#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Τα παχύδερμα μιλούν για «λίπος»!

Το μετέδιδαν χτες τα ΜΜΕ, το διοχέτευαν τα κυβερνητικά επιτελεία:
Οι συνεργάτες, λέει, του Αντώνη Σαμαρά αναζητούν και διερευνούν τα …ψυχολογικά μας όρια!
Τι σημαίνει αυτό;
Οτι ψάχνουν να βρουν τι είναι εκείνο από όσα ετοιμάζουν που στο άκουσμά του αντιδρά περισσότερο ο λαός, ώστε να καταλήξουν στα μέτρα με βάση ποιο φιρμάνι ακούγεται περισσότερο ή λιγότερο επώδυνο και ποιο θα έχει το μεγαλύτερο ή το μικρότερο πολιτικό κόστος για τους ίδιους.
*
Κάνουν έρευνες, δηλαδή, για να δουν τι επιπλέον «ζητά» ο οργανισμός μας και τι προτιμάει… η ψυχολογία μας:
Να μας κόψουν κι άλλο τα εισοδήματα, αφαιρώντας εντελώς τον 13ο και 14ο μισθό,
ή μήπως θα ήταν καλύτερο (για την… ψυχολογία μας)
να μας κόψουν κι άλλο τα εισοδήματα μειώνοντας κι άλλο το βασικό μισθό, συμπαρασύροντας έτσι όλους τους μισθούς, προσθέτοντας και νέα δεσμίδα ρυθμίσεων Νταχάου στις εργασιακές σχέσεις;
*

Το Ανεμογκάστρι... αλλάζει

 
Κατ' αρχάς... να συστηθούμε. Ο μοναδικός συντάκτης και διαχειριστής του ταπεινού αυτού ιστολογίου είναι ο Σταύρος Χριστακόπουλος, δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Το Ποντίκι.


Το Ανεμογκάστρι γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2009 και ο στόχος της δημιουργίας του δεν ήταν, όπως συμβαίνει με αρκετά δημοσιογραφικά ιστολόγια, να γράφει πράγματα τα οποία η εφημερίδα μου δεν μπορεί να δημοσιεύσει. Για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοιο ζήτημα στο «Ποντίκι» δεν υφίσταται. Ο μοναδικός στόχος της δημιουργίας του ήταν να αποτελέσει έναν δικτυακό τόπο στον οποίο θα συγκεντρώνονται κείμενα σχετικά με την κρίση.

Περισσοτερα στο  Ανεμογκαστρι

Στείλτους εκεί που τους αξίζει!


Απο sibilla-gr

Δεν είναι οριζόντια...


Δημοσιογραφία...χωρίς σάλιο

 

Υπάρχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι που ξεκάθαρα υπερασπίζονται τα συμφέροντα ανώτερων οικονομικών τάξεων και άλλοι που γλείφουν μετά ιδιαίτερης δουλικότητας την εκάστοτε κυβέρνηση. Υπάρχει όμως κι άλλη μια κατηγορία δημοσιογράφων, που θέλουν να παρουσιάζονται ως φιλολαϊκοί, αλλά στην ουσία παίζουν με το θυμικό συνήθως αγράμματων και εύκολα χειραγωγήσιμων ανθρώπων, που έμαθαν να εκπαιδεύονται από την τηλεόραση.

Ο παπάς, ο τεχνοκράτης και ο… θάνατος


Του Σταύρου Χριστακόπουλου Απο To Ποντίκι

«Από κοινωνία ελευθέρων προσώπων φθάσαμε στο σημείο ολόκληροι λαοί να γίνονται υποψήφιοι δούλοι απρόσωπων ομάδων, ανωνύμων εμπόρων του χρήματος πού ρυθμίζουν βασικά τις οικονομίες των λαών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως αγορές. (…) Οι αποφάσεις των αγνώστων αυτών παραγόντων που δρουν με καλυμμένα πρόσωπα, μπορούν να ανατινάξουν κράτη και έθνη και να καταδικάσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και την κοινωνία σε εξαθλίωση».

H περιζήτητη Ευρωζώνη…


  Απο ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Η μία μετά την άλλη οι χώρες μέλη της Ε.Ε. που είναι υπό ένταξη στο κοινό νόμισμα-κατάρα , όχι μόνο έχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις , αλλά αναβάλλουν και ματαιώνουν την ένταξη τους στον κλίβανο της ευρωζώνης. Αυτά για να τα βλέπουν οι δικοί μας “εύρω-λιγουρό-φωστήρες” που θεωρούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το Ευρώ και τη ζώνη του ως ευλογία, ευτυχία , εθνική επιτυχία και όλες τις υπόλοιπες μπούρδες που ακούμε τα τελευταία χρόνια.

Οι περιπτώσεις τόσο της Πολωνίας, όσο και της Βουλγαρίας , χωρών που δεν κυβερνώνται από κομμουνιστές ή comme il faux σοσιαληστές , δείχνουν πως πάνω από όλα για μια χώρα είναι το εθνικό της συμφέρον και όχι αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον των τραπεζιτών και των μεγαλοεργολάβων τουςΓιατί δεν αντιδρούν οι Έλληνες;

  Απο Πιτσιρίκος

Το ΠΑΣΟΚ είχε χθες γενέθλια και έκανε τις εννιά ακτίνες του ήλιου επτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ -αλλά μάλλον έχει γίνει ήδη γιατί το ΠΑΣΟΚ τα τίναξε και υπήρχε έτοιμη πελατεία-, η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα μέτρα και ο Σεπτέμβριος, ο πιο ωραίος μήνας του χρόνου, μόλις ξεκίνησε.
Είναι πληκτικά όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στον πολιτικό στίβο αλλά η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι Έλληνες δεν αντιδρούν. Νομίζω πως ξέρω το λόγο.

Η CIA ΘΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ…


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
 
 Απο Σεισαχθεια

Γυμνός, αλυσοδεμένος σε τοίχο από μπετόν με θερμοκρασία κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ξεψύχησε ο κρατούμενος της CIA Γκιουλ Ραχμάν το 2002, σε μια φυλακή του Αφγανιστάν που ονομάζεται Αλατωρυχείο. Εκεί τον βασάνιζαν οι πράκτορές της για να ομολογήσει ότι είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Πακεταρισμένο σε πάγο και τυλιγμένο σε πλαστικό φωτογραφήθηκε το πτώμα ενός άλλου κρατουμένου της CIA, του Μαναντέλ αλ Τζαμαντί, αυτή τη φορά στο κάτεργο του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, το 2003.

Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ*

  Απο iskra

Του ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Από το 1981 μέχρι και το 2001 η τιμή της δραχμής έναντι του δολαρίου μειώθηκε περισσότερο από 80% αποδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφιβολία τη σύνδεση της οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας με τη δυνατότητα άσκησης μίας νομισματικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες της και το κυριότερο με την ανάγκη για ένα, διαχρονικά, φθηνό και σταθερά υπό υποτίμηση νόμισμα το οποίο θα επέτρεπε την εξομάλυνση των δημοσιονομικών, εμπορικών και γενικότερα οικονομικών ανισορροπιών που αντιμετώπιζε η χώρα και θα βοηθούσε στον έλεγχο της πορείας του χρέους.

Δεν πάει άλλο…

  Απο Βαθύ Κόκκινο
 
Του Σ.Μ.
Η Ελλάδα βιώνει την απόλυτη καταστροφή, ο κόσμος παραμιλάει, τα χαράτσια έρχονται το ένα μετά το άλλο, η σάπια δημοκρατία τους μας γελάει περιπαικτικά, το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει, ο ελληνικός πλούτος ξεπουλιέται χωρίς αισχύνη, η κοινωνία διαλύεται, οι κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους εξαφανίστηκαν μονομιάς, η παιδεία, η περίθαλψη, η συμπαράσταση στις μεγάλες ηλικίες, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη γκρεμίζονται συστηματικά και με σχέδιο και εμείς, παραδομένοι σε μία αυτάρεσκη ηλιθιότητα χαμογελάμε στον όλεθρο που επέρχεται!

Ώρα Νέου Εργατικού ΚινήματοςΔημήτρης Γκόβας

Ανελέητος κοινωνικός πόλεμος – Νέα κατάσταση

«Οι άνθρωποι που δεν υπολογίζονται, σωπαίνουν, υπομένουν ή ίσως και να χειροκροτούν, περιμένοντας να περάσει η μπόρα. Πρέπει να σου φτάσει το νερό μέχρι το λαιμό για να παραδεχτείς πως έχει συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο...». Ροσάνα Ροσάντα

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει τη συμπεριφορά της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά και της Αριστεράς στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ένας παρατηρητής. Το νερό όμως έφτασε στο λαιμό και η στάθμη του ανεβαίνει, ή με άλλους όρους, η επίθεση ενάντια στη ζωή, τους όρους εργασίας, τις ανάγκες και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού είναι τέτοια, που κάνει εφιαλτική την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Πόλεμος των Χωρικών στη Γερμανία και οι πρώτες συζητήσεις στο πλαίσιο του Μαρξισμού

 
Απο praxisred

του Νταβίντ Μπορίσοβιτς Ριαζάνοφ

Μετάφραση από τα αγγλικά:
Δημήτρης Χρ. Ξιφαράς


Τετρακόσια χρόνια έχουν περάσει από τον μεγάλο Πόλεμο των Χωρικών στη Γερμανία. Η εξέγερση αυτή διαφέρει από παρόμοιους αγροτικούς ξεσηκωμούς του 14ου αιώνα στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αγγλία, κατά το ότι αυτοί οι ξεσηκωμοί είχαν έναν περισσότερο ή λιγότερο τοπικό χαρακτήρα και στρέφονταν εναντίον της εκχρηματισμένης οικονομίας που τότε αναπτυσσόταν, ενώ ο Πόλεμος των Χωρικών, ο οποίος εκδηλώθηκε κατά την εποχή του πρώιμου καπιταλισμού που δημιουργούσε μια παγκόσμια αγορά, συνδεόταν πάρα πολύ στενά με τα γεγονότα της Μεταρρύθμισης. Έτσι, λοιπόν, το ιστορικό υπόβαθρο του Πολέμου των Χωρικών, το οποίο συγκρινόμενο με το ανάλογο υπόβαθρο του 14ου αιώνα είναι σαφώς πιο σύνθετο, καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την ταξική διαστρωμάτωση, οι διαμάχες στο εσωτερικό της οποίας καθορίζουν το όλο πλαίσιο του Πολέμου των Χωρικών. Επίσης, ο ρόλος των προλεταριακών στοιχείων φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρος σε σύγκριση με προγενέστερους ξεσηκωμούς.


«Ζούμε σε μια από αυτές τις περιόδους ηρεμίας που προηγούνται της θύελλας»


«Καμιά συνταγή δεν μπορεί να ισχύσει για την Ευρώπη στο σύνολό της. Είχαμε πιστέψει ότι με την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος θα συνέκλιναν σταδιακά οι διάφορες οικονομίες της ευρωζώνης. Ανακαλύπτουμε σήμερα ότι αυτό ήταν μια οφθαλμαπάτη. Η αλήθεια είναι ότι στα 15 χρόνια της ευρωπαϊκής ενοποίησης όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε η οικονομική σύγκλιση, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν οι διαφορές μεταξύ των χωρών. Συμπέρασμα: μια λύση που αρμόζει στην Ισπανία ή την Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη για τη Γαλλία ή τη Γερμανία».
Αυτά λέει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point ο βρετανός οικονομολόγος Χάουαρντ Ντέιβις, που επί οκτώ χρόνια ήταν διευθυντής του London School of Economics.

Απ’ τα 31,3 δισ. ευρώ που θα δανειστεί τον Οκτώβρη το ελληνικό κράτος τα 30,4 δισ. θα καταλήξουν στα θησαυροφυλάκια τραπεζιτών και λοιπών τοκογλύφων (Βίντεο)

  Απο ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Ο Κώστας Αρβανίτης -που παρουσιάζει την ειδησεογραφική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης «Πρωινή Ενημέρωση» μαζί με την Μαριλένα Κατσίμη- είναι απ’ τους πιο αξιοπρεπείς δημοσιογράφους που υπάρχουν στα αστικά ΜΜΕ, γ’ αυτό και η εκπομπή του “εξορίστηκε” στις 6-8 το πρωί.
Xθες το πρωί εκτός των άλλων είχε καλεσμένο και τον συνάδελφο του, στο «Εθνος» και διευθυντή του «Πριν», Γ. Δελαστίκ.
Στο βίντεο που παραθέτουμε τον ακούμε να κάνει ένα σχολιασμό για το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η φυσιογνωμία κάποιων κομμάτων, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα θα ψηφιστούν χωρίς σοβαρές «απώλειες» για την κυβέρνηση, από τους βουλευτές που την στηρίζουν και λόγω ότι δεν υπάρχει μαζικό λαϊκό κίνημα.