#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Πώς το σύστημα, με την ευγενική χορηγία και της Αριστεράς, έχει μετατρέψει έναν δυναμικό καπιταλισμό σε …αόρατο

 


Σ’ ένα κόσμο που το 2009 είχε πληθυσμό 6.768.167.712 κατοίκους, η Ελλάδα των 11.260.000 κατοίκων αποτελούσε το 0,166% του πλανήτη. Ωστόσο, ο ελληνικός καπιταλισμός κατέχει την 22η θέση στον κόσμο στη λίστα των πιο πλούσιων χωρών.
Ας δούμε πώς εξειδικεύεται αυτό σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του, που αποτελούν τους πυλώνες της δυναμικής του:

Η κρίση της ΕΕ, η Ελλάδα και η Αριστερά

Σταύρος Μαυρουδέας

1.    Η κρίση της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής ενοποίησης
Το 2011 σημαδεύθηκε από την κρίση ενός από τους βασικούς πυλώνες του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, της ΕΕ. Η κρίση αυτή δεν είναι απλά κρίση του ευρώ (δηλαδή της Ευρωζώνης) αλλά κρίση όλου του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής ενοποίησης όπου η ΟΝΕ αποτελεί την πιο προωθημένη αιχμή του.
Η ΕΕ αποτέλεσε ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα του 20ου αιώνα, καθώς οι ευρωπαϊκές αστικές τάξεις προσπάθησαν να φτιάξουν ένα ενιαίο ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Και αυτό στην περιοχή του κόσμου όπου ο καπιταλισμός γεννήθηκε κατ’ εξοχήν με την μορφή του εθνικού κράτους και όπου οι συγκρούσεις μεταξύ εθνικών καπιταλισμών πήραν τις πιο άγριες μορφές τους. Πίσω από τα φληναφήματα περί κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας κλπ. βρίσκεται ένα πυραμιδοειδές ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα.

Η σφαγή του Κομμένου Άρτας (Χρονικό - Ο τραγικός απολογισμός - Το έγκλημα πολέμου)

 
Επιλογή φωτογραφιών- video και υπογραμμίσεις από:  e-οικοδομος

Πέρασαν 69 χρόνια από τη μαζική σφαγή των κατοίκων του Κομμένου Άρτας από τους χιτλερικούς καταχτητές. Το φρικτό αυτό έγκλημα ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο που στόχο είχε να καμφθεί η αντίσταση του ελληνικού λαού, τη στιγμή που ο απελευθερωτικός αγώνας εναντίον των γερμανών και ιταλών καταχτητών είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Γερμανός πιλότος: «Καλωσήλθατε στην Ελλάδα, τη μαύρη τρύπα που πετάμε τα λεφτά μας»


Άφωνοι έμειναν οι λιγοστοί Κρητικοί επιβάτες, οι οποίοι ταξίδευαν με Γερμανούς από μεγάλη πόλη της Γερμανίας στο Ηράκλειο, με γνωστή αεροπορική εταιρεία, όταν ο πιλότος αποκάλεσε από μικροφώνου την Ελλάδα «Μαύρη Τρύπα στην οποία ρίχνουν τα ευρώ τους».

Το κόστος της υποταγής

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

 Για να µακροηµερεύσει µια κυβέρνηση, ειδικά όταν το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσμενές για την ίδια και τη χώρα, χρειάζεται ισχυρά εσωτερικά στηρίγματα. Με πρώτο και κυριότερο την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών και τη συστράτευσή τους σε έναν κοινό στόχο. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης Σαμαρά – και των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. 
Οι ψευδείς προεκλογικές υποσχέσεις - επαναδι­απραγμάτευση κ.λπ. – και η ταχεία μετεκλογική διάψευσή τους είναι το πρώτο λάθος. Το δεύτερο είναι η έλλειψη σαφούς πολιτικού στόχου. Το τρίτο είναι η εύκολη πλατφόρμα πολιτικής συμφωνίας στην οποία στηρίχθηκε η συγκρότηση της κυβέρ­νησης.

Πλημμύρα κατασχέσεων


 
Για άρση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πιέζει η τρόικα και σπρώχνει τις τράπεζες σε κατασχέσεις με άμεσες μαζι­κές πωλήσεις, ώστε να αυξηθεί το αδιάθετο στοκ και να μειωθούν άμεσα και ραγδαία οι τιμές.

Με τις επισφάλειες των τραπεζών από τα στεγαστικά να ξεπερνούν τα 12 δισ., τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν μοντέλα αναδι­άρθρωσης δανείων με ορίζοντα ακόμα και τα 50-60 ή και περισσότερα χρόνια. Επιμένουν δε να ενεργοποιηθούν οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρεί­ες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) που διαθέτουν όλες οι τράπεζες και να τους παραχωρηθούν τα κατασχεμένα ακίνητα.*NATIONAL O,TI NA 'NAI - Τραγέλαφος, ο ελληνικός*

Η φύση πάντα εξελίσσεται και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις συγκυρίες και τις αλλαγές
οι οποίες συντελούνται στο περιβάλλον. 'Ετσι και στην Ελλάδα, η φύση δημιούργησε ένα
νέο είδος, τον Τραγέλαφο, αντιπροσωπεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη τρέχουσα
κατάσταση της εν λόγω χώρας. Το νέο θυλαστικό της οικογένειας των αμνοεριφίων
απαντάται σε τόπους λατρείας όπως εκκλησίες, όπου συνηθίζει να προσεύχεται γιά το
καλό κάθε -ανεξαιρέτως χρώματος, προέλευσης και πεποιθήσεων- πλάσματος που
δημιούργησε ο μεγαλοδύναμος, την ίδια στιγμή που υπονομεύει, καταδιώκει και
δολοφονεί οτιδήποτε και οποιονδήποτε αποκλείνει από τα πρότυπα που το ίδιο έχει ορίσει.

"Τραγέλαφος" όνομα και πράγμα δηλαδή...
 
 
 

Η αρχή του τέλους του ελληνικού δράματος;

Του Σταύρου Δ. Μαυρουδέα
Αναπληρωτή Καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Από την υπαγωγή της στο Μνημόνιο που συνομολόγησε η ελληνική αστική τάξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ η ελληνική κοινωνία – και ιδιαίτερα η μεγάλη εργαζόμενη πλειοψηφία της – βιώνει ένα δράμα. Λαϊκές κατακτήσεις ετών εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, εργασιακά δικαιώματα καταβαραθρώνονται και το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων (αλλά και των εκτεταμένων μεσοστρωμάτων) απομειώνεται ταχύτατα.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε το 2007-8 – μία κρίση που είναι βαθειά και δομική ξεκινώντας από τον πυρήνα της καπιταλιστικής παραγωγής και όχι απλά μία χρηματοπιστωτική κρίση όπως οι αστικές απόψεις αλλά και αρκετές ψευδεπίγραφα ριζοσπαστικές διατείνονται – έπληξε ιδιαίτερα τους καπιταλισμούς μεσαίου και χαμηλού επιπέδου ανάπτυξης που ανήκουν στην ΕΕ.

Πορτογαλλία : H “καλή εφαρμογή του μνημονίου” έχει φέρει ρεκόρ ανεργίας και έχει γεμίσει με κοράκια “αγοράζω χρυσό”

Για την Πορτογαλία δεν έλεγε καλά λόγια η τρόικα;
Στο 15%, σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε η ανεργία στην Πορτογαλία το β’ τρίμηνο του έτους.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανεργία ήταν στο 14,9% και 12,1% το β’ τρίμηνο του 2011.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της πορτογαλικής κυβέρνησης, η ανεργία το 2012 θα διαμορφωθεί στο 15,5% και το 2013 στο 15,9%.
Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα με ρεκόρ ανεργίας και κάποιοι επιμένουν ακόμα στη σκληρή λιτότητα.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τα καταστήματα ανταλλαγής χρυσού αυξήθηκαν 29% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στο α΄ τρίμηνο του 2012 άνοιγαν κατά μέσο όρο δύο ενεχυροδανειστήρια την ημέρα!
Ο κόσμος πουλά βέρες και κοσμήματα για να ξεπληρώσει τα δάνειά του ή και να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες…

Αύριο θα μας έχουν πυροβολήσει...

 
Τα ψέματα τέλειωσαν.
Το Εκτελεστικό Απόσπασμα της τρικομματικής μνημονιακής 
Συγκυβέρνησης πήρε θέση.
Οπλίζει, σκοπεύει, πυροβολεί.

 Ενα Προδοτικό πλήθος σκατοπατριωτών αλλαλάζει 
υπέρ "βωμών και εστιών".
Υπέρ δανειστών και τοκογλύφων.
Για την Πατρίδα, ρε γαμώτο.

Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια για να... μας θάψουν;


ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ SPIEGEL ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!


«Μόνο η χρεοκοπία μπορεί να βοηθήσει τώρα» την Ελλάδα εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται «λίγο πριν την άβυσσο». Η Ελλάδα έχει απογοητεύσει τους πιστωτές για ακόμη μια φορά. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερο χρόνο και χρειάζεται ακόμη βοήθεια αρκετών δισ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Spiegel σε δυο ξεχωριστά δημοσιεύματα οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας δεν φαίνονται πρόθυμοι να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια. «Η μοναδική ελπίδα τώρα, είναι να παραδεχτούμε την ήττα και να αφήσουμε τη χώρα να κάνει μια νέα αρχή» τονίζει το Spiegel.

Μη στεναχωρείσαι που δεν αντιδράς, είναι η εξέλιξη….

Θανατηφόρα ανισότητα: Μία οικογένεια πιο πλούσια από 90 εκατομμύρια Αμερικάνους!


FREE photo hosting by Fih.grΣτέλιος Ελληνιάδης
Γιατί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Joseph E. Stiglitz φιλοξενείται συχνά από το CNN, το Time, τους New York Times και το Vanity Fair; Όχι βέβαια, γιατί πήρε το 2001 το βραβείο Νόμπελ ούτε γιατί ξαφνικά τα έγκυρα αμερικάνικα Μέσα έγιναν σφοδροί επικριτές του καπιταλισμού. Απλά, δεν πάει άλλο με τις αναλύσεις και επεξηγήσεις που θεωρούνται θέσφατα και μονοπωλούν το δημόσιο λόγο χωρίς να δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που θέτει η βαθιά κρίση του συστήματος. Η κρίση του καπιταλισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει τόσο βάθος και τόσο αδιέξοδο, και είναι τόσο απειλητική για το σύστημα που χρειάζονται άλλες ερμηνείες, άλλες αλήθειες, ακόμα κι αν είναι στενάχωρες και φαντάζουν πολύ αριστερές, προκειμένου να βρεθεί το φάρμακο της σωτηρίας. Στο βιβλίο του «Η τιμή της ανισότητας» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στις ΗΠΑ, ο Στίγκλιτζ δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις και παρερμηνείες. Παρουσιάζει τεκμηριωμένες θέσεις που τις υποστηρίζει επίμονα με ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Αφορμή για το βιβλίο ήταν ένα άρθρο του με τίτλο «Από το 1%, για το 1%, από το 1%» που δημοσιεύτηκε στο Vanity Fair, τον περασμένο Μάη, και προκάλεσε αίσθηση στην Αμερική.

Πώς παράγεται ο ρατσισμός

Γράφει η Αννα Φραγκουδάκη

- Ας θυμηθούμε ότι μέχρι τη δεκαετία του 1990 όλοι ανεξαιρέτως σε αυτή τη χώρα πιστεύουν ότι οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές. Τον ωραίο αυτόν εθνικό μύθο γκρέμισε η μαζική είσοδος μεταναστών εργαζομένων. Ανέτοιμη να διαχειριστεί τον ρατσισμό της και ανήμπορη να τον κατανοήσει, ωστόσο, διαμόρφωσε σταδιακά η κοινωνία ένα ποσοστό συνειδητών αντιρατσιστών, αλλά απόχτησε και φιλοναζιστές.
-
- Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι οι Ελληνες δεν καταλαβαίνουν τι είναι ρατσισμός. Τον αντιλαμβάνονται σαν τη δημόσια αναγνώριση μιας κατωτερότητας που υπάρχει αντικειμενικά, αλλά ανθρωπιστικό είναι να μην το φωνάζουμε κιόλας. Π.χ. επί χρόνια φοιτητές, στην ερώτηση εάν ο ρατσισμός, εκτός τα θύματά του, βλάπτει και τους φορείς της ιδεολογίας, τους υποτιθέμενους ανώτερους, δεν καταφέρνουν να βρουν καμία απάντηση.
-