαμε! Πλέον δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Οποιαδήποτε νέα περικοπή κοινωνικών δαπανών σημαίνει νέους άστεγους, πέραν των 25.000 που έχουν γεμίσει την Αθήνα, νέους άνεργους, πέραν του 1,12 εκατομμυρίων, νέες αυτοκτονίες, πέραν των 3.000, νέους μετανάστες, νέους επαίτες!  Αυτή έπρεπε να είναι η διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και στη Γερμανία προκειμένου να μπει ένα όριο στις απαιτήσεις τους για συνεχείς περικοπές κοινωνικών δαπανών. Μια τέτοια ανυποχώρητη διαπραγματευτική γραμμή υποστηρίζεται κάλλιστα από τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα είναι το πιο …σύντομο ανέκδοτο. Ουδέποτε υπήρξε και ανέκαθεν το ρόλο του τον επιτελούσε η οικογένεια. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε νέα μείωση δαπανών σημαίνει αίμα και δάκρυα, κοινωνική οδύνη!

Λερναίο με Κανέλλη

Νίκος Σαραντάκος
Το ξέρατε ότι με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου η ελληνική γλώσσα έχει νοικιαστεί και πληρώνουμε δικαιώματα στον Μπιλ Γκέιτς για να τη χρησιμοποιήσουμε; Το ξέρετε ότι για να διαβάσουμε ελληνικά πληρώνουμε λογισμικό; Το ξέρετε ότι οι Αιθίοπες, που έχουν 286 σύμφωνα αλλά καθόλου φωνήεντα, δεν πληρώνουν δικαιώματα; Το ξέρετε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική στον κόσμο που έχει κωδικοποιηθεί από τα χάμπουργκερ; Ότι απέκτησε τα 60 εκατομμύρια λήμματά της με χορηγία;

Μπορείς να κόψεις δρόμο στην Ιστορία;

Του Τάσου Τσακίρογλου / Απο ΕΛ.Λ.Α.Σ.

Σημάδια μιας βαθιάς παρακμής καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα, με τη φτώχεια να θεριεύει και να πλήττει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού.
Και μαζί με τη φτώχεια και τα συντηρητικά παρακολουθήματά της, όπως ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον, τα οποία με τη σειρά τους πυροδοτούν φαινόμενα όπως η ρατσιστική και φασιστική βία.Το πλέον ανησυχητικό βέβαια είναι η αποδοχή αυτής της βίας και το ζόφου από κάποια τμήματα του πληθυσμού που αναζητούν μια δυναμική απάντηση στα προβλήματα που θεωρούν ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λύσουν.
Ο φασισμός για τους απλούς ανθρώπους ήταν πάντα ένα πρακτικό και όχι θεωρητικό ζήτημα. Ήταν μια αγωνιώδης προσπάθεια γι’ αυτούς να «κόψουν δρόμο» στις ιστορικές εξελίξεις και να πετύχουν «εδώ και τώρα» αυτό που οι θεωρητικοί και οι κλασικοί πολιτικοί τούς υπόσχονταν ότι θα γίνει στο μέλλον.

κινήματα κατοίκων, δίκτυα αλληλεγγύης, αντιφασιστική πάλη και η στρατηγική μας αμηχανίατου Παναγιώτη Βασιλάκη*
 
Για τους θιασώτες των «ιστορικών κύκλων» ο μεσοπόλεμος και ειδικά η δεκαετία του ’30 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και δυστυχώς οι ιστορικές αναλογίες συνήθως ερμηνεύονται με εκνευριστικά ανιστόρητο ή μάλλον «ανιστορικό» τρόπο – από αυτό ήδη υποφέρει πολύ περισσότερο η επόμενη δεκαετία του ’40… Μολαταύτα, θα ήταν ιδιαίτερα διδακτικό να προσεγγίσσει κάποιος τον πολιτικό διάλογο της εποχής σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και την άνοδο του φασισμού. Γράφει ο Π. Πουλιόπουλος για την «Οργάνωση του κινήματος των ανέργων», στο «Σπάρτακο», Αρ. 18, το 1931:

Ανεργος, Αφραγκος, ΑπραγοςΑπο Πολιτικο Κορακι

Τρία ΑΛΦΑ.
Αυτή είναι η ταυτότητα της σημερινής Κοινωνίας.
Λαός χτυπημένος από τις οβίδες του Νεοφιλελευθερισμού.
Χωρίς Ανάσες. Χωρίς Δημοκρατία.

Η χρυσή αυγή στο σχολείο μου…

 
Απο Σεισαχθεια
Ένας δάσκαλος από μια αγροτική περιοχή της Ελλάδας εξηγεί πώς έμαθε στους μαθητές του τι σημαίνει ο ναζισμός. Από τότε πέρασαν τέσσερις μήνες, τα σχολεία αρχίζουν ξανά και το συγκεκριμένο μάθημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Φτάνοντας σήμερα το πρωί στο σχολείο , βλέπω μια ομάδα παιδιών να παίζουν κάνοντας τους χρυσαυγίτες.
Σηκώνουν τα δεξιά τους χέρια και με χαιρετούν φασιστικά.
Το σοκ , απίστευτο.
Η πίεση ξεπέρασε το 20…

“Στάση Πληρωμών, η Επόμενη Μέρα” (BINTEO)

 

Απο ΕΛ.Λ.Α.Σ.

Ένα χρόνο πριν, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη 2011 σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, με θέμα “Στάση Πληρωμών, η Επόμενη Μέρα” του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην οποία συμμετείχαν:
  • Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος στο Δ.Π.Θ
     
  • Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών μελετών  στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου – SOAS
     
  • Θοδωρής Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο
     
  • Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός στο Α.Π.Θ

ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΙΛΙΩΝ

Γ. Κατρούγκαλος

 

Θ. Μαριόλης

Κ. Λαπαβίτσας

  

 

Πηγή : Το Μέτωπο” και “Αφορμή

Φρούτα εποχής

Του Πέτρου Αργυρίου    Απο Αγρια Ζωα

Ουαί και αλίμονο στις Κασσάνδρες. Ελάχιστα μπορούσα να φανταστώ ότι την ίδια μέρα που θα ασκούσα κριτική στο στέλεχος του συνασπισμού Θέμη Δημητρακόπουλο για το άρθρο του στην Αυγή με τον προβοκατόρικο και απερίσκεπτα υβριστικό τίτλο «Χρυσή Αυγή, το απωθημένο όνειρο του κάθε κρυφοφασίστα Νεοέλληνα» (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=712546), κατηγορώντας τον για εκφασισμό του αριστερού λόγο, για αντίστροφο ρατσισμό καθώς και για την επικίνδυνη παρακίνησή του η αντιπαράθεση με την Χρυσή Αυγή να μεταφερθεί από το πολιτικό πεδίο στους δρόμους, ο Άρης Χατζηστεφάνου θα ανέβαζε με αφορμή την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Unfollow, ένα ακόμη πιο πολωτικό άρθρο με τίτλο «Είμαστε όλοι μανιχαϊστές»[1] ανεβάζοντας σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο τους τόνους της διχαστικής προβοκάτσιας.

"βλεπεις το δεντρο αλλα χανεις το δασος"...

youtulube
 

Το γαϊτανάκι

 
Απο praxisred
Πριν από καμμιά δεκαριά μήνες, το ιταλικό αστικό σύστημα -ξεχνώντας τις παπαριές για "δημοκρατία", "εκλογές", "λαϊκή βούληση" κλπ- αποφάσισε να παραδώσει την διακυβέρνηση της χώρας στον "τεχνοκράτη" τραπεζίτη Μάριο Μόντι, προκειμένου να βρει διέξοδο από την κρίση του. Σήμερα, μετά από τόσους μήνες "τεχνοκρατικής" διακυβέρνησης, η κατάσταση της γειτονικής μας χώρας κάθε άλλο παρά δείχνει βελτιωμένη. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο η ιταλική βιομηχανία σημείωσε πτώση 7,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα τής προηγούμενης χρονιάς, μια πτώση που συνεχίζεται αδιάκοπα επί 11 μήνες.