#navbar-iframe { display: none !important; }
Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.... Και προσοχή, δεν αντέχουμε το ξύλο....!!!

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Mάθημα για Χρυσαύγουλους: Το Μεγάλο Κανόνι 1981


Πολιτικο Καφενειο

Μπορεί η Αργεντινή να παραδίδει μαθήματα στην Ευρώπη;

 Οι αποπληρωμές ομολόγων είναι ίσως ένα από τα πιο βαρετά κομμάτια του finance. Κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Εκτός και εάν πρόκειται για την πανηγυρική τελική αποπληρωμή των ομολόγων που είχαν δοθεί στους Αργεντινούς που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, πριν από μία δεκαετία. Η πρόεδρος της χώρας, Cristina Fernandez de Kirchner, μετέτρεψε το γεγονός σε μια πραγματική φιέστα, και δεν έχασε την ευκαιρία να το χαρακτηρίσει σαν ένα «μάθημα» για τις ευρωπαϊκές χώρες, που τώρα βουλιάζουν στην κρίση χρέους.

1832: Βγάλανε το Ναύπλιο στο σφυρί!!!


Είναι το ριζικό αυτής της πατρίδας, είναι οι άνθρωποί της, είναι η αντίληψη των κρατούντων; Κυρίως αυτοί πάντα είχαν μια τάση να μη σέβονται την Ιστορία αυτού του τόπου. Ήταν και η ξενοκρατία που ποτέ δεν σταμάτησε να επηρεάζει την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχειρήθηκε να πουληθούν τα «ασημικά» με διάφορες δικαιολογίες.
Η περίπτωση που παρουσιάζουμε σήμερα είναι βέβαια από τις σπάνιες, αλλά θυμίζει λίγο και τα σημερινά, τη σημερινή αντίληψη που θέλει ό,τι βρεθεί μπροστά στους κρατούντες να ξεπουλιέται…

Πότε θα γίνω Αντρας;;

 
Ο Γιωργάκης τόπαιζε αντιεξουσιαστής.
Βενιζέλος και Κουβέλης το παίζουν αντιστασιακοί.
Διαφωνούν συμφωνώντας.
Αντιπολιτεύονται συμπολιτευόμενοι.
Εκτελούν και Βιάζουν τον Εργαζόμενο Λαό, με την ίδια ευκολία
που καταπίνουν τις εντολές Ξένων και Πλουτοκρατών.

Κατηγορούμενη για διαφθορά στη Σλοβακία, υπεύθυνη για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Τον Ιανουάριο του 2012, όταν το σκάνδαλο «Gorilla» έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο της Σλοβακίας, η Anna Bubeníková, διευθύντρια του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας (FNM) και υπεύθυνη για τις ιδιωτικοποιήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για τις περιπτώσεις διαφθοράς που έπληξαν τη χώρα. Αποκαλυπτική μυστική έως τότε έκθεση που έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο την ανάγκασε να παραιτηθεί. Στις 7 Αυγούστου, το πρακτορείο SME μεταδίδει με επικριτική διάθεση ότι πρόκειται για τη «σωτήρα του ευρώ». Διότι, όπως αποκαλύφθηκε από τηλεοπτικό κανάλι της Σλοβακίας Markiza TV, η Bubeníková επιλέχθηκε να υπηρετήσει στην επιτροπή της Κομισιόν για την επίβλεψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Κράτος και δημοκρατία: ο ανέφικτος γάμος

  του David Graeber
 H παρακάτω δημοσίευση αποτελεί το τελευταίο μέρος του κειμένου “Η Δύση δεν υπήρξε ποτέ – Ή η δημοκρατία αναδύεται στα διάκενα”, του γνωστού αναρχικού και ανθρωπολόγου David Graeber. 
Το κείμενο βρίσκεται στο καινούργιο βιβλίου του Graeber που κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες με τίτλο “Στο Λυκόφως των Πρωτοποριών - Η ανάδυση των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων”.

Τα τελευταία διακόσια χρόνια οι δημοκράτες προσπαθούσαν να μπολιάσουν με ιδανικά λαϊκής αυτοκυβέρνησης τον καταπιεστικό μηχανισμό του κράτους. Τελικά, το σχέδιο αυτό απλώς δεν λειτουργεί. Τα κράτη δεν μπορούν, από τη φύση τους, να εκδημοκρατιστούν πραγματικά. Εξάλλου αποτελούν κατά βάση τρόπους οργάνωσης της βίας.

Η λιτότητα κατακερματίζει τη συνοχή σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία

Λεωνίδας Βατικιώτης
 Ένα πρωτοφανές πλήγμα στην συνοχή των εθνικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταφέρει η εξοντωτική λιτότητα που, χωρίς μεγαλοστομίες και βερμπαλισμούς, πέτυχε να εφαρμόσει την λενινιστική οδηγία και να μετατρέψει σε …εμφύλιο τον πόλεμο που ήδη μαίνεται εντός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Έτσι, από την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι την ίδια την Γερμανία όλα σχεδόν τα κράτη της ευρωζώνης βλέπουν την συνοχή τους να αποτελεί παρελθόν και την μια περιφέρεια να στρέφεται εναντίον της άλλης με τις πιο φτωχές να βουλιάζουν στα χρέη και τα ελλείμματα.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: ΟΛΑ τα δάνεια της Ελλάδας από το 1821 ως το 2011 – Τι πληρώσαμε και σε ποιους!


Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια) ευρώ διαβάστε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια! Μια έρευνα – απάντηση στους απατεώνες και παραχαράκτες της ιστορίας, όπως η «Bild» και το «Focus»!

1918:Όταν η νεαρή Σοβιετική εξουσία ακύρωνε τα ληστρικά δάνεια στην Ελλάδα!


naftilos.blogspot.com, μέσω "edoketora"

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Tο τελευταίο διάστημα κάποιοι από τους «έγκυρους» και «εμβριθείς» αναλυτές, που έχουν αναλάβει εργολαβικά και για λογαριασμό των τραπεζιτών να μας πείσουν πως πρέπει σαν καλά και υπάκουα παιδιά να πληρώσουμε το χρέος, το γύρισαν και στην ιστορία προσπαθώντας να...

ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΧΩΡΑ


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η Ελλάδα οδεύει με μεγάλη ταχύτητα σε ιστορικών διαστάσεων εθνική καταστροφή. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια αποτροπής της, αλλά εξαντλούνται καθημερινά.
Αυτό το γνωρίζουν Eυρωπαίοι και ΔΝΤ, μερικά Ινστιτούτα τους μάλιστα τους προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή. Φανταστείτε το χειρότερο σενάριο: να μεταφέρουν με αερογέφυρες τρόφιμα και φάρμακα στην πρωτεύουσα ενός κατεστραμμένου μέλους της ευρωζώνης, όπως κάνανε στο Βερολίνο! Φοβούνται την προσέγγιση οικονομικού-κοινωνικού «ολοκαυτώματος», που δεν μπορεί παρά να είναι και διεθνής πολιτική καταστροφή της Ευρώπης, ότι σαχλαμάρες κι αν λέγονται επ’αυτού. Μια «κοινωνική Φουκουσίμα» στην Ελλάδα δεν θα τινάξει μόνο τις τράπεζες στον αέρα. Θα τελειώσει την ευρωπαϊκή ιδέα. Και είναι απίθανο, αν συμβεί μια τέτοια καταστροφή, η παγκόσμια κοινή γνώμη να την αποδώσει στους … πολλούς δημόσιους υπαλλήλους ή τις άλλες γελοιότητες που ακούμε τρία χρόνια.

Gucci, Ευρώ και Έλληνες

Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Ο Maurizio Gucci, ο βασικός κληρονόμος της γνωστής μάρκας ειδών πολυτελείας Gucci, βρέθηκε το 1995 δολοφονημένος στο γραφείο του. Η πρώην σύζυγός του Patrizia Reggiani ομολόγησε ότι εκείνη έδωσε την εντολή στους δολοφόνους του με σκοπό να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας του.
Όταν ρωτήθηκε στο δικαστήριο γιατί έφτασε σ’ αυτήν την πράξη, η απάντησή της άφησε άφωνους τους παρευρισκόμενους:
«Το έκανα γιατί προτιμώ να είμαι όλη την ημέρα μέσα σε μια Ρολς Ρόϊς κλαίγοντας παρά να είμαι ευτυχισμένη πάνω σε ένα ποδήλατο».

Η ομολογία της θυμίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων (ακόμη και των άφραγκων και άνεργων), που προτιμούν να κλαίνε και να οδύρονται για την ακρίβεια και την ανεργία που τους έφερε το ευρώ αλλά παράλληλα να νιώθουν υπερήφανοι που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ με την ελπίδα, παίζοντας σωστά το χαρτί τους (όπως στο χρηματιστήριο ή πάμε στοίχημα, παίξε- κέρδισε) να γυρίσει ο τροχός- και να αποκτήσουν κάποτε κι εκείνοι πολλά-πολλά ευρώ, πόρσε, Gucci και πολλές γκόμενες.

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...Χαρρυ Κλυνν

Η χώρα χρεοκόπησε...

Οι σκοτεινοί εκκαθαριστές των ασημικών της Ελλάδος, τα πιόνια των διεθνών τοκογλύφων και του ΔΝΤ, οι γερμανοδωσιλογοτσολιάδες της ιθαγενούς Τρόικας, διαπράττουν, συν τοις άλλοις και έτερο έγκλημα. Αφήνουν να εννοηθεί ότι εφόσον τηρήσουμε κατά γράμμα της εντολές του Τετάρτου Ράιχ και της νέας Τάξης Πραγμάτων, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γυρίσουμε στο προ του 2009 οικονομικό στάτους ως προς τους μισθούς, τις συντάξεις και τις άλλες κοινωνικές απολαβές! 

Ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη Γερμανία πριν από τον Χίτλερ


Η νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, την οποία έχουμε υποσχεθεί στους δανειστές μας (ΔΝΤ και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) από τον Φεβρουάριο του 2012, στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου, πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου, ύστερα από τη σχετική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Η διακηρυγμένη επιδίωξη των σχεδιαστών του προγράμματος «διάσωσης» της Ελλάδας είναι να βρεθεί έτσι το δημόσιο από το 2013-14 σε κατάσταση σημαντικών πρωτογενών (δηλαδή πριν από τόκους και χρεολύσια) πλεονασμάτων, ώστε να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος του.

Δημοσίευμα που γκρεμίζει τα παραμύθια για την δήθεν τακτοποίηση του κατοχικού δανείου την δεκαετία του ’50…

 
18-4-1964 
KATA ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ 400.000.000 ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΕΔΑΝΕΙΣΕΝ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑΝ
Εάν προσθέσεις τους τόκους όλα αυτά τα χρόνια πόσα αληθινά μας χρωστούν οι...
Γερμανοί και Ιταλοί;

olympia

Τα πετρέλαια, η χρεοκοπία και οι Αμερικανοί…Δείτε τι μας ετοιμάζουν...

 
Το άρθρο είναι μετάφραση του “The U.S. Looks To Exploit The Greek Re-Default”, Russ Winter από το Seeking Alpha.
 
Ένα γεωπολιτικό δράμα οδηγείται από τα πετρέλαια που “ανακαλύφθηκαν πρόσφατα” και το κακό χρέος που εκτυλίσσεται γύρω από την ανατολική Μεσόγειο, και μπορεί να είναι ένα παιχνίδι “αλλαγής” για την Ελλάδα. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν 22 δισ. βαρέλια πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα κάτω από το Ιόνιο Πέλαγος και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάτω από το Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με Παγκόσμια Έρευνα.

Σύννεφα στον ελληνικό ορίζοντα

thumbΤου Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πρόθεση της Shell να αποσύρει κεφάλαιά της από την ευρωζώνη με κατεύθυνση αμερικανικές τράπεζες, προκειμένου να τα προστατεύσει από τον ευρωπαϊκό πιστωτικό κίνδυνο, είναι ένα ηχηρό καμπανάκι εν όψει του φθινοπώρου. Η κλιμάκωση της κρίσης του ευρώ εκείνη την εποχή, την οποία πολλοί πλέον θεωρούν βέβαιη, προκαλεί φόβο πριν ακόμη εκδηλωθεί και τέτοιες κινήσεις οικονομικών κολοσσών μπορούν να μεταβάλουν την πρόβλεψη σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Το μεγαλύτερο δράμα

Τον πρώτο Κατάλογο 30 σημείων αθροιστικά, παρουσίασαν
προεκλογικά τα 3 κόμματα που σήμερα συγκροτούν...κυβέρνηση.
 Τον δεύτερο τον παρουσίασαν μετεκλογικά, ως δεσμευτική
"προγραμματική σύγκλιση".

Δεν χρειάστηκε παρά "διαπραγμάτευση" ολίγων ημερών
με υπαλλήλους ή φούφουτους των δανειστών, για να 
διαπιστωθεί πως οι δύο Κατάλογοι είναι...σκουπίδια.
Σκουπίδια που έφαγε ο "κυρίαρχος" Λαός, να τους
ψηφίσει, να τους "εκλέξει" και να το...βουλώσει.

“Και τώρα θέλουν τα λεφτά της σύνταξής σου. Τα θέλουν για να τα δώσουν στους εγκληματίες φίλους τους στις χρηματαγορές” και “…δεν δίνουν δεκάρα για σένα, καθόλου, καθόλου, καθόλου”George Carlin ο αθυρόστομος.

Θραξ Αναρμόδιος

ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ…

Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
 
Ποιο είναι το πιο πιασάρικο επιχείρημα του Δένδια για όσα γίνονται αυτή τη στιγμή με τον Ξένιο Δία του Σαμαρά; Τα εγκλήματα εις βάρος της ζωής και της περιουσίας Ελλήνων με δράστες παράνομους μετανάστες. Προσβολή για τον πολιτισμό μας είναι να θυμάσαι τα “ανθρώπινα δικαιώματα” μόνο όταν πρόκειται για τους παράνομους μετανάστες, αλλά να μην θυμάσαι το δικαίωμα στη ζωή δεκάδων θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο, ακόμη και για λίγα ευρώ, λέει στην απάντησή του στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι παράνομοι μετανάστες, έχουν μετατραπεί σε σημαντικό ποσοστό τους, σε όργανα συμμοριών και συμμετέχουν σε κάθε είδους παραβατικές πράξεις, συμπληρώνει.
Δεν πρέπει να μας διαφύγει, ως ενδεικτικό για τις ιδέες που κρύβει το ελληνοπρεπές κρανίο του υπουργού, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών τίθενται στην ανακοίνωση εντός εισαγωγικών και ακριβώς απέναντι από τις δεκάδες χαμένες ζωές –αυτά φταίνε για τα εγκλήματα είναι η εντύπωση που θέλει ο Δένδιας να μας μείνει. Όπως δεν πρέπει να μας διαφύγουν και τα μαθηματικά του:

Φωτιές στα πέριξ


Ο γάλλος σοσιαλ-νεοφιλελεύθερος Ολαντρέου ζήτησε 
από την Ιταλία και Ισπανία να προσφύγουν εγκαίρως
στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης για να...
ηρεμήσουν οι αγορές και να μην στοχοποιηθεί η Γαλλία!!

Το πουστράκι, λοιπόν, παραδέχεται πως οι δύο χώρες
δέχονται επίθεση από τις θεοποιημένες "αγορές", με πράσινο
 φως της γερμαναρούς -συμπληρώνω εγώ-.
 Ομολογεί πως δεν υπάρχει (και δεν νοιάζεται) για ευρωπαϊκή
 απάντηση στην κρίση και πως οι βάρβαρες πολιτικές
που επιβάλλονται στους ευρωπαϊκούς λαούς είναι
σχεδιασμένες και απροκάλυπτες.

ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Του Π. ΣΩΤΗΡΗ
Πλημμύρισαν οι τηλεοπτικές οθόνες και τα πρωτοσέλιδα από αποκρουστικές σκηνές: πάνοπλοι αστυνομικοί να συγκεντρώνουν μετανάστες σε «επιχειρήσεις-σκούπα» και να τους μεταφέρουν στα αστυνομικά τμήματα και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εικόνες «τζάμπα μαγκιάς» ενός κράτους που δεν μπορεί να ψελλίσει ούτε ένα «όχι άλλο» απέναντι στους εκβιασμούς των πιστωτών, αλλά επιδεικνύει πυγμή απέναντι στους φτωχοδιάβολους.

Οι οικονομολόγοι θα είναι οι τελευταίοι που θα ξυπνήσουν

Του Bill McKibben

Τα μάγια δύσκολα σπάνε, ειδικά αν είναι κανείς παγιδευμένος σ’ αυτά για πολύ καιρό –όποιος διαβάζει παραμύθια το ξέρει καλά. Και είναι ακόμη πιο δύσκολο αν δεν έχουν ξεκινήσει ως παραμύθια.
Εδώ και έναν δύο αιώνες, η ανάπτυξη υπήρξε πραγματικά μαγευτική. Είναι αλήθεια ότι δημιούργησε προβλήματα, τα προβλήματα όμως αυτά υπερκεράστηκαν από σταθερές βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, όχι μόνο σε σχέση με τη μακροζωία αλλά και σε σχέση με την ευκαιρία.
Η μαγεία αυτή παραλίγο να διαλυθεί στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 –από τη στιγμή που η Rachel Carson αφαίρεσε από τον μοντερνισμό ορισμένη από τη λάμψη του, περιβαλλοντολόγοι και οικονομολόγοι άρχισαν να επιδίδονται σε μια σειρά από βαθυστόχαστες αναλύσεις, η πιο αξιόλογη εκ των οποίων ήταν η Limits to Growth, που εκπονήθηκε από μια ομάδα του MIT, και η Small is Beautiful του E.F. Schumacher.

Λύτρωση

Βροχή πέφτουν οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για την Ελλάδα και την έξοδό της από το ευρώ. Ο ένας λέει πως οι Έλληνες πρέπει να μετακομίσουν από το σπίτι της μαμάς, ο άλλος πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν φοβίζει πλέον -άρα, φόβιζε πριν και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απάντησαν στον εκβιασμό με εκβιασμό επειδή είναι ξεπουλημένες- και, γενικά, όλοι έχουν μια άποψη για την τύχη της χώρας μας. Εκτός από εμάς.
Οι δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών για την τύχη της Ελλάδας αποδεικνύουν πως η χώρα μας είναι ένα σημαντικό θέμα για τις επόμενες γερμανικές εκλογές.
Όλες αυτές οι δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών για την Ελλάδα δεν αφορούν τους Έλληνες. Αφορούν το εκλογικό τους ακροατήριο στην Γερμανία.
Δηλαδή, η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα προεκλογικό θέμα των γερμανικών κομμάτων.
Οι Γερμανοί πολιτικοί μιλάνε προεκλογικά για την τύχη των Ελλήνων.

Νέοι φόροι,νέα χαράτσια!

 Μια αρπαχτή επιχειρούν Δυσκόλεψέ τους!

Νέα μέτρα που θα σημαίνουν την παραπέρα εξόντωση της λαϊκής οικογένειας!
Ποια λαϊκή οικογένεια θα τσακίσουν τα νέα μέτρα;

Τις οικογένειες των 1.500.000 άνεργων;

Τους χιλιάδες Ελ.Επαγγελματίες και εμπόρους που δεν έχουν ήδη την δυνατότητα να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους ανάγκες  ή που έχουν ήδη βάλει λουκέτο;

Τους αγρότες, τους νέους επιστήμονες;

Ποιους μωρέ θα τσακίσουν τα νέα μέτρα;


Τους ήδη εξαθλιωμένους, τους ήδη τσακισμένους.

Από ποιους θα πάρουν τα νέα χαράτσια;

Από ποιους θα εισπράξουν τις νέες βαριές φορολογίες;

Από ποιους θα περικόψουν μισθούς και συντάξεις,εφάπαξ κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα;

Ποιοι θα είναι εκείνοι που θα στερηθούν τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές στην Υγεία-πρόνοια στην Παιδεία;

Τι στόχους έχουν τέλος πάντων και που αποβλέπουν;


Πώς λειτουργεί το μυαλό ο εγκέφαλός τους τι ακριβώς επιδιώκουν;


Οι ανόητοι των αγορών αγνοούν ότι θα προκαλέσουν εκρήξεις

Eικόνα πρώτη: «Περίπου 21 τρισ δολάρια είναι ‘παρκαρισμένα’ σε φορολογικούς παραδείσους. Το ποσό  ισοδυναμεί με το άθροισμα των ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας».
Εικόνα δεύτερη: «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών το 1980 κέρδιζαν κατά μέσον όρο 42 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο εργαζόμενο. Το 2001 κέρδιζαν 531 φορές περισσότερα» [από το άρθρο του Νίκολας Κριστόφ στους New York Times, αναδημοσίευση στο «Βήμα»].
Εικόνα τρίτη: «Το 2006, οι 25 πιο καλοπληρωμένοι διαχειριστές hedge fund έβγαλαν 14 δισ δολάρια, δηλαδή τριπλάσια χρήματα από όσα οι 80.000 δάσκαλοι της Νέας Υόρκης μαζί» [από το βιβλίο του Πωλ Κρούγκμαν. 'Τέλος στην ύφεση τώρα!’ εκδόσεις Πόλις].

Το ξεροκόμματο και η Ευμάρεια

Γράφει ο Κοινωνικά Απροσάρμοστος.
 
Εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ιστορία της.Ο κάτοικος αυτής της χώρας, αλλά και κατ' επέκταση της Ευρώπης,γίνεται αντικείμενο στοχευμένων πολιτικονοικονομικών και ψυχαναγκαστικών μηχανισμών που αποσκοπούν στην πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας ανθρώπινης και κοινωνικής συνεκτικότητας.
Βασισμένο στους τρείς πυλώνες: Δουλικός συνδικαλισμός, κατευθυνόμενα ΜΜΕ, αλλά κυρίως πολιτικοοικονομικά μοντέλα πρόσκαιρης ευμάρειας όπως πακέτα Ντελόρ, Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) και προγράμματα ΕΣΠΑ στις μέρες μας, το ήπιο σχέδιο υποταγής πολιτισμών και συνειδήσεων (μέχρι τώρα ήπιο), κατ' άλλους. Το Μεγάλο Πείραμα, χώνει βαθιά τα νύχια του στις αποσυνθεμένες σάρκες της Ελληνικής κοινωνίας όπως το όρνιο.


Λουκέτα στα σκουπίδια !Ο δήμος της πόλης Τζιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι τοποθέτησε λουκέτα στους κάδους απορριμάτων των σουπερμάρκετ για να εμποδίσει όσους αναζητούν τρόφιμα στα σκουπίδια, ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.


Το αμερικάνικο άπιαστο όνειρο

Η άτακτη κατάρρευση στην ευρωζώνη είναι πλέον μια σοβαρή πιθανότητα αλλά για τους επενδυτές έχει επικρατήσει μια πιο αισιόδοξη άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τα τελευταία τρία χρόνια, όλοι συμφωνούν ότι η αμερικανική οικονομία ήταν στα πρόθυρα μιας ισχυρής και αυτοσυντηρούμενης ανάκαμψη που θα μπορούσε να αποκαταστήσει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος, όπως έδειξε η επώδυνη διαδικασία απομόχλευσης του ισολογισμού - αντικατοπτρίζοντας το υπερβολικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα, και στη συνέχεια τη μεταφορά του στο δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα παραμείνει, στην καλύτερη περίπτωση, κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα για πολλά χρόνια ακόμα.